Chirurgia pleoapelor – Blefaroplastia

Blefaroplastia este un tip de interventie chirurgicala care repara pleoapele cazute prin indepartarea excesului de piele, muschi si grasime. Puteti afla mai multe despre chirurgia pleoapelor din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este blefaroplastia?
  2. Tipuri de blefaroplastie
  3. Indicatii
  4. Cum se realizeaza operatia de blefaroplastie?
  5. Rezultate
  6. Riscuri si complicatii
  7. Contraindicatii
  8. Informatii utile

Ce este blefaroplastia?

Cu varsta, tesutul palpebral isi pierde elasticitatea, forta si tonusul. Grasimea se acumuleaza in jurul ochiului. Pleoapele pot “cadea” si puteti prezenta pungi sub ochi. Pleoapele cazute pot aparea pe fond ereditar. Oricare ar fi cauza, s-ar putea sa aveti mereu un aspect obosit. Relaxarea testului pleoapei superioare o poate face sa atarne peste gene si sa obstructioneze vederea. Acest fenomen se numeste blefarochalasis.

Interventia chirurgicala

Ridicarea pleoapelor sau blefaroplastia este o procedura chirurgicala de indepartare a excesului de piele si grasime de pe pleoapele superioare si inferioare. Procedura are loc de obicei sub anestezie locala. Chirurgul face o incizie in cuta de pe pleoapa din apropierea genelor. Pielea, muschiul si grasimea in exces sunt indepartate si incizia este inchisa. Cazurile usoare sunt tratate uneori prin chirurgie laser. In cadrul acestei proceduri, laserul reduce suprafata pielii si a muschilor fara sa ii taie.

Sintagma de „ridicare a pleoapelor” este folosita gresit, deoarece pleoapa nu este ridicata cu adevarat in timpul interventiei chirurgicale.

Operatia chirurgicala la nivelul pleoapelor inferioare poate implica incizii ale pielii direct sub linia genelor sau o incizie pe partea interioara a pleoapelor, numita abordare transconjunctivala. Abordarea transconjunctivala permite accesul la pleoapa fara incizii vizibile, ceea ce face ca aceasta tehnica sa fie perfecta pentru pacientii care au nevoie de indepartarea sau adaugarea unor grasimi in pleoapa. Aceasta abordare poate fi combinata cu operatia cu laser a pielii pleoapelor pentru a reduce liniile si ridurile.

De ce se efectueaza operatia de ridicare a pleoapelor?

Pielea si grasimea in exces de pe pleoapa superioara pot ingreuna pleoapa, dandu-i un aspect imbatranit, pufos si, uneori, blocheaza campul vizual superior.

Tipuri de blefaroplastie

Operatia de blefaroplastie este de doua feluri:

  • blefaroplastie superioara – de intinerire a pleoapelor superioare
  • blefaroplastie inferioara – de intinerire a pleoapelor inferioare

In acelasi timp, exista diferite abordari pentru fiecare tip de operatie in parte.

Blefaroplastia superioara este efectuata pentru a elimina excesul de piele si grasime si poate imbunatati campul vizual.

Operatia chirurgicala dubla a pleoapelor este efectuata pentru a crea sau a spori cuta superioara a pleoapelor. Acest tip de interventie chirurgicala este efectuata de oamenii asiatici pentru a „occidentaliza” aspectul pleoapelor.

Blefaroplastia inferioara poate fi efectuata pentru a elimina excesul de piele si pentru a imbunatati conturul pleoapelor prin adaugarea sau indepartarea grasimilor. Uneori este necesara strangerea pleoapelor pentru corectarea decolorarii, in timp ce blefaroplastia cu laser poate fi utilizata pentru a indeparta ridurile si textura pielii.

Indicatii

Candidatul ideal pentru chirurgia pleoapelor

Indivizii cu asteptari realiste si care se afla intr-o stare buna de sanatate sunt potriviti pentru a efectua chirurgia pleoapelor.

Chirurgia pleoapelor este in primul rand cautata de persoanele care vor sa urmeze tratamente anti-imbatranire. Ridarea pielii din jurul ochilor este o parte naturala a imbatranirii, dar puteti lua in considerare acest tip de interventie chirurgicala daca incepeti sa gasiti aceasta cutare a pielii deranjanta. Candidatii apeleaza, de asemenea, la blefaroplastie daca au pungi considerabile sub ochi sau daca sprancenele lor incep sa se lase.

Pentru unii oameni, o blefaroplastie depaseste preocuparile cosmetice. Aceste persoane recurg la chirurgia pleoapelor in momentul in care vederea le este afectata de pielea lasata. Unii oameni s-au plans ca vederea lor este blocata de pielea lasata in momentul in care privesc in sus.

Pentru a reduce riscul de complicatii, ati putea fi, de asemenea, un bun candidat daca nu sunteti fumator sau daca nu aveti boli cronice care pot afecta recuperarea.

Cum se realizeaza operatia de blefaroplastie?

Pregatirea pentru operatie

Pregatirea pentru chirurgia pleoapelor este complexa. In primul rand, veti avea nevoie de o consultare initiala cu un chirurg plastician pentru a discuta despre ingrijorarile dumneavoastra si despre rezultatele pe care le asteptati in privinta pleoapelor dumneavoastra. De asemenea, il puteti intreba pe medic ce experienta privind acest tip de interventie chirurgicala.

Inainte de a va supune acestei proceduri, chirurgul va trebui sa efectueze cateva teste. In cadrul primei examinari fizice, medicul va va verifica ochii. In cele din urma, medicul va fotografia pleoapele pentru un plus de ajutor in timpul operatiei.

Este important sa ii spuneti medicului ce medicamente luati. Aceasta pot include:

  • medicamente prescrise
  • medicamente care nu au nevoie de prescriptie medicala
  • suplimente din plante

Cel mai probabil, medicul va va cere sa nu mai luati niciun medicament care creste riscul de sangerare abundenta, cum ar fi ibuprofenul sau warfarina. De asemenea, va trebui sa renuntati la fumat cu cateva saptamani inainte de o blefaroplastie.

Va trebui sa fiti pregatiti pentru primele zile de dupa operatie, deoarece pleoapele se pot umfla pana la punctul in care capacitatea dumneavoastra de a efectua anumite activitati poate fi afectata. Ganditi-va la lucrurile de care aveti nevoie inainte sa incepeti sa gatiti, astfel incat nu va trebui sa plecati de acasa. De asemenea, veti avea nevoie ca un prieten apropiat sa va duca acasa dupa operatie.

Cum se efectueaza chirurgia pleoapelor?

Blefaroplastiile sunt efectuate pe baza de ambulatoriu. Asta inseamna ca puteti sa mergeti acasa la scurt timp dupa interventia chirurgicala. Anestezia generala este utilizata numai in cazul anumitor oameni. Chirurgul va va injecta de obicei un anestezic in pleoape.

Pleoapele superioare sunt cele asupra carora se intervine prima oara. Aici, chirurgul va face o incizie mica si va elimina excesul de piele, precum si muschii si, uneori, grasimea. Unele dintre aceste tesuturi ar putea fi mutate in alte zone din jurul ochiului inainte ca medicul sa inchida incizia.

Blefaroplastia inferioara implica, de obicei, indepartarea grasimilor care contribuie la formarea pungilor de sub ochi, precum si eliminarea uneori a unei cantitati mici de piele. Incizia poate fi facuta fie pe partea interioara a pleoapelor, fie pe exterior, sub genele inferioare. La unii oameni, pleoapa inferioara poate fi lipita de os.

Recuperarea

Blefaroplastia trebuie sa nu interfereze cu vederea dumneavoastra si ar trebui sa purtati ochelarii de vedere a doua zi dupa operatie. Purtarea ochelarilor de vedere poate fi de ajutor pentru protejarea pleoapelor de trauma. Orice umflatura, sensibilitate sau durere trebuie sa dispara in 2-4 saptamani.

S-ar putea sa aveti unele probleme temporare. Deoarece multe vase mici de sange sunt afectate in cursul procedurii, s-ar putea sa ramaneti cu ceva sange sub piele (hematoame). Acestea se resorb de obicei dupa cateva zile si nu lasa semne permanente. Unii oameni au temporar vedere dubla dupa primele ore de la operatie. Multi pacienti relateaza lacrimat excesiv pentru cateva zile, dar aceasta dispare de obicei.

Infectia in urma operatiei nu apare de regula, dar se poate intampla.

Consultati medicul, daca aveti:

  • inflamatie importanta care nu dispare in timp
  • roseata care se accenteaza in urmatoarele zile
  • discomfort sau durere in pleoapa care nu se rezolva in timp
  • tulburari de vedere

Rezultate

Rezultatele in urma unei blefaroplastii superioare sunt imediate. Rezultatele in cazul blefaroplastiei inferioare dureaza aproximativ o saptamana pana sa devina vizibile. Ambele proceduri au rezultate pe termen lung de cel putin 10 ani si, eventual, pana la 15 ani.

Este probabila efectuarea unei noi operatii?

O noua operatie poate fi posibila daca cineva nu este multumit de rezultate. Daca a fost indepartata prea putina piele de pe pleoapa superioara si pacientul crede ca arata obosit, medicul poate interveni din nou pentru a elimina si mai mult material.

In cazul pleoapei inferioare, daca a fost indepartata doar grasimea si pacientul sustine ca pungile de sub ochi sunt inca prezente, chirurgul poate intotdeauna sa revina asupra operatiei si sa elimine si mai multa grasime. Daca a fost eliminata prea multa piele de pe pleoapele superioare, aceasta este o problema care nu mai poate fi reparata. Nu este usor sa revii si sa adaugi piele. Un chirurg poate lua o grefa de piele din spatele urechii pe care o poate adauga pe pleoapa superioara, insa aspectul estetic nu mai este unul bun. Prea multa grasime eliminata din pleoapa inferioara creeaza un aspect de gol in acea zona. Chirurgul poate reinjecta grasimea inapoi, dar acest lucru presupune o alta operatie.

Medicul va va sugera, cel mai probabil, sa urmati acesti pasi dupa operatie:

  • Aplicati o punga cu gheata pe ochi timp de 10 minute la fiecare ora in seara de dupa operatie. In urmatoarea zi, aplicati gheata pe ochi de patru pana la cinci ori pe tot parcursul zilei.
  • Curatati-va usor pleoapele si folositi picaturi de ochi sau unguente prescrise.
  • Evitati incordarea, ridicarea greutatilor si inotul timp de o saptamana.
  • Evitati activitatile intense, cum ar fi cursurile de aerobic si joggingul, timp de o saptamana.
  • Evitati fumatul.
  • Evitati frecarea ochilor.
  • Daca utilizati lentile de contact, nu le puneti timp de aproximativ doua saptamani dupa operatie.

De ce este necesara purtarea ochelarilor de soare?

  • Purtati ochelari de soare intunecati pentru a va proteja pielea pleoapelor de soare si vant.
  • Dormiti tinandu-va capul ridicat mai sus decat pieptul pentru cateva zile.
  • Aplicati comprese reci pentru a reduce inflamatia.
  • Reveniti dupa cateva zile la cabinetul medicului pentru a va fi indepartate firele, daca este necesar.
  • Pentru o saptamana, evitati aspirina, ibuprofenul, naproxenul sodic, naproxenul si alte medicamente sau suplimente pe baza de plante care pot stimula o sangerare mai puternica. Daca este necesar, utilizati acetaminofen pentru a combate durerea.

Riscuri si complicatii

Toate tipurile de chirurgie prezinta riscuri de sangerare, vanatai si infectii. Formarea cheagurilor de sange poate fi, de asemenea, un risc rar, dar grav.

Alte riscuri si complicatii includ:

  • vedere incetosata
  • probleme cauzate de expunerea excesiva la soare
  • ochi uscati
  • mancarime in jurul zonei oculare
  • incapacitatea de a va inchide ochii
  • afectare musculara
  • cicatrici

Este important sa discutati cu medicul despre aceste riscuri cu ceva timp inainte de efectuarea interventiei chirurgicale. De asemenea, spuneti-i chirurgului daca ati avut in trecut complicatii  in urma oricarui tip de interventie chirurgicala.

Contraindicatii

Exista contraindicatii relative si absolute in cazul blefaroplastiei, printre care:

  • o laxitate excesiva a pielii la nivelul pleoapelor inferioare
  • o ptoza semnificativa a sprancenelor (cazute sau greoaie) – poate fi necesara o operatie de ridicare a sprancenelor
  • ochi proeminenti in comparatie cu marginea osoasa din jurul ochiului
  • simptome de xeroftalmie sau „ochi uscati”

Acestea vor fi abordate in timpul consultarilor dumneavoastra.

De asemenea, pacientii trebuie sa fie in general sanatosi, fara probleme severe ale inimii, plamanilor sau rinichilor. Persoanele care sufera de boli de coagulare sau cele cu sangele subtiat ar putea sa nu fie acceptate pentru chirurgia pleoapelor, in special in scopuri cosmetice.

Persoanele cu probleme ale sistemului imunitar sau cu dificultati de vindecare a ranilor, de asemenea, ar putea sa nu fie eligibile pentru interventia chirurgicala a pleoapelor. Asigurati-va ca discutati cu medicul despre orice fel de afectiuni pentru a va asigura ca sunteti un bun candidat atat pentru efectuarea interventiei chirurgicale, cat si a anesteziei.

Informatii utile

Preturile pentru o blefaroplastie difera si depind de clinica pentru care optati. Costurile variaza intre 800 si 1900 de euro, in functie de tipul de interventie pe care doriti s-o faceti, astfel:

  • Blefaroplastie superioara si inferioara – de la 1.200 de euro
  • Blefaroplastie chirurgicala cu Laser CO2 – 1500 euro
  • Blefaroplastie superioara bilaterala – 800 – 1.000 euro
  • Blefaroplastie inferioara bilaterala – 1.200 euro
  • Blefaroplastie superioara si inferioara bilateral – 1.900 euro

Unul dintre cei mai apreciati medici plasticieni care efectueaza astfel de operatii este dr. Rodica Crutescu, medic specialist cu peste 20 de ani experienta si peste 6000 de interventii in chirurgie estetica.

Printre alti medici recomandati pentru efectuarea chirurgiei pleoapelor se mai numara:

  • Crenguta Coman, medic primar chirurgie plastica
  • Florin Juravle, medic estetician
  • Nicolae Antohi, medic estetician

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/blepharoplasty__eyelid_surgery/article.htm#who_is_a_good_candidate_for_eyelid_surgery

https://www.healthline.com/health/blepharoplasty

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174

https://www.cosmetictown.com/journal/eyes/Types_of_Blepharoplasty

https://emedicine.medscape.com/article/842137-overview

https://www.txfaces.com/facial-cosmetic-procedures-dallas/plastic-surgery/blepharoplasty-eyelid/

https://www.jasonchampagnemd.com/surgicalprocedures-blepharoplasty/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma