Cele mai rele alimente pe care le poti manca – 5 mancaruri nocive

Exista o serie de alimente care pot provoca daune serioase organismului daca sunt consumate chiar si in cantitati mici. Afla care sunt cele mai rele alimente pe care le poti manca si ce contin acestea din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce contin cele mai rele mancaruri?
  2. Top 5 mancaruri nocive
  3. Cele mai rele alimente pentru inima
  4. Cele mai rele alimente pentru creier
  5. Cele mai rele alimente pentru sistemul digestiv

Ce contin cele mai rele mancaruri?

Nu exista mancaruri “rele”, nu-i asa? Doar mancaruri pe care le consumati cu moderatie. Ei bine, nu e chiar asa. Urmatoarele mancaruri sunt atat de rele pentru organism, incat nu exista niciun motiv pentru care acestea trebuie consumate.

Nu numai ca nu au valoare nutritiva, dar ofera organismului o doza mare de toxine greu de inghitit.

Bauturile carbogazoase

Zaharul adaugat este cel mai rau ingredient din dieta moderna. Cu toate acestea, unele surse de zahar sunt mai rele decat altele, iar bauturile dulci sunt cele mai rele.

Cand oamenii consuma astfel de bauturi, creierul nu le „inregistreaza” ca fiind hrana. Din acest motiv, oamenii nu compenseaza in mod automat consumand mai putin alte alimente si in cele din urma isi maresc drastic consumul total de calorii.

Alternative: beti in schimb apa, cafea sau ceai. Adaugarea unei felii de lamaie in apa poate oferi un gust placut daca nu va place apa plata simpla.

Majoritatea pizzelor

Pizza este una dintre cele mai populare alimente din lume. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca are un gust minunat si este incredibil de usor de consumat.

Problema este ca cele mai multe pizze preparate in comert sunt facute cu ingrediente grase nesanatoase. Aluatul este fabricat din faina de grau foarte rafinat, iar carnea de pe pizza este de obicei procesata. Pizza este, de asemenea, extrem de bogata in calorii.

Alternative: Unele restaurante si localuri utilizeaza ingrediente sanatoase. Pizza facuta acasa poate fi, de asemenea, foarte sanatoasa, atata timp cat alegeti ingrediente sanatoase.

Painea alba

Painea este in general facuta din grau, care contine gluten. Din acest motiv, toate painea pe baza de grau reprezinta o idee proasta pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau au sensibilitate la gluten.

Cu toate acestea, cele mai multe paini comerciale sunt nesanatoase, chiar si pentru persoanele care tolereaza glutenul.

Acest lucru se intampla din cauza faptului ca marea majoritate a acestora sunt obtinute din grau rafinat, care are un continut scazut de substante nutritive esentiale (calorii goale) si duce la aparitia rapida a zaharului din sange.

Alternative: Pentru persoanele care tolereaza glutenul, painea ezekiel este o alegere excelenta. Painea integrala este, de asemenea, cu siguranta mai buna (sau „mai putin rea”) decat painea alba.

Margarina

Margarina a fost considerata o alternativa sanatoasa la unt. Din fericire, majoritatea oamenilor au realizat acum ca acest lucru este departe de a fi adevarat. Margarina este un pseudo-aliment foarte prelucrat care a fost conceput pentru a arata si a avea un gust asemanator untului.

Este incarcata cu ingrediente artificiale si este de obicei facuta cu uleiuri vegetale industriale care au fost hidrogenate pentru a le face mai solide. Acest lucru creste semnificativ continutul lor de grasimi trans. Retineti ca producatorilor li se permite sa eticheteze produsele lor cu „fara grasimi trans”, atata timp cat contine mai putin de 0,5 grame pe portie, ceea ce reprezinta inca o suma semnificativa.

Alternative: utilizati in schimb untul adevarat, preferabil de la vaci hranite cu iarba.

Produse de patiserie, prajituri si torturi

Cele mai multe produse de patiserie, prajiturile si torturile sunt extrem de nesanatoase.

Acestea sunt in general facute cu zahar rafinat, faina de grau rafinata si grasimi adaugate, adesea ingrijorator de grasimi nesanatoase.

Aceste alimente gustoase sunt literalmente unele dintre cele mai rele lucruri pe care le puteti pune in corpul vostru. Nu au aproape niciun nutrient esential, insa contin tone de calorii si ingrediente nesanatoase.

Cartofii prajiti si chipsurile

Cartofii albi intregi sunt foarte sanatosi. Cu toate acestea, acelasi lucru nu se poate spune despre produsele care sunt fabricate din acestea, cum ar fi cartofii prajiti si chipsurile.

Aceste alimente sunt foarte bogate in calorii si sunt consumate, de obicei, in cantitati excesive. Mai multe studii leaga consumul de cartofi prajiti si chipsuri cu acumularea de kilograme.

Aceste alimente pot contine, de asemenea, cantitati mari de acrilamide, substante cancerigene care se formeaza atunci cand cartofii sunt prajiti sau copti.

Alternative: Cartofii se consuma cel mai bine fierti, nu prajiti. Daca aveti nevoie de ceva crocant pentru a inlocui chipsurile, incercati morcovii sau nucile.

Iaurt cu continut scazut de grasime

Iaurtul poate fi incredibil de sanatos. Din pacate, majoritatea iaurturilor gasite in magazin sunt extrem de rele pentru organism. Ele sunt adesea scazute in grasimi, dar incarcate cu zahar pentru a compensa lipsa de gust pe care le ofera grasimile.

Pur si simplu, din iaurt au fost eliminate grasimile sanatoase specifice lactatelor naturale, doar pentru a fi inlocuite cu ceva mult, mult mai rau.

Ce contin cele mai rele mancaruri?

In plus, multe iaurturi nu contin bacterii probiotice, asa cum se crede in general. Acestea au fost adesea pasteurizate dupa fermentatie, proces in urma caruia au fost eliminate toate bacteriile benefice.

Alternative: Alegeti un iaurt normal, plin de grasimi, care contine culturi vii sau active (probiotice). Daca aveti posibilitatea, alegeti iaurtul obtinut din lapte de la vacile hranite cu iarba.

Top 5 mancaruri nocive

Gogosile

Gogosile sunt prajite, pline de zahar si faina alba si majoritatea varietatilor contin grasimi de tip trans. Gogosile cumparate contin 35-40% acizi grasi de tip trans. In medie, o gogoasa are 200-300 de calorii, majoritatea din zahar si putini alti nutrienti. Americanii vad din gogosi un mic dejun, dar din punct de vedere nutritiv, mancand o gogoasa este cel mai prost mod de a-ti incepe ziua. Mai bine sa nu mancati deloc, decat sa mancati o gogoasa la micul dejun.

Bauturile carbogazoase

O cana de suc contine cam 10 lingurite de zahar, 150 de calorii, 30-55mg cafeina si este plina de coloranti si aditivi. Variantele dietetice sunt de asemenea daunatoare intrucat contin indulcitori artificiali de tip aspartam.

Studiile au legat consumul de suc cu osteoporoza, obezitatea, cariile dentare si bolile cardiovasculare. Consumand mult suc, cu mult zahar, scade pofta de mancare pentru alimente sanatoase ceea ce poate duce la un deficit nutritiv. Consumul de bauturi carbogazoase a crescut in ultimul timp ceea ce nu ne surprinde avand in vedere ca majoritatea scolilor au automatul de suc in holul principal.

Daca sunteti un mare consumator de sucuri, renuntarea la un astfel de obicei este un pas foarte important spre o dieta sanatoasa.

Cartofii prajiti

Cartofii sunt daunatori si fara sa fie prajiti intrucat contin glucide care sunt metabolizate rapid in zaharuri simple, usor absorbabile care cresc repede nivelul de insulina cu un efect devastator asupra sanatatii consumatorului. Cand sunt preparati la temperaturi inalte in grasimi de tip trans, se intampla tot felul de fenomene neplacute.

Tot ce este prajit, chiar si de origine vegetala, contine acizi grasi de tip trans si substante cancerigene de tip acrilamide.

Alimentele prajite in ulei vegetal din floarea soarleui, soia, porumb si alte seminte sau din nuci sunt problematice. Aceste grasimi polinesaturate produc o cantitate mare de radicali liberi daunatori pentru organism.

Aceste uleiuri pot duce la:

  • imbatranire
  • obezitate
  • inflamatii
  • cancere
  • tromboze

Teoretic, este posibil sa obtineti cartofi prajiti sanatosi daca acestia sunt preparati in ulei de nuca de cocos care este foarte stabil la temperaturi inalte. Se poate spune ca o portie de cartofi prajiti e mai daunatoare pentru organism decat o tigara, asta nu inseamna ca puteti sa va apucati de fumat.

Chipsurile

Toate chipsurile, indiferent din ce sunt facute, sunt bogate in acizi grasi de tip trans.

Din fericire, exista companii care, tinand cont de cat sunt de daunatori acizii grasi de tip trans, au inceput sa produca chipsuri care sa nu-i contina. Totusi, fiind pregatiti la temperaturi inalte, acestia contin substante carcinogene de tip acrilamide.

Fructe de mare prajite

Aceasta categorie reprezinta punctul culminant al alimentatiei nesanatoase. Creveti, moluste, stridii, homari prajiti, pe langa un continut crescut de acizi grasi de tip trans si de acrilamide, mai au si un continut crescut si de mercur. Apa de mare este incarcata cu mercur toxic. Fructele de mare cu carapace, cum sunt stridiile si homarii, pot fi contaminati cu paraziti si virusi rezistenti care pot supravietui si temperaturilor inalte. Aceste creaturi consuma hrana care poate fi daunatoare pentru organismul nostru.

Consumand aceste alimente, ele aduc in alimentatie o doza cvadrupla de toxine – acizi grasi de tip trans, acrilamide, mercur si paraziti sau virusuri – cu fiecare inghititura.

Daca va plac foarte mult fructele de mare, exista o solutie: evitati fast food-urile si incercati deliciosul somon alascian rosu care s-a dovedit ca nu contine mercur sau alte contaminari.

Cele mai rele alimente pentru inima

Burger-ii de tip fast-food

Afirmatiile specialistilor privind grasimile saturate si legatura lor cu bolile de inima nu sunt in intregime clare. Atunci cand este consumata cu moderatie, carnea de vita de inalta calitate poate avea chiar si unele beneficii pentru sanatatea inimii. Dar, in general, grasimile saturate de la animale, in special cand sunt combinate cu carbohidrati, par sa aiba un efect daunator asupra sanatatii inimii.

Carnea procesata

Mezelurile (cum ar fi sunca si carnatii) pot fi bogate in grasimi saturate. In schimb, cele cu continut scazut de grasimi tind sa aiba un continut foarte ridicat de sare. Doar sase felii subtiri de mezel poate contine jumatate din nivelul zilnic recomandat de sodiu.

Alimentele prajite in baie de ulei

Potrivit mai multor studii, consumul de alimente prajite, cum ar fi cartofii prajiti, puiul prajit si alte gustari prajite, sunt asociate cu un risc crescut de boli de inima. Metodele conventionale de prajire creeaza grasimi trans, un tip de grasime care creste nivelul de colesterol rau si il reduce pe cel bun.

Cerealele dulci

Chiar si alimentele care par a fi parte dintr-o dieta echilibrata, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pot fi pline de zahar. Consumul de carbohidrati si zaharuri rafinate dimineata produce inflamatii si pot face ca nivelul de zahar din sange sa creasca si sa scada. Astfel, veti avea nevoie de mai mult zahar pe parcursul zilei.

Cafeaua amestecata

Cafeaua amestecata cu sirop, zahar, frisca si alte toppinguri poate avea la fel de multe calorii ca un milkshake. Nu numai ca supraincarcarea cu zahar poate duce la cresterea glicemiei, dar si cofeina poate creste nivelul tensiunii arteriale. Aceasta este o combinatie mai putin decat ideala daca incercati sa tineti departe diabetul si bolile de inima.

Cele mai rele alimente pentru creier

Bauturile indulcite

Printre acestea se numara sucurile, bauturile destinate sportivilor, bauturile energizante si sucurile de fructe. Un aport ridicat de bauturi zaharoase creste riscul de diabet zaharat de tip 2 si boli de inima. In plus, are un efect negativ asupra creierului.

Un aport excesiv de bauturi indulcite creste sansele de a dezvolta diabetul de tip 2, care s-a dovedit ca sporeste riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. In plus, nivelurile mai ridicate de zahar din sange pot creste riscul de dementa, chiar si la persoanele fara diabet.

Carbohidrati rafinati

Carbohidratii rafinati includ zaharurile, dar si faina alba. Aceste tipuri de carbohidrati au, in general, un indice glicemic ridicat (IG). Aceasta inseamna ca organismul le digera repede, provocand o crestere a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina.

Alimentele care au un nivel ridicat de indice glicemic afecteaza functia creierului. Cercetarile au aratat ca o singura masa cu o incarcatura glicemica mare poate afecta memoria atat la copii, cat si la adulti.

Un alt studiu efectuat la studentii sanatosi a constatat ca cei care au avut un aport mai mare de grasimi si zahar rafinat au avut, de asemenea, o memorie mai slaba. Acest efect asupra memoriei apare din cauza inflamatiei hipocampului, o parte a creierului care afecteaza unele aspecte ale memoriei. Inflamatia este recunoscuta ca un factor de risc pentru bolile degenerative ale creierului, inclusiv boala Alzheimer si dementa.

Alimentele foarte prelucrate

Aceste alimente sunt, de obicei, bogate in calorii si scazute in alte substante nutritive. Sunt exact tipurile de alimente care determina cresterea in greutate, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sanatatii creierului.

Un studiu efectuat pe 243 de persoane a constatat ca grasimea crescuta in jurul organelor este asociata cu leziuni ale tesutului cerebral. Un alt studiu pe 130 de persoane a constatat o scadere masurabila a tesutului cerebral chiar si in stadiile incipiente ale sindromului metabolic.

De asemenea, un studiu care a inclus 18.080 de persoane a demonstrat ca o dieta bogata in alimente prajite si carne prelucrata este asociata cu rezultate mai slabe in invatare si memorare.

Alcoolul

Atunci cand este consumat cu moderatie, alcoolul poate completa o masa placuta. Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea efecte grave asupra creierului. Consumul excesiv de alcool duce la o reducere a volumului creierului, la schimbari metabolice si la intreruperea neurotransmitatorilor, substante pe care creierul le utilizeaza pentru a comunica.

Persoanele cu alcoolism au deseori o deficienta in vitamina B1. Acest lucru poate duce la o boala cerebrala numita encefalopatie Wernicke, care, la randul sau, se poate transforma in sindromul Korsakoff.

Acest sindrom se distinge prin afectarea grava a creierului, printre care:

  • pierderea memoriei
  • tulburari de vedere
  • confuzie
  • instabilitate

Cele mai rele alimente pentru sistemul digestiv

Mancare procesata

Carbohidratii din alimentele rafinate, cum ar fi chips-urile, sucurile si painea alba, se deplaseaza rapid prin sistemul digestiv, ducand la simptome cum ar fi:

  • balonare
  • crampe
  • gaze

Ardeii iuti

Poate ca va bucurati de senzatie, dar ardeii picanti pot sa va arda esofagul si sa provoace arsuri la stomac cateva ore dupa ce le mancati. Alimentele calde, condimentate sunt deosebit de periculoase pentru sistemul digestiv atunci cand sunt consumate inainte de culcare.

Ciocolata

Da, acel aliment mult-iubit afecteaza mai mult decat coapsele si dimensiunile acestora. Ciocolata poate declansa simptome digestive cum ar fi arsurile la stomac si stomacul deranjat, mai ales daca suferiti de vreo afectiune. Ciocolata este si diuretic, ceea ce inseamna ca poate provoca diaree.

Alcoolul

Chiar si consumul moderat de alcool poate provoca arsuri la stomac sau reflux. Prea mult alcool poate inflama mucoasa stomacala, poate provoca crampe si poate duce la diaree. De asemenea, impiedica absorbtia corespunzatoare a substantelor nutritive.

Legumele crude

Chiar daca veti continua sa auziti despre beneficiile asupra sanatatii legate de consumul de legume crude, consecintele pot fi dure asupra intestinelor. Legumele crude contin o multitudine de fibre insolubile care, ca si porumbul, pot provoca balonare, gaze, diaree si crampe.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/20-foods-to-avoid-like-the-plague

https://www.healthline.com/health/fast-food-effects-on-body

https://www.eatthis.com/foods-that-cause-heart-disease/

http://time.com/4669635/worst-foods-for-heart/

https://www.healthline.com/nutrition/worst-foods-for-your-brain

https://www.rd.com/health/healthy-eating/worst-foods-brain/

https://www.manhattangastroenterology.com/10-worst-foods-digestive-health/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma