Ceaiul matcha a devenit in ultimii ani o bautura populara, iar acest lucru se datoreaza multiplelor beneficii pe care le ofera organismului. Aflati din urmatorul articol ce este ceaiul matcha, dar si cum se prepara corect!
3. Beneficiile ceaiului matcha
4. Cum se prepara ceaiul matcha?
6. Ceaiul matcha: contraindicatii
Ceaiul matcha sau maccha este un ceai de culoare verde smarald care ofera multiple beneficii pentru organism. Povestea ceaiului incepe in Japonia, in provincia Kyoto, unde calugarii budisti il foloseau in timpul mediatiei. Datorita proprietatilor relaxante, ceaiul ii ajuta sa-si pastreze calmul in orele lungi de concentrare si rugaciune. Ceaiul matcha a inceput sa fie utilizat si in medicina chineza. La sfarsitul secolului al XIII-lea, ceaiul a devenit un remediu medical foarte popular in Asia pentru vindecarea anumitor afectiuni, mai ales pentru alungarea depresiei prin promovarea unei stari generale bune.
In timp, acest ceai a devenit extrem de apreciat in intreaga lume, in prezent fiind cel mai cautat ceai japonez. Pentru ca este considerat un ceai nobil, matcha nu este produs in cantitati industriale, acesta fiind unul din motivele pentru care ajunge uneori la un pret destul de ridicat. De altfel, pretul este un indicator al unui ceai matca de calitate.
Matcha este frunza de ceai verde, iar pentru prepararea ceaiului matcha se folosesc numai frunzele verzi, care trebuie sa fie macinate pana cand sunt transformate intr-o pulbere fina.
Ceaiul matcha provine din regiunea Uji care se afla la periferia orasului Kyoto, capitala culturala a Japoniei. Acest ceai este o bautura care furnizeaza urmatoarele vitamine:
Totodata, ceaiul matcha mai contine minerale ca seleniul, crom, zinc si magneziu si este bogat in componente antioxidante ca polifenoli, catechine si clorofila. In plus, aceasta bautura mai contine un nivel ridicat de fibre dietetice, iar prezenta aminoacizilor, cum ar fi L-teanina si teofilina fac ca aceasta bautura sa fie bogata in nutrienti.
Ceaiul matcha contine de 137 de ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde obisnuit.
Daca doriti sa savurati un ceai matcha de calitate trebuie sa acordati o atentie speciala alegerii sortimentului. Pudra matcha pentru pregatirea ceiaului se imparte in doua categorii:
Ceaiul matcha pentru ce este bun:
Ceaiul matcha contine suplimente nutritive si naturale care au un efect calmant asupra organismului. L-teanina, un aminoacid unic prezent in acest ceai verde, poseda proprietati anti-anxiolitice, care ajuta la stimularea undelor alfa din creier. Aceste valuri alfa sporesc o stare buna de spirit, incurajeaza relaxarea, induc un sentiment profund de claritate mentala.
Ceaiul de Matcha are antioxidanti precum catechinele – EGCG (galat de epigalocatechina), care detoxifica organismul. Un studiu publicat in Journal of Chromatography A de catre cercetatorii Departamentului de Chimie de la Universitatea din Colorado din SUA, a evaluat puterea antioxidanta a acestui ceai. Mai mult, studiul a dezvaluit ca, in comparatie cu alte ceaiuri verzi, matcha are cea mai mare cantitate de antioxidanti care atrag radicalii liberi de oxigen si neutralizeaza efectele nocive ale acestora.
Clorofila prezenta in ceaiul matcha este un detoxifiant excelent care ajuta la curatarea sangelui. Totodata, acest ceai ajuta la mentinerea alcalinitatii sangelui si a tesuturilor. Clorofila ajuta, de asemenea, la prevenirea asocierii toxinelor daunatoare cu peretii colonului si le curata din corp.
Conform mai multor cercetari, ceaiul matcha are un produs potential anti-cancer si care un efect terapeutic asupra organismului prin medierea si prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase. De asemenea, studii multiple asupra acestei bauturi au arata ca polifenolii prezenti provin din proliferarea celulelor canceroase maligne si promoveaza inducerea apoptozei.
Matcha contine o forma sanatoasa de cafeina, dar care nu este asemanatoare cu cea prezenta in cafeaua obisnuita. Aceasta forma unica de cafeina cunoscut ese sub numele de teofilina si induce o stare naturala de energie fara a avea efecte adverse. Eliberarea lenta a energiei din cafeine matcha se datoreaza teofilinei care ajuta la sustinerea functionalitatii glandelor suprarenale. De asemenea, mentine nivelurile hormonale optime.
Nutrientii, antioxidantii si cafeina prezente in matcha duce la pierderea grasimii corporale prin accelerarea naturala a metabolismului. Conform mai multor studii, o tanara in varsta de 26 de ani a slabit aproape 7 kilograme in decurs de 3 luni dupa ce a inclusiv in dieta ei ceaiul matcha. Astfel, in locul cafelei obisnuite, atat dimineata, cat si in cea de-a doua jumatate a zilei a baut ceai matcha. In acest fel, pofta de mancare a scazut, iar rezultatele au inceput sa se vada la scurt timp.
Intr-un studiu publicat s-a descoperit ca teanina gasita in ceaiul matcha actioneaza ca un neurotransmitator. In plus, acesta exercita un efect calmant asupra creierului fara a provoca somnolenta. Acest efect calmant i-a ajutat pe calugarii budisti sa mentina o concentrare profunda in timpul sesiunilor lor de meditatiei, iar acesta a fost principalul motiv din spatele popularitatii sale ceaiului. Un alt studiu publicat releva efectele anti-stres ale teaninei prezente in acest ceai, care ajuta la reducerea reactiilor fiziologice si psihologice la stres prin inhibarea excitatiei neuronale. De asemenea, acest ceai creste puterea de concentrarea.
Ceaiul Matcha este bogat in EGCG care ajuta la combaterea diverselor infectii bacteriene, virale si fungice. Potrivit unui studiu de cercetare din anul 2013 publicat in Jurnalul Britanic de Farmacologie, EGCG se leaga de membrana lipidica si exercita actiuni inhibitoare impotriva cresterii diverselor agenti patogeni umani. Acestea includ virusul gripal A, hepatita B si virusul C, virusul care determina aparitia herpesului, bacteriile adenovirus Staphylococcus aureus si drojdia Candida albicans.
Ceaiul matcha este benefic pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Astfel, ceaiul ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos prin scaderea nivelului de zahar din sange. Totodata, ceaiul este bogat in antioxidanti care ajuta la reducerea nivelului de trigliceride, colesterol si continut de glucoza hepatica la persoanele diabetice.
Matcha contine diferiti antioxidanti, polifenoli, epigalocatechin galat si L-teanina. Toate acestea contribuie colectiv la stimularea sistemului imunitar si la protejarea impotriva diferitilor antigeni care pot patrunde in organism din mediul extern prin simpla inhalare, ingerare sau injectare.
Mod de preparare:
Ceaiul matcha nu se consuma precum un ceai clasic. Se folosesc intre 3-5 g o singura data. Poate fi amestecat in ceaiul clasic, in fresh-ul de dimineata, in cafea, cappucino sau latte sau se poate servi ca atare amestecat cu apa calduta sau lapte.
In farmacii puteti gasi masti din cel mai fin ceai verde, matcha care contine in exclusivitate floare de lotus si ulei de tarate de orez si care aduce urmatoarele proprietati pentru ten:
Mod de utilizare masca:
Aplicati masca pe tenul demachiat si lasati sa actioneze aproximativ 10 minute. Inlaturati cu un disc demachiant si spalati resturile de masca cu apa calduta (fara sapun).
Puteti gasi in farmacii scrubul din matcha care are un rol detoxifiant, stimuland microcirculatia pielii datorita ingredientelor organice. Acest tip de scrub trebuie sa fie utilzat numai seara pentru ca pielea sa aiba timp sa se regenereze peste noapte. De asemenea, nu uitati ca este foarte important sa va hidratati pielea tenului si a corpului dupa folosirea exfoliantului.
Capsulele cu matcha sunt un supliment alimentar ce incorporeaza preparate de origine minerala si vegetala. In plus, acestea sunt un adevarat aliat in lupta cu ăierderea in greutate, avand proprietati de stimulare a a organismului si de ardere a grasimilor.
Matcha este, de asemenea, un detoxifiant puternic si ajuta la eliminarea substantelor chimice si a metalelor grele din organism; odihneste mintea si relaxeaza corpul.
Mod de administrare capsule:
1×3 tablete/ zi in cure de 3-6 luni.
Ceaiurile matcha sunt facute 100% din frunze de ceai verde, cultivate, recoltate si ambalate in regiunea japoneza Nishio. Fie ca doriti sa oferiti o imagine extravaganta inghetatei sau brioselor sau poate sunteti un gurmand dornic sa descoperi gusturi noi, tocmai ati gasit un nou prieten care sa va fi alaturi in bucatarie, si anume ceaiul matcha. Frunzele de matcha pentru gatit sunt special crescute si selectate pentru a fi folosite in mod diferit. Daca mancarea este combustibilul de care avem nevoie pentru a tine in miscare motorul organismului nostru, atunci ceaiul matcha pentru gatit este cel mai bun combustibil. Cu siguranta veti iubi rezultatele acestui unic produs, deoarece este foarte bogat in antioxidanti si in substante nutritive aducand organismului nenumarate beneficii. Spre deosebire de celelalte tipuri de matcha, cel pentru gatit are o culoare mai inchisa si o textura mai putin fina. Ceaiul matcha pentru gatit este ideal pentru a experiementa noi retete culinare.
Mod de utilizare
Ceaiul matcha pentru gatit este ideal pentru salate, deserturi si sosuri.
Ca orice alt aliment sau supliment alimentar si ceaiul matcha are contraindicatii si diverse efecte secundare pe care trebuie sa le stiti.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…