Ceai de merisoare – beneficii, preparare, consum

Ceai de merisoare – o bautura sanatoasa care are multiple beneficii pentru sanatate, in special pentru femei. Afla din urmatorul articol beneficiile consumului de ceai de merisoare si cum se prepara corect!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ceai de merisor vs ceai de merisoare

3. Tipuri de ceai de merisoare

4. Cum se prepara si cum se consuma ceaiul de merisoare?

5. Beneficiile ceaiului de merisoare

6. Precautii si contraindicatii

Informatii generale

Ceaiul de merisoare este un ceai preparat in apa fierbinte din fructe intregi de merisoare, iar pentru a da o aroma mai speciala poti sa adaugi cateva cuisoare sau un praf de scortisoara. Ceaiul infuzat din merisoare ofera o mare varietate de antioxidanti, vitamine si minerale, ceea ce il face un ceai delicios si care ofera totodata senzatia de satietate, reducand astfel pofta de mancare sau pofta de dulce. Totodata, in acest ceai se gasesc antocianine si flavonoli, care impreuna cu acidul cafeic, resveratrolul si alte substante esentiale pentru organism fac din aceasta bautura calda si gustoasa o sursa buna si sanatoasa de nutrienti importanti.

Ceai de merisor vs ceai de merisoare

Merisorul cunoscut si sub numele de Cranberry sau Afin Rosu este un arbust originar din America de Sud, care are fructe mici si rosii numite merisoare. Fructele de merisor se pot consuma atat in stare cruda, cat si sub forma de ceai, dulceata, compot, se pot adauga in iaurturi, cereale sau diverse deserturi coapte sau raw.

Pe piata poti gasi ceai de merisor si ceai de merisoare. Diferenta dintre cele doua tipuri de ceaiuri consta in:

  • Ceaiul de merisor contine frunze, lastari si mladite din arbust
  • Ceaiul de merisoare contine fructele de merisor, iar uneori mai poate fi adaugat si hibiscus, mar, macese, aronia si coacaze negre si/sau alte fructe de padure care dau o savoare unica

Tipuri de ceai de merisoare

Merisoare ceai

Pe langa ceaiul simplu si merisoare, mai poti gasi diferite amestecuri de fructe care sunt adaugate langa merisoare in proportie de 50%. Pe langa aroma si savoarea pe care o ofera ingredientele in plus, trebuie sa stii ca urmatoarele tipuri de ceai ofera si mai multe beneficii si nutrienti importanti pentru organism. Asadar, bucura-te din plin de o ceasca de:

  • Ceai de merisoare si afine
  • Ceai de merisoare si coacaze
  • Ceai de merisoare si ananas
  • Ceai de merisoare si zmeura
  • Ceai de merisoare si visine

Cum se prepara si cum se consuma ceaiul de merisoare?

Merisoare uscate sau deshidratate

Ingrediente:

  • 2 cani mici de merisoare uscate
  • 8 cani de apa

Mod de preparare: Pune vasul cu apa la foc si adauga merisoarele uscate. Lasa vasul la fiert, iar dupa ce a dat in clocot redu focul si mai lasa merisoarele sa fiarba pentru aproximativ 15 minute (la foc mic). In cele din urma, opreste focul, lasa amestecul acoperit timp de 5 minute, apoi il poti strecura si adauga o miere dupa gust. Daca doresti ca ceaiul sa aiba o alta aroma, stoarce sucul de la o jumatate de portocala sau adauga-l in ceai. Ceaiul il poti servi cald sau rece.

Ceaiul de merisoare la plic

Mod de preparare: Peste un plic (sau doua in functie de preferinte) se toarna 200 de ml de apa clocotita si se lasa 10 minute. Dupa care poti sa indulcesti ceaiul cu o lingurita de miere si sa-l servesti cald.

Ceai de merisoare, cuisoare si scortisoara

Ingrediente:

  • 500 grame de merisoare proaspete
  • 2 litri de apa
  • 2 linguri de miere
  • sucul de la o lamaie
  • 10 cuisoare
  • 1 baton de scortisoara

Mod de preparare: Pune intr-un vas apa, apoi merisoarele si lasa-le la fiert. Dupa ce vezi ca merisoarele incep sa fiarba, da focul mai incet si mai tine fructele la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute. Apoi adauga mierea, sucul de lamaie, cuisoarele si scortisoara. In cele din urma, opreste focul, lasa mixul la infuzat pentru o ora, apoi strecoara ceaiul si serveste-l.

Beneficiile ceaiului de merisoare

Cele mai importante beneficii ale consumului de ceai de merisoare sunt:

  • imbunatateste sanatatea inimii
  • previne infectiile tractului urinar
  • imbunatateste vederea
  • mentine sanatatea dentara

Ceai de merisoare beneficii

Iata care sunt beneficiile pe larg ale consumului regulat de ceai de merisoare:

Imbunatateste sanatatea inimii

Exista peste 20 de compusi antioxidanti gasiti in ceaiul de merisoare, variind de la antocianine la taninuri si flavonoli. Aceasta concentratie ridicata face din acest ceai un mijloc excelent de prevenire a stresului oxidativ si de neutralizare a radicalilor liberi, prevenind astfel o serie de boli cronice ale inimii.

Previne infectiile tractului urinar

Motivul pentru care acest ceai este atat de preferat de femei este ca poate remedia rapid si preveni infectiile tractului urinar, care afecteaza destul de mult femeile.

Intareste sistemul imunitar

Merisoarele sunt fructe bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, iar ceaiul obtinut sporeste si intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa previna o varietate de infectii si alte tipuri de afectiuni cronice.

Mentine santatea rinichilor

Daca este consumat cu moderatie, ceaiul de merisoare poate stimula urinarea, imbunatatind astfel sanatatea rinichilor. Cu toate acestea, consumul in exces al acestui ceai, iti poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Modereaza stresul

Datorita nutrientilor sai, ceaiul de merisoare atenueaza stresul prin echilibrarea hormonala, care duce la imbunatatirea starii de spirit, calmand in acelasi timp starile de anxietate si atacurile de panica.

Mentine sanatatea dentara

Conform unor cercetari, s-a descoperit ca unii dintre compusii din fructele de merisoare previn formarea de placa dentar pe dinti, eliminand in acelasi timp anumite infectii bacteriene care pot deteriora si afecta gingiile si dintii.

Ajuta la slabit

Grasimea corporala poate fi topita cu ajutorul ceaiului de merisoare. Consumul zilnic al acestui ceai, dar impreuna cu o dieta sanatoasa si sport, te poate ajuta la pierderea din greutate si la obtinerea unui corp frumos si sanatos.

Precautii si contraindicatii

Riscuri ale ceaiului de merisoare

  • consumul excesiv al acestui ceai duce la cresterea in greutate si la dezvoltarea unor afectiuni la stomac, cum ar fi stresul gastro-intestinal si diareea
  • deoarece poseda o cantitate mare de acid salicilic, persoanele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa consume acest ceai

Acest ceai de fructe este asociat cu unele reactii adverse care pot aparea, cum ar fi un risc crescut de pietre la rinichi si complicatii care pot sa apara la femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza.

Ceai de merisoare si pietre la rinichi

Deoarece merisoarele au un nivel destul de ridicat de oxalat, acestea iti pot creste riscul de aparitia a pietrelor la rinichi, daca sunt consumate in exces sub orice forma. Prin urmare, daca ai deja probleme cu rinichii, este mai bine sa discuti cu medicul specialist inainte de a incepe sa consumi acest ceai.

Ceai de merisoare in sarcina

Componentele puternice din ceaiul de merisoare nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece poate fi riscant atat pentru sarcina, cat si pentru sugar.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthbenefitstimes.com/cranberry-tea/
  2. https://www.organicfacts.net/cranberry-tea.html
  3. https://draxe.com/nutrition/cranberries/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma