Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele de carcinom bazocelular, dar si cum se trateaza acest cancer cutanat.

Cuprins:

  1. Ce este carcinomul bazocelular (CBC)?
  2. Tipuri de carcinom bazocelular
  3. Cauze si factori de risc
  4. Semne si simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament pentru carcinom bazocelular
  7. Evolutie si prognostic
  8. Prevenirea carcinomului bazocelular

Ce este carcinomul bazocelular (CBC)?

Carcinomul bazocelular (sau epiteliom bazocelular) este o forma de cancer de piele. Carcinomul bazocelular debuteaza in celulele bazale – celule din piele care produc celule noi ale pielii, pe masura ce vechile celule dispar.

Carcinomul bazocelular apare adesea sub forma unei umflaturi usor transparente pe piele, desi poate lua si alte forme. Carcinomul bazocelular apare de cele mai multe ori pe zonele pielii care sunt expuse la soare, cum ar fi capul si gatul.

Se considera ca majoritatea carcinoamelor bazocelulare apar in urma expunerii pe termen lung la radiatiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui. Evitarea soarelui si utilizarea de solutii cu protectie solara pot ajuta la protejarea impotriva carcinomului bazocelular.

Tipuri de carcinom bazocelular

De obicei, aceasta maladie este nedureroasa. Singurul simptom este o formatiune sau modificarea aspectului pielii. Exista diferite tipuri de carcinom bazocelular. Fiecare are un aspect diferit:

Carcinom bazocelular pigmentat

Aceasta forma apare ca o leziune de culoare maro, albastra sau neagra, care are de cele mai multe ori o margine transparenta si ridicata.

Carcinom bazocelular superficial

Acest tip ia aspectul unei pete rosiatice pe piele, care este adesea plata si solzoasa. Continua sa creasca si are adesea o margine ridicata. In mod obisnuit, aceasta forma apare pe spate sau pe piept.

Carcinom bazocelular ulcerat

Acest tip de carcinom bazocelular este caracterizat de o tumora ulcerata, cu margine perlata.

Carcinom bazocelular nonulcerat

Acest tip apare ca o umflatura pe piele care este alba, colorata sau roz. Este de multe ori transparenta, cu vase de sange vizibile sub leziune. Acesta este cel mai frecvent tip de carcinom bazocelular. Apare cel mai frecvent pe gat, urechi si fata. Se poate rupe sau sangera.

Carcinom bazocelular morfeiform

Acesta este cea mai rara forma a maladiei. De obicei, seamana cu o cicatrice, avand aspectul alb si ceros si fara margini definite. Acest tip de carcinom poate indica o forma deosebit de invaziva a bolii, care poate provoca desfigurari semnificative.

Carcinom bazocelular nodular

Carcinomul bazocelular nodular se manifesta printr-o tumora nodulara, cu margine perlata.

Carcinom bazocelular bazoscuamos

Acest tip de carcinom are trasaturi specifice atat ale CBC, cat si ale carcinomului cu celule scuamoase, un alt tip de cancer de piele. Este extrem de rar, insa riscul sa produca metastaze, in comparatie cu alte tipuri de cancer de piele, este mare.

Cauze si factori de risc

Carcinomul bazocelular apare atunci cand una dintre celulele bazale ale pielii dezvolta o mutatie in ADN-ul sau. Celulele bazale se afla in partea inferioara a epidermei – stratul exterior al pielii. Celulele bazale produc celule noi ale pielii. Pe masura ce aceste celule noi ale pielii se produc, ele imping celulele vechi spre suprafata pielii, unde acestea mor si sunt indepartate.

Procesul de creare a celulelor noi ale pielii este controlat de ADN-ul unei celule bazale. ADN-ul contine instructiuni care ii spun unei celule ce trebuie sa faca. In schimb, mutatia ii spune celulei bazale sa se inmulteasca rapid si sa continue sa se mareasca, desi, in mod normal, ar trebuie sa moara. In cele din urma, celulele anormale acumulate pot forma o tumora canceroasa – aceasta fiind leziunea care apare pe piele.

Lumina ultravioleta si alte cauze

Specialistii sustin ca o mare parte din daunele aduse ADN-ului celulelor bazale sunt cauzate de radiatiile ultraviolete (UV) gasite in lumina soarelui si in lampile de bronzare artificiala. Exista si alti factori care pot mari riscul de dezvoltare a carcinomului bazocelular, iar cauza exacta in unele cazuri nu este clara.

Factori de risc

Exista mai multi factori de risc care pot creste riscul dezvoltarii CBC. Printre acesti factori de risc se numara:

  • antecedentele familiale de CBC;
  • pielea deschisa la culoare;
  • pielea pistruiata sau care se arde usor;
  • sindroame mostenite genetic care provoaca cancer de piele, cum ar fi anumite tulburari ale pielii, ale sistemului nervos sau ale glandelor endocrine;
  • pielea extrem de deschisa la culoare, parul roscat sau blond sau ochii de culoare deschisa;
  • sexul masculin.

Exista si alti factori de risc care nu au implicatii genetice, cum ar fi:

  • varsta inaintata corelata cu un risc crescut de boala;
  • expunerea cronica la soare;
  • arsuri solare grave, in special in copilarie;
  • locuitul la o altitudine ridicata sau intr-o zona insorita;
  • expunerea la radioterapie;
  • expunerea la arsenic;
  • administrarea de medicamente imunosupresoare, in special dupa o interventie chirurgicala de transplant.

Semne si simptome

Carcinomul bazocelular se dezvolta de obicei pe partile expuse la soare, in special pe cap si gat. Mai rar, carcinomul bazocelular se poate dezvolta pe anumite parti ale corpului protejate de obicei de soare, cum ar fi organele genitale.

Afectiunea se caracterizeaza printr-o modificare a pielii, cum ar fi o formatiune sau o leziune care nu se vindeca.

Caracteristicile bolii

Aceste modificari ale pielii au de obicei una dintre urmatoarele caracteristici:

  • O formatiune perlata, de culoarea pielii sau roz, transparenta. De cele mai multe ori, vasele mici de sange sunt vizibile. La persoanele cu tenta mai inchisa a pielii, leziunea poate fi mai inchisa la culoare, dar totusi oarecum transparenta. Cea mai frecventa forma de carcinom bazocelular apare adesea pe fata si urechi. Leziunea se poate rupe si sangera.
  • O leziune de culoare maro, neagra sau albastra – sau o leziune cu pete intunecate la culoare – cu o margine usor ridicata, transparenta.
  • O pata rosiatica, plata, cu o margine ridicata, care apare mai frecvent pe spate sau piept. In timp, aceste pete pot creste destul de mult in dimensiuni.
  • Cea mai rara este o leziune alba, ceroasa, asemanatoare unei cicatrici, fara o margine clar definita.

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la doctor daca observati ca aspectul pielii s-a modificat (a aparut o formatiune anormala noua), daca o anumita formatiune anterioara si-a schimbat forma sau daca prezentati dureri recurente.

Diagnostic

In prima faza, pacientul va fi verificat vizual de catre un dermatolog. Medicul verifica pielea din cap pana in picioare pentru a cauta eventualele formatiuni sau decolorari ale pielii. De asemenea, va intreba care este istoricul medical al pacientului si daca acesta a avut cazuri de cancer de piele in familie.

Daca dermatologul constata decolorari sau formatiuni ingrijoratoare, va efectua o biopsie a pielii. Pentru a face acest lucru, el va face o anestezie locala inainte de a indeparta o mica proba din leziune pentru a fi testata. Tesutul biopsiat va fi vizualizat la microscop pentru a se cauta semnele cancerului de piele.

Dermatologul va indeparta formatiunea daca va constata ca este vorba de carcinom bazocelular. De asemenea, daca descopera ca pacientul are o forma agresiva de carcinom bazocelular, medicul poate lua o proba de tesut din ganglionii limfatici pentru a verifica daca tumora s-a extins.

Tratament pentru carcinom bazocelular

Tratamentul pentru carcinomul bazocelular presupune inlaturarea tumorii. Medicul alege tratamentul in functie de tipul de carcinom bazocelular de care pacientul sufera, de dimensiunea si locul leziunii. Printre variantele de tratament se numara:

Chiuretaj si electrodesicare

In cadrul acestei proceduri, tumora este razuita cu o chiureta. Locul tumorii este apoi cauterizat cu un electrod. Metoda este extrem de eficienta, in special in cazul leziunilor mici. Nu este, insa, la fel de eficienta in cazul tumorilor agresive sau in zonele pielii cu risc ridicat. Poate lasa o cicatrice rotunda, alba. Aceasta procedura are o rata de succes de 95%.

Extirpare carcinom bazocelular

Medicul elimina cu un bisturiu tumora si marginea din tesutul sanatos aflat in jurul ei. Zona operata este apoi inchisa cu ajutorul suturilor. Aceasta metoda este folosita de obicei in cazurile mai avansate, in care riscul ca pielea din jur sa fie afectata este mare. Poate lasa o cicatrice mica. Aceasta procedura are o rata de succes de 95%.

Chirurgie micrografica Mohs

Chirurgul elimina un strat subtire de tesut care contine tumora. Stratul de tesut este congelat si apoi verificat la microscop. Medicul va repeta apoi procedura exact in locul in care a fost prezent cancerul.

Acest lucru ii permite doctorului sa pastreze cat se poate de mult din pielea sanatoasa, in acelasi timp asigurandu-se ca a indepartat intreaga tumora. Procedura are cea mai mare rata de vindecare, de pana la aproximativ 99 la suta. Este adesea folosita pentru tumori mari sau in cazul tumorilor aflate in zone foarte vizibile, cum ar fi pe fata sau gat.

Criochirurgia

Criochirurgia este folosita pentru a trata tumorile subtiri si care nu se extind mai adanc in piele. Medicul poate ingheta si ucide celulele canceroase cu azot lichid. Exista insa riscul ca nervii din zona sa se deterioreze, iar pacientul sa-si piarda senzatia.

Nu este necesara taierea, desi se poate folosi anestezie. Dupa aplicarea azotului lichid se va forma o crusta peste tumora. Criochirurgia este folosita de cele mai multe ori in cazul persoanelor cu boli hematologice. Are o rata de succes intre 85 si 90 la suta.

Carcinom bazocelular tratament naturist

Unele persoane ar putea incerca sa afle mai multe despre metodele alternative de tratare a cancerului de piele. Printre cele mai frecvente sunt:

Recuperarea in urma tratamentului

Tratamentele pentru CBC sunt adesea minore, iar procesul de recuperare se desfasoara usor. Mai multi pacienti vor avea unele dureri in urma operatiei sau la locul de excizie in timpul procesului de vindecare.

Cei mai multi dintre ei vor ramane cu cicatrici in urma tratamentului pentru CBC. Pentru a reduce aspectul acestora, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile de dupa tratament oferite de medic. Printre aceste instructiuni se numara:

  • Pastrarea curata a locului de extirpare.
  • Aplicarea unguentelor fara reteta, cum ar fi vaselina si neosporina, de mai multe ori pe zi pentru a grabi vindecarea. In plus, zona afectata trebuie acoperita cu un bandaj.
  • Pastrati rana umeda. Acest lucru va ajuta la vindecare.

Exista un risc ridicat ca maladia sa reapara. De aceea, este important ca pacientii sa ia masuri pentru a-si proteja pielea de expunerea la UV.

Evolutie si prognostic

Durata de viata cu epiteliom bazocelular este mare, mai ales daca afectiunea este depistata precoce. Majoritatea tumorilor raspund favorabil la tratament. Potrivit statisticilor:

  • Cu cat tumora anterioara este diagnosticata mai devreme, cu atat sansele de supravietuire ale pacientului sunt mai mari.
  • Terapiile utilizate in prezent pentru carcinomul bazocelular asigura o rata de vindecare fara recurenta de 85 pana la 95%. Acest lucru inseamna ca leziunea specifica tratata este vindecata in mod eficient in prima runda de tratament.

Prevenirea carcinomului bazocelular

Evitarea sau reducerea expunerii la lumina UV este cea mai buna modalitate de a preveni carcinomul bazocelular. Evitati contactul cu lumina directa a soarelui in timpul orelor de varf.

Aplicati protectie solara in mod regulat, chiar daca veti sta in soare doar cateva minute. Folositi solutii de protectie solara cu factor 15 sau mai mare. De asemenea, purtati haine si palarii pentru a va proteja de razele soarelui. Nou-nascutii trebuie tinuti departe de razele soarelui. Nu aplicati protectie solara pe pielea sugarilor sub sase luni.

Detectarea precoce a carcinomului bazocelular poate reduce cicatrizarea cauzata de indepartarea unei tumori. Efectuati anual controale pentru cancerul de piele. De asemenea, este recomandat sa va examinati pielea din cap pana in picioare lunar. Daca observati modificari ale pielii, faceti o programare la medicul dermatolog.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20354187
  2. https://www.healthline.com/health/basal-cell-carcinoma
  3. https://skincancer.net/treatment/complementary-alternative-medicine-home-remedies/
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4581-basal-cell-carcinoma-bcc/outlook–prognosis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma