Capsulita adeziva – cauze si tratament pentru ”umarul inghetat”

Capsulita adeziva este o afectiune frecventa, cunoscuta si ca „umarul inghetat”, in care apar dureri care se agraveaza noaptea, umarul se rigidizeaza, reducandu-si mobilitatea.  Aflati care pot fi cauzele capsulitei umarului, simptomele si tratamentele disponibile.

Cuprins:

  1. Ce este capsulita adeziva?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Cum poate fi prevenita capsulita adeziva?

Ce este capsulita adeziva?

Capsulita adeziva, cunoscuta si sub denumirea de “umar inghetat”, este o afectiune caracterizata prin rigiditate si durere la nivelul articulatiei umarului. Semnele si simptomele debuteaza de obicei treptat, se agraveaza in timp si apoi se vindeca, de regula, dupa 1-3 ani.

Persoanele aflate sub un risc mai mare de a dezvolta umar inghetat sunt cele care se recupereaza in urma unei afectiuni sau proceduri medicale care le impiedica sa-si miste bratul – cum ar fi un accident vascular cerebral sau o mastectomie.

Capsulita adeziva se trateaza cu exercitii fizice si, uneori, corticosteroizi si medicamente care sunt injectate pentru a amorti umarul. Intr-un procent mic de cazuri, chirurgia artroscopica poate fi indicata pentru a relaxa capsula articulara, astfel incat aceasta sa poata fi miscata mai usor.

De obicei, capsulita adeziva nu reapare la acelasi umar, in timp ce unii oameni pot dezvolta afectiunea la celalalt umar.

Simptome

Umarul inghetat se dezvolta de obicei lent si in trei etape. Fiecare etapa poate dura un anumit numar de luni.

  • Faza dureroasa. In aceasta etapa, orice miscare a umarului provoaca durere, iar miscarea umarului incepe sa devina limitata.
  • Faza rigida. Durerea poate incepe sa scada in aceasta etapa. Cu toate acestea, umarul devine mai rigid, iar utilizarea lui devine mai dificila.
  • Faza de dezghetare. Capacitatea de miscare a umarului incepe sa se imbunatateasca.

Pentru unii oameni, durerea se agraveaza noaptea, uneori afectand somnul.

Cauze si factori de risc

Umarul este format din trei oase: omoplatul, coloana vertebrala si osul bratului superior sau humerus. Umarul este o articulatie de tip bila-cavitate. Capul rotund al osului bratului superior intra in aceasta cavitate.

Tesutul conjunctiv, cunoscut sub numele de capsula umarului, inconjoara aceasta articulatie. Lichidul sinovial ii permite articulatiei sa se miste fara frecare. Specialistii sunt de parere ca “umarul inghetat” apare atunci cand in umar se formeaza tesutul cicatrizat. Din cauza acestui lucru, capsula articulatiei umarului se ingroasa si se strange, lasand mai putin loc pentru miscare. Miscarea poate deveni rigida si dureroasa. Cauza exacta nu este pe deplin inteleasa si nu poate fi identificata de fiecare data.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu capsulita adeziva se confrunta sau s-au confruntat cu o imobilitate evidenta ca urmare a unei accidentari sau a unei fracturi recente.

Afectiunea este frecventa la persoanele cu diabet zaharat.

Factori de risc

Cei mai intalniti factori de risc ai capsulitei adezive sunt:

  • Varsta: Afectiunea apare la cei trecuti de varsta de 40 de ani.
  • Sex: 70 la suta dintre persoanele cu umar inghetat sunt femei.
  • Traumatisme recente: Operatia sau fractura la nivelul bratului pot provoca imobilitate in timpul procesului de recuperare, iar acest lucru poate provoca rigidizarea capsulei umarului.
  • Diabet: 10 pana la 20 la suta dintre persoanele cu diabet dezvolta capsulita adeziva, iar simptomele pot fi mai severe. Motivele sunt neclare.

Alte conditii care pot creste riscul de aparitie a bolii sunt:

Diagnostic

In timpul examenului fizic, medicul va poate solicita sa va miscati mana si umarul in anumite directii pentru a verifica daca aveti dureri si pentru a evalua capacitatea de miscare (miscare activa). Doctorul va poate cere apoi sa va relaxati mana in timp ce acesta va va misca bratul (miscare pasiva).

In unele cazuri, medicul poate sa va injecteze un medicament care sa va amorteasca umarul (anestezic) pentru a determina capacitatea de miscare pasiva si activa.

Capsulita adeziva poate fi diagnosticata de obicei numai in urma semnelor si simptomelor. Cu toate acestea, doctorul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice – cum ar fi radiografia sau rezonanta magnetica (RMN) – pentru a exclude alte probleme.

Tratament

Capsulita umarului tratament

Tratamentul presupune, in primul rand, administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerilor de umar si pastrarea unei cat mai mari capacitati de miscare a umarului.

Medicamente

Calmantele eliberate fara retea, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, pot ameliora durerile si inflamatiile cauzate de capsulita adeziva. In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare mai puternice pentru a reduce durerea.

Kinetoterapie umar inghetat

De asemenea, este recomandat ca pacientii sa apeleze la serviciile unui kinetoterapeut. Acest specialist ii poate invata exercitii pentru umarul inghetat care sa-i ajute sa-si recupereze cat mai mult din mobilitatea umarului. In acest caz, este important ca pacientul sa se mobilizeze si sa se responsabilizeze pentru a face aceste exercitii, astfel incat sa-si recapete cat mai mult mobilitatea.

Proceduri chirurgicale si alte interventii

In majoritatea cazurilor, capsulita adeziva se vindeca de la sine in termen de 12 pana la 18 luni. In schimb, daca simptomele persista, medicul va poate sugera:

Injectii de steroizi

Medicii pot injecta corticosteroizi in articulatia umarului pentru a reduce durerile si pentru a imbunatati mobilitatea umarului, mai ales in primele etape ale procesului.

Distensie articulara

Specialistii injecteaza apa sterila in capsula articulara pentru a intinde tesuturile si pentru a usura miscarea articulatiei.

Miscari de manevrare a umerilor

In cadrul acestei proceduri, pacientul va fi anesteziat total, astfel incat va fi inconstient si nu va simti niciun fel de durere. Apoi, medicul ii va misca articulatia umarului in directii diferite, pentru a ajuta la relaxarea tesutului incordat.

Interventie chirurgicala

Doctorii apeleaza la operatie doar in rare cazuri si numai daca situatia nu s-a remediat dupa niciun tratament. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesuturile cicatrizate si aderentele din interiorul articulatiei umarului. De obicei, specialistii efectueaza aceasta interventie chirurgicala cu instrumente tubulare usoare, introduse prin incizii mici efectuate in jurul articulatiei (artroscopie).

Stil de viata si remedii la domiciliu

Continuati sa miscati cat mai mult posibil umarul si extremitatea implicata, atat cat va permit durerile si limitarile privind miscarea acestora. Puteti aplica pungi cu gheata sau caldura la nivelul umarului pentru a ameliora durerile.

Acupunctura

Acupunctura presupune introducerea unor ace extrem de fine in piele in anumite puncte ale corpului. In mod normal, acele raman pe loc timp de 15 pana la maximum 40 de minute. In acest timp, acestea pot fi mutate sau miscate. Majoritatea tratamentelor de acupunctura sunt relativ nedureroase datorita faptului ca acele sunt cat firul de par de subtiri si flexibile si sunt in general introduse la nivelul superficial al pielii.

Stimularea electrica transcutanata nervoasa (TENS)

Un aparat TENS trimite un curent electric mic in punctele cheie ale unei cai nervoase. Curentul, livrat prin electrozi aplicati pe piele, nu este dureros sau daunator. Nu se stie exact cum functioneaza TENS, dar se crede ca ar putea stimula eliberarea de molecule care inhiba durerea (endorfine) sau ca ar putea bloca fibrele care transporta impulsurile durerii.

La ce sa va asteptati pe termen lung?

Majoritatea oamenilor se recupereaza in termen de doi ani fara tratament. Fizioterapia si medicamentele pentru durere grabesc acest progres. Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala trebuie sa continue exercitiile de kinetoterapie in lunile urmatoare pentru a evita reaparitia problemelor.

Cum poate fi prevenita capsulita adeziva?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale capsulitei adezive este imobilitatea care poate aparea in timpul procesului de recuperare in urma unei accidentari la umar, a unei fracturi la mana sau a unui accident vascular cerebral. Daca ati suferit o accidentare care face dificila miscarea umarului, intrebati medicul ce tipuri de exercitii puteti face pentru a mentine capacitatea de miscare a umarului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166186
  3. https://www.healthline.com/health/frozen-shoulder
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma