Busuiocul este o planta aromata, care aduce numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Afla din urmatorul articol ce contine busuiocul, cum se utilizeaza corect, ce remedii pe baza de busuioc exista, dar si care sunt proprietatile acestei plante!
3. Cum se utilizeaza busuiocul?
5. Busuiocul – beneficii si proprietati
6. Precautii si contraindicatii
Busuiocul sau Ocimum basilicum este o planta care apartine familiei Lamiaceae, originara din Asia tropicala.
100 de grame
100 de grame
Aceasta planta este un condiment – medicament, deoarece are efecte antibiotice si fungice foarte puternice. De asemenea, condimentul este un bun remediu pentru:
Cu ajutorul frunzelor de busuioc iti poti face un ser antirid, care are proprietati antibacteriene, antiseptice si care trateaza cicatricile.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune in mod egal frunze de busuioc si de turmeric pe care trebuie sa le zbrobesti in apa fiarba cu ajutorul unui robot de bucatarie pana cand se va obtine o pasta groasa. Consistenta mastii trebuie sa fie fluida, deoarece aceasta trebuie sa se intinda bine pe pielea tenului. Aplica aceasta masca cu ajutorul unei dischete demachiante si las-o sa actioneze pe ten timp de 15 minunte. Apoi, clatiti cu apa calduta, aplicati o crema hidratanta si/sau un ser. Aceasta masca este ideala pentru combaterea acneei, deci poti sa folosesti chiar si o crema antiacneica dupa ce ai clatit tenul de masca. Pentru a avea rezultate vizibile, trebuie sa folosesti acesta masca o data sau de doua ori pe zi, cateva zile rand. Este indicat ca preparatul sa fie mereu proaspat!
Inainte de culcare, seara sterge tenul cu o infuzie combinata din frunze de busuioc, iar apoi pune o compresa imbibata in aceeasi infuzie pe obraji si pe frunte. Acest tip de tratament combate tenul seboreic, impiedica infectarea porilor, anihileaza bacteriile care contribuie la aparitia de acnee si curata eficient tenul.
Intr-un sfert de cana de infuzie de frunze de busuioc se vor pune 1-2 picaturi de ulei volatil din aceeasi planta. Cu preparatul obtinut se maseaza scalpul zilnic. Acest tip de un tratament activeaza puternic circulatia la nivelul foliculilor pilosi si ajuta la eliminarea si micozele de la nivelul scalpului.
Planta de busuioc poate fi creste in ghiveci, chiar in casa. Este o planta decorativa frumoasa, usor de crescut, simplu de ingrijit si pe care o poti pune in orice camera iti doresti. In plus, cu busuiocul in ghiveci, vei avea mereu parte de frunze proaspete care te vor ajuta sa condimentezi preparatele culinare. De asemenea, se spune ca planta de busuioc in ghiveci aduce prosperitate si noroc.
In alimentatie, acest condiment parfumat da savoare si o aroma speciala in:
Tot ce trebuie sa faci este sa-l adaugi la finalul prepararii mancarurilor, deoarece planta nu suporta caldura.
Fie ca este cunoscut sub numele de busuioc sfant sau busuioc indian / tulsi, aceasta planta este un simbol important in religia hindusa, fiind o planta venerata. Se spune ca, busuiocul sfant ajuta la:
Crengutele de busuioc inflorite sunt folosite de catre persoanele crestine dupa ce au fost stropite cu apa sfintita. Se spune ca aceasta planta purifica apa, inhibiba radicalii liberi si are proprietati curative, absorbind energiile negative.
Acest ceai are actiune:
Studii recente au aratat ca in compozitia busuiocului intra mai multe substante cetonice care au o actiune directa asupra celulelor hepatice. Prin consumul de ceaiuri de busuioc si chiar de busuioc verde sau uscat – ca si condiment in preparatele culinare, celulele hepatice sunt stimulate sa produca o cantitate mai mare de enzime, ajutand astfel la o mai buna functionare a ficatului.
Recomandari:
Intern: stimularea digestiei, meteorism abdominal, colici abdominale (balonari, senzatie de voma), aerofagie, anorexie, ulcer gastric sau duodenal, colite de fermentatie, diaree, gripa, raceli, bronsite, cefalee, infectii urinare.
Mod de administrare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea caldut si neindulcit, cate 3 cani cu ceai pe zi, intre mesele principale.
Tinctura de busuioc asigura un aport bogat de fitonutrienti necesar suplimentarii dietei pentru tonifierea si revigorarea organismului, inducerea unei stari generale de bine
Instructiuni de utilizare:
Maceratul de busuioc are efecte tonice si psihice. Este un remediu pentru tratarea dezechilibrelor emotionale si nervoase, a anumitor afectiuni respiratorii si cardiovasculare, dar si a:
Tot ce ai de facut este sa pui 4-8 lingurite de busuioc maruntit in 2-4 cani de apa rece. Se lasa peste noapte, sau aproximativ 8 ore, apoi se strecoara. Maceratul se bea dimineata, inainte de masa pe stomacul gol.
Proprietati:
Recomandari de utilizare:
Mod de utilizare in aromaterapie:
Acest sirop are efecte antiseptice, antiinflamatoare si analgezice si ajuta la:
Beneficii:
Mod de administrare:
1 capsula x 3 capsule /zi, dupa mesele principale, timp de maxim 10 zile si recomandate a se administra inca 2 luni dupa indepartarea simptomelor acute
Conform mai multor studii, aceasta planta de busuioc are efecte puterice de inhibare a cresterii de bacterii precum E.coli, holera, stafie, listeria si Shigella.
Eugenolul din busuioc reduce inflamatiile si umflarea locala, actionand ca un remediu pentru durere si combaterea febrei.
Busuiocul este recomandat pentru sanatatea cardiovasculara datorita nivelului ridicat de beta-caroten, un puternic antioxidant care opreste radicalii liberi de la celulele care sunt daunatoare. De asemenea, previne radicalii liberi sa oxideze colesterolul in fluxul sanguin.
Aceasta planta este o sursa buna de magneziu, ajutand la imbunatatirea fluxului de sange in organism si a insomniei.
Mai multe cercetari au demonstrat faptul ca planta de busuioc ajuta la prevenirea cancerului. Acest lucru se datoreaza prezentei fitochimice precum a acidului rosmarinic, eugenolul, apigenina si acidul carnosic din componenta acestei plante.
Busuiocul are actiune antiseptica (dezinfectanta, bactericida), fungicida, carminativa, antispastica, anticatarala, stomahica, tonica si stimulenta generala. Se foloseste in uz intern pentru tratarea afectiunilor urinare, inflamatii renale si in caz de mictiune dureroasa. Consumat crud, presarat in mancare, ajuta digestia. De asemenea, infuzia de busuioc se foloseste ca supliment alimentar pentru stimularea digestiei.
Ceaiul de busuioc poate fi consumat de catre persoanele care au ca obiectiv scaderea greutatii corporale, iar acest remediu este excelent pentru cei care au acumulat kilograme in urma stresului. Exista persoane care in urma nivelului ridicat de stres incep sa se ingrase chiar fara a modifica planul alimentar, iar acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de cortizol din organism. Prin urmare, ceaiul de busuioc este un remediu bun pentru slabit, deoarece ajuta la scaderea nivelului de cortizol care duce la stres.
Un alt beneficiu important al ceaiului de busuioc consta in stimularea efectului afrodisiac pentru tulburarile sexuala, ipotenta si ejaculari precoce. De asemenea, acest ceai este un stimulent al sistemului nervos care are efecte asupra productiei de hormoni sexuali.
La persoanele cu sensibilitate alergica deosebita poate produce reactii alergice de intensitate variata. Nu se va administra copiilor sub 3 ani si femeilor gravide (poate provoca varsaturi). A se evita supradozarea!
Conform unor studii, busuiocul este toxic pentru embrioni, de aceea, trebuie sa evitati consumul acestei plante sub orice forma pe timpul sarcinii. De asemenea, acest condiment are un efect antifertilizator si trebuie evitat de catre o femeie care incearca sa ramana insarcinata.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Acest produs,numit busuioc, mă impresionează,la câte beneficii deține..!!!