Biopsia de tiroida este folosita in general atunci cand se suspecteaza un cancer tiroidian. Iata ce implica aceasta procedura si ce rol are.

Cuprins:

1. Ce sunt biopsiile si ce rol au?
2. Ce este biopsia de tiroida?
3. Ce implica biopsia de tiroida?
4. Beneficii si riscuri posibile

Ce sunt biopsiile si ce rol au?

O biopsie este singura modalitate sigura de a diagnostica majoritatea cancerelor. Testele de imagistica, precum scanarile CT si radiografiile, pot ajuta la identificarea zonelor cu probleme, dar nu pot face diferenta intre celulele canceroase si cele necanceroase. Biopsiile sunt de obicei asociate cu un cancer, dar doar faptul ca medicul va solicita o biopsie nu inseamna ca aveti cancer. Medicii folosesc biopsii pentru a testa daca anumite anomalii din corp sunt cauzate de cancer sau de alte afectiuni – boli hepatice, infectii, inflamatii etc. De exemplu, daca o femeie are un nodul in san, un test imagistic ar confirma nodulul, dar o biopsie este singura modalitate de a determina daca este vorba de cancer de san sau de o alta afectiune necanceroasa, cum ar fi fibroza chistica.

Tipuri de biopsii

Exista mai multe tipuri diferite de biopsii. Medicul va alege tipul de biopsie pe baza starii si a zonei corpului care necesita o analiza mai atenta. Indiferent de tip, se va face anestezie locala pentru a amorti zona in care se face biopsia. Daca medicul suspecteaza ca exista probleme cu sangele, este posibil sa se efectueze o biopsie de maduva osoasa. Acest test poate evidentia atat afectiunile canceroase, cat si pe cele necanceroase. Biopsiile endoscopice sunt utilizate pentru a ajunge la tesuturile din interiorul corpului, pentru a preleva probe din locuri precum vezica urinara, colonul sau plamanul. In timpul acestei proceduri, medicul foloseste un tub subtire flexibil numit endoscop. Endoscopul are o camera mica si o sursa de lumina la capat. Endoscopul poate fi introdus printr-o mica incizie in corp sau prin orice deschidere din corp, inclusiv gura, nasul, rectul sau uretra.

Daca aveti o eruptie cutanata sau o leziune pe piele care este suspecta, nu raspunde la terapia prescrisa de medic sau a carei cauza este necunoscuta, medicul poate efectua o biopsie cutanata. Uneori, un pacient poate avea o zona  care nu poate fi analizata in mod eficient folosind metodele descrise mai sus sau rezultatele altor forme de biopsie au fost negative. Un exemplu ar fi o tumora in abdomen in apropierea aortei. In acest caz, poate fi nevoie sa se obtina o proba folosind un laparoscop sau facand o incizie traditionala – biopsie chirurgicala.

Biopsiile cu ac

Biopsiile cu ac sunt utilizate pentru prelevarea probelor de piele sau de orice tesut care este usor accesibil sub piele. Diferitele tipuri de biopsii cu ac includ:

  • biopsie de baza cu ac – utilizeaza un ac de dimensiuni medii pentru a preleva o proba de tesut in coloana;
  • biopsie cu ac fin – utilizeaza un ac subtire care este atasat la o seringa, permitand extragerea fluidelor si a celulelor;
  • biopsie ghidata prin proceduri imagistice – cum ar fi radiografii sau tomografii computerizate – astfel incat medicul sa poata accesa anumite zone, cum ar fi plamanul, ficatul sau alte organe;
  • biopsie asistata de vacuum – foloseste aspiratia dintr-un vid pentru a preleva celulele.

Ce este biopsia de tiroida?

Biopsia de tiroida este o procedura in care o mica mostra de tesut este prelevata din glanda tiroida si examinata la microscop pentru cancer, infectie sau alte probleme ale tiroidei. Nodulii apar frecventi in tiroida. Desi nodulii pot provoca diferite probleme, de obicei nu sunt cancerosi.

Pentru a face biopsia de tiroida, se va preleva o mica proba de tesut din zona pentru a o examina la microscop. Acest test ajuta medicii sa isi dea seama daca un nodul tiroidian este benign (necanceros) sau malign (canceros). Este important sa identificati un nodul canceros cat mai curand posibil, astfel incat sa puteti incepe tratamentul rapid. Retineti ca nu orice persoana care are un nodul tiroidian are nevoie de o biopsie. Uneori, ecografia ofera suficiente informatii pentru a sti ca nodulul nu este canceros.

Medicul va poate recomanda biopsia de tiroida atunci cand:

  • rezultatele la analize tiroida sau imagistica sunt anormale;
  • aveti un nodul mai mare de jumatate de cm grosime;
  • aveti un nodul solid, fara margini clare;
  • aveti dureri severe si tiroida se mareste intr-un ritm rapid.

Teste pentru depistarea unui cancer tiroidian

Cancerul tiroidian poate fi diagnosticat dupa ce o persoana merge la medic din cauza simptomelor sau poate fi gasit in timpul unui examen fizic de rutina. Daca exista un motiv pentru a suspecta ca ati putea avea cancer tiroidian, medicul va utiliza unul sau mai multe teste pentru a confirma diagnosticul. Daca se constata cancer, s-ar putea face alte teste pentru a afla mai multe despre acel cancer. Analizele de sange nu sunt utilizate pentru a depista un cancer tiroidian. Insa, acestea va pot ajuta sa vedeti daca tiroida functioneaza normal, ceea ce poate ajuta medicul sa decida ce alte teste ar putea fi necesare. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza anumite tipuri de cancer.

Proceduri de diagnostic

Se fac adesea ecografii de tiroida. Pot arata daca un nodul tiroidian este solid sau umplut cu lichid. Nodulii solizi sunt mai susceptibili de a fi cancerosi. Pot fi folosite si pentru a verifica numarul si dimensiunea nodulilor tiroidieni, precum si pentru a determina daca un ganglion limfatic din apropiere este marit.

De asemenea, se pot face scanari cu iod radioactiv. Se pot face si radiografii, CT sau RMN pentru a vedea daca un cancer s-a raspandit. Diagnosticul propriu-zis al cancerului tiroidian se face insa cu o biopsie, in care celule din zona sunt prelevate si examinate in laborator.

Ce implica biopsia de tiroida?

Inainte de biopsie, se face anestezie locala de obicei. Medicul va plasa un ac subtire, gol, direct in nodul pentru a aspira (preleva) cateva celule si cateva picaturi de lichid intr-o seringa. De obicei, medicul repeta acest lucru de inca 2 – 3 ori, prelevand probe din mai multe zone ale nodulului. Probele de biopsie sunt apoi trimise la un laborator, unde sunt examinate pentru a vedea daca celulele par canceroase sau benigne. Acest test se face in general pentru toti nodulii tiroidieni suficient de mari pentru a fi simtiti.

Dupa procedura, celulele vor fi trimise la un laborator de patologie si analizate pentru semne de cancer. Un mic bandaj va fi plasat peste locul de inserare a acului. In general, oamenii isi pot relua activitatile normale imediat. Va puteti indeparta bandajul in cateva ore. Locul biopsiei ar putea fi dureros pentru o zi sau doua dupa procedura. Puteti lua medicamente pentru durere fara prescriptie medicala, daca aveti nevoie.

Sangerarea la locul biopsiei este foarte rara, cu exceptia persoanelor cu tulburari de sangerare. Asigurati-va ca informati medicul daca aveti probleme cu sangerarea sau daca luati medicamente care ar putea afecta sangerarea, cum ar fi aspirina sau diluantii sangvini.

Tipuri de biopsii de tiroida

Punctia aspirativa cu ac fin

Biopsia tiroidiana prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA)  este un tip de biopsie tiroidiana. In timpul testului, medicul va utiliza tehnici imagistice de ghidaj pentru a putea insera acul in zona dorita si pentru a preleva o proba de tesut tiroidian pentru testare. Medicul poate preleva mai multe probe din diferite zone ale tiroidei, nodulului sau ganglionilor limfatici din apropierea tiroidei. Procedura se efectueaza intr-un cadru clinic si dureaza aproximativ 30 de minute.

Biopsia de baza cu ac

O biopsie de baza cu ac este similara unei tehnici cu ac fin, dar implica utilizarea unui ac mai mare. Poate fi efectuata daca aspiratia cu ac fin nu ofera suficiente informatii si un diagnostic precis.

Biopsie chirurgicala

Rar, este necesara o biopsie chirurgicala de tiroida. In timpul unei biopsii chirurgicale, chirurgul va face o incizie in gat pentru a elimina nodulul. In unele cazuri, poate fi necesar sa elimine si o parte a tiroidei.

Ce arata rezultatele?

Uneori, o biopsie va trebui repetata, daca probele nu contin suficiente celule. Majoritatea biopsiilor arata ca nodulul tiroidian este benign. Rezultatele testelor pot fi „cu semnificatie nedeterminata” daca constatarile biopsiei nu arata cu certitudine daca nodulul este benign sau malign. Daca se intampla acest lucru, medicul poate recomanda teste de laborator pe proba. Non-diagnostic indica faptul ca exista un numar insuficient de celule tiroidiene prelevate si nu este posibil niciun diagnostic.

Rezultatele benigne sunt cele mai frecvente. Rezultatele maligne ale tiroidei pot diagnostica urmatoarele tipuri de cancer tiroidian: cancer tiroidian papilar, cancer tiroidian folicular, cancer tiroidian medular, cancer tiroidian anaplazic, limfom tiroidian si metastaze ale tiroidei. Carcinomul folicular si carcinomul cu celule Hurthle nu pot fi diagnosticate prin biopsie cu ac fin.

Retineti!

Daca diagnosticul nu este clar dupa o biopsie cu ac fin, este posibil sa fie nevoie de o alta forma de biopsie pentru a obtine o proba mai buna, mai ales daca medicul are motive sa creada ca nodulul poate fi canceros. Asta ar putea include o biopsie de baza folosind un ac mai mare sau o biopsie chirurgicala „deschisa” pentru indepartarea nodulului.

Teste de laborator ale probelor de biopsie

In unele cazuri, medicii ar putea folosi teste moleculare pentru a cauta modificari genetice specifice in celulele canceroase. Acest lucru se poate face din diferite motive:

  • daca rezultatele biopsiei cu ac fin nu sunt clare, medicul ar putea recomanda teste de laborator pe probe pentru a vedea daca exista modificari ale genelor BRAF sau RET / PTC;
  • pentru unele tipuri de cancer tiroidian, s-ar putea face teste moleculare pentru a vedea daca celulele canceroase au modificari in anumite gene (cum ar fi genele BRAF, RET / PTC sau NTRK), ceea ce ar putea insemna ca anumite medicamente tintite ar putea fi utile in tratarea cancerului.

Aceste teste se pot face pe tesuturi prelevate in timpul unei biopsii sau interventii chirurgicale pentru cancerul tiroidian. Daca proba de biopsie este prea mica si nu se pot face toate testele moleculare, testarea se poate face si pe probe de sange.

Beneficii si riscuri posibile

Beneficii

Biopsiile sunt instrumentul de baza folosit pentru diagnosticarea unui cancer. Biopsia este o metoda fiabila de obtinere a probelor de tesut care ajuta la diferentierea unui nodul benign de unul malign. O biopsie cu ac este mai putin invaziva decat biopsiile chirurgicale, ce implica o incizie la nivelul pielii si anestezie locala sau generala. In general, procedura nu este dureroasa.

Riscuri posibile

Biopsia tiroidiana este o procedura foarte sigura, dar prezinta unele riscuri usoare. Acestea includ:

  • sangerari la locul biopsiei;
  • infectie;
  • deteriorarea structurilor din apropierea tiroidei;
  • disconfort la locul biopsiei etc.

Exista, de asemenea, un risc mic ca biopsia de aspiratie cu ac fin sa nu arate cu siguranta daca nodulul este canceros. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa fie nevoie de repetarea biopsiei. Complicatiile asociate unei biopsii tiroidiene chirurgicale pot fi mai severe. O biopsie chirurgicala este o procedura mai invaziva care implica un timp de recuperare mai lung si un risc mai mare de complicatii, cum ar fi:

  • sangerari;
  • infectie la locul inciziei;
  • leziuni in tesut;
  • cicatrizari;
  • furnicaturi sau amorteala in zona biopsiei.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922
(2) https://www.webmd.com/cancer/what-is-a-biopsy
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=thyroidbiopsy
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/thyroid-fine-needle-aspiration-biopsy
(5) https://www.thyroid.org/fna-thyroid-nodules/
(6) https://www.webmd.com/women/thyroid-biopsy-overview
(7) https://www.nhs.uk/conditions/thyroid-cancer/diagnosis/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma