Arteriopatia obliteranta – cauze, simptome, tratament

Arteriopatia obliteranta este o boala caracterizata printr-o circulatie sanguina redusa in membrele inferioare. Aflati mai multe despre arteriopatia obliteranta din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este arteriopatia obliteranta?
  2. Tipuri de arteriopatie obliteranta
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza arteriopatia obliteranta?
  7. Evolutie si complicatii
  8. Sfaturi pentru pacientii cu arteriopatie periferica

Ce este arteriopatia obliteranta?

Arteriopatia obliteranta (denumita si boala arteriala periferica) este o problema circulatorie frecventa in care arterele ingustate reduc fluxul de sange catre membre.

Cand dezvoltati arteriopatie obliteranta, extremitatile – de obicei picioarele – nu primesc suficient sange pentru a tine pasul cu cererea. Acest lucru provoaca aparitia unor simptome, mai ales dureri de picioare in timpul mersului (claudicatie).

Boala arteriala periferica poate fi, de asemenea, un semn al unei acumulari mai mari de depozite grase in artere (ateroscleroza). Aceasta afectiune poate reduce circulatia sangelui catre inima si creier, precum si catre picioare.

De multe ori, arteriopatia periferica poate fi combatuta prin renuntarea la tutun, prin exercitii fizice si cu ajutorul unei diete sanatoase.

Incidenta

Se estimeaza ca 8,5 milioane de persoane din Statele Unite sufera de arteriopatie obliteranta, afectand aproximativ 12-20% dintre americanii de peste 60 de ani.

Boala arteriala periferica este un factor de risc major pentru infarct si accident vascular cerebral. BAP este mai frecventa in randul afro-americanilor decat printre alte grupuri rasiale, iar barbatii sunt putin mai predispusi decat femeile sa dezvolte aceasta afectiune.

Tipuri de arteriopatie obliteranta

Cele doua tipuri principale de arterita obliteranta sunt arteriopatia obliteranta functionala si arteriopatia obliteranta organica.

Cei care sufera de forma functionala a bolii nu au nicio deteriorare fizica a structurii vaselor de sange. In schimb, vasele se largesc si se ingusteaza ca raspuns la alti factori, precum semnalele trimise de creier si schimbarile de temperatura. Ingustarea determina scaderea fluxului de sange.

Forma organica implica modificari in structura vaselor de sange, cum ar fi inflamatia, formarea placilor de aterom si deteriorarea tesuturilor.

Cauze

Boala arteriala periferica este in majoritatea cazurilor provocata de ateroscleroza. Aceasta se manifesta prin acumularea de depozite grase (placi) pe peretii arterelor, reducandu-se astfel fluxul de sange.

Desi discutiile despre ateroscleroza se concentreaza de obicei asupra inimii, boala poate afecta de multe ori arterele intregului organism. Atunci cand ateroscleroza se formeaza in arterele care alimenteaza membrele cu sange, aceasta provoaca arteriopatie obliteranta.

Mai putin frecvent, boala arteriala periferica poate fi cauzata si de inflamarea vaselor de sange, vatamarea membrelor, o anatomie neobisnuita a ligamentelor sau a muschilor sau expunerea la radiatii.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de dezvoltare a arteriopatiei obliterante sunt:

  • Fumatul
  • Diabetul
  • Obezitatea (un indice de masa corporala peste 30)
  • Hipertensiunea arteriala
  • Colesterolul marit
  • Inaintarea in varsta, in special dupa implinirea varstei de 50 de ani
  • Un istoric familial de boli arteriale periferice, boli de inima sau accidente vasculare cerebrale
  • Niveluri ridicate de homocisteina, un aminoacid care ajuta la formarea si mentinerea tesuturilor

Persoanele care fumeaza sau sufera de diabet au cel mai mare risc de a dezvolta o arteriopatie obliteranta din cauza fluxului sanguin redus.

Simptome

Expertii spun ca aproximativ jumatate dintre persoanele care sufera de arteriopatie obliteranta nu stiu ca au aceasta afectiune din cauza faptului ca multe dintre ele nu au simptome. Printre posibilele simptome se numara:

  • Caderea parului de pe picioare.
  • Claudicatie intermitenta – pacientul poate simti dureri in muschii coapsei sau ai gambei in timp ce merge sau urca pe scari. Unii oameni se plang de dureri la nivelul soldurilor.
  • Slabiciune in picioare.
  • Senzatie de frig in picior sau gamba.
  • Picioare amortite.
  • Unghii fragile.
  • Unghiile de la picioare cresc lent.
  • Dureri sau ulceratii la nivelul picioarelor si gambelor care se vindeca prea greu (sau nu se vindeca deloc).
  • Pielea de pe picioare devine stralucitoare sau capata o culoare palida sau albastruie.
  • Dificultati in a gasi puls in picior sau gamba.
  • Disfunctie erectila (impotenta la barbati, probleme in obtinerea sau mentinerea unei erectii).

Diagnostic

Unele dintre testele pe care medicul le poate efectua pentru a diagnostica arteriopatia obliteranta sunt:

Examenul fizic

Medicul poate descoperi unele semne ale arteriopatiei obliterante in timpul unei examinari fizice, cum ar fi un puls slab sau absent sub o zona ingustata a arterei, sunete specifice  in artere care pot fi auzite cu ajutorul unui stetoscop, anumite rani care se vindeca greu in zona in care fluxul de sange este restrictionat si scaderea tensiunii arteriale la nivelul membrului afectat.

Indicele glezna-brat (IGB)

Acesta este un test utilizat in mod normal pentru diagnosticarea bolii arteriale periferice. Acest test compara tensiunea arteriala din glezna cu presiunea arteriala din brat.

Pentru a stabili valoarea tensiunii arteriale, medicul foloseste un dispozitiv obisnuit de verificare a tensiunii arteriale si un dispozitiv special cu ultrasunete pentru a evalua tensiunea arteriala si fluxul.

Aceste masuratori pot fi facute inainte si imediat dupa efectuarea unor exercitii fizice pentru a afla cat de ingustate sunt arterele in timpul mersului.

Ecografie

Tehnicile speciale de imagistica cu ultrasunete, cum ar fi ecografia Doppler, il pot ajuta pe medic sa evalueze fluxul de sange prin vene si sa identifice care sunt arterele blocate sau ingustate.

Angiografie

Cu ajutorului unui colorant (substanta de contrast) injectat in vasele de sange, acest test ii permite medicului sa vizualizeze in timp real fluxul de sange prin artere. Medicul poate astfel sa urmareasca fluxul materialului de contrast cu ajutorul tehnicilor imagistice, cum ar fi radiografia, angiografia prin rezonanta magnetica (ARMN) sau angiografia prin tomografie computerizata (ACT).

Angiografia prin cateterizare este o procedura mai invaziva care implica ghidarea unui cateter printr-o artera din zona inghinala catre zona afectata si injectarea colorantului in acest fel. Desi este invaziv, acest tip de angiografie permite diagnosticarea si tratarea bolii in acelasi timp. Dupa gasirea zonei ingustate a unui vas de sange, medicul o poate largi prin introducerea si extinderea unui balon minuscul sau prin administrarea de medicamente care imbunatatesc fluxul sanguin.

Analize de sange

Cu ajutorul analizelor de sange poate fi masurat nivelul colesterolului si al trigliceridelor si poate fi verificata prezenta diabetului.

Cum se trateaza arteriopatia obliteranta?

Arteriopatie obliteranta tratament medicamentos

Medicamente pentru reducerea colesterolului

Pentru a reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral, medicul va poate prescrie statine, care sunt medicamente pentru scaderea colesterolului.

In cazul pacientilor cu arteriopatie obliteranta, obiectivul este de a reduce colesterolul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL), colesterolul ”rau”, la mai putin de 100 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau 2,6 milimoli pe litru (mmol / L) . Acesta trebuie redus si mai mult daca aveti si alti factori de risc majori pentru atac de cord si accident vascular cerebral, in special diabet sau fumat neintrerupt.

Hipertensiune arteriala

Daca aveti, de asemenea, hipertensiune arteriala, medicul va poate prescrie medicamente care sa o reduca.

Obiectivul tratamentului pentru hipertensiune arteriala este de a o reduce pana la valoarea de 130/80 mm Hg. Aceasta este valoarea optima pentru toate persoanele care sufera de boli coronariane, diabet sau boli renale cronice. Atingerea pragului maxim de 130/80 mm Hg este, de asemenea, obiectivul pentru adultii sanatosi cu varsta de 65 de ani sau mai mari si pentru persoanele sanatoase mai mici de 65 de ani, dar cu un risc de 10% sau mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare in urmatorii 10 ani.

Medicamente de controlare a glicemiei

Daca aveti si diabet, este cu atat mai important sa va mentineti sub control nivelul glicemiei (glucozei). Intrebati-l pe medic in ce parametri trebuie sa mentineti glicemia si ce masuri trebuie sa luati pentru a reusi acest lucru.

Medicamente pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange

Arteriopatia obliteranta este caracterizata, practic, de un flux de sange redus catre membre. De aceea este important sa va imbunatatiti circulatia sanguina. Medicul va poate recomanda sa luati zilnic aspirina sau un alt medicament care are acelasi rol, cum ar fi clopidogrel.

Medicamente de ameliorare a simptomelor

Medicamentul numit cilostazol creste fluxul de sange in membre, atat prin subtierea sangelui, cat si prin largirea vaselor de sange. Ajuta in mod specific la tratarea simptomelor claudicatiei, cum ar fi durerea de picioare, pentru persoanele care sufera boala arteriala periferica. Printre reactiile adverse frecvente ale acestui medicament se numara cefaleea si diareea.

O alternativa la cilostazol este pentoxifilina. Reactiile adverse ale acestui medicament sunt rare, insa este mai putin eficient decat cilostazolul.

Angioplastie si chirurgie

In unele cazuri, angioplastia sau interventia chirurgicala pot fi necesare pentru a trata boala arterei periferice care cauzeaza claudicatie:

Angioplastia

In cadrul acestei proceduri, un tub gol (cateter) este introdus printr-un vas de sange catre artera afectata. Acolo, un balon mic aflat in varful cateterului este umflat pentru a redeschide artera, intinzand, in acelasi timp, artera deschisa cu scopul de a spori circulatia sanguina.

De asemenea, medicul poate introduce si un stent in artera pentru a o mentine deschisa. Aceasta este aceeasi procedura pe care medicii o folosesc pentru a deschide arterele inimii.

Bypass

Medicul poate crea un bypass folosind un vas de sange preluat dintr-o alta parte a corpului sau un vas de sange sintetic special conceput. Aceasta tehnica ii permite sangelui sa curga prin artera blocata sau ingustata.

Tromboliza

Daca circulatia printr-o artera este blocata de un cheag de sange, medicul poate injecta in artera un medicament care dizolva cheagul.

Program de exercitii fizice supravegheate

Pe langa medicamente sau interventii chirurgicale, cel mai probabil, doctorul va recomanda un program de antrenamente supravegheate pentru ca pacientul sa poata sa mearga cat mai mult pe jos fara sa fie afectat de dureri. Exercitiile fizice obisnuite imbunatatesc simptomele arteriopatiei obliterante in mai multe feluri. Cu ajutorul lor, corpul incepe sa foloseasca oxigenul cat mai eficient.

Evolutie si complicatii

Dacă boala arteriala periferica este cauzată de acumularea de plăci în vene (ateroscleroza), riscați să dezvoltați:

Ischemie critica a membrelor

Această afecțiune debuteaza ca o rana deschisă care nu se vindecă, o leziune sau o infecție la nivelul picioarelor. Ischemia critică a membrelor apare atunci când astfel de leziuni sau infecții progresează și provoacă moartea țesuturilor (gangrena), uneori necesitând amputarea membrului afectat.

Accident vascular cerebral și atac de cord

Ateroscleroza care cauzează semnele și simptomele arteriopatiei obliterante nu se limitează doar la picioare. Depozitele de grăsime se acumulează și în arterele care alimenteaza inima și creierul cu sânge.

Sfaturi pentru pacientii cu arteriopatie periferica

  • Spalati-va picioarele in fiecare seara cu sapunde fata si apa calda, apoi uscati-le prin tamponare cu un prosop moale.
  • Frectionati picioarele cu alcool concentrat (70 °), iar dupa ce acesta se usuca, masati-le usor cu lanolina.
  • Schimbati-va zilnic ciorapii (vara ciorapi de bumbac, iar iarna de lana).
  • Nu purtati jartiere circulare sau nu va legati strans ciorapii peste glezne.
  • Peste noapte purtati cel mult o pereche de sosete lejere care sa nu va stranga glezna cu elasticul.
  • Inainte de culcare, puneti-va pe abdomen perna electrica sau o sticla cu apa calda.

Ce tip de incaltaminte este recomandat

  • Purtati pantofi de piele moale, comozi, cu varful patrat.
  • Taiati-va unghiile de-a curmezisul, numai dupa ce piciorul a fost spalat in intregime. Asigurati-va ca aveti suficienta lumina pentru ca orice rana la degete se vindeca greu din cauza circulatiei necorespunzatoare a sangelui la acest nivel.
  • Nu va taiati singur bataturile, adresati-va pentru aceasta pedicuristului.
  • Daca degetele de la picioare au tendinta la deformare, introduceti-va intre ele mici bucati de vata sau lana.
  • Nu folositi ca dezinfectanti tinctura de iod, lysol sau crezol.
  • Adresati-va cat mai repede medicului cand va apare o unghie incarnata, basica, escoriatie si orice alta rana la picioare.
  • Respectati o alimentatie bogata in fructe, legume si zarzavaturi, dar saraca in grasimi si dulciuri concentrate. Respectati indicatiile de regim prescrise de medic.
  • Nu fumati! Tutunul este cel mai mare dusman.

Evitati sedentarismul

  • Mersul pe jos este unul dintre cele mai eficace mijloace de combatere a bolii. Daca la mers va apar dureri sau crampe in pulpe, stabiliti numarul de pasi sau cronometrati timpul scurs pana acestea se instaleaza dupa un mers normal pentru a va opri cu 20-30 pasi sau cateva minute inainte de aparitia durerilor. Odihniti-va cateva minute, preferabil in picioare, apoi reluati mersul. Cu timpul veti observa ca durerile survin la distante tot mai mari.
  • Creati-va propriul ritm pentru urcarea scarilor la domiciliu sau la locul de munca.
  • Evitati frigul, umezeala, statul prelungit in picioare, mersul excesiv.
  • Daca aveti posibilitatea, efectuati tratament balnear in statiunile Buzias, Lipova, Vatra Dornei, iar daca nu aveti o boala cardiaca severa, si la Borsec sau Covasna. Sunt indicate, de asemenea, dar in mai mica masura, si statiunile Baile Herculane sau Govora.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/188939.php
  2. https://www.healthline.com/health/peripheral-vascular-disease
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma