Apiterapia este o forma de medicina alternativa ce utilizeaza produse apicole – totul, de la miere la venin – pentru a preveni sau trata o serie de boli. Este una dintre cele mai vechi terapii.

 

Cuprins:

1. Ce este apiterapia?
2. Ce include apiterapia?
3. Apiterapia – beneficii
4. Apiterapia – riscuri

Ce este apiterapia?

Apiterapia este numita adesea terapia cu produse apicole si presupune, in principiu, utilizarea produselor apicole pentru a trata diferite afectiuni. Exista o serie de produse care pot fi benefice sanatatii si pot fi utilizate in apiterapie si includ polenul, mierea si laptisorul de matca. Cu toate acestea, principalul dintre acestea este veninul de albine. Utilizarea produselor apicole si, in special, a veninului de albine dateaza din Grecia antica, Egipt si China.

Apiterapia este utilizata pentru a trata o serie de boli si simptomele acestora, precum si durerile cauzate de leziunile acute si cronice. Leziunile si problemele pe care apiterapia le pot trata includ:

● rani
● durere
● arsuri
● tendinita etc.

In timpul tratamentului cu apiterapie, produsele de la albine pot fi:

● aplicate local
● administrate pe cale orala
● injectate direct in sange

Ce include apiterapia?

Cheia pentru a beneficia de apiterapie este sa consumati produse apicole crude si nefiltrate. Calitatea conteaza mai mult ca niciodata, mai ales cand vorbim de miere. Apiterapia poate include utilizarea tuturor produselor create natural de albine. Acestea includ:

Veninul de albine

Este o forma de terapie ce privine din Grecia antica si China. Mai multe rapoarte stiintifice sugereaza efecte anti-reumatice si antiinflamatorii. Se administreaza sistemic sau sub forma de apipunctura – acupunctura cu venin de albine. Veninul de albine este cunoscut pentru continutul a numeroase componente active, incluzand peptide, enzime si molecule mici (de exemplu, histamina). Acupunctura de venin din albine este un fel de acupunctura pe baza de plante, ce are nu numai actiune farmacologica data de compusii bioactivi izolati din veninul albinelor, ci si o functie mecanica de stimulare.

Veninul de albina – cum actioneaza?

Iata teoria din spatele terapiei cu venin de albine: veninul de albine provoaca doar o inflamatie usoara, dar la multi oameni (chiar si cei care nu sunt alergici la inteparea albinelor), sistemul imunitar suporta un raspuns inutil de mare la acesta. Creierul declanseaza eliberarea excesiva a unor hormoni care controleaza raspunsul imun, iar odata ce actioneaza asupra veninului de albine, hormonii ramasi pot actiona pentru alte probleme imunitare.

Veninul de albine si alergiile la albine

Injectarea repetata si controlata a veninului de albine sub piele face ca sistemul imunitar sa se obisnuiasca cu veninul de albine si ajuta la reducerea severitatii unei alergii la veninul de albine.

Imunoterapia cu venin din albine ofera protectie de la 98- 99% fata de reactiile date de intepaturile de albina. Odata ce imunoterapia este oprita, riscul de reactie in urmatorii 5 – 10 ani pare a fi de aproximativ 5- 15%.

Siguranta

In general este o terapie sigura si fara efecte adverse pe termen lung. Unii oameni pot prezenta roseata si umflaturi in cazul in care se administreaza prin injectare. Efectele secundare includ mancarime, stari de anxietate, probleme de respiratie, senzatie de apasare in piept, palpitatii, ameteli, greata, varsaturi, diaree, somnolenta, confuzie etc. Efectele secundare sunt mai frecvente la persoanele cu cele mai grave alergii la intepaturi de albine.

Dozele mari de venin de albine sunt nesigure in timpul sarcinii, deoarece pot favoriza eliberarea unei substante numite histamina, care poate cauza contractii uterului. Acest lucru ar putea duce la avort spontan.

Mierea

Oamenii folosesc mierea ca indulcitor natural, ca remediu pentru durerea de gat, tol antitusiv si pentru vindecarea ranilor.

Mierea naturala este preluata din stup si ambalata direct si, ca atare, va contine urme de drojdie, ceara si polen. Consumul de miere de origine locala se crede ca ajuta la alergiile sezoniere, datorita expunerii repetate la polenul din zona. Mierea pasteurizata inseamna ca a fost incalzita si prelucrata pentru a indeparta impuritatile.

Mierea are niveluri ridicate de monozaharide, fructoza si glucoza si contine aproximativ 70 – 80% zaharuri, ceea ce ii confera dulceata. Mierea are, de asemenea, proprietati antiseptice si antibacteriene.

Ce beneficii are mierea?

Iata care sunt principalele sale beneficii:

  • favorizeraza vindecarea ranilor si a arsurilor;
  • are proprietati antibacteriene si antiinfectioase;
  • poate ameliora simptomele de raceala si gripa, fiind considerata si un remediu natural impotriva tusei;
  • poate reduce durata diareei;
  • poate preveni refluxul acid;
  • poate inlocui zaharul din dieta – cu toate acestea, deoarece mierea este totusi un indulcitor, este important sa fie consumata cu moderatie.

Practicantii medicinei ayurvedice recomanda, de asemenea, mierea pentru reducerea stresului, tulburari de somn, probleme de vedere, respiratie urat mirositoare, sughit, eczeme etc.

Mierea este de multe ori folosita in cosmetica pentru pielea crapata, uscata, deshidratata sau pentru tenul imbatranit.

Polenul

Polenul de albine este materialul reproductiv masculin al plantelor folosite de albine pentru a-si hrani larvele. Polenul este sursa exclusiva de proteine a albinelor, continand toti aminoacizii esentiali necesari oamenilor. Oamenii folosesc polenul de albine ca sursa de multi-vitamine, sursa de energie si / sau pentru a-si construi rezistenta la alergeni. Polenul de albine contine vitamine, minerale, carbohidrati, lipide si proteine.

Beneficii

Iata care sunt principalele beneficii ale polenului:

  • contine peste 250 de substante active, inclusiv proteine, carbohidrati, lipide, acizi grasi, vitamine, minerale, enzime etc.;
  • are rol antibacterian;
  • sustine imunitatea organismului;
  • favorizeaza cicatrizarea si vindecarea ranilor;
  • contine o multitudine de elemente antiinflamatorii;
  • protejeaza organismul de radicalii liberi daunatori;
  • poate reduce riscul cardiovascular prin reducerea lipidelor din sange;
  • poate mentine sanatatea ficatului, favorizand procesele naturale de detoxifiere;
  • poate ameliora simptomele menopauzei;
  • sustine metabolismul organismului si longevitatea.

Laptisorul de matca

Este o hrana enzimatica imbogatita, produsa de albine si hranita de matca pentru intreaga ei viata. Oamenii folosesc laptisorul de matca pentru imbunatatirea sistemului imunitar, pentru a sustine longevitatea etc.

Contine de obicei aproximativ 60- 70% apa, 12-15% proteine, 10- 16% zahar, 3- 6% grasimi si 2-3% vitamine, saruri si aminoacizi. Compozitia variaza in functie de zona geografica si clima.

Principalele sale beneficii posibile includ:

  • reducerea simptomelor menopauzei;
  • reducerea alergiilor sezoniere;
  • ameliorarea simptomelor premenstruale;
  • regenerarea pielii;
  • cresterea imunitatii etc.

Propolisul

Propolisul este o combinatie de ceara de albine, rasini de copaci, miere si enzime produse de albine pentru a proteja stupul de amenintari externe, cum ar fi bacteriile sau virusurile. Propolisul are proprietati anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice, antioxidante si antiinflamatoare. Oamenii folosesc propolisul ca remediu pentru raceli si pentru a stimula sistemul imunitar. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale propolisului il fac un ingredient ideal pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii.

Ceara de albine

Albinele creeaza ceara de albine pentru a-li construi stupul si pentru a stoca mierea si polenul. Are in principal rol antiinflamator. Principalele indicatii sunt in reduerea dermatitei, a eczemelor, rol hidratant pentru piele, fiind des folosita in produsele cosmetice. De asemenea, se considera ca protejeaza ficatul, poate reduce nivelul colesterolului, are rol antiinflamator, poate reduce acneea, este utila pentru pielea crapata si uscata, poate reduce vergeturile, poate reduce pruritul pielii etc.

Beneficiile apiterapiei

Apiterapia poate fi utilizata pentru tratarea mai multor boli diferite:

  • Poate reduce simptomele artritei – Terapia cu venin de albine a fost folosita inca din Grecia antica pentru a ajuta la ameliorarea durerii din poliartrita reumatoida. Acest lucru se datoreaza efectelor sale antiinflamatoare si de ameliorare a durerii. Poate duce la o scaderea umflaturii, durerii si rigiditatii la persoanele cu poliartrita reumatoida.
  • Mierea poate favoriza vindecarea ranilor. Gratie proprietatilor antibacteriene, antiinflamatoare si de ameliorare a durerii, mierea poate fi eficienta in vindecarea ranilor, reducand in acelasi timp riscul de infectare.
  • Mierea poate reduce durerile de gat, poate calma tusea si poate preveni alergiile. De asemenea, poate creste imunitatea.
  • Veninul de albine poate ajuta in bolile imunologice si neurologice, ca boala Parkinson, scleroza multipla, boala Alzheimer, lupus. Desi veninul de albine nu ar trebui sa fie prima sau singura metoda de tratament pentru aceste boli, cercetarile au aratat ca veninul de albine poate sa stimuleze sistemul imunitar si sa reduca unele simptome ale acestor afectiuni in organism – in mare parte datorita efectului antiinflamator.
  • Propolisul poate reduce gingivita si tartrul.
  • Produsele apicole – surse de vitamine si minerale.

Apiterapia si rolul in cosmetica

Mierea si produsele apicole sunt extrem de importante si pentru mentinerea sanatatii si stralucirii tenului, pielii si parului. Mierea, ceara de albine si propolisul sunt folosite ca agenti de vindecare si ingrijire intr-o serie de produse de ingrijire corporala, inclusiv sapun, balsam de buze, creme, geluri de curatare si lotiuni. Mierea are si efect cicatrizant, previne infectiile si ajuta la vindecarea ranilor.

Orice tip de miere are proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, activitatea antimicrobiana poate ajunge pana la 100 de ori, adica o miere poate fi de pana la 100 de ori mai eficace decat o alta miere. Diferitele tipuri de miere au de asemenea diferite activitati antimicrobiene impotriva diferitelor tulpini de bacterii.

Mierea de Manuka

Mierea de Manuka este produsa din nectar de la arborele de Manuka (Leptospermum scoparium), un membru al familiei de arbore de ceai, originar din Noua Zeelanda. Mierea de Manuka este cunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene foarte active, cu mult peste cele ale altor tipuri de miere. Proprietatile antibacteriene speciale ale mierelor manuka, denumite si factorul unic manuka , se datoreaza compusilor fitochimici din nectarul manuka. Mierea de Manuka este, de asemenea, utilizata pe scara larga pentru a ajuta in tratarea problemelor gastro-intestinale, cum ar fi ulcerul peptic.

Apiterapia – riscuri

Exista un numar de persoane care nu ar trebui sa beneficieze de apiterapie sau ar trebui sa aiba grija deosebita. De exemplu, daca aveti o alergie la intepaturi de albine, atunci trebuie sa utilizati cu grija astfel de terapii. Deoarece multi oameni nu stiu daca au alergie, este important sa alegeti un terapeut de renume care sa fie pregatit daca aveti o reactie alergica, deoarece poate fi adesea foarte severa.

In plus, persoanele care sufera de boli de inima, hipertensiune arteriala, tuberculoza sau diabet trebuie sa se asigure ca evita apiterapia complet. Mierea nu trebuie administrata copiilor sub varsta de un an din cauza riscului de botulism, iar persoanele care au un sistem imunitar slab trebuie sa evite mierea. In cele din urma, doza recomandata pentru multe dintre produsele apicole nu este cunoscuta, asa ca trebuie sa fiti precauti.

Veninul din albine poate induce un raspuns histaminic. Acest lucru poate cauza orice tip de simptome, de la iritatii cum ar fi umflarea, inrosirea pielii la reactii alergice severe care pot pune viata in pericol. De asemenea, terapia cu venin de albine poate cauza dureri.

Referinte:
(1) Apitherapy: Homeopathic Bee Venom Therapy, link: http://www.holisticmd.org/treatments/apitherapy-homeopathic-bee-venom-therapy/
(2) What is Apitherapy and Its Benefits?, link: http://ezinearticles.com/?What-is-Apitherapy-and-Its-Benefits?&id=3979052
(3) Medicinal Uses of Honey, link: https://www.webmd.com/diet/features/medicinal-uses-of-honey#1
(4) About Apitherapy, link: http://www.honeybeecentre.com/apitherapy#.W1XwYTozbIU
(5) http://www.apitherapy.org/about-apitherapy/what-is-apitherapy/
(6) Apitherapy, link: https://www.healthline.com/health/apitherapy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma