Aparat dentar – tipuri, rezultate, riscuri

Aparat dentar – dispozitiv folosit pentru a corecta intreaga dantura. Aflati din urmatorul articol cand este necesar sa va puneti un aparat dentar, care sunt beneficiile acestuia, dar si ce buget trebuie sa alocati pentru intreptarea dintilor!

Cuprins:

1. Ce este un aparat dentar?

2. Cand este necesar?

3. Tipuri de aparate dentare

4. Aparatul dentar pentru copii

5. Etapele tratamentului si recomandari

6. Rezultate si beneficii

7. Contraindicatii si posibile riscuri

8. Aparat dentar pret

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar sau aparatul ortodontic este un dispozitiv creat pentru a corecta ocluzia dentara (muscatura) si malocluzia (dintii inghesuiti sau strambi). In anumite cazuri, dintii pot sa fie drepti, dar maxilarere superioare si inferioare nu pot sa se alinieze corect. Aceste probleme dentare de aliniere a maxilarului pot sa fie mostenite sau ar putea rezulta in urma unor vatamari, cum ar fi pierderea timpurie a dintilor sau o lovitura.

Cand este necesar?

Aparatul dentar este necesar atunci cand dintii ar putea sa fie strambi sau maxilarele superioare si inferioare sa nu se intalneasca sau nu au aceeasi dimensiune. Daca maxilarul superior este mai mare decat maxilarul inferior, atunci aceasta problema se numeste suprapunere. Daca maxilarul inferior este mai mare decat maxilarul superiorul, atunci va confruntati cu sublinie. In principiu, aparatul dentar are ca scop indreptarea si corectarea danturii.

Corectarea danturii poate crea un zambet al carui aspect va fi placut, dar mai important, tratamentul ortodontic are ca rezultat o gura mai sanatoasa. Nerespectarea unei muscaturi anormale poate duce la probleme suplimentare de sanatate orala, cum ar fi:

  • cariile dentare
  • infectie gingivala
  • pierderea dintilor
  • vorbirea neclara si / sau mestecarea incorecta a alimentelor
  • uzura anormala a smaltului dintilor
  • probleme ale maxilarului

Indreptarea dintilor se poate realiza in moduri diferite. Tipul de tratament ortodontic pe care vet realiza va depinde de preferintele pe care le aveti, dar si de optiunile oferite de medicul stomatolog sau ortodont. Aparatul dentar traditional aliniaza dintii prin aplicarea presiunii. De obicei, constau din bracketi mici care sunt cimentate pe dinti si conectate printr-un fir. Acest fir este strans periodic de catre dentist sau ortodont pentru a va indrepta treptat dintii si maxilarul.

Tipuri de aparate dentare

Aparat dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic consta in folosirea unor bracketi de ceramica, care sunt, de obicei, o optiune atragatoare pentru multe persoane datorita aspectului. Practic, aparatul dentar din ceramica este invizibil si reprezinta o alegere perfecta pentru persoanele care prefera aspectul subtil in comparatie cu bracketii metalici sau colorati.

Aparat dentar invisalign

Aparatul dentar invisalign este cel mai usor tip de aparat care poate fi purtat, deoarece este mobil si are structura unor gutiere, iar culoarea acestuia este transparent. Daca doriti acest tip de aparat, trebuie sa stiti o data la 2 saptamani dispozitivul se va schimba, pana cand dintii vor fi perfect aliniati, respectiv corectati.

Aparat dentar fix

Aparatul dentar fix consta in lipirea bracket-urilor metalice direct pe fata vizibila a dintilor, iar apoi se vor lega intre ele cu un arc, mai precis o sarma care se va fixa cu ajutor unor elastice. Dupa fixarea aparatului dentar, sunt necesare controale periodice la medicul stomatolog, la aproximativ 4 – 5 saptamani.

Tratamentul cu aparatul dentar fix, de obicei, dureaza in media 1 an si jumatate – 2 ani.

Aparat dentar mobil

Acest tip de aparat dentar poate fi purtat maxim un an de zile, iar daca problemele dentare nu s-au corectat, va trebui sa va faceti alt aparat pentru a continua tratamentul de modificare a maxilarelor si a pozitiei dintilor. Rolul aparatului dentar mobil este de a intercepta si de a corecta doar partial anomaliile datorate cresterii maxilarelor.

Aparatul dentar mobil poate fi purtat chiar de la o varsta mica, atunci cand oasele sunt in formare pentru ca dintii vor putea fi mult mai usor de repozitionat, iar efectele vor aparea rapid. Pentru acest tip de aparat dentar, pacientul va trebui sa mearga la un control la medicul stomatolog o data la cel putin 3 – 4 saptamani pentru a verifica pozitia dintilor si pentru a strange sarmele conform reasezarii intregii danturi.

Aparatul dentar mobil trebuie sa fie purtat minim 20 de ore pe zi, cu exceptia meselor, cand se da jos si se tine in cutia speciala acestuia. Inainte de a-l pune din nou, aparatul dentar mobil trebuie sa fie curatat cu o periuta de dinti (sau cu o periuta speciala) si cu pasta de dinti, la fel cum va curatati si dintii, dupa fiecare masa si gustare a zilei. Orice tip de disconfort simtiti trebuie sa comunicati medicului pentru a vedea care este problema.

Aparat dentar metalic

Aparatul dentar metalic este aparatul traditional conceput din otel inoxidabil de inalta calitate. Acest aparat contin un fir de arc care este atasat de bracketi pe dinti, care ofera o presiune uniforma pentru a muta dintii in directia corecta.

Aparat dentar safir

Aparatul dentar safir contine bracket-urile din safir care sunt transparente si netede, nu se coloreaza niciodata si nu se acumuleaza placa bacteriana asupra acestora. In comparatie cu aparatul dentar din ceramica, cel din safir este mult mai rezistent si se lipeste mult mai bine si mai usor pe dinti.

Aparatul dentar pentru copii

Deoarece anomaliile dentare sunt observabula incepand cu varsta de 6 si 12 ani, tratamentul ortodontic cu aparatul dentar trebuie sa inceapa intre varsta de 8 si 14 ani.

Purtarea aparatului dentar de la o varsta frageda il va ajuta pe copil sa aiba rezultate rapide si optime, deoarece acesta se afla in perioada de crestere cand dintii si maxilarul se pot corecta mult mai usor comparativ cu adultii.

Aparat dentar copii gratuit

Conform serviciilor medicale din Romania, copiii pot beneficia de controale dentare gratuite pana la varsta de 18 ani. Acest lucru se datoreaza proiectului privind pachetele de servicii medicale care a fost pus la dezbatere publica pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate – CNAS.

Iata care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un elev pentru a beneficia de montarea aparatui dentar gratuit:

  • Sa aiba varsta cuprinsa intre 7 – 16 ani
  • Domiciliul stabil sau viza de resedinta in Municipiul Bucuresti
  • Consimtamant/acord al tutorelui sau reprezentantului legal al copilului privind aplicarea unui aparat ortodontic
  • Recomandarea medicala privind necesitatea aplicarii unui aparat ortodontic. (Document tip eliberat de un medic specialist/primar in specializarea Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala ”Prof. Dr. Dan Theodorescu”

Tutorele sau reprezentantul legal al elevului trebuie sa depuna la sediul Asociatiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:

  • O cerere
  • Acordul parintelui pentru fotografierea dintilor copilului inainte si dupa acordarea sprijinului financiar pentru aplicarea aparatului dentar
  • O copie a certificatului de nastere
  • Documente de identitate ale tutorelui sau reprezentantului legal al copilului – copie
  • Consimtamantul/acordul parintelui/tutorelui sau reprezentantului legal al copilului privind aplicarea unui aparat dentar
  • Un document eliberat cu recomandarea medicala privind necesitatea aplicarii unui aparat ortodontic, prescris in baza unui bilet de trimitere – document eliberat de cabinetul de medicina dentara din cadrul unitatilor de invatamant

Sprijinul financiar acordat elevilor este de 750 lei pentru aplicarea unui aparat ortodontic (arcada superioara) si / sau unui aparat ortodontic (arcada inferioara) pentru fiecare beneficiar. In situatia in care un beneficiar are indicatie pentru efectuarea ambelor arcade (superioara si inferioara), acestuia i se vor deconta ambele arcade aplicate.

Pentru a afla la ce cabinet stomatologic va puteti adresa pentru montarea unui aparat ortodentar, puteti accesa site-ul ASSMB.

Etapele tratamentului si recomandari

  • Prima etapa

Prima oara se va realiza pacientului o consultatie dentara si se stabileste necesitatea tratamentului ortodontic. In aceasta prima etapa, pacientul va fi informat in legatura cu toate posibilitatile tratamentului, ce presupune acesta, durata, dar si bugetul.

  • A doua etapa

In urma deciziei, medicul va lua mulaje pentru a studia arcadele pacientului, se vor face fotografii si radiografii dentare pentru a analiza cu atentia detaliile dento-faciale.

  • A treia etapa

In cea de-a treia etapa, se va fixa aparatul dentar in mai multe sedinde. In prima sedinta se va aplica aparatul doar pe arcada maxilara si la un interval de 3 – 4 saptamani, medicul poate fixa aparatul si pe arcada cu mandibula.

  • A patra etapa

In urmatoarea etapa se vor lipi bracket-urile pe fiecare dinte in parte. Dupa lipirea si fixarea aparatului dentar, medicul va stabili tratamentul ortodontic prin controale periodice ale pacientului. De regula, tratamentul consta in efectuarea controalelor lunare pentru a se schimba, repozitiona si strange arcurile care influenteaza intreptarea si deplasarea dintilor pana cand se ajunge la pozitia corecta.

  • A cincea etapa

Dupa ce obiectivele au fost atinse, dupa aproximativ 2 ani (in functie de severitatea problemelor dentare si mandibulare) se va indeparta aparatul dentar de pe dinti. Apoi, se va realiza un control prin care se reiau amprentele dentare prin mulaje si radiografii pentru a putea vizualiza starea radicinilor dintilor, dar si a progresului. Dupa ce medicul stomatolog a analizat si a comparat detaliile rezultatelor tratamentului – inainte si dupa –pacientul poate sa se bucure de rezultatele finale. In functie de pacient, medicul poate sa recomanda purtarea unui alb aparat dentar de contentie pentru a mentine rezultatele obtinute si pentru a evita deplasarea dintilor.

Recomandari tratament aparat dentar

Este foarte important ca, dupa tratamentul cu aparatul ortodontic, pacientul sa respecta regulile de igiena si ingrijire dentara. De asemenea, este indicat ca pacientul sa efectueze un control periodic o data la 6 luni la medicul stomatolog.

Rezultate si beneficii

Alinierea corecta a danturii are un impact major asupra sanatatii si va poate influenta calitatea vietii. Iata care sunt rezultatele pe care le puteti obtine in urma purtatii unui aparat dentar, dar si beneficiile acestuia.

Aparatul dentar:

  • reduce riscul de aparitie a cariilor
  • reduce riscul de aparitie a afectiunilor gingivale
  • impiedica eroziunea dentara
  • imbunatateste dictia
  • ajuta la masticatie
  • previne leziunile dentare
  • opreste obiceiurile daunatoare, cum ar fi muscarea obiectelor de scris, a buzelor, a unghiilor
  • va ajuta sa slabiti

Contraindicatii si posibile riscuri

Aparatul dentar:

  • Nu se fixeaza pe dintii cariati. Dintii cu probleme stomatologice trebuie sa elimine orice prezenta a bacteriilor, a cariilor si a abceselor care pot sa agraveze sanatatea dentara.
  • Nu este indicat in perioada de sarcina, iar acest lucru se datoreaza hormonilor de sarcina care pot provoca la femeile gravide probleme dentare, cum ar fi gingivita.

Aparat dentar pret

Cat costa un aparat dentar

  • Pret aparat dentar

Pretul unui aparat dentar fix din metal incepe de la 3500 de lei pe arcada.

  • Pret aparat dentar ceramica

Pretul unui aparat dentar fix din metal incepe de la 4000 de lei pe arcada.

  • Pret aparat dentar safir

Pretul unui aparat dentar fix din metal incepe de la 4500 de lei pe arcada.

  • Pret aparat dentar mobil

Pretul pentru o arcada incepe cu 1400 lei.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/how-do-braces-work
  2. https://www.theorthodontists.com.au/blog/different-types-of-braces-are-available-which-is-best-for-you
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/expert-answers/dental-braces/faq-20058192
  4. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/b/braces
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma