Angioamele sau alunitele rosii sunt formatiuni ce apar destul de frecvent pe piele. Acestea se pot dezvolta pe aproape orice zona a corpului. Aflati din materialul urmator ce sunt angioamele si cum se trateaza.
Angioamele sunt cresteri benigne (non-canceroase) a vaselor de sange care se formeaza pe sau aproape de suprafata pielii. Angioamele sunt compuse din celule endoteliale care cresc repede. Cu toate ca un angiom poate sangera daca este zgariat, frecat sau taiat, de obicei nu ar trebui sa provoace niciun disconfort considerabil.
Angioamele, cunoscute si sub denumirea de pete de vin, sunt rare in cazul copiilor. Potrivit unora dintre specialisti, aceste leziuni noncanceroase apar cel mai frecvent la adultii cu varsta peste 30 de ani.
Aceste tumori benigne au mare legatura cu procesul de imbatranire si tind sa creasca in numar cand o persoana inainteaza in varsta. Acestea apar in proportie de pana la 50% dintre adulti.
Aspectul unui angiom-cireasa nu ar trebui sa provoace, de obicei, ingrijorare, deoarece acestea sunt in majoritatea cazurilor inofensive.
Cu toate acestea, daca observati o aparitie brusca a mai multor leziuni, vizitati un medic, deoarece acestea ar putea fi un alt tip de angiom. Desi in cazuri rare, aceste angioame ar putea semnala o problema in curs de dezvoltare, cum ar fi o afectiune hepatica.
Medicii recomanda, de asemenea, sa mergeti de urgenta la control daca angiomul incepe sa sangereze, sa devina incomod sau sa se schimbe in aspect. Cei care vor sa-si indeparteaza angioamele in scopuri cosmetice ar trebui sa fie vazuti mai intai de un doctor inainte de a lua o astfel de decizie.
Tipurile de angioame care pot fi intalnite includ:
Aceste tipuri de alunite rosii pot aparea oriunde pe corp, dar se regasesc de obicei in zona trunchiului. Aceste formatiuni au o dimensiune maxima de aproximativ sase milimetri, au de obicei o forma ovala sau circulara si variaza considerabil in culoare. Vasele de sange sparte le dau adesea un aspect rosu, dar ele pot fi de asemenea albastre sau violet, iar cele mai inchise sunt aproape negre. Unele angioame sunt plane, fiind paralele cu suprafata pielii, in timp ce altele par a fi usor iesite in relief. Frecvent asociate cu procesul de imbatranire, angioamele-cireasa incep de cele mai multe ori sa apara in jurul varstei de 40 de ani si se pot inmulti odata cu trecerea anilor.
Aceste angioame apar de cele mai multe ori pe fata si pe regiunea toracica superioara. Sunt denumite astfel dupa aspectul lor de paianjen – acestea apar in mod caracteristic sub forma de papula rosie centrala la care sunt atasate picioarele capilare. Acest tip de angiom poate fi dezvoltat atat de copii, cat si de adulti. Astfel de angioame tind sa creasca in numar la persoanele cu exces de estrogen, cum ar fi gravidele, de exemplu, sau in cazurile in care functia hepatica este sub normal.
Venulele dilatate (vene mici) care se regasesc frecvent pe buze poarta denumirea de angioame venoase. Acestea se pot dezvolta si intr-o alta parte a corpului – de exemplu, pe lobul urechii. Se intampla foarte rar ca alte tipuri de angioame sa apara pe buze.
Cuperoza este o afectiune cronica a pielii cauzata de slabirea vaselor de sange, facandu-si aparitia in principal pe obraji si pe nas. E absolut normal ca pielea sa se inroseasca sub influenta caldurii, frigului, emotiei, stimulentelor (alcool, condimente, cafea) sau in timpul activitatii fizice. Vasele de sange se dilueaza pentru a permite circulatia sangelui prin ele, apoi se inchid spontan dupa o anumita perioada de timp, permitand pielii sa-si recastige aspectul normal. Cu toate acestea, unele vase de sange nu mai au capacitatea sa se restranga. Atunci apare roseata si se instaleaza cuperoza.
In cele mai multe cazuri, cuperoza este ereditara: vasele de sange sunt „programate” din punct de vedere genetic sa-si piarda treptat vitalitatea. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea, de asemenea, in urma unei arsuri solare puternice, a unei interventii chirurgicale sau a degeraturilor.
Una sau mai multe mici tumori, adesea dizgratioase, de obicei de un rosu-aprins sau vinetii, se remarca pe pielea fetei. Suprafata lor este foarte variabila: ele pot acoperi de la diametrul unei pete de roseata pana la cel al unei monede mari. Angiomul poate fi plat (angiom plan) sau poate fi in relief. Conturul sau, urmarind fantezia naturii, este delimitat net sau, din contra, ramificat. Consistenta sa poate fi dura, moale, verucoasa si este insotita de fire de par.
Angioamele-cireasa pot fi foarte usor confundate cu angioamele-paianjen, acestea avand, de asemenea, o alunita rosie. Diferenta dintre cele doua o reprezinta extinderea distinctiva, de culoare rosie care se intinde din punctul rosu al angiomului paianjen.
Extensiile sunt asemanatoare cu firele panzei de paianjen. Angioamele-paianjen, de asemenea, devin albe sau isi pierd culoarea atunci cand sunt apasate.
Angiomul apare din cauza dilatarii vaselor de sange ale pielii. Desi poate fi prezent la nastere (angiom congenital), el poate sa apara la orice varsta si chiar sa dispara in mod spontan. Angioamele care evolueaza spre malignitate (cancer de piele) sunt rare, mai ales angioamele piloas.
Cauza dezvoltarii tipurilor de angioame nu este cunoscuta. Angioamele-cireasa sunt cauzate de imbatranire si nu au nicio semnificatie cunoscuta. Angioamele-paianjen apar mai frecvent in copilarie si in timpul sarcinii, desi altele pot afecta orice persoana, indiferent de varsta. Daca isi fac aparitia in numar mare, acestea pot semnala o afectiune hepatica.
Varsta contribuie foarte mult, iar angioamele-cireasa cresc in numar si dimensiune dupa varsta de 40 de ani.
Unele cercetari sugereaza ca expunerea la bromuri poate fi o cauza a dezvoltarii angioamelor-cireasa.
Bromul este un element chimic care se gaseste in multe produse consumate si folosite in fiecare zi, printre care produsele si ingredientele pentru coacerea alimentelor, medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala si materialele plastice.
In prezent, nu exista foarte multe dovezi clare care sa sustina aceasta teorie. Mai multe cercetari trebuie realizate in acest sens.
Potrivit unui studiu, de exemplu, doi asistenti de laborator au dezvoltat angioame-cireasa dupa ce au fost expusi la compusi ai bromului. Cu toate acestea, este un esantion foarte limitat, iar studiul, care nu a fost un studiu controlat, a avut loc in anul 2001.
Persoanele care intra des in contact direct si prelungit cu bromuri trebuie sa ia legatura cu un medic despre eventualele efecte daunatoare ale acestui element chimic. Cu toate acestea, cercetatorii nu au confirmat legatura dintre brom si angioamele-cireasa.
Un hemangiom este un semn din nastere care apare atunci cand un grup de vase de sange incalcite creste in sau sub piele.
Un hemangiom pe care un copil il are inca de la nastere se numeste hemangiom congenital.
Un hemangiom care apare mai tarziu se numeste un hemangiom infantil. Dezvoltarea hemangioamelor infantile este mult mai frecventa decat a hemangioamelor congenitale.
Deoarece hemangioamele cresc si isi schimba forma, poarta denumirea de tumori, insa nu sunt canceroase. Un hemangiom nu se raspandeste in alte zone ale corpului si nici la alte persoane.
Unele hemangioame apar ca niste pete rosii pe piele, sub forma de „de capsuni”, in timp ce altele pot aparea ca o ridicatura pe piele, avand o nuanta albastra.
Cele mai multe hemangioame cresc in dimensiuni timp de cateva luni, apoi se micsoreaza treptat. Un hemangiom poate provoca probleme daca afecteaza functiile corpului (cum ar fi vederea si respiratia), sangereaza frecvent sau se rup, fiind la suprafata pielii (ulceratii).
Medicii nu au descoperit inca de ce apar hemangioamele. Aceste formatiuni se pot raspandi de la un membru la altul al familiei, insa nu a fost descoperita nicio cauza genetica.
Printre simptome se poate numara si petesia, care este o formatiune compusa din zone punctiforme de culoare rosie-purpurica, cu diametrul sub 2 m.
Hemangioamele sunt mai frecvente la copiii care:
Un copil poate avea mai mult de un hemangiom. Aceasta conditie nu reprezinta pentru acesta o problema de sanatate de risc major. Cu toate acestea, hemangioamele pot aparea in cadrul unor sindroame (un sindrom este o combinatie de semne si simptome care constituie o anumita conditie de sanatate).
Cele mai multe angioame sunt de obicei diagnosticate clinic. Acest lucru inseamna ca medicul isi formeaza o opinie pe baza aspectului angiomului, impreuna cu raportul dat de pacient, fara alte investigatii.
Cu toate acestea, in caz de incertitudine sau in cazul in care medicul are alte motive care sa justifice verificari ulterioare, se pot solicita urmatoarele proceduri:
Biopsia este o metoda prin care se recolteaza un fragment mic de tesut pentru a fi examinat in laborator, la microscop, in vederea obtinerii unui diagnostic.
Acest test va dezvalui daca tesuturile aflate in profunzime sunt afectate.
Aceste teste sunt folosite in cazuri mai complexe, unde sunt necesare mai multe detalii.
Angiomul este o formatiune tumorala benigna. Nu este necesar niciun tratament, decat din ratiuni estetice sau daca localizarea sa provoaca o iritatie (axilara sau mamara). Interventia chirurgicala pentru inlaturarea sa este intotdeauna posibila. Dar este o operatie delicata. Daca tumoarea evolueaza (crestere inexplicabila, ulceratie, sangerare etc), se recomanda consultarea unui medic.
Majoritatea persoanelor nu trebuie sa inceapa un tratament pentru indepartarea angioamelor. Cu toate acestea, exista cateva optiuni daca doriti sa le eliminati din motive cosmetice.
Angioamele pot fi indepartate daca se afla intr-o zona expusa, unde pot fi lezate cu usurinta si unde se pot produce sangerari frecvente.
Exista cateva proceduri comune pentru inlaturarea alunitelor rosii.
Aceasta metoda chirurgicala de tratament pentru angiom presupune cauterizarea angiomului prin utilizarea unui curent electric furnizat de o sonda mica.
Criochirurgia implica inghetarea angiomului cu azot lichid, temperaturile extreme indepartand angiomul. Aceasta metoda este cunoscuta ca fiind o procedura rapida si relativ usoara.
De obicei, este nevoie de doar o sesiune de tratament pentru operatia de criochirurgie, iar azotul lichid este pulverizat timp de numai 10 secunde. Rana rezultata nu are nevoie de o ingrijire prea mare dupa aceea.
Acest tip de interventie chirurgicala implica utilizarea unui laser pulsator de colorare pentru a scapa de angiom. Aceasta metoda este rapida si se face in ambulatoriu, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa stati in spital peste noapte.
In functie de numarul de angioame, este posibil sa aveti nevoie de una, maximum trei sesiuni de tratament. Aceasta interventie chirurgicala poate produce vanatai usoare, care pot dura pana la 10 zile.
Aceasta procedura presupune inlaturarea angiomului din partea superioara a pielii. Excizia chirurgicala este o alternativa pentru interventia chirurgicala invaziva care implica taierea leziunii sau a formatiunii si inchiderea ranii cu ajutorul suturilor.
Cicatricile sunt putin frecvente, insa posibile, indiferent de tipul de interventie pentru care optati.
Exista o serie de remedii naturiste prin care angioamele pot fi eliminate sau micsorate. Acestea presupun folosirea otetului de mere, a iodului sau a uleiului din arbore de ceai. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca oricare dintre aceste solutii naturiste este eficienta.
Discutati cu un medic pentru a verifica daca oricare dintre aceste metodele sunt sigure.
Referinte:
https://www.dermapure.com/en/couperose-an-effective-treatment/
https://www.leading-medicine-guide.com/en/head-throat/Angioma
https://www.medicalnewstoday.com/articles/312594.php
https://kidshealth.org/en/parents/hemangiomas.html
https://www.aocd.org/page/Angiomas?
https://www.healthline.com/health/cherry-angioma#causes
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…