Anemia este o boala de sange des intalnita, cauzate de scaderea numarului de globule rosii sau a hemoglobinei din sange. Iata cum se manifesta, ce tratamente exista si cum o putem preveni.

Cuprins:

1. Ce este anemia?
2. Tipuri de anemie
3. Semne si simptome
4. Cauze si factori de risc
5. Cum este diagnosticata anemia?
6. Tratament anemie
7. Prevenire

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune in care in organism nu sunt suficiente celule sangvine rosii sanatoase pentru a transporta oxigen in tesuturi. Celulele rosii din sange transporta hemoglobina, o proteina care transporta oxigen in tot corpul. Fara suficienta hemoglobina, oxigenul nu ajunge la organele corpului. Fara oxigen suficient, organele nu pot functiona normal. Anemia poate da stari de oboseala si slabiciune.

Tipuri de anemie

Exista cateva tipuri de anemie, printre care:

Anemia prin deficit de fier – anemia feripriva

Acesta este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial. Anemia cu deficit de fier este cauzata de lipsa de fier in corp. Maduva osoasa are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Fara fier suficient, corpul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru celulele rosii din sange. Este, de asemenea, cauzata de pierderea de sange, cum ar fi de la sangerari menstruale severe, ulcer, cancer si utilizarea regulata a unor analgezice, in special aspirina.

Anemia prin deficit de vitamine

In plus fata de fier, corpul are nevoie de folat si de vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule sangvine sanatoase. O dieta lipsita de aceste si alte substante nutritive cheie poate provoca scaderea productiei de globule rosii.

Anemie aplastica

Apare atunci cand organismul nu reuseste sa produca suficiente celule sangvine noi. Problema afecteaza celulele rosii din sange, celulele albe din sange si trombocitele. Uneori se numeste insuficienta de maduva osoasa.

Anemie hemolitica

Apare atunci cand corpul distruge celulele rosii din sange. Durata normala de viata a globulelor rosii este de 120 de zile.

Anemie normocitara

Apare atunci cand celulele rosii din sange sunt normale in dimensiune, dar sunt scazute la numar.

Semne si simptome

Cel mai frecvent simptom al tuturor tipurilor de anemie este un sentiment de oboseala si lipsa de energie. Alte simptome comune pot include:

  • piele palida;
  • oboseala persistenta;
  • slabiciune;
  • ritm rapid al inimii;
  • dificultati respiratorii;
  • dureri de cap;
  • sensibilitate la lumina;
  • icter, splina marita sau urina inchisa la culoare (in anemii hemolitice).

Copiii cu anemie prin deficit de fier ar putea, de asemenea, sa aiba intarzieri de dezvoltare si probleme de comportament.

Unele forme de anemie pot avea simptome specifice:

  • anemie aplastica: febra, infectii frecvente si eruptii cutanate;
  • anemia cu deficit de acid folic: iritabilitate, diaree;
  • anemie hemolitica: icter, urina inchisa la culoare, febra si dureri abdominale etc.

Cauze si factori de risc

Cel mai adesea, anemia este cauze unei deficiente de fier, o componenta esentiala a hemoglobinei. Aceasta afectiune poate fi declansata de o pierdere de sange, carenta de acid folic sau de vitamina B12 sau de o tulburare genetica numita talasemie. Intre 2 – 5% dintre femei si 1% dintre barbati prezinta anemie din cauza deficitului de fier. .

Corpul nu poate produce suficiente globule rosii

Corpul poate sa nu produca suficiente celule rosii sangvine daca nu beneficiaza de anumite substante nutritive. Fierul scazut este o problema comuna. Oamenii care nu consuma carne sau urmeaza diete sarace in carne sunt mai expusi riscului de deficit de fier. Deficitul de vitamina B12 si acid folic pot provoca anemie. Tratamentele, cum ar fi chimioterapia, pot afecta celulele rosii si / sau maduva osoasa. Infectia cauzata de un sistem imunitar slabit poate duce la anemie.

Probleme de absorbtie

Anumite boli afecteaza capacitatea intestinului subtire de a absorbi substantele nutritive. De exemplu, boala Crohn si boala celiaca pot determina scaderea nivelului de fier in organism. Unele alimente, cum ar fi laptele, pot afecta absorbtia fierului.

Sarcina

Femeile care sunt insarcinate sau alapteaza pot avea anemie. Cand sunteti insarcinata, aveti nevoie de mai mult sange (pana la 30%) inclusiv pentru copil. Daca organismul nu are fier sau vitamina B12, corpul nu poate produce suficient globule rosii. Factorii de risc ce pot creste riscul de anemie in sarcina pot fi varsaturile frecvente, menstruatii dificile inainte de sarcina, sarcini multiple etc.

Salturi de crestere

Copiii cu varsta mai mica de 3 ani sunt predispusi la anemie. Corpurile lor cresc atat de repede incat pot avea dificultati in obtinerea sau mentinerea unui nivel suficient de fier.

Pierderi de sange

Menstruatiile grele pot determina scaderea nivelului de fier la femei. Sangerarile interne, cum ar fi in tractul digestiv sau urinar, pot provoca pierderi de sange. Acest lucru poate fi cauzat de boli cum ar fi ulcerul gastric sau colita ulcerativa. Alte motive pentru pierderea de sange includ:

  • cancer;
  • interventie chirurgicala;
  • traumatisme;
  • administrarea de aspirina sau un medicament similar pentru o perioada lunga de timp.

Factori de risc

Iata care sunt categoriile de persoane cu risc crescut de anemie:

  • persoanele cu un regim alimentar constant sarac in fier, vitamina B-12 si acid folic;
  • pacientii cu tulburari intestinale, ce afecteaza absorbtia nutrientilor in intestinul subtire , cum ar fi boala Crohn si boala celiaca;
  • femeile, care nu au ajuns la menopauza, din cauza sangerarilor abundente (numite si menoragii) din timpul menstruatiei;
  • femeile insarcinate au necesitati crescute de fier pe perioada sarcinii, deoarece organismul mamei trebuie sa asigure atat necesarul ei de fier cat si al fatului;
  • sugarii si copiii, in special cei care au avut greutate mica la nastere sau care au fost nascuti prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele praf administrat;
  • persoanele cu afectiuni cronice, de exemplu cancer, boli de rinichi sau ficat sau alte afectiuni cronice, prezentand un risc crescut pentru ceea ce se numeste anemie de boli cronice;
  • cei care doneaza sange in mod frecvent, deoarece prin aceasta se pot epuiza rezervele de fier ale organismului.

Cum este diagnosticata anemia?

Discutati cu medicul daca suspectati ca aveti anemie. Se va face un examen fizic si se va examina istoricul si simptomele sanatatii. Pentru a diagnostica anemia, medicul va efectua teste de sange – hemograma completa.  Pe baza rezultatelor, pot fi necesare alte teste, cum ar fi testarea maduvei osoase.

Hemograma completa masoara numarul de celule albe, celule rosii si trombocite dintr-o proba de sange. In cazul in care rezultatele testelor indica anemie, pot fi facute si alte analize de sange pentru a identifica tipul si cauza anemiei (de exemplu, frotiu de sange periferic care evalueaza daca forma celulelor rosii din sange s-a schimbat din cauza anemiei).

Tratament anemie

Exista o serie de tratamente pentru anemie. Tratamentul va depinde de tipul si cauza anemiei.

Anemie cu deficit de fier

Tratamentul pentru aceasta forma de anemie implica, de obicei, administrarea suplimentelor de fier si modificarea dietei. Cand cauza principala a deficitului de fier este pierderea de sange – in afara de menstruatie – sursa sangerarii trebuie localizata si oprita. Aceasta poate implica o interventie chirurgicala.

Anemiile cu deficit de vitamine

Tratamentul pentru deficitul de acid folic si deficitul de B-12 implica suplimente alimentare si cresterea acestor nutrienti in dieta. Daca sistemul digestiv are probleme cu absorbtia vitaminei B-12 din alimentele pe care le consumati, este posibil sa aveti nevoie de suplimente cu vitamina B-12.

Anemia bolilor cronice

Nu exista un tratament specific pentru acest tip de anemie. Medicii se concentreaza asupra tratarii bolii subiacente. Daca simptomele devin severe, o transfuzie de sange sau injectii cu eritropoietina sintetica, un hormon produs in mod obisnuit de rinichi, pot stimula producerea de celule rosii si pot reduce oboseala.

Anemie aplastica

Tratamentul pentru aceasta anemie poate include transfuzii de sange pentru a creste nivelul de celule rosii din sange. Este posibil sa aveti nevoie de un transplant de maduva osoasa daca maduva osoasa este afectata si nu poate sa produca celule sangvine sanatoase.

Anemiile asociate cu boala maduvei osoase

Tratamentul acestor diferite boli poate include medicatie, chimioterapie sau transplant de maduva osoasa.

Anemii hemolitice

Gestionarea anemiilor hemolitice include evitarea medicamentelor suspecte, tratarea infectiilor asociate si administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar, care pot ataca celulele rosii din sange.

Prevenire

Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. In schimb, anemia cu deficit de fier si anemiile cu deficit de vitamine pot fi evitate prin dieta care include o varietate de vitamine si substante nutritive, si anume:

  • Fier – Alimentele bogate in fier includ carne de vita si alte tipuri de carne, fasole, linte, cereale fortificate cu fier, legume cu frunze verzi si fructe uscate.
  • Folat – Aceasta substanta nutritiva si acidul folic sintetic se gasesc in fructe si sucuri de fructe, legume cu frunze verzi, mazare verde, fasole, cereale fortificate, cum ar fi painea, cerealele, pastele si orezul.
  • Vitamina B-12 – Alimentele bogate in vitamina B-12 includ carne, produse lactate, cereale si produse din soia fortificate.
  • Vitamina C – Alimentele bogate in vitamina C includ citrice si sucuri, ardei, broccoli, rosii, pepene si capsuni. Aceste elemente ajuta la cresterea absorbtiei fierului.

Alimente precum painea alba, orezul alb, zaharul si dulciurile scad cantitatea de fier din organism. Potrivit specialistilor, fierul trebuie asimilat in mod natural de catre organism, mai exact din alimente, motiv pentru care orice persoana trebuie sa consume legume si fructe proaspete cu un continut bogat in fier.

Referinte:
(1) What Is Anemia?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1
(2) Anemia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
(3) Anemia, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/anemia
(4) Anemia, link: https://www.emedicinehealth.com/anemia/article_em.htm
(5) What Causes Anemia?, link: https://www.healthline.com/symptom/anemia

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma