Anemia este o boala de sange des intalnita, cauzate de scaderea numarului de globule rosii sau a hemoglobinei din sange. Iata cum se manifesta, ce tratamente exista si cum o putem preveni.
1. Ce este anemia?
2. Tipuri de anemie
3. Semne si simptome
4. Cauze si factori de risc
5. Cum este diagnosticata anemia?
6. Tratament anemie
7. Prevenire
Anemia este o afectiune in care in organism nu sunt suficiente celule sangvine rosii sanatoase pentru a transporta oxigen in tesuturi. Celulele rosii din sange transporta hemoglobina, o proteina care transporta oxigen in tot corpul. Fara suficienta hemoglobina, oxigenul nu ajunge la organele corpului. Fara oxigen suficient, organele nu pot functiona normal. Anemia poate da stari de oboseala si slabiciune.
Exista cateva tipuri de anemie, printre care:
Acesta este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial. Anemia cu deficit de fier este cauzata de lipsa de fier in corp. Maduva osoasa are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Fara fier suficient, corpul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru celulele rosii din sange. Este, de asemenea, cauzata de pierderea de sange, cum ar fi de la sangerari menstruale severe, ulcer, cancer si utilizarea regulata a unor analgezice, in special aspirina.
In plus fata de fier, corpul are nevoie de folat si de vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule sangvine sanatoase. O dieta lipsita de aceste si alte substante nutritive cheie poate provoca scaderea productiei de globule rosii.
Apare atunci cand organismul nu reuseste sa produca suficiente celule sangvine noi. Problema afecteaza celulele rosii din sange, celulele albe din sange si trombocitele. Uneori se numeste insuficienta de maduva osoasa.
Apare atunci cand corpul distruge celulele rosii din sange. Durata normala de viata a globulelor rosii este de 120 de zile.
Apare atunci cand celulele rosii din sange sunt normale in dimensiune, dar sunt scazute la numar.
Cel mai frecvent simptom al tuturor tipurilor de anemie este un sentiment de oboseala si lipsa de energie. Alte simptome comune pot include:
Copiii cu anemie prin deficit de fier ar putea, de asemenea, sa aiba intarzieri de dezvoltare si probleme de comportament.
Unele forme de anemie pot avea simptome specifice:
Cel mai adesea, anemia este cauze unei deficiente de fier, o componenta esentiala a hemoglobinei. Aceasta afectiune poate fi declansata de o pierdere de sange, carenta de acid folic sau de vitamina B12 sau de o tulburare genetica numita talasemie. Intre 2 – 5% dintre femei si 1% dintre barbati prezinta anemie din cauza deficitului de fier. .
Corpul poate sa nu produca suficiente celule rosii sangvine daca nu beneficiaza de anumite substante nutritive. Fierul scazut este o problema comuna. Oamenii care nu consuma carne sau urmeaza diete sarace in carne sunt mai expusi riscului de deficit de fier. Deficitul de vitamina B12 si acid folic pot provoca anemie. Tratamentele, cum ar fi chimioterapia, pot afecta celulele rosii si / sau maduva osoasa. Infectia cauzata de un sistem imunitar slabit poate duce la anemie.
Anumite boli afecteaza capacitatea intestinului subtire de a absorbi substantele nutritive. De exemplu, boala Crohn si boala celiaca pot determina scaderea nivelului de fier in organism. Unele alimente, cum ar fi laptele, pot afecta absorbtia fierului.
Femeile care sunt insarcinate sau alapteaza pot avea anemie. Cand sunteti insarcinata, aveti nevoie de mai mult sange (pana la 30%) inclusiv pentru copil. Daca organismul nu are fier sau vitamina B12, corpul nu poate produce suficient globule rosii. Factorii de risc ce pot creste riscul de anemie in sarcina pot fi varsaturile frecvente, menstruatii dificile inainte de sarcina, sarcini multiple etc.
Copiii cu varsta mai mica de 3 ani sunt predispusi la anemie. Corpurile lor cresc atat de repede incat pot avea dificultati in obtinerea sau mentinerea unui nivel suficient de fier.
Menstruatiile grele pot determina scaderea nivelului de fier la femei. Sangerarile interne, cum ar fi in tractul digestiv sau urinar, pot provoca pierderi de sange. Acest lucru poate fi cauzat de boli cum ar fi ulcerul gastric sau colita ulcerativa. Alte motive pentru pierderea de sange includ:
Iata care sunt categoriile de persoane cu risc crescut de anemie:
Discutati cu medicul daca suspectati ca aveti anemie. Se va face un examen fizic si se va examina istoricul si simptomele sanatatii. Pentru a diagnostica anemia, medicul va efectua teste de sange – hemograma completa. Pe baza rezultatelor, pot fi necesare alte teste, cum ar fi testarea maduvei osoase.
Hemograma completa masoara numarul de celule albe, celule rosii si trombocite dintr-o proba de sange. In cazul in care rezultatele testelor indica anemie, pot fi facute si alte analize de sange pentru a identifica tipul si cauza anemiei (de exemplu, frotiu de sange periferic care evalueaza daca forma celulelor rosii din sange s-a schimbat din cauza anemiei).
Exista o serie de tratamente pentru anemie. Tratamentul va depinde de tipul si cauza anemiei.
Tratamentul pentru aceasta forma de anemie implica, de obicei, administrarea suplimentelor de fier si modificarea dietei. Cand cauza principala a deficitului de fier este pierderea de sange – in afara de menstruatie – sursa sangerarii trebuie localizata si oprita. Aceasta poate implica o interventie chirurgicala.
Tratamentul pentru deficitul de acid folic si deficitul de B-12 implica suplimente alimentare si cresterea acestor nutrienti in dieta. Daca sistemul digestiv are probleme cu absorbtia vitaminei B-12 din alimentele pe care le consumati, este posibil sa aveti nevoie de suplimente cu vitamina B-12.
Nu exista un tratament specific pentru acest tip de anemie. Medicii se concentreaza asupra tratarii bolii subiacente. Daca simptomele devin severe, o transfuzie de sange sau injectii cu eritropoietina sintetica, un hormon produs in mod obisnuit de rinichi, pot stimula producerea de celule rosii si pot reduce oboseala.
Tratamentul pentru aceasta anemie poate include transfuzii de sange pentru a creste nivelul de celule rosii din sange. Este posibil sa aveti nevoie de un transplant de maduva osoasa daca maduva osoasa este afectata si nu poate sa produca celule sangvine sanatoase.
Tratamentul acestor diferite boli poate include medicatie, chimioterapie sau transplant de maduva osoasa.
Gestionarea anemiilor hemolitice include evitarea medicamentelor suspecte, tratarea infectiilor asociate si administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar, care pot ataca celulele rosii din sange.
Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. In schimb, anemia cu deficit de fier si anemiile cu deficit de vitamine pot fi evitate prin dieta care include o varietate de vitamine si substante nutritive, si anume:
Alimente precum painea alba, orezul alb, zaharul si dulciurile scad cantitatea de fier din organism. Potrivit specialistilor, fierul trebuie asimilat in mod natural de catre organism, mai exact din alimente, motiv pentru care orice persoana trebuie sa consume legume si fructe proaspete cu un continut bogat in fier.
Referinte:
(1) What Is Anemia?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1
(2) Anemia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
(3) Anemia, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/anemia
(4) Anemia, link: https://www.emedicinehealth.com/anemia/article_em.htm
(5) What Causes Anemia?, link: https://www.healthline.com/symptom/anemia
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…