Analgezice – cum trateaza durerea si cum se administreaza

Analgezicele sunt medicamente care ajuta la ameliorarea durerilor. Utilizarea pe termen lung a analgezicelor poate fi riscanta. Aflati din materialul urmator cum trateaza durerea si cum se administreaza analgezicele.

Cuprins:

  1. Ce sunt analgezicele?
  2. Clasificare
  3. Cand sunt indicate analgezice?
  4. Reguli de administrare
  5. Contraindicatii si posibile riscuri
  6. Informatii utile

Ce sunt analgezicele?

Cele mai frecvente intrebari despre analgezice

Dureri de cap, dureri de dinti, dureri de spate, dureri menstruale… Sunt dureri pe care le tratam cel mai adesea fara a merge la medic. Stim insa intotdeauna ce analgezice trebuie sa folosim? Sau in ce doza? Dar daca automedicatia nu este eficienta, ce putem face? Aflati raspunsurile in continuare.

Clasificare

Analgezice: comprimate, capsule, fiole, pulberi, care actioneaza mai rapid?

Formele solubile sau lichide sunt putin mai rapide decat comprimatele sau tabletele. De ce? Pentru ca substanta activa ajunge deja dizolvata, deci gata sa actioneze, in stomac. Ceea ce nu este cazul comprimatelor filmate, tabletelor sau capsulelor. In plus, analgezicele orosolubile au avantajul de a putea fi administrate fara apa, sunt practice atunci cand nu avem apa la dispozitie sau ne aflam in locuri unde sursele de apa sunt improprii. Comprimatele efervescente nu sunt indicate persoanelor care trebuie sa urmeze un regim fara sare. De retinut ca, indiferent de forma farmaceutica a unui analgezic, nu trebuie sa speram la calmarea durerii intr-un minut.

Analgezic, antiinflamator local

Aceste produse se gasesc in farmacii fie sub forma de analgezice traditionale (ulei, frectie, balsam, creme, unguente), fie moderne (unguente, gel, spray).

Cremele analgezice

Unele analgezice sunt facute sub forma de crema sau gel. Medicamentul este absorbit prin piele. Cremele si gelurile analgezice pot uneori ajuta la atenuarea durerii si inflamatiei situate chiar sub piele, cum ar fi cazul artritei, al afectarii nervoase sau al durerii din apropierea unei incizii chirurgicale.

EMLA

EMLA este o crema analgezica facuta din doua anestezice topice: lidocaina si prilocaina. Pielea devine amortita la o ora de la aplicare si efectul dureaza 2-3 ore.

Cand sunt indicate analgezice?

EMLA este folosita in mod obisnuit – in special la copii – pentru a reduce durerea cauzata de o injectie, punerea unei perfuzii sau tratarea unui neg.

Capsaicina

Capsaicina (Dolorac, Zostrix) este o crema topica, eliberata fara prescriptie medicala, facuta pe baza de seminte de ardei iute. Se crede ca actioneaza prin golirea celulelor nervoase de substantele chimice implicate in transmiterea mesajelor dureroase.

Capsaicina este cea mai eficienta pentru atenuarea temporara a durerii artritice de la nivelul articulatiilor situate in apropierea pielii, cum ar fi degetele, genunchii sau coatele. Mai este utila pentru diminuarea sensibilitatii cutanate din herpesul zoster, durerilor rezultate din distrugerea nervoasa, celei care urmeaza mastectomiei si durerii cronice din vecinatatea cicatricelor chirurgicale.

Cremele pe baza de metil

Unele medicamente continand ingrediente multiple si care se pot elibera fara prescriptie, cum ar fi ArthriCare, Ben-Gay si Icy Hot, folosesc senzatiile de caldura si rece pentru a reduce durerea. Uneori, pot atenua durerile musculare usoare, dar nu sunt eficiente pentru majoritatea formelor de durere cronica.

Cremele pe baza de substante asemanatoare aspirinei

Cremele cu trolamina, eliberate fara prescriptie, cum ar fi Aspercreme, Sportscreme si Myolex Creme contin o substanta chimica asemanatoare aspirinei. Food and Drug Administration descrie aceste creme drept sigure, dar nu neaparat eficiente pentru atenuarea durerilor.

Reguli de administrare

Ce doza este indicata?

Cel mai sigur este sa incercam initial doza minima corespunzatoare unui comprimat, recomanda medicii si farmacistii. De exemplu, in cazul paracetamolului se poate administra pentru inceput o doza de 500 de mg. Doar daca aceasta se dovedeste ineficienta se poate trece la 1.000 de mg, dar dupa un interval de minimum 4-6 ore de la prima administrare. Trebuie stiut ca, potrivit studiilor, paracetamolul este activ incepand de la 500 mg si este preferabil sa ne limitam la cea mai mica doza eficace. Dozajul necesar fiecarui tip de analgezic depinde si de greutatea corporala, dar oricum dozele indicate sunt mentionate intotdeauna in prospectul medicamentului, pe care obligatoriu trebuie sa-l citim inainte de administrare.

Mecanism de actiune

Analgezicele traditionale contin mentol, canfor, eucalipt etc, ce actioneaza oarecum asemanator metodelor traditionale ale medicinei fizice (cataplasme cu mustar, hrean sau crioterapie) prin declansarea unei reactii locale superficiale de incalzire sau racire a zonei, blocand astfel prin concurenta transmiterea stimulilor algogeni la nivelul terminatiilor nervoase libere.

Analgezicele moderne au ca substante active antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), in concentratie de 1-5%, care datorita modului de conditionare (tehnologie) si de aplicare (masaj usor), patrund rapid si intr-o concentratie semnificativa la nivelul zonei dureroase, inhiband specific procesele inflamatorii locale.

Mod de obtinere a analgeziei

  1. Incalzirea regiunii dureroase (masaj, substante active) cu efect decontracturant si activarea circulatiei locale si implicit a metabolismului celular cu indepartarea substantelor proinflamatoare si algogene.
  2. Blocarea transmiterii impulsurilor algice prin efect ”de concurenta” si transmiterea stimulilor termici cald/rece la nivelul terminatiilor nervoase libere (efect decontracturant si analgezic)
  3. Efect antiinflamator local prin substantele absorbite si nespecific prin activarea circulatiei si metabolismului local

Avantajul produselor analgezice moderne consta, pe langa efectul antiinflamator specific al substantei active in concentratie semnificativa locala si prin urmatoarele aspecte:

Tolerabilitate buna

  • mai putine reactii alergice si iritative;
  • a proprietatilor cosmetice: absorbtie buna, nu pateaza, nu ung, fara miros sau miros placut.

Siguranta in administrare

  • prin aplicare locala se absoarbe doar 5% din substanta active (din 100mg = 8cm unguent sau gel ce contine 1-5 mg substanta activa), aceasta insemnand fara efecte adverse sistemice semnificative pe tractul digestiv, cardiovascular, renal, etc.

De aceea, sunt recomandate in durerile musculare sau articulare recente:

  • declansate de suprasolicitari sau tulburari de statica
  • mialgii, altragii din infectii virale sau alte boli infectioase
  • afectiuni postraumatice, contuzii, entorse, luxatii, redori
  • sindroame fibromialgice de diverse cauze.

In functie de etiologie se asociaza cu tratament fiziokinetoterapeutic (ionoforeza, sonoforeza, masaj) si/sau tratament simptomatic sau etiologic per os sau injectabil in artoze activate, reumatism inflamator cronic, reumatism abarticular, etc.

Reguli de administrare a capsaicinei

Trebuie sa masati pielea pentru a face crema sa patrunda, de 3-4 ori pe zi. De obicei, dureaza 1-2 saptamani pana cand efectele devin observabile. Efectul maxim este adeseori atins dupa 3-4 saptamani.

Antiinflamator local – reguli de administrare

Aceste tipuri de analgezice se aplica pe tegumentul intact (fara leziuni) supraiacent zonei dureroase prin masaj usor (cateva minute), avand ca rezultat ameliorarea destul de rapida a durerii,  pentru o perioada diferita in functie de etiologia durerii.

Este adevarat ca trebuie evitata aspirina?

Se spune ca daca aspirina ar fi un nou medicament, ea nu ar mai putea obtine autorizatia de punere pe piata. Desi asprina este mai eficienta decat paracetamolul contra unor dureri, ea este mai dificil de administrat in automedicatie, avertizeaza Sebastian Brion, profesor la Universitatea Versailles-Saint Quentin en Yvelines din Franta. Chiar in doze mici, aspirina poate fi agresiva cu stomacul putand provoca tulburari gastrice, inclusiv sangerari, chiar si la cateva zile de la administrare (prudenta in caz de operatii sau proceduri chirurgicale).

In plus, aspirina prezinta mai multe riscuri de alergii decat paracetamolul. Sa nu uitam, de asemenea, ca ea este incompatibila cu unele tratamente si este contraindicata in cazul celor cu ulcer gastrodoudenal. Din toate aceste motive, este mai bine sa evitati administrarea aspirinei fara aviz medical, mai ales daca nu ati mai luat niciodata acest medicament.

Uleiul de peste si aspirina, un bun duo antidurere in cazul artrozei?

Asocierea uleiului de peste cu aspirina poate fi cheia pentru calmarea durerilor inflamatorii provocate de artroza. Potrivit noilor cercetari de la Scoala de Medicina din Boston, combinatia ulei de peste-aspirina poate combate cu succes inflamatia provocata de durerile din artroza sau din alte forme de artrita inflamatorie. Aspirina si uleiul de peste (bogat in omega 3) sunt cunoscute pentru virtutile lor antiinflamatoare. Dar ceea ce au adus nou cercetatorii americani este faptul ca administrate impreuna – aspirina si uleiul de peste – ofera un raspuns mai bun la reactia inflamatorie provocata de artroza sau poliartrita reumatoida.

Cum actioneaza aspirina si uleiul de peste?

Aspirina blocheaza secretia de prostaglandine (un grup de substante implicate in inflamatie), avand o mare utilitate in tratamentul anumitor reumatisme. Cat despre acizii grasi esentiali omega 3 provenind din peste gras si ulei de peste, acestia contribuie la flexibilitatea articulatiilor. Or, cand aspirina este combinata cu acizi omega 3, ea stimuleaza productia unor molecule numite rezolvine, care deriva din omega 3. Astfel aceasta combinatie si-a dovedit eficienta in reducerea inflamatiei si a durerii din bolile artrozice. Cercetarile asupra acestui duo analgezic au fost publicate recent in revista americana Chemistry and Biology.

Cand e necesar ibuprofenul?

Daca suferim de o durere de stomac, trebuie evitat ibuprofenul, si el agresiv cu mucoasa gastrica. In schimb, se poate alterna paracetamolul cu ibuprofenul in caz de dureri traumatice, dureri de dinti sau de cap. Practic, se administreaza mai intai paracetamol. Daca durerea nu cedeaza cu 2 x 500 mg, asteptam 6 ore inainte de administrarea altei doze, cand putem incerca ibuprofenul (200 mg), tinand cont de contraindicatia de ulcer. Principiile active ale acestor doua tipuri de analgezice nu actioneaza pe acelasi palier al durerii. In 24 de ore, nu trebuie sa se depaseasca 4 g pentru paracetamol si 1200 mg pentru ibuprofen.

Ce facem daca durerea nu dispare dupa o jumatate de ora?

In mod normal, dupa 30-45 de minute de la administrarea analgezicului, ar trebui sa se resimta o imbunatatire. Durerea incepe sa scada in intensitate, dar nu trebuie sa ne asteptam ca ea sa dispara complet intr-o jumatate de ora, avertizeaza medicii. Daca, dimpotriva, durerea creste in intensitate in ciuda analgezicelor, este indicat sa consultam medicul. La fel si in cazul unei dureri neobisnuite si mai ales daca nu cedeaza la tratament sau creste.

In cazul migrenelor, este greu de tratat durerea deja instalata, motiv pentru care medicii le recomanda pacientilor care stiu ca sufera de migrene sa-si administreze tratamentul obisnuit de indata ce simt ca se apropie o criza.

Cand se poate trece la un medicament pe baza de codeina?

Utilizate corect, paracetamolul si/sau ibuprofenul calmeaza majoritatea durerilor. Inainte de a avea in vedere niste analgezice puternice, precum sunt opiaceele (morfina sau codeina), trebuie sa verificam daca primul analgezic administrat a fost in doza suficienta, la intervale corecte. Asocierea paracetamol-codeina poate fi recomandata de medic in cazul unor dureri intense (probleme dentare, coaste rupte…). Codeina, un derivat al morfinei, actioneaza asupra perceptiei durerii la nivelul creierului. Dar are efecte secundare importante si este recomandata numai cu aviz medical.

Contraindicatii si posibile riscuri

Masuri de precautie

Atentie la riscurile supradozarii in cazul paracetamolului! Numeroase preparate farmaceutice contin paracetamol: de exemplu, medicamentele pentru tratarea racelii si gripei. Or, in doze mari, paracetamolul devine toxic pentru ficat.

Nu asociati mai multe antiinflamatoare! Medicamente cu denumiri diferite pot avea aceeasi substanta de baza (aspirina, ketoprofen, ibuprofen).

Daca durerea este din ce in ce mai mare, in ciuda antialgicului administrat, consultati medicul!

Durerea nu este o boala, ci un simptom si este important a i se cunoaste cauza. Daca este vorba despre o durere pe care o cunoastem bine, recurenta sau cronica (durere de cap, reumatism), dar care la un moment dat se schimba, creste, trebuie consultat medicul. La fel este indicat si in cazul unei dureri noi, violente, mai ales digestiva sau toracica. Sau daca durerea este insotita de alte simptome: stare de rau, febra inalta, semne locale. In aceste cazuri nu este indicata automedicatia, ci se impune controlul medical de urgenta.

Contraindicatii analgezice antiinflamatoare locale

  • leziuni tegumentare
  • mucoase
  • ochi
  • alergie
  • HTA necontrolata
  • gravide alaptare

Informatii utile

Analgezicele sunt unele dintre cele mai uzuale tipuri de medicamente. Acestea se gasesc in orice farmacie, sub orice forma, iar preturile variaza intre 6 lei si 45 de lei, in functie de compozitie si compania care produce medicamentele.

 

Referinte:

  1. https://www.everydayhealth.com/analgesic/guide/
  2. https://www.drugs.com/drug-class/analgesics.html
  3. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/painkillers-analgesics/
  4. https://www.drugfreeworld.org/drugfacts/painkillers/what-are-painkillers.html
  5. https://patient.info/health/painkillers
  6. https://drugabuse.com/prescription-opiates/effects-use/
  7. https://www.health24.com/Medical/Pain-Management/Different-painkilling-drugs
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma