Amoxicilina – indicatii, mod de administrare

Amoxicilina este un antibiotic din grupul penicilinelor. Iata cand se recomanda acest medicament, cum se administreaza, care sunt efectele adverse posibile si cu ce alte medicamente interactioneaza.

Cuprins:

1. Ce este amoxicilina?
2. Indicatii
3. Doze si mod de administrare
4. Efecte adverse
5. Interactiuni medicamentoase

Ce este amoxicilina?

Amoxicilina este un antibiotic utilizat pentru tratarea diferitelor infectii cauzate de bacterii, precum infectii pulmonare, infectii dentare si infectii ale gatului, urechii si sinusurilor. Distruge bacteriile si opreste cresterea lor, tratand infectia. Amoxicilina, fiind un antibiotic, nu este eficienta impotriva infectiilor cauzate de virusuri. Amoxicilina apartine unui grup de antibiotice numite peniciline. Este o aminopenicilina activa impotriva multor tulpini de Enterobacteriaceae. Este absorbita mai bine in tractul gastro-intestinal decat ampicilina.

Este uneori folosita impreuna cu un alt antibiotic numit claritromicina pentru tratarea ulcerelor stomacale cauzate de infectia cu Helicobacter pylori. Aceasta combinatie este uneori folosita cu un reductor de acid gastric numit lansoprazol.

Indicatii

Amoxicilina este utilizata pentru a trata anumite infectii cauzate de bacterii, cum ar fi pneumonia, bronsita si infectii ale urechilor, nasului, gatului, ale tractului urinar si ale pielii. De asemenea, este utilizata in combinatie cu alte medicamente impotriva H. pylori, o bacterie care provoaca ulcere gastrice. Antibioticele precum amoxicilina nu sunt utile pentru raceli, gripa si alte infectii virale. Folosirea de antibiotice atunci cand acestea nu sunt necesare creste riscul de a dezvolta o infectie ulterioara care rezista la tratamentul cu antibiotice – rezistenta la antibiotice.

Principalele indicatii pentru amoxicilina sunt:

  • infectii ale urechii, nasului si gatului;
  • infectii ale tractului respirator inferior;
  • infectii ale organelor reproducatoare;
  • infectii ale tractului urinar;
  • infectii ale pielii;
  • gonoree;
  • infectie cu H. pylori pentru a reduce riscul reaparitiei ulcerului duodenal.

Aceste medicamente pot fi, de asemenea, combinate cu lansoprazol pentru a ajuta la reducerea acidului gastric si simptomele refluxului. Medicii prescriu uneori amoxicilina pentru probleme cardiace, pentru prevenirea infectiei cu Clamidia in timpul sarcinii, pentru prevenirea infectiilor bacteriene la nou-nascuti sau pentru a proteja valva cardiaca dupa procedurile chirurgicale. Uneori se prescriu combinatii de medicamente, cum ar fi Amoxicilina/Acid clavulanic (Amoksiklav).

Doze si mod de administrare

Doza recomandata de amoxicilina difera de la un pacient la altul, in functie de tipul de infectie si varsta pacientului.

Dozele recomandate de medic pot fi:

  • Adulti: doza uzuala la adulti este de 250 sau 500 miligrame de 3 ori pe zi.
  • Copii: doza pentru copii va depinde de greutatea corporala. De obicei se administreaza de 3 ori pe zi.

Medicul va va sfatui cat timp sa luati amoxicilina (de obicei 3 – 7 zile). In general pentru faringite tratamentul e de 8-10 zile la adulti, pentru otite 5 zile, pentru sinuzite 7-10 zile etc.

Se administreaza de obicei sub forma de capsule sau lichid. De asemenea, exista varianta de amoxicilina injectabil in anumite cazuri. Capsulele se inghit cu apa – nu se mesteca. Lichiul (amoxicilina sirop) se agita inainte de administrare si se foloseste seringa orala speciala sau lingurita de medicament gradata, nu o lingura normala. Amoxicilina se administreaza de obicei de 3 ori pe zi. Incercati sa separati dozele uniform pe parcursul zilei, cum ar fi prima doza sa fie dimineata, apoi dupa-amiaza si la culcare. In mod ideal, aceste perioade ar trebui sa fie de cel putin 4 ore distanta. Daca uitati sa luati doza la momentul potrivit, luati o doza imediat ce va amintiti. Respectati numarul corect de doze in fiecare zi, lasand cel putin 4 ore intre doze. Nu luati 2 doze in acelasi timp pentru a compensa o doza pe care ati uitat sa o luati la momentul potrivit.

Chiar daca simptomele se reduc sau dispar, pacientul trebuie sa urmeze cursul tratamentului pana la sfarsit. Intreruperea tratamentului inainte de sfarsitul cursului prescris de medic, creste riscul ca bacteriile sa dezvolte o rezistenta la antibiotice. De asemenea, infectia ar putea sa reapara.

Cand incepe medicamentul sa functioneze?

In general, simptomele incep sa se imbunatateasca dupa aproximativ 2 zile. Este important sa se urmeze intregul curs de antibiotic care a fost prescris.

Antibioticele bactericide, cum ar fi amoxicilina, sunt adesea mai eficiente intr-o maniera „dependenta de timp”, mai degraba decat intr-o maniera „dependenta de concentratie”. Dependente de timp se refera la timpul in care concentratiile serice depasesc concentratia minima de inhibitor pentru microorganism. Amoxicilina poate fi sub forma de comprimate cu eliberare imediata sau cu eliberare prelungita. Tabletele cu eliberare prelungita nu trebuie zdrobite, iar administrarea trebuie sa fie in termen de 1 ora dupa masa.

Efecte adverse

Ca multe forme de medicamente, amoxicilina poate avea reactii adverse neplacute. Unele dintre acestea sunt mai frecvente, iar altele mai severe. Cel mai important este ca medicii sa verifice daca pacientul este alergic la penicilina, deoarece o reactie anafilactica poate fi fatala.

Pastilele de amoxicilina in general nu provoaca somnolenta, dar pot provoca alte reactii adverse.  Aproximativ 1-10% dintre pacientii care urmeaza tratament cu amoxicilina se confrunta cu disconfort abdominal, varsaturi si diaree. Asta deoarece antibioticele modifica microflora intestinala. Efectele secundare mai frecvente ale comprimatului oral de amoxicilina pot include:

  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • eczeme;
  • proliferarea ciupercii Candida.

Daca aceste reactii adverse sunt usoare, pot disparea in cateva zile sau saptamani. Reactii adverse grave pot include reactii de hipersensibilitate (alergice). Informati medicul daca sunteti alergic la amoxicilina, penicilina, cefalosporine sau orice alt medicament. Semnele si simptomele unei reactii alergice includ:

  • presiune in piept;
  • respiratie dificila;
  • eruptii cutanate;
  • mancarime;
  • umflarea fetei sau a gatului.

Oricine se confrunta cu oricare dintre aceste simptome in timpul tratamentului cu amoxicilina trebuie sa solicite asistenta medicala urgenta.

Diareea este o problema frecventa cauzata de antibiotice. De obicei este usoara si se reduce de la sine. Uneori dupa inceperea tratamentului cu antibiotice, pacientii pot dezvolta scaune moi si cu sange (cu sau fara crampe la stomac si febra) chiar si pana la 2 sau mai multe luni dupa ultima doza. Daca diareea este severa, dureaza mai mult de 2 sau 3 zile si este insotita de febra, contactati medicul, deoarece acesta poate fi un semn al unei infectii intestinale.

Atentie!

Acest medicament poate afecta rezultatele anumitor teste medicale. Pastrati medicamentele la temperatura camerei ferite de umiditate, caldura si lumina. Puteti pastra amoxicilina lichida in frigider, dar nu lasati sa inghete. Verificati termenul de valabilitate pentru a evita administrarea de medicamente expirate. Aflati de aici ce trebuie sa facem cu medicamentele expirate.

Interactiuni medicamentoase

Medicamentele pot interactiona cu anumite alimente sau alte medicamente. In unele cazuri, acest lucru poate fi daunator, iar medicul va poate sfatui sa evitati anumite alimente. In cazul amoxicilinei, nu exista alimente specifice pe care trebuie sa le excludeti din dieta atunci cand urmati acest tratament. Informati medicul despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala,  vitamine si suplimente pe baza de plante.

Amoxicilina e bine tolerata impreuna cu alte forme de medicamente, cum ar fi claritromicina si lansoprazolul, dar cu alte medicamente, pot exista interactiuni nedorite. Interactiunea poate avea loc cu:

  • medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina;
  • tratamente pentru guta, cum ar fi probenecid si alopurinol;
  • alte antibacteriene, cum ar fi cloramfenicol, macrolide, sulfonamide si tetraciclina;
  • metotrexat, utilizat in terapia cancerului;
  • unele relaxante musculare;
  • vaccinul anti-tifoidic oral.

Interactiunile pot insemna:

  • cresterea sau reducerea eficacitatii altor medicamente;
  • cresterea toxicitatii prin reducerea capacitatii organismului de a excreta medicamentul dupa utilizare.

Toate aceste reactii sunt potential periculoase. Amoxicilina poate afecta si rezultatele anumitor teste de diagnostic, cum ar fi testele de glucoza din urina. Acest lucru ar putea duce la rezultate fals-pozitive.

Interactiuni –  risc mai mare de reactii adverse la amoxicilina

Administrarea amoxicilinei cu anumite medicamente creste riscul de reactii adverse la amoxicilina. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca doza de amoxicilina din corp poate fi crescuta. Exemple de medicamente includ:

  • Probenecid: Daca utilizati aceste medicamente impreuna, medicul va va mentine probabil doza de amoxicilina.
  • Alopurinol: Daca utilizati aceste medicamente impreuna, puteti dezvolta eruptii cutanate.

Interactiuni – risc mai mare de reactii adverse la alte medicamente

Administrarea de amoxicilina impreuna cu anumite medicamentepoate creste riscul de efecte secundare ale acestor medicamente. Amoxicilina creste cantitatea acestor medicamente in organism.

Exemple de astfel de medicamente includ medicamente pentru tratarea cheagurilor de sange. Daca le utilizati impreuna cu amoxicilina, aveti un risc mai mare de sangerare.

Interactiuni care pot face medicamentele mai putin eficiente

Cand amoxicilina este utilizata impreuna cu anumite medicamente, este posibil sa nu functioneze la fel de bine. Asta din cauza faptului ca doza de amoxicilina din corp poate fi redusa. Exemple de medicamente includ:

  • cloramfenicol;
  • macrolide, cum ar fi eritromicina, claritromicina sau azitromicina;
  • sulfonamide, cum ar fi sulfametoxazolul;
  • tetraciclinele, cum ar fi tetraciclina sau doxiciclina.

Acest articol nu inlocuieste recomandarile medicale in ceea ce priveste administrarea de medicamente. Nu recomandam administrarea de medicamente fara recomandarea medicului si automedicatia. Inainte de a lua orice medicament, trebuie sa consultati intotdeauna medicul, pentru a beneficia de tratamentul adecvat, in dozele corecte, si pentru a preveni agravarea bolii, reactii adverse severe sau complicatii.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/158481
(2) https://www.drugs.com/amoxicillin.html
(3) https://www.nhs.uk/medicines/amoxicillin/
(4) https://www.healthline.com/health/amoxicillin-oral-tablet
(5) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a685001.html
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482250/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma