Alveolita uscata este o complicatie ce poate sa apara in anumite cazuri dupa o extractie dentara – iata care sunt cauzele, simptomele si ce implica tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este alveolita uscata?
2. Factori de risc pentru alveolita uscata
3. Semne si simptome
4. Cum se trateaza alveolita uscata?
5. Prevenire

Ce este alveolita uscata?

Dupa o extractie dentara exista un anumit risc de complicatii. O astfel de complicatie este alveolita uscata sau osteita alveolara. Dupa indepartarea dintelui, este esential ca in locul extractiei sa se formeze un cheag de sange, in spatiul unde a fost dintele. Astfel se sigileaza acea zona, incat sa se poata vindeca. Acest proces incepe pur si simplu prin faptul ca pacientul tine strans dupa interventie pansamentul la locul extractiei. Este foarte important sa mentineti pansamentul acolo cat este necesar – de obicei 2 ore. Indepartarea prea devreme poate interfera cu procesul de coagulare.

Alveolita uscata (dry socket) este atunci cand cheagul de sange nu se formeaza, se descompune sau este dislocat, expunand osul si nervii. Primele 5 zile dupa extractie sunt zilele critice si in acest timp riscul de alveolita este mai mare. Este o inflamatie dureroasa si poate ingreuna vindecarea zonei. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte aceasta problema, probabil din cauza estrogenului. De asemenea, problema apare mai frecvent dupa extractia molarilor de minte.

Factori de risc pentru alveolita uscata

Nu se stiu cauzele exacte pentru alveolita uscata. Factorii de risc asociati cu aceasta complicatie includ:

  • extractie dificila a dintelui;
  • infectii la nivelul gingiei sau dintilor din jurul locului de extractie;
  • igiena orala deficitara dupa interventie;
  • nerespectarea instructiunilor de ingrijire a gurii dupa indepartarea dintelui;
  • fumatul – substantele chimice din fumul de tigara pot incetini vindecarea si pot contamina rana, iar actul de inhalare poate disloca cheagul de sange;
  • administrarea contraceptivelor orale – unele pilule contraceptive contin niveluri ridicate de estrogen, care pot perturba procesul de vindecare;
  • bautul cu un pai dupa extractie.

Nu toata lumea dezvolta alveolite uscate dupa o extractie dentara. Traumatismul la nivelul zonei poate duce, de asemenea, la aceasta problema. Acest lucru poate aparea in timpul extractiei complicate a dintelui sau in timpul ingrijirii ulterioare. De exemplu, lovirea accidentala a zonei cu periuta de dinti poate perturba cheagul.

Atentie!

Daca ati avut alveolita uscata inainte, este mai probabil sa o experimentati din nou. Asigurati-va ca medicul dentist sau chirurgul cunoaste istoricul medical cu privire la alveolita uscata inainte de extractia dentara planificata. Desi dentistul nu poate face nimic pentru a preveni aparitia acesteia, faptul ca stie va grabi procesul de tratament daca se dezvolta o alveolita uscata.

Semne si simptome

Semnele si simptomele alveolitei uscate pot include:

  • durere severa, pulsatila, in decurs de 2-4 zile dupa extractia dentara;
  • pierderea partiala sau totala a cheagului de sange la locul de extractie a dintelui, pe care o puteti observa ca o zona a extractiei cu aspect gol (uscat);
  • os vizibil in zona extractiei;
  • durere care iradiaza catre ureche, ochi, tampla sau gat pe aceeasi parte a fetei cu extractia;
  • respiratie urat mirositoare;
  • gust neplacut in gura.

Daca te uiti in locul unde a fost extras dintele, probabil vei vedea o deschidere cu aspect uscat. In loc de un cheag de sange intunecat, va fi doar os albicios. Un anumit grad de durere si disconfort este normal dupa o extractie dentara. Cu toate acestea, ar trebui sa puteti gestiona durerea normala cu analgezicul prescris de medic, iar durerea ar trebui sa scada cu timpul. Daca apar dureri noi sau care se agraveaza in zilele de dupa extractia dentara, contactati medicul dentist.

Cum se trateaza alveolita uscata?

Tratamentul pentru alveolita uscata are ca scop reducerea durerii si favorizarea vindecarii. Medicamentele antiinflamatoare fara prescriptie medicala pot fi utilizate pentru controlul durerii. De obicei, medicul dentist va curata zona extractiei, va indeparta orice resturi sau tesuturi necrotice, va curata cu solutie antiseptica si va umple alveola cu un pansament medicamentos sau o pasta speciala pentru a imbunatati vindecarea. Acest lucru poate atenua orice durere si poate ajuta la prevenirea formarii infectiei. De asemenea, poate prescrie un antibiotic pentru a preveni infectia si un analgezic pentru a ameliora disconfortul.

Medicul stomatolog va poate sfatui ce sa mancati sau sa beti, precum si cum sa curatati si sa ingrijiti zona extractiei. Cu ingrijire corespunzatoare, alveolita uscata ar trebui sa se vindece in 7 – 10 zile. Dupa ce medicul dentist trateaza alveolita uscata in clinica, pacientul va trebui sa continue cu ingrijirea la domiciliu timp de cateva zile. Tratamentul la domiciliu implica, de obicei, spalarea usoara a zonei cu o solutie salina sau clatire cu solutie medicamentoasa timp de cateva zile si continuarea tratamentului pentru durere dupa cum este necesar.

Care sunt complicatiile comune sau efectele secundare ale alveolitei uscate?

Durerea este cel mai frecvent efect secundar al alveolitei uscate. Aceasta durere poate fi suficient de severa pentru a interfera cu activitatile normale. In cazuri rare, o alveolita uscata se poate infecta. Stomatologul va va prescrie medicamente antibiotice pentru a trata infectia.

Astfel, complicatiile pot include:

  • vindecare intarziata;
  • infectie in zona extractiei:
  • infectie care se extinde la os.

Prevenire

Puteti urma cativa pasi pentru a preveni aceasta complicatie:

  • Daca este cazul, incercati sa evitati fumatul inainte de extractie, deoarece fumatul creste riscul de alveolita.
  • Discutati cu medicul dentist despre orice medicamente sau suplimente pe care le luati pe baza de prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala, deoarece unele pot interfera cu coagularea sangelui.

Medicul dentist va lua o serie de masuri pentru a asigura o vindecare adecvata a alveolei si pentru a preveni uscarea alveolei. Acesti pasi pot include recomandarea unuia sau mai multor dintre aceste remedii, care pot ajuta la prevenirea alveolitei uscate:

  • apa de gura sau geluri antibacteriene imediat inainte si dupa interventie;
  • antibiotice orale, mai ales daca aveti un sistem imunitar afectat;
  • solutii antiseptice aplicate pe rana;
  • pansamente medicamentoase aplicate dupa extractie.

Ce poti face dupa extractie?

Veti primi instructiuni cu privire la ce implica procesul de vindecare dupa o extractie dentara si despre cum sa ingrijiti zona. Ingrijirea adecvata la domiciliu dupa o extractie dentara ajuta la o buna vindecare si la prevenirea deteriorarii zonei. Aceste instructiuni vor aborda probabil urmatoarele probleme, care pot ajuta la prevenirea alveolitei uscate:

Ameliorarea durerii si masuri de igiena:

  • Dupa interventie, este bine sa va odihniti pentru restul zilei. Urmati recomandarile medicului dentist cu privire la cand sa reluati activitatile normale si cat timp sa evitati exercitiile intense care ar putea duce la dislocarea cheagului de sange din alveole.
  • Mentineti pansamentul in zona extractiei timp de aproximativ 2 ore, tinand apasat. Nu clatiti gura in ziua extractiei, nu beti bauturi fierbinti, nu deranjati locul interventiei prin supt.
  • Nu periati dintii in ziua extractiei. In urmatoarele 2 zile periati usor dintii fara pasta, cu intensitate redusa si evitand zona extractiei. Din ziua 3 poate fi reluat periajul cu pasta de dinti, dar aveti grija sa nu deranjati zona extractiei.
  • Puneti comprese reci pe exteriorul fetei in prima zi dupa extractie, pentru a ajuta la reducerea durerii si a umflaturilor. Luati medicamente pentru durere conform indicatiilor.

Alimentatie dupa extractie:

  • Beti multa apa in zilele de dupa extractie. Evitati bauturile alcoolice, bauturile ce contin cofeina, bauturi carbogazoase sau fierbinti atat timp cat va recomanda medicul dentist.
  • Consumati doar alimente lichide si moi, cum ar fi supe si piureuri, in primele zile. Evitati lichidele fierbinti. Evitati sa mestecati pe partea afectata a gurii pana cand zona se vindeca. Evitati lactatele 2 zile dupa extractie.
  • Nu beti cu paiul in primele zile dupa extractie. Aveti grija cand clatiti si scuipati, deoarece acestea pot provoca dislocarea cheagului de sange. In ziua extractiei nu clatiti gura. Ulterior, folositi apa de gura dar evitati sa clatiti gura prea tare.
  • Evitati fumatul. Fumatul poate ingreuna vindecarea zonei si creste riscul de complicatii.

Cu ingrijirea adecvata, inclusiv pastrarea zonei de extractie curata, o alveolita uscata se vindeca de obicei in 7 – 10 zile. Igiena orala corecta in acest timp ajuta la mentinerea gurii sanatoase si reduce riscul de infectie. Oamenii care au avut alveolite uscate in trecut au mai multe riscuri sa se confrunte cu aceasta problema din nou.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905714/
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376
(3) https://www.healthdirect.gov.au/dry-socket
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318202#prevention
(5) https://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-socket-symptoms-and-treatment

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma