Extractia dentara reprezinta procedura de indepartare a unui dinte, din diferite motive. Iata ce presupune o extractie dentara, cum te pregatesti si ce trebuie sa faci dupa o altfel de procedura, pentru a grabi vindecarea.
1. Cand se face o extractie dentara?
2. Cum sa te pregatesti pentru o extractie dentara
3. Procedura de extractie dentara
4. Ce trebuie sa faci dupa o extractie dentara
5. Riscuri ale unei extractii dentare
6. Cum mentinem sanatatea dentara
Mentinerea dintilor sanatosi este foarte importanta din motive estetice si pentru mentinerea corecta a functionalitatii dentare. Dintii permanenti trebuie sa dureze toata viata. Cu toate acestea, exista motive si cazuri in care extractia dentara poate fi necesara. O extractie dentara reprezinta indepartarea unui dinte. Dentistii si specialistii in chirurgie orala recurg la extractie dentara din diverse motive. Cateva exemple includ:
Molarii de minte sunt indepartati frecvent, pentru ca nu cresc intotdeauna corect si pot sa ramana sub linia gingiilor, determinand umflarea lor sau aparitia infectiilor. Extractiile molarilor de minte pot uneori implica o interventie chirurgicala.
Maselele de minte nu trebuie intotdeauna indepartate. Pentru multi oameni, acesti dinti cresc normal si nu provoaca probleme. Cu toate acestea, intrucat molarii de minte sunt ultimii dinti care trebuie sa creasca, deseori nu exista suficient spatiu in gura sa se dezvolte asa cum trebuie. Se pot bloca partial in gingii – molar de minte impactat, sau pot creste la un unghi nepotrivit.
Daca dintele nu a penetrat gingia, se va face o mica taietura (incizie) in gingie pentru a-l accesa. O bucata mica de os care acopera dintele poate fi de asemenea indepartata.
Primul pas in pregatirea pentru o extractie dentara este un consult stomatologic pentru a vedea daca e nevoie cu certitudine de o extractie. Medicul stomatolog va stabili daca extractia dintelui este simpla sau chirurgicala. Se va face o radiografie dentara pentru a avea o privire completa asupra modului in care dintii sunt fixati. Uneori, s-ar putea sa vi se prescrie antibiotice inainte de a face o extractie chirurgicala, mai ales daca organismul este predispus la infectii.
Informati medicul despre orice alte proceduri stomatologice sau alergii la medicamente de orice tip.
De obicei, extractia dentara se face sub anestezie locala. Aceasta blocheaza complet durerea in gingii, dar se va simti o oarecare presiune. Anestezia generala se poate face uneori pentru copiii mici sau persoanele cu anumite dizabilitati. Dupa injectarea anestezicului local in zona din jurul dintilor sau a gingiilor, se asteapta cateva minute pentru ca anestezicul sa actioneze.
Pentru o extractie simpla, dentistul foloseste un instrument numit elevator pentru a slabi dintele si forcepsul pentru a-l scoate. In caz de extractie chirurgicala, dentistul general sau chirurgul va face o incizie in gingie. Este posibil sa fie nevoie sa indeparteze os din jurul dintelui sau sa taie dintele inainte de a putea fi extras.
Radacinile dintelui sunt fixate in gingie profund. Dentistul va largi aceasta priza a dintelui si va slabi usor dintele inainte de a-l scoate. Se simte o anumita presiune in timpul extractiei, dar nu durere. Daca simtiti durere, anuntati medicul stomatolog imediat.
Cand dintele este indepartat cu succes, un cheag de sange se formeaza de obicei in spatiul unde a fost radacina. Dentistul va plasa un tampon de tifon si va va spune sa muscati de acesta pentru a ajuta la oprirea sangerarii. In conditii normale, sangerarea se reduce dupa cateva minute. Unele dureri vor persista chiar si dupa extractie, asa ca medicul stomatolog va va recomanda unele medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofenul in urmatoarele zile.
In multe cazuri, medicii stomatologi pot utiliza alte tehnici pentru a facilita vindecarea dupa aceste interventii chirurgicale, cum ar fi cusaturi. Firele pot fi dizolvabile, iar altele trebuie indepartate dupa 7 zile.
Primele 24 de ore de la o extractie sunt extrem de importante. Tulburarea sau iritarea zonei poate impiedica formarea cheagului de sange in mod eficient si incetineste procesul de vindecare. Prin urmare, se recomanda urmatoarele:
Perioada initiala de vindecare dureaza de obicei 1-2 saptamani, tesutul gingiilor se vindeca in aproximativ 3-4 saptamani si vindecarea completa a osului poate dura aproximativ 6-8 luni.
O mare parte din ingrijirile ulterioare din primele 2 zile dupa o extractie se concentreaza pe permiterea formarii unui cheag de sange si ingrijirea gurii, in general. Sangerarea usoara in primele 24 de ore dupa extractie este perfect normala. Cu toate acestea, sangerarea activa dupa acest punct necesita tratament.
De obicei, chirurgia orala necesita o anumita incizie in tesutul gingiilor. Acest lucru inseamna ca sunt inevitabile unele sangerari. Adesea, sangerarea este controlata din cabinetul medical, dar alteori poate exista o oarecare sangerare usoara in primele 24 de ore.
Pentru a ajuta la controlul sangerarii, muscati ferm pe tifonul plasat de medicul stomatolog. Presiunea ajuta la formarea unui cheag de sange in spatiul unde a fost dintele. Imediat dupa operatie, pastrati presiunea pe compresa de tifon pe care medicul a plasat-o peste zona chirurgicala muscand usor in jos. Schimbati tifonul dupa cum este necesar daca sangerarea continua. Atentie! Este important sa lasati primul tifon in gura pentru cel putin cateva ore pentru a permite formarea cheagului. Dupa aceasta, este bine sa schimbati tifonul de cate ori este necesar.
Nu scuipati – scuipatul creeaza, de asemenea, presiune in gura, care poate debloca cheagul de sange. Evitati sa suflati nasul sau sa stranutati. Daca chirurgul a indepartat un dinte din jumatatea superioara a gurii, suflarea nasului sau stranutul poate cauza presiune in cap, care poate disloca cheagul de sange in curs de dezvoltare. Evitati sa suflati nasul si sa stranutati, daca este posibil.
Pentru a diminua orice durere, luati medicamentul prescris conform indicatiilor. Nu conduceti in timp ce luati medicamente pentru durere, deoarece va pot da somnolenta.
Pentru a reduce umflarea, puneti o compresa cu gheata pe obraz in dreptul zonei de extractie. Inveliti inainte pachetul de gheata intr-un prosop subtire, nu puneti gheata direct pe piele. Aplicati pachetul de gheata pe obraz timp de 10 minute, apoi faceti pauza 5 minute si repetati dupa caz.
Odihniti-va mult in primele 24 de ore dupa extractie. Limitati activitatile dupa o extractie. Cand dormiti, folositi perne suplimentare pentru a ridica usor capul.
Nu va spalati dintii si nu clatiti gura in primele 24 ore. Evitati periajul in jurul extractiei. Nu schimbati periuta de dinti in primele 7 zile dupa extractie – periuta veche are perii tociti si nu va zgaria zona, fata de o periuta noua care are perii mai tari. In primele 3 zile nu folositi pasta de dinti. Clatirea pastei de dinti din gura poate disloca cheagul de sange. Periati dintii si aveti grija sa nu atingeti zona extractiei. Dupa 3 zile de la extractie puteti folosi pasta de dinti, dar clatiti usor gura.
Dupa o extractie a dintilor, beti multe lichide si consumati alimente moi, nutritive. Cand mestecatul devine din nou confortabil, reintroduceti incet alimente solide. Dentistul va recomanda mestecarea pe partea opusa locului de extractie pana cand rana s-a vindecat complet. Consumati alimente ca supe, smoothie-uri, iaurturi, budinca, shake-uri proteice, piure. Alegeti articole care nu necesita mestecare intensa, deoarece maxilarul se va simti rigid si pot aparea dureri. Miscarea de supt poate disloca un cheag de sange si poate impiedica vindecarea. Cel mai bine este sa evitati alimentele crocante pentru aproximativ 6 saptamani dupa operatie.
Exista cateva riscuri dupa o extractie a dintilor. Cu toate acestea, daca medicul stomatolog recomanda procedura, beneficiile depasesc probabil riscurile mici de complicatii. De obicei, dupa o extractie dentara, un cheag de sange se formeaza in mod natural in priza – orificiul din os de unde a fost extras dintele. Cu toate acestea, in cazul in care cheagul de sange nu se formeaza sau se dezlipeste, osul din interiorul soclului poate fi expus.
In general, riscurile dupa o extractie pot include:
Semne ale complicatiilor includ:
Iata cativa pasi pentru a avea dinti si gingii sanatoase si sa preveniti necesitatea unei extractii dentare:
Periati dintii de cel putin 2 ori pe zi, sau dupa fiecare masa si folositi o periuta de dinti moale, care sa nu raneasca gingiile. Periati in mod regulat, dar nu agresiv. Periajul poate fi eficient numai daca oamenii folosesc tehnica eficienta si corecta de periaj. Trebuie sa periati cu miscari circulare usoare, avand grija sa periati partea din fata, spate si partea de sus a fiecarui dinte. Acest proces dureaza intre 3-5 minute. Periajul prea intens sau folosirea unei perii dure poate deteriora smaltul si gingiile.
Efectele pot include sensibilitatea dintilor, deteriorarea permanenta a smaltului si eroziunea gingiilor. Periuta de dinti trebuie schimba la fiecare 3 luni sau cand capetele incep sa para tocite. De asemenea, schimbati periuta daca ati avut o infectie dentara.
Folositi apa de gura dupa fiecare periaj dentar. Puteti folosi apa de gura care contine clorhexidina, un ingredient antibacterian, ce ajuta la controlul placii dentare si reducerea riscului de gingivita.
Folositi ata dentara in fiecare zi. Ata dentara poate indeparta placa si bacteriile dintre dinti, unde o periuta de dinti nu poate ajunge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea respiratiei neplacute prin eliminarea resturilor si a alimentelor care au ramas prinse intre dinti.
Fumatul a fost constant legat de bolile gingivale si afectiunile orale. Fumatul afecteaza sistemul imunitar al organismului, ceea ce ingreuneaza vindecarea tesuturilor, inclusiv a celor din gura. Fumatul afecteaza, de asemenea, aspectul dintilor – ingalbenirea dintilor si a limbii si poate da respiratie urat mirositoare.
Un dentist poate diagnostica si trata problemele de sanatate orala inainte de a deveni severe. Se recomanda un control stomatologic la fiecare 6 luni. In timpul unui examen stomatologic de rutina, medicul poate indeparta placa si tartrul – detartraj si se poate face curatare dentara profesionista. De asemenea, medicul va identifica eventuale probleme stomatologice ce trebuie sa fie tratate inainte de a se agrava.
Referinte:
(1) What to Expect During a Tooth Extraction, link: https://www.healthline.com/health/tooth-extraction
(2) Wisdom tooth removal , link: https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/what-happens/
(3) Pulling a Tooth (Tooth Extraction), link: https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction#1
(4) Tooth removal, link: https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/treatments/tooth-removal
(5) Pulling a Tooth (Tooth Extraction), link: https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction#1
(6) What to do for healthy teeth and gums, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324708.php