Alune – fructe oleaginoase sau leguminoase, bogate in proteine si grasimi sanatoase. Afla din urmatorul articol ce contin alunele, care sunt beneficiile si proprietatile terapeutice, dar si contraindicatiile privind consumul acestor fructe!
4. Beneficii si proprietati terapeutice ale alunelor
Alune sau sub denumirea stiintifica Arachis hypogea isi au originea in America de Sud si au jucat un rol important in dieta aztecilor si a indienilor. Exploratorii spanioli si portughezi care au gasit alunele crescand in Lumea Noua le-au adus in calatoriile lor in Africa. De atunci, planta de Arachis hypogea a inflorit in mai multe tari africane, iar alunele au fost incorporate in culturile traditionale locale.
In secolul al XIX-lea, alunele au cunoscut un mare castig de popularitate in SUA datorita eforturilor a doua persoane specifice. Primul a fost botanistul George Washington Carver, care nu numai ca a sugerat fermierilor sa planteze alune pentru a-si inlocui campurile de bumbac care au fost distruse in urma Razboiului Civil, dar a inventat si peste 300 de utilizari pentru aceasta leguminoasa. La sfarsitul secolului al XIX-lea, un medic care lucra in St. Louis, Missouri, a creat o pasta macinata obtinuta din alune si a prescris pacientilor sai aceasta hrana bogata in proteine, bogata in carbohidrati. Astazi, untul de arahide a ramas, inca, un aliment foarte popular. In prezent, principalii producatori comerciali de alune sunt India, China, Nigeria, Indonezia si Statele Unite.
Denumirea acestor leguminoase difera, de exemplu pot fi intalnite ca arahide sau alune fie alunele de pamant, dar din punct de vedere botanic, acestea se incadreaza in aceeasi categorie de leguminoase.
Exista doua tipuri de alune, si anume:
Spre deosebire de alunele de pamant, alunele de padure sunt fructe care apartin alunului Corylus avellana, care creste in paduri, mai exact in emisfera nordica. Aceste fructe oleaginoase se coc in incepand cu luna august – septembrie.
Deosebirea dintre cele doua tipuri de alune este ca, alunele de padure sunt fructe care cresc in copaci, iar alunele sau arahidele sunt plante care fac parte din categoria leguminoasele si cresc in pamant. Insa, ambele tipuri de alune contin nutrienti si antioxidanti benefici organismului care ajuta la distrugerea radicalilor liberi, prevenind afectiunile cardiace si intaresc sistemul imunitar.
Alunele sunt o sursa deosebit de buna de grasimi sanatoase, proteine si fibre.
Calorii: 674
Proteine: 11,6
Lipide: 62,3
Carbohidrati: 16,8
Fibre: 0
Calorii: 674
Proteine: 11,6
Lipide: 62,3
Carbohidrati: 16,8
Fibre: 0
Calorii: 567
Proteine: 26,7
Lipide: 49,2
Carbohidrati: 16,1
Fibre: 8,5
Arahide contin substante nutritive esentiale functionale precum fibre, proteine, antioxidanti, polifenoli si vitamine si minerale. De asemenea, contin toti cei 20 de aminoacizi, cei mai abundenti fiind arginina. Acesti compusi pot preveni anumite boli si promoveaza longevitatea.
Arginina din alune este cunoscuta pentru ca stimuleaza sistemul imunitar. Arahidele contin, de asemenea, resveratrol, un bioflavonoid cunoscut care ajuta la reducerea riscul de accident vascular cerebral.
Deoarece alunele de pamant contin multe nutrienti important, antioxidanti si acizi grasi, acestea ajuta la mentinerea sanatoasa a inimii prin reglarea nivelului de colesterol. Iata si alte beneficii pe care le aduc consumul de alune de pamant:
Fibrele din alune ajuta la scaderea nivelului de zajar din sange. De asemenea, alunele au un indice glicemic mic si contin magneziu si alte uleiuri sanatoase care nu afecteaza IG. Astfel, consumul de arahide sau de unt de arahide chiar de dimineata la micul dejun va poate controla nivelul glicemic pe tot parcursul zilei. Un aport mai mare de alune si unt de arahide poate reduce semnificativ riscul de declasante a diabetului de tip 2 la femei.
Arahidele sunt alimente bogate in energie, astfel ca includerea lor ca o gustare intre mese te va face sa consumi mai putine calorii pe timpul zilei. Prin urmare, alunele consumate sub orice forma creeaza senzatia de saturatie (plenitudine), iar acest lucru ajuta in cele din urma la pierderea in greutate.
Aportul ridicat de alune a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Izoflavonele, resveratrolul si acidul fenolic din alune pot reduce riscul de cancer.
Aportul de arahide este, de asemenea, asociat cu un risc redus de cancer la san la femeile aflate in perioada de postmenopauza.
Consumul de alune este legat de un risc mai mic de calculi biliari. Barbatii care consuma o mana de alune sau unt de arahide in fiecare saptamana au un risc mai mic deaparitie a calculilor biliari. De asemenea, femeile care consuma saptamanal alune au un risc redus de colecistectomie (indepartarea vezicii biliare).
Arahidele sunt bogate in arginina, un aminoacid esential. Arginina a fost studiata pe larg ca un posibil tratament pentru disfunctia erectila.
Studiile confirma faptul ca atunci cand acest aminoacid (arginina) este luat impreuna cu un supliment pe baza de plante (numit pycnogenol), este posibila tratarea disfunctiei erectile
Consumul de alune poate ameliora simptomele sindromului ovarian polichistic. Exista foarte putine cercetari in acest sens, dar exista surse conform carora, arahidele ar fi o metode eficienta de tratare a sindromului ovarian polichistic. Motivul ar fi abundenta grasimilor mononesaturate care se gaseste in alune.
Deoarece arahidele contin toti aminoacizii si proteinele, acestea ar putea fi o completare buna la o dieta si un tratament pentru cresterea parului.
Datorita continului ridicat de fibre din alunele de padure, acestea ajuta la:
In plus, alunele de padure mai contin vitamina E care ajuta la:
Untul de arahide are un continut ridicat de proteine, vitamine si minerale si asigura organismului:
Uleiul de alune este foarte bogat in acid oleic (omega 9), vitamine E si A. Acesta este potrivit pentru toate tipurile de piele. Are efect nutritiv si hidratant, catifeleaza pielea, ajuta la regenerarea acesteia, la diminuarea vergeturilor si a cicatricilor, reda elasticitate pielii. In plus, uleiul este ideal pentru hranirea pielii uscate si mature.
Pe langa faptul ca uleiul poate fi utilizat extern, acesta poate fi folosist si intern ca un antiinflamator, tonifiant al sistemului imunitar, care reduce riscul aparitiei bolilor de inima, scade nivelul colesterolului din sange. Administrare: 1 lingurita x2/zi.
Uleiul se obtine prin presarea la rece a alunelor, din care rezulta un ulei de culoare galbuie bogat in substante nutritive, care poate fi folosit pe salate sau consumat ca atare sau folosit in scop cosmetic. Uleiul de alune contine: acid oleic, acid linoleic, fibre, zaharuri, vitaminele A, B, C si E, minerale precum calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu si zinc.
Proprietati terapeutice: antinflamator, astringent, antiacneic, digestiv, anergizant, febrifug, nutritiv, vermifug, tonifiant etc.
Uz intern:
Uz extern:
Acesta este un ulei usor si penetrant, foarte placut in contact cu pielea, potrivit in felurite cosmetice pentru ingrijirea tenului, in special pentru tenul mixt, gras sau problematic. Confera elasticitate si suplete pielii, echilibreaza secretia de sebum si sustine bariera naturala de protectie a pielii.
Mod de utilizare
Cu proprietati astringente, florile de alun (matisorii) pot fi utilizate in prepararea ceaiurilor sudorifice.
Iata care sunt efectele secundare ale consumului de alune:
Posibila contaminare cu aflatoxina este un motiv de ingrijorare, deoarece aceasta substanta poate provoca insuficienta hepatica si cancer hepatic. Aflatoxina apare produsele alimentare sunt depozitate in conditii nefavorabile care ajuta la cresterea ciupercilor. Pentru a preveni cresterea acestora, pastrati alunele intr-un loc ferit de umiditate la o temperatura scazuta.
La unele persoane, consumul de alune poate provoca alergii care pot pune viata in pericol. Simptomele alegiei la alune pot fi:
Arahidele contin fitati, compusi cunoscuti pentru inhibarea absorbitiei fierului.
Consumul de arahide prajite sau invelite in ciocolata sau caramel pot duce la acumularea de kilograme in plus.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Eu consum aproape zilnic în loc de carne . E bine sau rău ? Uneori cate 2-3 pumni , alteori 1 pumn plin cu alune .
Aveti un pasaj in care spuneti ca alunele de padure au foarte multe beneficii, deoarece contin foarte multe fibre, insa datele dumneavoastra, atata, ca alunele de padure contin zero fibre..?!