Alergia la mucegai – cauze, simptome, remedii

Alergia la mucegai este declansata de inhalarea sporilor de fungi sau mucegaiuri care se gasesc in spatii inchise sau in natura. Aflati cum se manifesta reactia alergica la mucegai si cum scapi de simptomele acesteia. 

  1. Ce este alergia la mucegai?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza alergia la mucegai?
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este alergia la mucegai?

La persoanele cu alergie la mucegai, sistemul imunitar reactioneaza exagerat atunci cand acestea inspira sporii mucegaiului. Alergia la mucegai va face sa tusiti, provoaca mancarimi la nivelul ochilor si alte simptome care va fac sa va simtiti groaznic. La unii oameni, alergia la mucegai este cauzata de astm, iar expunerea la mucegai restrictioneaza respiratia si produce alte simptome la nivelul cailor respiratorii.

Daca aveti alergie la mucegai, cea mai bun lucru pe care il puteti face este sa nu va mai expuneti la tipurile de mucegai care provoaca reactia. Medicamentele pot mentine sub control reactiile alergice la mucegai.

Cauze si factori de risc

Ca in cazul oricarei alergii, simptomele alergiei la mucegai sunt declansate de un raspuns prea sensibil al sistemului imunitar. Cand inhalati sporii mici de mucegai din aer, corpul ii trateaza ca pe niste invadatori straini si dezvolta anticorpi care provoaca reactii alergice pentru a le combate.

Chiar daca expunerea a trecut, corpul inca produce anticorpi care ”isi amintesc” de acest invadator, astfel incat orice contact ulterior cu mucegaiul determina o reactie a sistemului imunitar. Aceasta reactie declanseaza eliberarea de substante precum histamina, care provoaca mancarime, ochi umeziti, nas curgator, stranut si alte simptome de alergie la mucegai.

Mucegaiul se gaseste atat in ​​interior cat si in exterior. Exista multe tipuri de mucegai, dar numai anumite feluri provoaca alergii. Cei care sunt alergici la un anumit tip de mucegai nu trebuie neaparat sa fie alergici la altul. Unele dintre cele mai frecvente mucegaiuri care provoaca alergii includ alternaria, aspergillus, cladosporium si penicillium.

Factori de risc

Exista o serie de factori care ii pot predispune pe oameni la a dezvolta o alergie la mucegai sau care pot agrava simptomele alergiei la mucegai deja existente. Printre acesti factori se numara:

Antecedentele familiale privind alergiile

Daca aveti rude care sufera de alergii si astm, riscul sa dezvoltati o alergie la mucegai este ridicat.

Munca intr-un loc in care sunteti expusi la mucegai

Printre ocupatiile in care expunerea la mucegai poate fi ridicata se numara agricultura, lucrul cu produse lactate, exploatarea lemnoasa, panificatie, munca la moara, tamplaria, munca in sera, vinificatia si reparatiile mobilere.

Locuitul intr-o casa in care umiditatea este ridicata

Daca umiditatea din interior este mai mare de 50 la suta, este posibil sa fiti extrem de expusi la mucegaiul din casa.

Mucegaiul se poate dezvolta practic oriunde conditiile sunt necorespunzatoare – in subsoluri, pe tencuiala si alte suprafete umede si pe covoare. Expunerea la un nivel ridicat de mucegai poate provoca simptome de alergie la mucegai.

Munca sau locuitul intr-o cladire expusa la umiditate excesiva

Oamenii aflati sub risc in acest caz sunt cei care repara tevi, care se ocupa de sistemele de scurgere a apei in timpul furtunilor si care repara daunele produse de inundatii. La un moment dat, aproape fiecare cladire se confrunta cu umiditate excesiva. Aceasta umiditate ii poate permite mucegaiului sa se dezvolte.

Locuitul intr-o casa cu ventilatie slaba

Din cauza ferestrelor si usilor inchise, umiditatea poate ramane in interior si poate preveni aerisirea corecta, creand conditii ideale pentru dezvoltarea mucegaiului. Zonele umede – precum baile, bucatariile si subsolurile – sunt cele mai vulnerabile.

Alergie la mucegai copii

Daca cei mici sunt singurii din familie cu simptome de alergie la histamine, s-ar putea ca doar copilul sa aiba o sensibilitate la mucegai, iar ceilalti membri nu. Sau este posibil sa nu aiba legatura cu mucegaiul din casa, ci din alta parte:

  • Unele cladiri ale scolilor au mucegai fara ca situatia sa fie verificata si rezolvata, iar acest lucru poate provoca crize semnificative in timp ce copiii sunt la scoala.
  • Intrucat unii copii isi petrec timpul jucandu-se afara in zonele in care parintii s-ar putea sa nu se aventureze, sursa de expunere la mucegai pentru copii poate fi in aerul liber. Copiii cu astm pot avea mai multe crize in timp ce se joaca afara tocmai din acest motiv.
  • Puteti observa mai multe simptome in lunile de vara, cand copiii se joaca mai des afara.

Simptome

Alergia la mucegai provoaca aceleasi semne si simptome care apar si in cazul altor tipuri de alergii respiratorii. Semnele si simptomele rinitei alergice cauzate de alergia la mucegai sunt:

  • stranut
  • nas curgator sau infundat
  • tuse si scurgere postnazala
  • mancarimi la nivelul ochilor, nasului si gatului
  • ochi umeziti
  • piele uscata, solzoasa.

Simptomele alergiei la mucegai variaza de la persoana la persoana si pot fi usoare sau intense. Puteti avea simptome care apar intr-o anumita perioada a anului sau simptome care dureaza tot anul. Puteti observa ca simptomele apar cand vremea este umeda sau cand va aflati in spatii interioare sau exterioare in care se regasesc concentratii mari de mucegai.

Alergia la mucegai si astmul

Daca aveti alergie la mucegai si astm, simptomele de astm pot fi declansate de expunerea la sporii mucegaiului. La unele persoane, expunerea la anumite mucegaiuri poate provoca o criza puternica de astm. Semnele si simptomele astmului sunt:

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Daca aveti nasul infundat, stranutati, aveti ochi aposi, respiratie scurta, respiratie suieratoare sau alte simptome deranjante care persista, consultati medicul.

Simptome alergie la mucegai la copii

Probleme respiratorii

Atunci cand un copil inhaleaza spori de mucegai, poate intampina diferite probleme respiratorii, similare simptomelor alergiilor sezoniere:

  • respiratie scurta
  • respiratie suieratoare
  • nas curgator
  • mancarime la nivelul nasului
  • congestie nazala
  • durere in gat
  • tusea
  • stranut
  • diferite alte simptome asemanatoare gripei.

Daca micutul are astm, inhalarea sporilor de mucegai poate declansa crize mai frecvente si poate agrava boala pulmonara cronica.

Simptome neurologice

In afara de simptomele respiratorii, copiii expusi la mucegai pot prezenta, de asemenea, diferite probleme neurologice. Micotoxinele produse de mucegaiul negru pot provoca tulburari nervoase, modificari ale dispozitiei si iritabilitate. Cele mai frecvente simptome neurologice ale alergiei la mucegaiului sunt:

  • confuzie si dezorientare
  • reflexe incetinite
  • ameteala
  • dureri de cap
  • pierderea memoriei si probleme de memorie
  • anxietate si depresie
  • tremuraturi
  • amorteala
  • iritatie de piele.

Micotoxinele mucegaiului pot intra cu usurinta in corpul uman prin piele, mai ales daca vine vorba de pielea delicata a unui copil. Asadar, atunci cand pielea unui copil intra in contact cu sporii mucegaiului, pot aparea iritatii, mancarimi, eruptii cutanate si alte probleme ale pielii.

Iritatii oculare

Cand micotoxinele mucegaiului intra in contact cu celulele oculare, pot provoca inflamatii la nivelul ochilor si pot crea probleme de vedere:

  • mancarimi la nivelul ochilor
  • ochi umezi
  • ochi inrositi
  • inflamatie si dureri oculare
  • vedere incetosata

Diagnostic

Doctorul va incepe prin a-l asculta pe pacient in timp ce descrie semnele si simptomele cu care se confrunta. Apoi, medicul va efectua, cel mai probabil, o examinare fizica pentru a identifica sau exclude alte probleme medicale. De asemenea, specialistul poate recomanda unul sau mai multe teste pentru a vedea daca aveti o alergie care poate fi identificata. Printre aceste teste se numara:

Testul alergologic cutanat – test mucegai

Acest test presupune folosirea unor cantitati diluate de alergeni comuni sau suspectati, cum ar fi mucegaiurile raspandite in zona respectiva.

Analiza alergie mucegai

In timpul testului, aceste substante sunt aplicate pe pielea de pe antebrate sau spate prin intermediul unor perforatii minuscule. Daca o persoana este alergica, va dezvolta o umflatura in zona de testare.

Analize de sange

Un test de sange, denumit si RAST (Radio Allergo Sorbent Test), poate masura raspunsul sistemului imunitar la mucegai, verificand cantitatea unor anumiti anticorpi din fluxul sanguin, cunoscuti sub denumirea de imunoglobuline E (IgE), acestea fiind anticorpi ai sistemului imunitar. Analiza de sange este trimisa la un laborator medical, unde este testata pentru a se descoperi daca pacientul este sensibil la anumite tipuri de mucegai.

Cum se trateaza alergia la mucegai?

Pentru a trata orice alergie trebuie, in primul rand, sa evitati expunerea la factorii declansatori. Cu toate acestea, mucegaiul se gaseste peste tot si nu poate fi evitat complet. Nu exista o metoda sigura de a vindeca rinita alergica produsa de alergia la mucegai, insa exista anumite medicamente care pot ameliora simptomele. Printre acestea se numara:

Corticosteroizi nazali

Aceste spray-uri nazale ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiei cauzate de alergia la mucegai si aparuta la nivelul sistemului respirator superior. Pentru multe persoane, acestea sunt cele mai eficiente medicamente pentru alergii si de multe ori sunt primele prescrise.

Printre exemple se numara ciclesonida, fluticazona, mometazona, triamcinolona si budesonida. Cele mai frecvente efecte secundare ale acestor medicamente sunt sangerarile si uscaciunea nazala. Cu toate acestea, medicamentele pot fi utilizate pe termen lung.

Antihistaminice

Aceste medicamente pot ameliora mancarimile, stranutul si nasul curgator. Acestea blocheaza histamina, substanta chimica inflamatorie eliberata de sistemul imunitar in timpul unei reactii alergice.

Antihistaminicele eliberate fara retea sunt loratadina, fexofenadina si cetirizina. Acestea provoaca somnolenta sau gura uscata. Antihistaminicele mai vechi, cum ar fi clemastina, functioneaza la fel de bine, dar pot provoca somnolenta, afecteaza munca si performantele scolare si pot produce uscarea gurii.

Spray-urile nazale cu azelastina si olopatadina sunt disponibile pe baza de reteta. Efectele secundare ale spray-urilor nazale sunt gust amar in gura si uscaciune nazala.

Decongestionante orale

Decongestionantele orale fara reteta pot fi administrate in cazul adultilor, dar cu anumite precautii. Cu toate acestea, cei cu hipertensiune arteriala trebuie sa evite decongestionantele orale pentru ca pot creste tensiunea arteriala. Efectele secundare posibile sunt hipertensiunea arteriala, insomnie, pierderea poftei de mancare, batai neregulate ale inimii (palpitatii), anxietate si neliniste.

Spray-uri nazale decongestionante

Substanta folosita este oximetazolina. Nu utilizati aceasta substanta mai mult de 3-4 zile, deoarece din acestea cauza, congestia poate sa revina cu simptome si mai grave dupa ce este oprita administrarea. Alte reactii adverse posibile sunt durerile de cap, insomnia si nervozitatea.

Imunoterapia specifica

Acest tratament – sub forma unei serii de vaccinuri anti-alergice – poate fi foarte eficient in cazul anumitor alergii, cum ar fi rinita alergica (febra fanului). Vaccinurile anti-alergice sunt utilizate doar pentru anumite tipuri de alergie la mucegai.

Alergie la mucegai tratament naturist – spalaturi nazale

Pentru a ameliora simptomele de iritatie nazala, medicul va poate recomanda sa va clatiti zilnic nasul cu apa salina. Folositi o sticla special conceputa, o seringa sau un vas neti pentru a iriga pasajele nazale. Acest remediu la domiciliu, numit lavaj nazal, va poate ajuta sa va pastrati nasul lipsit de iritanti.

Folositi apa distilata, sterila, fiarta anterior si racita sau filtrata pentru a forma solutia de irigare. De asemenea, clatiti dispozitivul de irigare dupa fiecare utilizare cu apa similara distilata, sterila, fiarta si racita anterior sau filtrata si lasati-o deschisa pentru a se usca.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Luati aceste masuri pentru a mentine la distanta simptomele alergiei la mucegai:

  • Dormiti cu geamurile inchise pentru ca mucegaiul din aerul liber sa nu patrunda in casa. Concentratia sporilor de mucegai din aer tinde sa fie cea mai mare noaptea, cand vremea este rece si umeda.
  • Purtati o masca de praf peste nas si gura daca strangeti frunzele sau tundeti gazonul.
  • Evitati iesirile in aer liber la anumite ore, cum ar fi imediat dupa furtuna sau pe timp de ceata sau umezeala.

Complicatii

Majoritatea alergiilor la mucegai produc simptome de tipul rinitei alergice care pot da o senzatie groaznica, dar care nu sunt grave. Cu toate acestea, anumite afectiuni alergice cauzate de mucegai sunt mai grave. De exemplu:

Astmul indus de mucegai

La persoanele alergice la mucegai, inspirarea sporilor poate declansa o aparitie a astmului. Daca aveti alergie la mucegai si astm, asigurati-va ca aveti un plan de urgenta in cazul unei crize puternice de astm.

Sinuzita fungica alergica

Aceasta apare in urma unei reactii inflamatorii la ciuperca ajunsa in sinusuri.

Aspergiloza bronhopulmonara alergica

Aceasta reactie alergica la ciuperca din plamani poate aparea la persoanele cu astm sau fibroza chistica.

Pneumonita de hipersensibilitate

Aceasta afectiune rara apare cand plamanii se inflameaza din cauza expunerii la particulele din aer, cum ar fi sporii mucegaiului. Poate fi declansata de expunerea la praful de la locul de munca.

Alte probleme cauzate de mucegai

Pe langa alergeni, mucegaiul poate prezenta si alte riscuri pentru sanatatea persoanelor sensibile. De exemplu, mucegaiul poate provoca infectii ale pielii sau mucoaselor. In general, mucegaiul nu provoaca infectii sistemice, cu exceptia persoanelor cu sistem imunitar afectat, cum ar fi cei cu HIV / SIDA sau care iau medicamente imunosupresoare.

Metode de prevenire

Combaterea mucegaiului din casa presupune adoptarea urmatoarelor masuri:

  • Eliminati sursele de umezeala din subsoluri, cum ar fi scurgerile conductelor sau tevile de scurgere a apelor subterane.
  • Folositi un dezumidificator in zonele in care miroase a umezeala. Pastrati-va nivelul de umiditate sub 50 la suta.
  • Folositi un aparat de aer conditionat si luati in considerare instalarea aerului conditionat central cu un filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA). Filtrul HEPA poate capta sporii de mucegai din aerul exterior inainte de a intra in casa.
  • Schimbati in mod regulat filtrele cuptorului si ale aparatelor de aer conditionat. Verificati conductele de incalzire cu circulatie fortata a aerului si, daca este necesar, curatati-le.
  • Asigurati-va ca toate baile sunt ventilate corespunzator si porniti ventilatorul in timpul dusului si imediat pentru uscarea aerului si a incaperii. Daca nu aveti ventilator, deschideti o fereastra sau o usa in timp ce faceti dus.
  • Nu puneti covoare sau mocheta in bai si subsoluri
  • Asigurati-va ca apa subterana se scurge departe de casa indepartand frunzele si vegetatia din jurul fundatiei si curatand deseori jgheaburile de ploaie.
  • Aruncati sau reciclati cartile si ziarele vechi. Daca sunt lasate in locuri umede, cum ar fi subsolurile, acestea pot mucegai foarte repede.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mold-allergy/symptoms-causes/syc-20351519
  2. https://www.healthline.com/health/allergies/mold-allergy-symptoms
  3. https://www.verywellhealth.com/mold-allergy-83231
  4. https://restorationmasterfinder.com/restoration/health-effects-of-mold-on-children/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma