Capsunile sunt fructe cu gust si aroma incantatoare. Insa pentru persoanele cu alergie la capsuni, aceste fructe declanseaza reactii alergice neplacute. Aflati cum se manifesta alergia la capsuni, ce teste de diagnostic sunt necesare si ce tratamente recomanda medicii.
Capsunile sunt fructe extrem de apreciate pentru savoarea lor, fiind folosite de multe ori in deserturi. Capsunile au si o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, contin antioxidanti eficienti si pot ajuta si la combaterea cancerului. Capsunile au efect antiinflamator si sunt, de asemenea, bune pentru creier, deoarece sunt anti-neurodegenerative.
Exista insa si reversul medaliei: capsunile reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare. Simptomele unei alergii la capsuni pot fi usoare sau extrem de grave.
Capsunile se numara printre cele mai apreciate fructe la nivel mondial. In plus, in multe zone, capsunile sunt disponibile tot anul in magazinele locale. Exista o multime de alte alimente care contin capsuni, iar persoanele alergice la aceste fructe de padure pot fi, de asemenea, alergice la alte fructe din aceeasi familie de plante. Cu toate ca reactiile alergice la capsuni sunt de cele mai multe ori usoare, este posibil ca raspunsul organismului sa puna vietile oamenilor in pericol prin declansarea unui soc anafilactic.
Cei care dezvolta reactii alergice la capsuni inseamna ca au o alergie alimentara. Alergiile alimentare sunt oarecum frecvente. Acestea afecteaza 6-8 la suta dintre copiii sub 3 ani si pana la 9 la suta dintre adulti. Alergiile la fructe si legume sunt destul de frecvente, insa apar mai rar decat cele la proteine din lapte de vaca, arahide sau gluten.
Unii oameni pot fi alergici la capsuni, cu toate ca aceasta alergie este mult mai putin frecventa decat multe alte alergii alimentare. Alergia la capsuni este caracterizata de o reactie eronata a sistemului imunitar al unei persoane la o anumita proteina care se regaseste in acest fruct.
Proteinele cauzatoare de reactii alergice pot fi indepartate prin incalzirea acestor fructe. Astfel, unii oameni cu alergie la capsuni pot consuma capsuni preparate termic (dulceata de capsuni).
Medicii nu stiu cat de frecvente sunt alergiile la capsuni, dar, potrivit unui studiu la scara mica, realizat in Bosnia, doar 3 – 4 la suta dintre copiii cu varsta de 2 ani si mai putin au aceasta alergie.
Procentul scade la 0,5–1% in cazul copiilor. Anumite alimente, cum ar fi capsunile, citricele si rosiile, pot provoca simptome asemanatoare alergiei fara ca o persoana sa aiba o alergie adevarata la acestea.
Persoanele care suspecteaza ca ar putea avea o alergie la capsuni pot sa mearga la medic pentru a discuta despre simptome si, eventual, pot face au un test alergologic pentru confirmare.
Femeile insarcinate care observa simptome ale unei alergii la capsuni trebuie sa intrerupa imediat consumul acestor fructe si sa se adreseze unui medic.
Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la un aliment pe care l-ati mancat. Sau, in cazuri grave, la un aliment pe care l-ati atins. Sistemul imunitar trateaza in mod gresit acel aliment ca fiind daunator (asemenea unor bacterii sau virusuri). Ca raspuns, corpul creeaza histamine si le elibereaza in fluxul sanguin. Histamina poate provoca multe simptome care variaza in severitate.
O alergie alimentara nu este asemanatoare cu o intoleranta alimentara. Intoleranta alimentara nu provoaca o reactie alergica. Cu toate acestea, o intoleranta alimentara poate provoca simptome similare unei alergii alimentare.
Intoleranta alimentara poate aparea din cauza multor factori, printre care intoxicatii alimentare sau lipsei unei enzime care digera o anumita componenta a alimentului. Medicul este cel care poate stabili daca aveti alergie alimentara sau intoleranta alimentara.
Persoanele care au rude care sufera de alergii, eczeme sau astm au un risc mai mare sa dezvolte alergie alimentara. Aceste persoane pot dezvolta o astfel de alergie in orice moment, desi alergiile apar mai des in randul copiilor decat al adultilor. Cu toate acestea, copiii scapa in unele cazuri de alergie.
Exista insa riscul sa dezvoltati o alergie alimentara chiar daca nu aveti antecedente familiale de alergii. Introducerea intarziata a alimentelor alergene la bebelusii mai mari de 7 luni poate creste de fapt riscul de alergii alimentare. De aceea, se recomanda sa introduceti aceste alimente cand bebelusul are intre 5 si 7 luni pentru a-i oferi protectie.
Daca micutul prezinta simptome de alergie dupa ce consuma capsuni, eliminati fructele din alimentatie si luati legatura cu medicul.
Capsunile sunt membre ale familiei Rosaceae. Alte fructe din aceasta familie sunt:
Daca aveti o alergie cunoscuta la un fruct din aceasta familie, ati putea avea alergie si la capsuni.
Daca observati simptome de alergie dupa ce consumati capsuni, eliminati-le din dieta imediat. Este necesar sa eliminati toate alimentele care contin capsuni sub orice forma, inclusiv aromele. Puteti dezvolta o reactie alergica la capsuni chiar daca aceste fructe nu se afla in mancarea pe care o consumati. De exemplu, daca o bucata de tort de ciocolata a fost decorata cu o capsuna, puteti dezvolta o reactie alergica daca mancati felia de tort, chiar daca nu ati mancat capsuna.
De asemenea, puteti dezvolta simptome de alergie la fructele aflate in familia capsunilor. Daca va confruntati cu simptome dupa ce consumati fructe precum piersici, mere sau mure, eliminati-le si din alimentatie.
Persoanele cu alergie la capsuni pot reactiona, de asemenea, la:
Daca o persoana are alergie la capsuni, este posibil sa se confrunte doar cu simptome usoare sau moderate. Aceste simptome pot aparea dupa cateva minute sau cateva ore dupa ce ati mancat sau ati intrat in contact cu capsunile.
Cele mai frecvente simptome ale unei alergii la capsuni sunt:
In rare ocazii, capsunile pot provoca o reactie alergica care poate pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de anafilaxie sau soc anafilactic. Simptomele anafilaxiei sunt severe si pot fi sub forma de:
Este esential sa solicitati si sa primiti ingrijiri medicale imediate daca aveti semne de anafilaxie. Persoanele care stiu ca dezvolta simptome grave de alergie trebuie sa poarte intotdeauna o injectie cu epinefrina (adrenalina). Epinefrina este un medicament injectabil care contracareaza o reactie alergica severa.
Oamenii ar trebui sa mearga la medic dupa prima reactie alergica la capsuni si sa nu mai manance deloc acest fruct. De asemenea, este esential sa nu le dati capsuni copiilor care au dezvoltat o reactie alergica dupa ce au consumat sau au intrat in contact cu aceste fructe.
In timpul vizitei, medicul ii va adresa persoanei intrebari despre simptomele si istoricul medical pentru a exclude alti factori si cauze.
De asemenea, medicii pot efectua una sau mai multe teste pentru a determina daca aceste fructe sunt sau nu cauza simptomelor. Printre testele efectuate frecvent se numara:
Medicii ar trebui sa reevalueze persoana pentru alergie la fiecare cativa ani. In multe cazuri, pacientii scapa de alergia la capsuni.
In cele mai multe cazuri, oamenii pot trata reactiile alergice la capsuni acasa fara a fi nevoie de interventia medicului.
Cel mai bun tratament pentru o alergie este evitarea totala a alergenului. In cazul persoanelor cu alergie la capsuni, acest lucru inseamna sa evite:
Verificati intotdeauna etichetele alimentelor pentru a va asigura ca nu contin capsuni.
Oamenii pot trata deseori reactii usoare la domiciliu folosind antihistaminice (fara reteta). Antihistaminicele opresc reactiile excesive la capsuni ale sistemului imunitar si ajuta la prevenirea simptomelor sau la reducerea gravitatii lor.
Cu toate acestea, daca o persoana se confrunta pentru prima data cu o reactie alergica, ar trebui sa vorbeasca cu medicul pentru a primi sfaturi despre gestionarea simptomelor si posibilele variante de tratament.
In cazul unor reactii grave, oamenii au nevoie de asistenta medicala de urgenta. Cei care au o alergie severa cunoscuta trebuie sa poarte in permanenta o injectie cu epinefrina in caz de expunere accidentala la un alergen.
Faptul ca trebuie sa evitati capsunile nu inseamna ca nu va puteti bucura de alte fructe. Cu toate acestea, aveti grija la fructele inrudite cu capsunile pentru ca si acestea pot provoca, de asemenea, reactii alergice. Bananele, afinele si pepenii nu fac parte din familia Rosaceae, asa ca puteti alege aceste fructe in locul capsunilor.
Daca nu puteti manca mai multe fructe si legume din cauza alergiilor, intrebati-l pe medic daca trebuie sa luati suplimente pentru a va asigura ca veti primi toate vitaminele si mineralele necesare.
Cercetatorii cauta modalitati de producere a capsunilor hipoalergenice. Unele studii arata ca tipurile de capsuni care nu au culoarea rosie pot reduce reactiile alergice. Peste un anumit timp, aceste persoane ar putea consuma anumite soiuri de capsuni, chiar daca au alergie la capsuni.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…