Categori: Stil de viata

Adolescenta – ce schimbari se produc in organism

Adolescenta este o perioada de tranzitie, de la copilarie pana la maturitate, care se intinde pe varste intre 12 si 21 de ani.

Cuprins:

1. Informatii generale despre adolescenta

2. Trasaturi ale adolescentului

3. Ce schimbari se produc in perioada adolescentei?

4. Adolescentii si problemele lor

5. Sfaturi adresate parintilor

Informatii generale despre adolescenta

Adolescenta se refera la perioada de crestere umana care are loc intre copilarie si maturitate. Adolescenta incepe la varsta de 12 ani si se termina in jurul varstei de 21 de ani.

Cuvantul adolescenta, etimologic, deriva de la „adolescere”, in limba latina, care inseamna „a creste”, ilustrand astfel procesul de crestere in inaltime care se incheie la sfarsitul adolescentei. Perioada adolescentei joaca un rol extrem de important in insusirea anumitor modalitati de comportament si a unor deprinderi care pot avea o influenta asupra starii de sanatate.

Adolescenta poate fi impartita in cateva etape. Fiecare etapa are caracteristici proprii. Sa aruncam o privire peste fiecare etapa detaliata mai jos.

Adolescenta timpurie

Adolescenta timpurie este prima etapa si apare de la varste intre 10 si 14 ani. Pubertatea incepe, de obicei, in aceasta etapa. Toti adolescentii aflati in aceasta etapa isi constientizeaza propriul corp, care trece printr-o schimbare rapida, iar ei incep sa se ingrijoreze de aspectul lor fizic. S-ar putea sa simta timiditate, blandete, modestie si un interes mai mare pentru intimitate.

Adolescentii timpurii pot sa se simta invincibili si sa inceapa sa aiba vicii, cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Aceasta perioada este, de asemenea, caracterizata de curiozitatea sexuala, care este de obicei exprimata prin admiratia unor persoane celebre, idoli ale adolescentilor sau muzicieni. In aceasta perioada, pentru adolescenti relatiile cu prietenii apropiati devin mai importante decat relatiile de familie.

Adolescenta de mijloc

Adolescenta de mijloc este cea de-a doua etapa si are loc intre 15 si 17 ani. In acest timp, perioada de pubertate a trecut. Adolescentii in aceasta etapa sunt extrem de preocupati de modul in care arata si se gandesc la ce cred cei din jurul lor despre ei. Totodata, ei petrec o mare parte din timp cu ingrijirea aspectului lor fizic.

In procesul de integrare in viata adulta, adolescentii pot fi usor ajutati prin sfaturile celor mai in varsta, asupra problemelor vitale privind biologia umana, sanatatea, boala si comportamentul adaptiv la mediul social in care traiesc si muncesc. In plus, atentia este indreptata si in vederea unei integrari armonioase in colectivitatea umana din care fac parte.

Adolescenta – perioada de schimbare

In cazul tarilor industrializate, pe masura ce criteriile de maturitate intelectuala, de pregatire profesionala, devin din ce in ce mai exigente, perioada adolescentei, in care tanarul se instruieste pentru a-si asigura o pregatire profesionala, se prelungeste in mod progresiv.

Fata de aceasta situatie, din punct de vedere fiziologic se observa o tendinta cu totul diferita.

Ameliorarea starii de nutritie, a starii de sanatate, a igienei mediului ambiant etc. a adus in numeroase tari dezvoltate la aparitia mai devreme a menstruatiei, a favorizat cresterea in inaltime si greutate si aparitia precoce a caracterlor sexuale secundare. Asistam astfel la un spect foarte interesant si anume, o maturizare mai avansata din punct de vedere fiziologic si anatomic comparativ cu maturitatea de imperative sociale si economice.

Pe baza acestei evolutii divergente, adolescenta a fost definita ca o perioada in cursul careia:

  • Individul trece din stadiul caracterizat prin aparitia caracterelor sexuale secundare la acela de maturitate sexuala.
  • Procesele psihologice si mecanismele de identificare inceteaza de a fi acelea ale unui copil pentru a deveni cele ale unui adult.
  • Trecerea de la starea de dependenta social-economica totala la starea de independenta relativa.

Aceasta definitie arata destul de clar ca nu se pot acorda adolescentei limite de varsta precise, fiind vorba de o clasificare sociala cu comportamente si incidente variabile in functie de zonele geografice luate in studiu.

Trasaturi ale adolescentului

Anii adolescentei reprezinta o perioada unica de crestere, descoperire de sine si dezvoltare care sunt plini de energie, entuziasm si experiente noi. Fiecare adolescent experimenteaza acesti ani in modul lor unic. Influentele parentale si culturale afecteaza dezvoltarea adolescentilor in diferite moduri. Totusi, toti acestia trec prin schimbari hormonale si schimbari fizice care contribuie la formarea simtului lor de independenta si de afirmare a identitatii.

Adolescentul poate fi:

  • Independent, emotional si rebel
  • Energic si aventuros
  • Matur din punct de vedere fizic, hormonal, constient sexual si social

Procesul de transformare

In adolescenta, procesul gandirii inregistreaza o transformare gradata de la copilarie la etapa de adult. Pana pe la 12 ani, invatatul presupune, in principal, intelegerea ros­tului obiectelor concrete, lucrurilor care pot fi vazute si simtite. Urmatorul pas in dezvoltarea intelectuala este gandirea abstracta.

De-a lungul adolescentei, copiii incep gradat sa se descurce cu ideile abstracte, cum ar fi conceptele despre trecut si viitor. Abilitatile nou dobandite permit gandurilor unui adolescent sa ia aripi, sa calatoreasca in timp, facand speculatii despre ceea ce el sau lumea inconjuratoare ar putea deveni.

In acest sens, marirea fortei gandirii poate depasi anumite limite. Adolescentii pot simti ca sunt centrul universului, ca au capacitatea de a face orice si oricat. Ei pot sa-si asume ceea ce altii gandesc despre ei – pozitiv sau negativ – intr-o masura mai mare decat ceea ce sunt, de fapt. Acest sentiment de a fi in lumina reflectoarelor ii poate face pe adolescenti si sa se simta constienti de ei insisi, lipsiti de putere sau pierduti.

Dezvoltarea intelectuala

Adolescentii pot sa treaca prin etape in care, intr-un anumit moment, sa creada ca toata lumea gandeste ca ei, iar in clipa urmatoare, ca nimeni pe lume nu poate sa le inteleaga gandurile si sentimentele. In cele din urma, adolescentii incep sa realizeze ca gandurile lor pot fi atat diferite de ale altora, cat si similare cu ele. De asemenea, realizeaza ca nu sunt in centrul atentiei tuturor.

In fine, gandirea abstracta devine mai matura si mai patrunzatoare. Adolescentii devin mai capabili sa judece daca relatia dintre doua sau sau mai multe propozitii este logica. Ei pot sa rezolve probleme din ce in ce mai complexe. Adolescentii devin in stare sa gandeasca stiintific, concepand ipoteze si metode de a le testa. in plus, adolescentii pot gandi reflexiv. De exemplu, adolescentul dumneavoastra poate pregati un argument pentru o discutie sau dezbatere si poate judeca punctele slabe sau tari ale unui argument.

Maturizarea in dezvoltarea intelectuala

Maturizarea in dezvoltarea intelectuala a unui adolescent schimba modalitatea sa de a gandi despre lume si felul in care reactioneaza fata de ea. Adolescentii sunt capabili sa discearna cu mult mai clar felul in care actiunile trecutului au influentat ceea ce se petrece acum. De asemenea, sunt in stare sa prevada mai bine implicatiile pe care le vor avea asupra viitorului actiunile lor sau ale altora.

In acelasi timp, adolescentii incep sa inteleaga relatia cauza-efect dintre unele comportamente distructive cum ar fi abuzul de droguri si de alcool, si sanatatea precara. Beneficiile unei bune alimentatii si ale unei activitati fizice sustinute, de asemenea, vor incepe sa aiba sens.

Pentru prima data, veti remarca interesul adolescentului dumneavoastra in discutii pe diferite subiecte cu prietenii sai, familia si profesorii. Temele pot fi: dragostea, moralitatea, munca, politica, religia si filosofia.

Multi adoles­centi petrec destul timp framantandu-se cu intebari majore cum ar fi: „Care este scopul vietii?”. Desi un adolescent va mai fi, probabil, indrumat de parinti, profesori si alti adulti, deciziile lui sunt, de asemenea, influentate de gandurile si convingerile colegilor.

Adolescentii cresc intelectual in timpul adolescentei si sunt capabili sa inceapa realizarea obiectivelor vietii. Abilitatea de a intelege rationamentul abstract creste. Astfel,  adolescentii incep sa ia in considerare si sa conceptualizeze posibilitatile situatiilor ipotetice. Unii adolescenti ar putea incepe sa puna la indoiala punctele de vedere ale parintilor lor si pot sa se bucure de idei de dezbatere.

Abilitatile organizationale tind sa se imbunatateasca, deoarece multi adolescenti sunt capabili sa se ocupe de mai multe responsabilitati, inclusiv munca, socializarea si scoala, potrivit Fundatiei medicale Palo Alto. Cu toate acestea, impulsivitatea deseori castiga asupra cresterii intelectuale, iar adolescentii actioneaza adesea inainte de a se gandi la consecintele pe termen lung.

Ce schimbari se produc in perioada adolescentei?

Adolescenta si modificarea aspectului fizic

Multe fete adolescente se preocupa de modul in care arata si sunt nemultumite de corpurile lor si de greutatea lor. Aproape jumatate din toate fetele de liceu incep sa tina anumite diete ca sa piarda in greutate.

Baietii sunt precocupati sa-si completeze cresterea fizica/musculara. In jurul varstei de 15 sau 16 ani, vocile baietilor se vor ingrosa si va aparea parul facial. Baietii pot continua sa creasca in inaltime si masa musculara in aceasta perioada.

Adolescenta si caracteristicile intelectuale

  • Adolescentii sunt mai in masura sa rezolve problemele, sa se gandeasca la viitorul lor, sa aprecieze opiniile altora si sa inteleaga efectele pe termen lung ale deciziilor lor. Cu toate acestea, adolescentii tind sa utilizeze aceste abilitati inconsecvent; ca urmare, uneori fac lucruri fara a gandi mai intai.
  • Capacitatile organizationale ale adolescentilor se imbunatatesc.
  • Intr-o incercare de a raspunde la intrebarile „Cine sunt eu?” si „Ce ar trebui sa fiu?” adolescentii asculta muzica noua, incearca un nou stil vestimentar si renunta la vechile haine, incep sa caute locuri de munca, se implica si fac cercetari depsre religie, probleme politice si cauze sociale.
  • Adolescentii pun frecvent intrebari si contesta regulile scolare si parentale.

Caracteristici sociale si emotionale

  • Adolescentii mai in varsta sunt mai siguri de sine si mai in masura sa reziste presiunii colegilor decat adolescentii mai tineri.
  • Adolescentii petrec mai putin timp cu familiile lor. Ei prefera sa petreaca mai mult timp cu prietenii sau singuri.
  • Adolescentii incearca sa-si faca prieteni apropiati si pot deveni parte a unui grup colectiv bazat pe anumite interese(sport, arte etc.).
  • Adolescentii doresc controlul asupra mai multor aspecte ale vietii lor.
  • Adolescentii sunt incantati si, in acelasi timp, coplesiti de posibilitatile pentru viitorul lor (colegiu, loc de munca)
  • La fel ca adultii, adolescentii au frecvent episoade de depresie – tristetea care dureaza mai mult de 2 saptamani, cu toate acestea, nu este normala.
  • Curiozitatea si anturajul ii imping pe adolescenti sa incerce alcoolul, tutunul si alte substante.
  • Adolescentii incep sa aiba nevoi sexuale puternice si multi devin activi sexual.
  • In aceasta perioada, adolescentii devin mai constienti de orientarea lor sexuala (homosexual, heterosexual, bisexual etc.).

Adolescentii si problemele lor

Trairile si fanteziile sexuale se amplifica in adolescenta. Adolescentului poate sa-i fie dificil sa faca fata atator sentimente, mai ales daca acestea par a veni in conflict cu atitudinea fata de sex pe care a invatat-o. Prietenia cu persoane de acelasi sex sau de sex opus va fi influentata de aceste trairi si va evolua in adolescenta.

Prietenia cu persoane de acelasi sex

In adolescenta timpurie, cea mai apropiata relatie a adolescentului in afara familiei este, de obicei, cu cel mai bun prieten de acelasi sex. La inceput, adolescentul se poate apara de statutul sau de fiinta sexuala prin prietenia sigura cu persoane de acelasi sex. in acelasi timp, el poate fi intrigat de chestiuni sexuale si sa caute in mod frecvent informatii cu privire la sex.

Uneori, aparitia trairilor sexuale in prima parte a adolescentei se manifesta prin spusul glumelor necuviincioase. Pana cand adolescentul va deveni capabil pentru prima data sa aiba un raport sexual, vor fi trecut, probabil, cativa ani de pregatire emotionala pentru aceasta actiune si consecintele ei.

Prieteniile intr-un grup de colegi

In perioada intermediara a adoles­centei, adolescentul va incepe sa devina mai constient de sine ca femeie sau barbat. El poate petrece mai mult timp cu un grup mai mare de colegi, grup in care survine un proces natural de experimentare sociala. Adoles­centul poate deveni mai interesat in a avea relatii cu persoane de sex opus, dar alegerea poate fi influentata de aprobarea grupului caruia ii apartine. Poate incepe sa­si dea intalniri si sa experimenteze sexual.

Adolescentul poate simti o presiune puternica a colegilor in a-si pierde virginitatea. Unii adolescenti reactioneaza la aceasta presiune si la propria lor curiozitate prin a avea raporturi sexuale la o varsta foarte tanara.

Prieteniile cu persoane de sex opus

In adolescenta tarzie, adolescentul va deveni mai sigur pe sine cu privire la identitatea sexuala. Poate fi pregatit sa aiba o relatie intima care cere un alt tip de daruire si incredere. El poate sa se simta emotional gata de a avea un act sexual cu aceasta persoana. Dar este putin probabil ca va fi pregatit sa devina parinte si trebuie sa cunoasca diverse metode de a scadea riscul bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Sfaturi adresate parintilor

Adolescenta poate fi destul de dificila pentru a trece fara intrebari legate de sex, sexualitate si identitate sexuala.

Reflectarea deschisa a chestiunilor tot mai umane despre dezvoltarea sexuala, dorinta sexuala si natura identitatii sexuale in dezvoltare a adolescentilor sunt esentiale.

De aceea, este foarte important sa fiti prieteni cu copilul vostru care este acum adolescent si sa discutati deschis despre acest subiect.

  • Distantarea fata de parinti si dorinta de a avea mai multa intimitate sunt momente normale in viata adolescentilor asa ca nu o luati personal.
  • Desi nu o vor recunoaste, adolescentii inca au nevoie de parinti pentru a stabili limite. Regulile ar trebui sa se bazeze pe nivelul de maturitate al adolescentului, nu pe varsta.
  • Adolescentii vor face greseli si iti pot pierde increderea. Este important sa le dati o alta sansa.
  • Exprimati-va valorile despre scoala, munca, alcool, droguri, despre viata sexuala si – alt tip de produse medicamentoase daca este cazul.
  • Incurajati adolescentii sa faca teste de aptitudini si interese la scoala pentru a identifica directiile viitoare. Ajutati-i pe adolescent sa-si planifice viitorul dupa terminarea liceului.
  • Daca adolescentul va spune ca este homosexual, el sau ea va avea nevoie de dragostea si sprijinul parintilor. Nu va ingrijorati, caci la randul vostru puteti beneficia de un grup de sprijin pentru parintii homosexualilor si lesbienelor.

Comunicarea buna cu adolescentii

Parintii ar trebui, de asemenea, sa fie atenti la semnele de avertizare ca un adolescent poate fi victima anumitor vicii si nu numai:

  • Alcoolul sau consumul de droguri
  • Evitarea prietenilor si a evenimentelor sociale
  • Frica fata de anumite persoane din jur
  • Pierderea interesului in scoala sau activitati care au fost o data placute
  • Vanatai suspecte, zgarieturi sau alte rani

Pentru a va simti confortabil vorbiti deschis cu adolescentul, caci trebuie sa stie ca nu il veti critica sau pedepsi. Acesta are nevoie de parintii sai in oricare etapa a vietii sale.

Referinte:

  1. https://www.mentalhelp.net/articles/an-introduction-to-adolescent-development/
  2. https://study.com/academy/lesson/what-is-adolescence-definition-stages-characteristics.html
  3. https://www.healthline.com/health/adolescent-depression
  4. https://howtoadult.com/10-typical-characteristics-teenagers-12960.html
  5. http://www.pamf.org/parenting-teens/health/growth-development/growth.html
  6. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/sex-education/art-20044034
  7. https://www.psychologytoday.com/us/basics/adolescence
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma