Abcesul hepatic – cauze, simptome, tratament

Abcesul hepatic este o colectie de puroi in ficat cauzata de bacterii, paraziti sau fungi. Aflati care sunt simptomele unui abces la ficat, cum se trateaza aceasta boala si daca poate fi prevenita.

Cuprins:

  1. Ce este abcesul hepatic?
  2. Cauzele abcesului hepatic
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza abcesul hepatic?
  6. Complicatii si evolutie
  7. Prevenire

Ce este abcesul hepatic?

Abcesul hepatic reprezinta o punga de puroi care se formeaza in ficat in urma unei infectii bacteriene, fungice sau parazitare. Puroiul este un fluid compus din celule albe din sange si celule moarte care se acumuleaza de obicei atunci cand corpul este in plin proces de combatere a unei infectii. In cazul abcesului hepatic, in loc sa se scurga de la locul infectiei, puroiul se colecteaza intr-un buzunar in interiorul ficatului. Un abces la ficat este de obicei insotit de umflare si inflamatie care apar in apropierea acestuia. Poate provoca dureri si umflaturi in abdomen.

Un abces hepatic poate fi fatal daca nu este tratat la timp.

Microabcese hepatice

In 35% dintre cazuri, pacientii dezvolta mai multe abcese bilaterale. Acestea se pot vindeca prin tratament medical.

Semnele tipice ale afectiunii sunt durerea aparuta in partea dreapta sus a abdomenului, febra si icter. Anorexia, starea de rau si pierderea in greutate sunt de asemenea frecvent intalnite. In functie de statusul imunitar al pacientului si de organismul implicat, exista riscul unor complicatii grave.

Cauzele abcesului hepatic

Un abces hepatic apare de cele mai multe ori din cauza unei infectii cu germeni, cum ar fi bacteriile, parazitii sau fungii (ciuperci). Tipul de abces hepatic este determinat de tipul de germen prezent:

  • Bacteriile provoaca un abces hepatic piogen.
  • Parazitii provoaca un abces hepatic amibian.
  • Ciupercile produc un abces hepatic fungic.

Exista posibilitatea ca infectia:

  • Sa se fi raspandit la ficat din alte organe aflate la nivelul abdomenului, cum ar fi vezica biliara, canalele biliare, intestinele sau apendicele.
  • Sa fi calatorit prin fluxul sanguin pana la ficat din zone mai indepartate ale corpului.
  • Sa fi aparut dupa o operatie sau o leziune produsa la nivelul ficatului.

Alte cauze si factori de risc

Conform cercetarilor publicate in ”Clinical Infectious Diseases”, persoanele cu diabet zaharat au de 3,6 ori mai multe riscuri sa dezvolte abces hepatic, deoarece sunt mult mai predispuse la infectii.

Semne si simptome

Abcesul hepatic poate provoca simptome care se pot intinde pe durata a 2 sau chiar 4 saptamani. Printre acestea se numara:

  • Febra, frisoane, transpiratii
  • Disconfort general sau senzatie de rau
  • Durere in partea superioara dreapta a abdomenului, sub cutia toracica
  • Pierdere in greutate
  • Greata, varsaturi sau ambele
  • Diaree, constipatie sau ambele
  • Tuse
  • Durere in piept sau dureri de umeri
  • Ingalbenirea ochilor si a pielii, acestea fiind simptomele icterului

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu specialistul sau mergeti la doctor daca:

  • aveti febra;
  • tusiti sau va simtiti slabit;
  • aveti o eruptie cutanata;
  • sunteti ingrijorati cu privire la starea de sanatate;
  • aveti simptome noi, cum ar fi probleme de respiratie.

Diagnostic

Pentru a diagnostica un abces hepatic, medicul poate efectua atat analize de sange, cat si teste imagistice. Specialistul poate utiliza urmatoarele teste:

  • abces hepatic ecografie abdominala pentru localizarea unui abces;
  • o tomografie computerizata cu substanta de contrast sau colorant injectat intravenos, pentru a detecta si masura abcesul hepatic;
  • analize de sange pentru a descoperi semne de inflamatie cauzata de o infectie, cum ar fi un numar crescut de globule albe in sange si nivelul de leucocite (neutrofile);
  • analize de sange pentru a determina ce tipuri de antibiotice sunt necesare;
  • rezonanta magnetica (RMN) abdominala.

Tomografie cu substanta de contrast

In timpul testelor imagistice, exista posibilitatea ca pacientului sa i se injecteze o substanta de contrast pentru ca abcesul sa fie afisat mai bine pe imagini. Inainte de acest lucru, insa, trebuie sa-i spuneti medicului daca ati avut vreodata o reactie alergica la substanta de contrast. Nu intrati in camera de tomografie cu obiecte metalice. Metalul poate provoca leziuni grave. De asemenea, spuneti-i specialistului daca aveti vreun obiect metalic (tije, placute, suruburi etc) implantat in interiorul corpului.

In timpul tomografiei computerizate, abcesul hepatic poate avea aspectul unei formatiuni (mase) care contine gaz si lichid.

Cum se trateaza abcesul hepatic?

Abces hepatic tratament

  • De multe ori, medicamentele sunt suficiente in tratarea unei infectii cauzate de bacterii, fungi sau paraziti.
  • Punctia aspirativa cu ac fin este o procedura prin care fluidul este scurs cu un ac.
  • Drenarea abcesului cu ajutorului unui cateter – in cadrul acestei proceduri, medicul efectueaza o incizie prin care introduce un cateter. Prin acest cateter, specialistul elimina fluidul acumulat.
  • Operatie abces hepatic – interventia chirurgicala poate fi necesara daca abcesul hepatic este mare sau daca exista mai multe microabcese. Operatia poate fi efectuata si in cazul in care abcesul se sparge.

Tratament cu antibiotice

Unii pacienti cu abces la ficat pot fi tratati cu succes doar cu antibiotice. Cu toate acestea, cei mai multi au nevoie de o drenare a abcesului, aceasta fiind considerata terapia ideala pentru abcesul hepatic. Drenajul presupune introducerea unui ac si eventual plasarea unui cateter de drenaj in abces pentru a elimina puroiul acumulat. De asemenea, medicul poate efectua o biopsie hepatica in acelasi timp, preluand o proba de tesut hepatic. In acest fel, specialistul poate sa stabileasca starea generala de sanatate a ficatului. Aceste proceduri invazive de diagnosticare si interventie sunt efectuate cu ajutorul tomografiei computerizate sau al ecografiei.

Medicii incearca sa trateze abcesul hepatic fara a efectua o interventie chirurgicala, daca este posibil, pentru a preveni riscul raspandirii bacteriilor prin corp.

Abces hepatic tratament chirurgical

Cu toate acestea, daca situatia este mai grava, operatia poate fi necesara pentru a indeparta complet abcesul.

Dupa operatie, pacientul trebuie sa ia antibiotice timp de cateva saptamani pentru a elimina complet infectia. Potrivit unei analize publicate in ”Clinical Liver Disease”, specialistii prescriu antibiotice parenterale (intravenoase) urmate de antibiotice orale pentru a trata si gestiona abcesul hepatic infectios.

Abces hepatic regim alimentar

Pentru a va imbunatati simptomele:

Mancati alimente sanatoase variate

Printre aceste alimente sanatoase se numara fructele, legumele, painea cu cereale integrale, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, lintea, carnea slaba de pui si de peste.

Nu consumati alcool

Alcoolul poate afecta ficatul si poate provoca aparitia unui alt abces.

Complicatii si evolutie

Principala complicatie a abcesului hepatic este sepsisul, o infectie severa care provoaca inflamatii sistemice grave. Acest lucru poate duce la o scadere periculoasa a tensiunii arteriale. Daca nu este tratat de urgenta cu antibiotice si lichide intravenoase, sepsisul poate fi fatal.

Drenarea abcesului hepatic si interventia chirurgicala prezinta riscul ca bacteriile sa se raspandeasca in intregul corp. In acest fel se poate declansa o infectie pe scara larga sau formarea unor abcese in alte organe.

Bacteriile eliberate si raspandite in intregul corp pot provoca:

  • embolie pulmonara septica, care se produce atunci cand o bacterie stimuleaza formarea unui cheag in una sau mai multe artere din plamani;
  • abces cerebral, care poate provoca leziuni neurologice permanente;
  • endoftalmita, o infectie aparuta in partea interioara a ochiului care poate duce la pierderea vederii.

Prevenire

Pentru a preveni abcesul hepatic este important sa tratati la timp bolile infectioase. In plus, la fel de important este sa luati anumite masuri de intarire a sistemului imunitar care apara organismul de microorganismele daunatoare. Prevenirea abceselor provocate de paraziti consta in tratarea la timp a unor boli precum ascaridioza si dizenteria.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/pyogenic-liver-abscess
  2. https://www.fairview.org/sitecore/content/Fairview/Home/Patient-Education/Articles/English/u/n/d/e/r/Understanding_Liver_Abscess_90738
  3. https://radiopaedia.org/articles/hepatic-abscess-1
  4. https://www.drugs.com/cg/liver-abscess.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma