10 Mituri despre artrita – Artrita este o inflamatie cronica la nivelul articulatiilor. Despre artrita circula numerose mituri in popor – iata 10 dintre acestea, explicate.
Artrita este un termen folosit pentru a indica dureri articulare, umflaturi si rigiditate. Este o afectiune dureroasa care poate ingreuna (si chiar poate face imposibile) unele activitati de zi cu zi. Exista doua tipuri principale: osteoartrita si artrita reumatoida. Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita – apare atunci cand cartilajul dintr-o articulatie se uzeaza. Artrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit tesutul sanatos al corpului. Provoaca deteriorarea articulatiilor, dar poate afecta si muschii, tesutul conjunctiv, tendoanele si tesutul fibros. Vezi aici mai multe informatii despre artrita.
In afara de osteoartrita si artrita reumatoida, exista mai multe alte forme de artrita, inclusiv:
Iata principalele mituri despre artrita:
De fapt, exercitiile fizice pot ajuta pacientii cu artrita sa se simta mai bine. Anumite exercitii, precum inotul sau exercitiile pe bicicleta stationara, pot ajuta la ameliorarea rigiditatii si a durerii. Terapia fizica sau un program de exercitii pentru a intari muschii din jurul articulatiei pot fi exemple de antrenamente foarte utile. Cu exceptia situatiei in care durerea este atat de severa incat va imobilizeaza complet, statul prelungit in pat nu va ajuta in caz de artrita. Exercitii usoare de intindere, mersul pe jos, inotul etc. pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerilor. Scopul miscarii este de a ajuta la imbunatatirea mobilitatii, la dezvoltarea muschilor din jurul articulatiilor si la atingerea sau mentinerea la o greutate sanatoasa.
Exercitiul poate fi cel mai bun „medicament” pentru artrita, deoarece dezvolta muschii care sustin articulatiile si imbunatateste flexibilitatea si gama de miscare. Trebuie doar sa va asigurati ca antrenamentul nu pune presiune pe articulatii. Un kinetoterapeut va poate ajuta sa va adaptati rutina de exercitii si va poate recomanda antrenamente eficiente si sigure pentru artrita. Citeste aici mai multe despre exercitiile indicate in caz de artrita.
Aproximativ doua treimi dintre pacientii cu artrita au sub 65 de ani. De fapt, un numar din ce in ce mai mare de persoane de 40 si 50 de ani resimt dureri degenerative la nivelul oaselor. Artrita poate sa afecteze persoane de toate varstele. Exista bebelusi si copii mici cu artrita, precum si adolescenti si adulti tineri. Este adevarat ca cel mai frecvent tip de artrita (osteoartrita) este adesea cauzata de uzura cartilajului prin procesul natural de imbatranire. Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca osteoartrita se poate dezvolta si ca urmare a unei leziuni. In plus, exista multe forme de artrita, cum ar fi artrita reumatoida, psoriazica si guta, care pot afecta persoane de toate varstele. Artrita idiopatica juvenila afecteaza copiii sub 16 ani, iar artrita psoriazica apare frecvent la persoane mai tinere.
Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina teoria ca un anumit climat este mai bun pentru persoanele cu artrita. Adultii din orice fel de medii pot suferi de artrita. Cu toate acestea, conditiile meteorologice nefavorabile sunt asociate cu modificari ale presiunii barometrice si acest lucru poate afecta persoanele cu artrita. Conditiile meteo nu agraveaza starea in sine, dar pot provoca o modificare a nivelului de durere resimtita. Citeste aici mai multe despre durerile articulare – influentate de vreme?
Din categoria mituri despre artrita face parte si cel ca nu se poate face nimic pentru a reduce simptomele si trebuie doar sa le suportam – ceea ce este f als. Desi in prezent nu exista un remediu pentru a trata artrita complet, exista multe lucruri care pot fi facute pentru a reduce durerea. Exista solutii pentru ameliorarea durerilor date de artrita. O strategie este sa reducem din greutate daca vorbim de kilograme in exces. In functie de scaderea in greutate, se poate reduce presiunea pe articulatii. O alta recomandare este sa evitam orice activitate care poate agrava durerea. Medicamentele pentru durere fara prescriptie medicala sau pe baza de prescriptie medicala pot ajuta, de asemenea.
Desi este adevarat ca putem mosteni boli sau riscul pentru anumite boli de la parinti, asta nu garanteaza ca vom avea acele probleme. Acest lucru este valabil si cand vine vorba despre artrita. Artrita este o boala cu mai multi factori de risc. Exista prea multe variabile pentru a prezice daca veti avea sau nu artrita. Aceste variabile includ multe elemente ce tin de stilul de viata (alimentatia, conditii de munca, nivelul de activitate etc.). Unii factori sunt modificabili – ca cei mentionati mai sus, in timp ce altii nu pot fi redusi – de exemplu genetica sau varsta. Dar, aparitia bolii tine de o asociere intre toti acesti factori si depinde de la un individ la altul.
Studiile sugereaza ca nu exista nicio legatura intre trosnirea degetelor si aparitia artritei. Obiceiul de a ne trosni degetele este o deprindere vicioasa ce confera o stare de bine – un mod de a elibera tensiunea pentru unele persoane. In capsula articulara este un element lubrifiant, numit lichid sinovial. Contine printre altele si gaze dizolvate, inclusiv oxigen, dioxid de carbon si azot. Cand aplicam forta usoara pe articulatie, acest lichid se poate extinde doar daca presiunea scade, pana la punctul in care gazele sunt reduse. Cand gazele sunt eliberate din lichid, maresc volumul si mobilitatea articulara. Sunetul apare cand aceste bule de gaz din lichid se sparg. Desi trosnirea degetelor nu cauzeaza artrita, pot exista o serie de riscuri – de exemplu, acest obicei poate sa reduca forta de prindere la nivelul degetelor in timp. De asemenea, trosnirea articulatiilor, mai ales la genunchi, poate indica un inceput de afectare a cartilajului.
Artrita este o afectiune degenerativa. Nu exista un tratament care sa vindece complet artrita. Tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si incetinirea progresului. Tehnicile de medicina regenerativa, inclusiv terapiile cu plasma bogate in celule stem si trombocite sunt promitatoare, dar nu exista inca dovezi ca acestea pot sa inverseze efectele artritei asupra articulatiilor.
Nu orice durere articulara inseamna ca aveti artrita. Alte afectiuni, cum ar fi tendinita, bursita sau alte leziuni ale tesuturilor moi, cauzeaza, de asemenea, dureri articulare. Acestea afecteaza unele structuri comune din jurul articulatiilor reale, si pot provoca dureri si umflaturi, imitand durerea articulara. E necesar sa mergeti la medic pentru o evaluare completa si pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect.
Artritia este o afectiune care poate afecta persoane de toate varstele. De asemenea, nu este o parte normala a procesului de imbatranire. Nu inseamna ca odata cu inaintarea in varsta vom dezvolta artrita. Vezi aici ghidul nostru pentru a imbatrani sanatos.
Este unul dintre cele mai frecvente mituri despre artrita si impiedica persoanele cu dureri articulare sa discute cu un specialist. In cele mai multe cazuri, sunt recomandate mai intai optiuni nechirurgicale. De exemplu, kinetoterapia, modificarile stilului de viata si medicamentele / injectiile pot ajuta adesea la reducerea simptomelor. In unele cazuri, pot chiar incetini progresul leziunilor articulare.
Daca tratamentul nechirurgical este ineficient, se poate discuta despre inlocuirea articulatiilor. Acest tip de interventie chirurgicala se axeaza pe imbunatatirea semnificativa a miscarii si flexibilitatii si pe ameliorarea durerii. Artrita este o boala progresiva care incepe cu dureri si umflaturi relativ usoare. Simptomele se pot modifica si se pot agrava in timp, dar nu toti pacientii vor necesita interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiilor. Daca aveti simptome precum durere, rigiditate si umflaturi, e necesar sa mergeti la medic pentru a confirma ca este vorba despre artrita si pentru a incepe tratamentul necesar.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…