Zahar de cocos – iata cum se obtine acest tip de zahar, ce diferenta exista intre acesta si zaharul alb, ce beneficii poate avea si recomandari de utilizare si consum.
1. Ce este zaharul de cocos?
2. Zahar de cocos vs Zahar alb
3. Cum se foloseste zaharul de cocos?
Efectele nocive ale zaharului sunt din ce in ce mai evidente. Vezi aici ce efecte are zaharul adaugat si cum poti consuma mai putin. Drept urmare, oamenii apeleaza la alternative mai naturale. Un produs de indulcire care a devenit foarte popular in ultimii ani este zaharul de cocos. Acest zahar este derivat din palmierul de cocos si este prezentat ca fiind mai nutritiv si cu indice glicemic mai scazut decat zaharul alb rafinat.
Zaharul de cocos se mai numeste si zahar de palmier de cocos, zahar din seva de cocos sau zahar din flori de cocos. Zaharul de cocos este nectarul cristalizat al florii de palmier de cocos. Seva lichida este colectata in recipiente si lasata la evaporat, sau se fierbe seva pana se ingroasa si se solidifica. Produsul final este granulat si maroniu. Culoarea este similara cu cea a zaharului brut, dar dimensiunea particulelor este mai mica sau variabila.
In mod surprinzator, zaharul de cocos nu are gust de cocos in sine. Zaharul de cocos este de culoare maro si are o usoara aroma de caramel.
In general, zaharul de cocos este considerat o alegere mai buna daca sunteti in cautarea unui indulcitor alternativ sau un inlocuitor pentru zahar rafinat, deoarece contine unele oligoelemente. Acestea includ fier, zinc, calciu, potasiu, unii acizi grasi cu lant scurt, polifenoli si alti antioxidanti si o fibra cunoscuta sub numele de inulina.
Are un continut de minerale in comparatie cu alte zaharuri, fiind o sursa de potasiu, magneziu, zinc si fier, precum si cateva dintre vitaminele B. S-a demonstrat ca are mai multi nutrienti decat zaharul alb, dar contine la fel de multe calorii. O lingurita de zahar de cocos are 15 calorii si 4 g zaharuri, aceleasi valori nutritionale ca o lingurita de zahar alb rafinat. Insa, spre deosebire de zaharul alb care contine doar „calorii goale”, zaharul de cocos contine si cantitati mici de minerale ca fier, zinc, calciu si potasiu, impreuna cu unii acizi grasi cu lant scurt.
Zaharul de cocos este mai putin procesat decat zaharul alb si astfel, retine mai multi nutrienti precum fier, zinc si magneziu impreuna cu alti polifenoli.
Insa, zaharul, sub orice forma, contine multe calorii si furnizeaza putine elemente nutritive sau deloc. Trebuie consumat cu moderatie, indiferent de tip.
Zaharul de cocos si nectarul de cocos contin cantitati mici dintr-o fibra cunoscuta sub numele de inulina. Unele cercetari arata ca inulina ajuta la reducerea oarecum a absorbtiei glucozei, mentinand astfel nivelul glicemiei sub control. Zaharul de cocos determina o crestere usor mai mica a zaharului din sange decat zaharul obisnuit, insa diferenta este modesta.
Indicele glicemic (IG) este o masura care arata cat de repede alimentele consumate cresc nivelul zaharului din sange. Glucoza are un IG de 100. Pentru comparatie, alimentele cu un IG de 50 cresc nivelul zaharului din sange la jumatate fata de glucoza pura. Zaharul de masa are un IG de aproximativ 60, in timp ce zaharul de cocos a fost masurat ca avand un IG de 35-54. Insa, in loc sa va bazati pe aceste valori, cel mai bine este sa reduceti aportul general de zahar adaugat.
Scaderea in greutate se rezuma la diferenta dintre aportul caloric si arderile calorice. Desi zaharul de cocos contine unele substante nutritive, este totusi bogat in zaharuri si calorii. Inlocuirea zaharului cu zahar de cocos nu poate ajuta la pierderea in greutate. Unii considera ca zaharul de cocos este o alternativa la zahar si il putem adauga in retete fara retinere. Din pacate, zaharul de cocos nu este benefic pentru pierderea in greutate sau o minune nutritionala.
Contine nutrienti suplimentari in comparatie cu zaharul, dar diferenta este mica. De asemenea, este esential sa intelegem ca zaharul de cocos este totusi bogat in calorii. Se recomanda sa nu consumati mai mult de 6 – 9 lingurite pe zi de zahar adaugat pentru femei, respectiv barbati, indiferent daca provine din zahar de cocos, zahar alb sau orice alt tip de zahar adaugat.
Zaharul de cocos ofera cateva beneficii potentiale pentru sanatate, dar este in primul rand un indulcitor si nu este bogat in nutrienti. Zaharul de cocos contine vitamine, minerale si fitonutrienti, dar in cantitati mici. Acesti fitonutrienti ajuta la reducerea glicemiei, a inflamatiei si a colesterolului, facand zaharul de cocos o optiune mai buna decat multi alti indulcitori.
Acest indulcitor este in general bine tolerat, dar retineti ca prea mult zahar de orice fel poate contribui la cresterea in greutate si la niveluri ridicate ale glicemiei. O dieta bogata in zahar poate, de asemenea, agrava inflamatia si creste riscul de probleme precum sindromul metabolic, bolile cardiovasculare si cresterea tensiunii arteriale, a trigliceridelor si a nivelurilor de colesterol LDL.
Desi zaharul de cocos contine cantitati foarte mici de minerale, antioxidanti si fibre, este totusi bogat in calorii. Nutritionistii tind sa trateze zaharul de cocos ca zaharul obisnuit de masa si recomanda sa limitati cantitatea pe care o consumati.
In cea mai mare parte, zaharul de cocos poate fi folosit la fel ca zaharul obisnuit. In general, este mai dulce decat zaharul alb, asa ca este nevoie de mai putin pentru a obtine aceeasi aroma. Are, de asemenea, note de caramel. Utilizati aproximativ jumatate din cantitatea de zahar de cocos fata de zaharul alb, dupa cum este necesar. Zaharul simplu de cocos are un gust foarte asemanator cu zaharul brun – dulce si cu note de caramel. In ciuda numelui si originii sale, zaharul de cocos nu are deloc gust de nuca de cocos.
Zaharul de cocos poate fi folosit la prepararea deserturilor sau a dulciurilor si, de asemenea, poate fi adaugat in cocktailuri, shake-uri sau smoothie-uri pentru un gust dulce. De asemenea, puteti folosi zaharul de cocos pe preparate sarate sau pe legume/fructe pentru a le carameliza. Acest zahar este, de asemenea, folosit in bauturi precum limonada, ceai sau cafea, dar si in sosuri. Retineti, insa, ca moderatia este esentiala, altfel zaharul de cocos poate fi la fel de periculos ca zaharul obisnuit.
In timp ce zaharul de cocos poate fi folosit ca inlocuitor pentru zaharul alb sau brun, nu este intotdeauna indulcitorul perfect din cauza dimensiunii granulelor (care pot fi foarte mici) si a punctului de ardere mai scazut. Retineti ca zaharul de cocos nu poate suporta temperaturi la fel de ridicate precum zaharul alb sau brun si se arde mai usor. Se dizolva cu usurinta in apa calda, ajutand la formarea de siropuri simple. De asemenea, se amesteca bine cu untul si ouale in produsele de patiserie.
Deoarece contine putin mai multi nutrienti decat zaharul obisnuit, poate fi considerat o alternativa buna. Cu toate acestea, contine zaharuri si un numar egal de calorii. Este compus in principal din zaharoza, impreuna cu cantitati mici de fructoza si glucoza. In timp ce zaharul de cocos are unele beneficii pe care nu le veti gasi in zaharul obisnuit rafinat, contine la fel de multe calorii, iar nutrientii prezenti sunt in cantitati foarte mici. Este important sa limitati consumul de zahar, indiferent de tip.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…