Vizita la ginecolog – cand e necesara si ce presupune

Vizita la ginecolog este esentiala in fiecare an si face parte din examenele medicale pe care orice femeie ar trebui sa le efectueze pentru a fi la curent cu starea de sanatate.

Cuprins:

1. Importanta controlului ginecologic

2. Cand e indicata vizita la ginecolog?

3. Controlul ginecologic in timpul sarcinii

4. Ce trebuie sa faci inainte de un control ginecologic?

5. Ce presupune controlul ginecologic?

6. Informatii utile

Importanta controlului ginecologic

Ginecologia este ramura medicinei care se ocupa de sanatatea si studiul organelor reproductive ale femeii. Termenul isi are originea in cuvatul grecesc „gyne”, care inseamna „femeie”, si logos, care inseamna „studiu”. Ginecologii sunt medici instruiti sa trateze afectiunile care apar la nivelul sistemului reproducator feminin.

Ati putea consulta un ginecolog pentru oricare dintre motivele urmatoare:

  • Tulburari menstruale
  • Fibromul uterin
  • Probleme ale sanilor
  • Sfaturi despre contraceptie, avort sau probleme sexuale
  • Tratamentul infertilitatii sau al bolilor cu transmitere sexuala (BTS)
  • Probleme aparute pe parcursul menopauzei
  • Cancer care apare la nivelul oricaruia dintre organele reproductive

Deoarece ginecologii au si studii de obstetrica, ei pot, de asemenea, supraveghea femeia pe parcursul sarcinii si la nastere. Multe femei isi aleg un ginecolog ca medic principal in timpul anilor vietii reproductive. Medicii de familie, internistii si unele asistente medicale pot contribui si ei la supravegherea ginecologica obisnuita.

O alta alternativa este moasa, o asistenta medicala care s-a specializat in obstetrica si ginecologie. Moasele pot ajuta, in anumite circumstante, la nasterea unui copil si pot fi parte a procesului de ingrijire prin efectuarea unor examinari de rutina a sanilor, examene ginecologice sau teste Papanicolaou. Ele trebuie intotdeauna sa lucreze cu cel putin un medic care sa fie disponibil pentru consultatii si urgente.

Sfaturi pentru alegerea medicului ginecolog

Pentru a gasi un ginecolog, puteti cere unui alt medic sa va recomande unul, puteti sa sunati la o clinica sau la un spital pentru sugestii sau intrebati-va prietenele daca va pot recomanda pe cineva.

In timpul primei vizite la ginecolog, va trebui sa cautati raspunsuri la intrebari importante: doctorul este dispus sa va explice lucrurile pe indelete intr-un limbaj pe care sa-l intelegeti? Va simtiti in largul dumneavoastra in preajma acestei persoane? Daca nu va simtiti, s-ar putea sa doriti sa consultati si un alt ginecolog inainte de a lua o decizie finala.

Cand e indicata vizita la ginecolog?

Medicii ginecologi spun ca femeile ar trebui sa inceapa sa mearga anual la control atunci cand devin active sexual sau in 2 sau 3 ani de la inceperea vietii sexuale. Si chiar daca nu sunteti active sexual, se recomanda ca o femeie sa aiba primul examen ginecologic pana la varsta de 21 de ani.

Majoritatea femeilor merg la un control ginecologic o data pe an. Medicii specialisti considera ca daca nu aveti in vedere sa concepeti un copil, puteti merge anual sau la fiecare 3 ani daca nu aveti alte probleme ginecologice. Problemele pot include frotiuri anormale, modificari ale perioadei mentruale si dureri sau iritatie in zona vaginala.

Prima vizita la ginecolog

Prima vizita poate fi doar o discutie simpla cu medicul ginecolog. Puteti afla la ce sa va asteptati la viitoarele vizite si sa obtineti informatii despre cum sa puteti avea grija de sanatate. De asemenea, puteti sa efectuati anumite examene, fie medicul va poate programa pentru diferite teste si examene ginecologice, precum testul Papanicolau.

Totodata, medicul va poate pune multe intrebari despre viata pe care o aveti, dar si despre familie, genetica, istoricul primei menstruatii. Unele dintre intrebari va pot parea personale, cum ar fi intrebari despre perioada menstruala sau despre activitatile sexuale (inclusiv sex vaginal, oral sau anal). Dar, stati fara grija, caci o mare parte din informatiile pe care le dezvaluiti sunt pastrate confidentiale.

Examene la prima vizita la ginecolog

Este posibil sa efectuati anumite examene la prima vizita la ginecolog. Cel mai adesea, sunt efectuate urmatoarele examene:

  • Examen fizic general
  • Examenul genital extern

De obicei, nu aveti nevoie sa aveti un examen pelvian la prima vizita, cu exceptia cazului in care aveti probleme, cum ar fi sangerari anormale sau dureri. Daca sunteti active sexual, puteti efectua teste pentru anumite infectii cu transmitere sexuala. Cele mai multe dintre testele pentru fetele adolescente pot fi facute de catre medic cu o mostra de urina. De asemenea, se pot face chiar si anumite vaccinuri daca este cazul.

Controlul ginecologic in timpul sarcinii

Prima vizita va fi probabil cea mai lunga din timpul sarcinii. La prima vizita, medicul dori sa va verifice semnele vitale,  va efectua, de asemenea, anumite examinari si teste, inclusiv teste de sange si urina. Este important sa intrebati medicul orice intrebari si sa raspundeti la orice ingrijorare pe care o aveti despre sarcina.

Semnele vitale indica starea functiilor esentiale ale corpului, cum ar fi bataile inimii, rata de respiratie si tensiunea arteriala. Aceste semne vor fi monitorizate indeaproape in timpul sarcinii pentru orice schimbare care ar putea indica problemele care stau la baza acesteia.

In timp ce va sunt luate semnele vitale, medicul va solicita data ultimei perioade menstruale. Acest lucru ii va ajuta sa va calculeze data scadentei. Medicul poate va dori, de asemenea, sa stie despre istoricul menstrual pe care l-ati avut. Acestea va pot cere detalii despre tipurile de metode de control al nasterii pe care le-ati utilizat recent, despre durata si regularitatea perioadelor menstruale si despre severitatea simptomelor premenstruale.

Ce trebuie sa faci inainte de un control ginecologic?

Se poate face control ginecologic in timpul menstruatiei?

Evitati sa va programati la medicul ginecolog atunci cand suntenti in timpul perioadei menstruale. Incercati sa programati controlul inainte sau dupa ce a trecut perioada menstruala, daca este posibil. Perioada menstruala poate interfera cu orice teste pe care trebuie sa le faca ginecologul, iar sangerarea poate face dificila pentru efectuarea examenului fizic.

Fara produse de igiena intima

Evitati sa folositi sapunuri sau servetele umede intime cu cel putin 24 de ore inainte de consultatia programata. De asemenea, trebuie sa evitati utilizarea oricarei creme sau produse vaginale inainte de examen, deoarece acestea pot masca orice conditii vaginale si pot duce la rezultate false de testare. Totodata, ideal este sa nu aveti activitate sexuala cu cel putin 3 zile inainte de efectuarea testului Papanicolau.

Lista cu intrebari

Faceti o lista cu orice intrebari ati putea avea, despre anumite curiozitati sau anumite lucruri care va ingrijoreaza. Este o idee buna sa le scrieti pentru ca s-ar putea sa le uitati daca sunteti prea emotionate in timpul vizitei.

Intrebarile  pot include orice probleme legate de menstruatie, evacuarea vaginala ofensiva, sangerarea dupa contactul sexual, metode de contraceptie,  durerea pelviana sau orice alta durere neobisnuita.

Nu va stanjeniti de intrebarile pe care doriti sa le puneti medicului ginecolog. Totul este absolut firesc, normal si natural. Pana la urma vorbiti despre sanatatea si organismul vostru.

Ce presupune controlul ginecologic?

Ce trebuie sa stiti inainte de vizita la ginecolog

Inainte de vizita la ginecolog si chiar de efectuarea unui test sau examen, medicul sau asistenta va vor intreba cateva lucruri de baza care sunt de obicei inregistrate intr-un fisier. Raspunsurile la aceste intrebari sunt folosite pentru a oferi o baza de informatii care pot fi utile pentru viitoarele vizite. Vi se pot pune intrebari precum:

  • Cand a fost ultima ta perioada menstruala?
  • Cat timp dureaza perioada menstruala?
  • Sunt menstruatiile regulate?
  • Simti durere in timpul menstruatiei? Daca da, cum ai descrie durerea?
  • Ai o viata sexuala activa?
  • Simti durere dupa un act sexual?
  • Aveti mancarimi sau durere genitala?
  • V-ati confruntat cu infectii vaginale?
  • Care sunt metodele de contraceptie folosite?
  • Aveti alte probleme medicale?
  • Exista o istorie a oricaror conditii medicale in familie?
  • Ati fost insarcinata?
  • Ati facut o intrerupere de sarcina?
  • Cand a fost ultima ta sarcina?
  • Crezi ca esti insarcinata?
  • Incerci sa ai un copil?
  • Ce metoda folositi pentru a preveni bolile cu transmitere sexuala?
  • Aveti mai mult de un partener sexual?

Examenul pelvian si testul Papanicolau

Chiar daca, probabil, nu ati mai facut un examen pelvian, ar trebui sa stiti ce este. Un alt test pe care il veti face mai tarziu (undeva la varsta de 19 – 21 de ani) este un test Papanicolau. Acest test verifica modificarile anormale ale colului uterin care ar putea duce la cancer.

Examenul pelvin are 3 parti:

  • Examen pelvian
  • Examen vaginal si cervical cu un specul
  • Verificarea organelor interne

Medicul va folosi un specul pentru a se uita la vagin si colul uterin. Cand faceti un test Papanicolau, un esantion de celule este luat din cervix cu o perie mica.

Pentru a va verifica organele interne, medicul va plasa unul sau doua degete lubrifiate in vagin si pana la colul uterin. Cealalta mana va apasa pe abdomen din afara.

Examinarea colului uterin

In timpul examinarii fizice a colului uterin, medicul va plasa mai multe degete in vagin pentru a evalua grosimea, lungimea si deschiderea colului uterin. Daca medicul  este preocupat de deschiderea sau lungimea colului uterin, acesta poate comanda o ecografie a colului uterin pentru o evaluare ulterioara. Un col uterin prelungit sau subtiat poate indica insuficienta cervicala sau slabiciune a colului uterin. Aceasta afectiune poate duce la complicatii grave, inclusiv la avort spontan si nastere prematura, astfel incat tratamentul trebuie administrat imediat.

Aceast tip de examinare este destinat pentru a determina cancerul de col uterin.

Examinarea uterului

Medicul va evalua, de asemenea, dimensiunea si forma uterului.

Evaluarea formei pelvisului

Dupa examinarea uterului, medicul va controla oasele pelvine pentru a evalua forma si dimensiunea canalului de nastere. Aceste informatii va pot ajuta medicul sa determine metoda cea mai buna de nastere atunci cand va fi cazul sau daca este cazul in momentul de fata. In  functie de rezultatele examenului pelvian, medicul va poate sugera o metoda de nastere naturala sau efectuarea unei cezariene, depinde de caz.

De asemenea, uneori in cadrul unui control ginecologic se va face si o examinare a sanilor.

Informatii utile

Cat costa o consultatie ginecologica

Preturile pentru o consulatie ginecologica difera in functie de clinica. Unele clinici particulare isi personalizeaza preturile pentru un control simplu ginecologic, fie pun la dispozitie pentru clienti diverse pachete promotionale in care sunt incluse:

  • Controlul ginecologic
  • Ecografie transvaginala
  • Test Babes – Papanicolau

De exemplu, un astfel de pachet se poate gasi la pretul de 250 de lei in anumite clinici.

In general, pentru un control ginecologic pretul variaza intre 150 si 200 lei.

Pentru mai multe informatii si clarificari, informati-va la cat mai multe clinici si alegeti fie o consulatie, fie un pachet promotional cu examene si teste incluse, care sunt potrivite nevoilor pe care le aveti.

Referinte:

  1. https://www.everydayhealth.com/sexual-health/when-to-see-a-gynecologist.aspx
  2. https://always.com/en-us/tips-and-advice/your-first-period/visiting-the-gynecologist-15-reasons-to-go
  3. https://medium.com/refinery29/what-i-wish-i-knew-before-my-first-gyno-appointment-bb76c305e4d3
  4. https://www.healthline.com/health/pregnancy/evaluation-physician#1
  5. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Your-First-Gynecologic-Visit-Especially-for-Teens?IsMobileSet=false
  6. https://www.wikihow.com/Prepare-to-See-a-Gynecologist-for-the-First-Time
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma