Verucile (negii) – de ce apar si cum se trateaza

Verucile sunt mici cresteri pe piele cauzate de virusul cunoscut sub numele de papilomavirus uman (HPV).

Cuprins:

1. Ce sunt verucile?

2. Tipuri de veruci

3. Cauze

4. Diagnostic

5. Tratament veruci

6. Sfaturi pentru prevenirea verucilor

Ce sunt verucile?

In momentul de fata se estimeaza ca aproximativ 25% din populatie are o veruca la un moment dat. Din fericire, cei mai multi negi sunt inofensivi. Cu toate acestea, deoarece sunt cauzate de anumite virusuri, negii sunt contagiosi. Acestia se pot raspandi prin contact direct de piele.

Verucile reprezinta formatiuni benigne (dar nu sunt canceroase), cresteri ale pielii care apar atunci cand un virus infecteaza stratul superior al pielii. Virusurile care cauzeaza formarea de negi se numesc papilomavirus uman (HPV). Este foarte probabil sa fiti afectat de virusuri daca va taiati sau va deteriorati pielea intr-un fel (lovituri, zgarieturi cutanate, etc.)

Verucile sunt de multe ori colorate pe piele, uneori sunt dureroase, alteori nu si pot fi de culoarea intunecata (maro sau gri-negru), plane si netede.

Tipuri de veruci

Verucile se pot dezvolta oriunde pe suprafata pielii si exista mai multe tipuri:

Veruci (negi) comuni

Verucile comune sunt localizate pe fata, maini si degete si apar in special la copii. Virusul care provoaca cresterea negilor se poate raspandi de la maini la fata prin atingere sau prin atingerea mainii (unghiilor) la gura.

Verucile comune cresc cel mai adesea pe degete, in jurul unghiilor si pe spatele mainilor.

Veruci (negi) plane

Verucile plane afecteaza atat pielea fetei, cat si pielea gatului, a incheieturilor si a genunchilor.

Veruci (negi) plantari

Verucile plantari sunt acelea care apar de obicei pe talpa picioarelor. De cele mai multe ori au aspectul unei piele dure, groase si cu formatiune (pata) neagra. Acest tip de negi provoaca durere in timpul mersului.

Veruci (negi) genitali

Verucile genitale sunt cele care apar pe organele genitale, da si in jurul acestora (anus, in interiorul rectului, langa sau pe vagin sau cervix). Acest tip de veruci au diverse aspecte si culori, iar uneori sunt atat de mici incat abia pot fi vazute cu ochiul liber. Din pacate, verucile genitale pot duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului in zona cervix.

Negii genitali (condyloma acuminata)

Epidemiologie

20 de milioane de oameni prezinta negi genitali iar 6,2 milioane de cazuri noi apar in fiecare an. Mai mult de 50% dintre adultii activi sexual au prezentat aceasta afectiune pe parcursul vietii. Majoritatea infectiilor sunt trecatoare formele cornice au risc crescut de malignizare.

Cancerul de col uterin este a doua cauza la nivel mondial de deces la femei, mai ales in tarile in curs de dezvolare (80%) unde nu exista programul de screening prin Test Papanicolau. In lume eista aproximativ 400.000 de cazuri de cancer de col uterin, numarul deceselor ajungand la 230.000 in fiecare an.

Infectia genitala subclinica cu HPV (tipurile 16, 18 (70%)) a fost evidentiata in 93% din cazurile de carcinoma cervical si se considera a fi cea mai importanta cauza de carcinom cervical invaziv.

Infectia se transmite pe cale sexuala, dar perioada de incubatie este variabila si frecvent este dificil de a determina sursa infectiei. Cele mai frecvente cauze sunt partenerii sexuali multipli, parteneri infectati asimptomatici. De asemenea riscul este crescut daca partenera precedenta a barbatului a avut cancer de col uterin.

In general evolutia lor este benigna. Unul din factorii care favorizeaza maligizarea sunt fumatul.

Manifestari clinice

Leziunile sunt conopidiforme, moi, apar la nivelul organelor genitale, a pielii perineului, a regiunii perianale. Celulele colului uterin infectate cu HPV nu prezinta leziuni evidentiabile. Aceste leziuni se pot evidentia dupa aplicare locala de acid acetic (otet) diluat care determina albirea epiteliului afectat.

Tratament

Crioterapia, excizia chirurgicala, vaporizarea laser, podofilina, podofilotoxina, acid tricloracetic pentru leziunile externe.
Examenul Papanicolau efectuat anual ajuta la stadializarea infectiei subclinice si permite initierea tratamentului cracteristic stadiului bolii.

Preventia

Evitati contactul cu leziunile!
Posibilitatea transmiterii si durata infectivitatii dupa tratament este necunoscuta. Folosirea prezervativelor a fost asociata cu o rata redusa a cancerului de col uterin, o afectiune asociata infectiei cu HPV.

Veruci (negi) periunghiale

Verucile periunghiale se gasesc in jurul unghiilor de la picioare. Acest tip de negi pot sa afecteze destul de mult cresterea normala a unghiilor de la picioare.

Veruci (negi) vezici

Verucile vezice dunt proeminente, lungi, inguste si apar cel mai adesea in jurul sau pe buze, pleoape, gat, degete de la maini si de la picioare. Acestea se pot raspandi rapid pe alte parti ale corpului, insa din fericire sunt nedurerosi.

Cauze

Verucile comune sunt cauzate de papilomavirus uman (HPV). Virusul este destul de obisnuit si are mai mult de 150 de tipuri, dar numai cateva cauze care pot afecta negii de pe maini. Unele tulpini de HPV sunt dobandite prin contact sexual. Majoritatea formelor sunt, totusi, raspandite prin contact obisnuit cu pielea sau prin obiecte comune, cum ar fi prosoapele. Daca va muscati sau aveti obiceiul neigienic de a va roade unghiile, de asemenea, puteti cauza negi sa se raspandeasca pe varful degetelor si in jurul unghiilor.

Sistemul imunitar al fiecarei persoane raspunde diferit la virusul HPV, astfel incat nu oricine care vine in contact cu HPV dezvolta negi.

Factori de risc

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta negi includ:

  • Copiii si adultii tineri, deoarece trupurile lor nu s-au dezvoltat 100& si nu au imunitate la virus
  • Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi persoanele cu HIV / SIDA sau persoanele care au efectuat transplanturi de organe

Diagnostic

Daca observati cresteri anormale de tipul unor mici bulgari sau modificari ale pielii – care pot sau nu sa fie insotite de mancarime, durere sau sangerare trebuie sa va faceti o programare medic. Un examen fizic rapid va fi suficient pentru diagonsticare.

Examenul fizic va permite medicului sa distinga negii de alte afectiuni ale pielii, cum ar fi cancerul. Pentru a diagnostica corect verucile genitale, este posibil ca medicul vostru sa fie nevoit sa indeparteze printr-un esantion mic de tesut (biopsie ).

Exista, de asemenea, cateva teste de laborator disponibile care sunt utile pentru a diagnostica anumite tulpini de HPV si pentru a vedea daca infectia este sau nu probabil sa devina canceroasa.

Tratament veruci

Cele mai frecvente veruci dispar fara a urma un tratament, desi poate dura un an sau doi si se pot dezvolta alte noi veruci in apropiere. Unii oameni aleg sa-si trateze negii la medic, deoarece tratamentul la domiciliu nu functioneaza tot timpul, iar verucile sunt deranjante, se raspandesc rapid si pot fi dureroase.

Scopurile tratamentului efectuat la medicul specialist este de a distruge negii, de a stimula un raspuns imunitar pentru a lupta impotriva virusului sau ambele. Tratamentul poate dura saptamani sau luni. Chiar si cu tratament, negii tind sa reapara sau sa se raspandeasca. Medicii incep, in general, cu cele mai putin dureroase metode, mai ales atunci cand trateaza copiii mici.

Medicul specialist va poate sugera una dintre urmatoarele abordari, in functie de locatia negilor, simptome si preferinte. Aceste metode sunt uneori utilizate in combinatie cu tratamentele la domiciliu, cum ar fi acidul salicilic.

Peeling

Medicament puternic de peeling (curatare cu acid salicilic). Medicamente cu medicamente pe baza de prescriptie medicala cu acid salicilic, prin indepartarea straturilor de negi. Studiile arata ca acidul salicilic este mai eficient atunci cand este combinat cu inghet.

Crioterapie

Inghetare (crioterapie). Terapia de inghetare facuta la cabinetul medicului implica aplicarea azotului lichid direct pe negi. Metoda de inghetare provoaca un blister care se formeaza sub si in jurul negilor. Apoi, tesutul mort se indeparteaza in decurs de o saptamana. Aceasta metoda poate, de asemenea, stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva verucilor virale. Veti avea nevoie probabil ca acest tip de tratament sa se repete o data la ceva timp.

Efectele secundare ale crioterapiei includ dureri, semne pe piele si piele decolorata in zona tratata. Deoarece aceasta tehnica poate fi dureroasa, de obicei nu este utilizata pentru a trata negi ale copiilor mici.

Alti acizi. Daca acidul salicilic sau inghetarea nu functioneaza, medicul vostru poate incerca acidul tricloroacetic. Cu aceasta metoda, medicul curata mai intai suprafata negilor si apoi aplica acidul cu o scobitoare de lemn. Este nevoie de tratamente repetate in fiecare saptamana. Efectele secundare sunt o senzatie de arsura si durere in locul afectat.

Interventie chirurgicala minora. Medicul poate taia tesutul care este in plus. In acest caz,  medicul poate lasa o cicatrice in zona tratata.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser pulsatoriu arde (cauterizeaza) vasele de sange mici. Tesutul infectat moare in cele din urma si negii cad. Dovezile privind eficienta acestei metode sunt limitate si pot provoca dureri si cicatrizari.

Daca negii nu raspund tratamentelor standard, un dermatolog sau un alt medic specialist va poate oferi alte optiuni pentru tratare.

Imunoterapia incearca sa faca sistemul imunitar al pacientului sa distruga verucile

Bleomicina sau Blenoxanul poate fi injectat in negi pentru a ucide virusul. Bleomicina este, de asemenea, utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer .

Retinoidele, derivate din vitamina A, perturba cresterea celulara a pielii.

Antibioticele sunt eficiente numai in cazul infectiilor.

Negi obisnuiti, in special din jurul unghiilor si picioarelor, pot fi dificil de eliminat complet sau permanent.

Daca negii au disparut, dar virusul ramane in organism si mai ales in zona localizata de veruci, este posibil ca acestia sa reapara la scurt timp.

Vaccinul pentru veruci

Pentru verucile genitale, exista o alta metoda pentru a face negii sa dispara, si anume prin vaccinare, care afecteaza femeile cu varsta cuprinsa intre 9 si 45 de ani si barbati cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani.

HPV sau papilomavirusul uman este un virus cu transmitere sexuala care poate provoca cancer de col uterin, veruci genitale si alte probleme de sanatate.

Vaccinul protejeaza impotriva tipurilor de HPV care provoaca aproximativ 90% din toate condiloamele genitale. De asemenea, vaccinul previne infectia cu tipuri de HPV care provoaca 70% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Exista, de asemenea, o alta vaccinare pentru HPV disponibila; aceasta vaccinare protejeaza impotriva a doua tipuri de HPV care provoaca 70% din toate cazurile de cancer de col uterin, dar nu protejeaza impotriva tulpinilor care cauzeaza condiloame genitale.

In afara de verucile genitale sau plantare, multe negi vor disparea singure, fara tratament. Cu toate acestea, daca le gasiti deranjante, medicul va poate prescrie un tratament, cum ar fi crioterapia. Aceasta implica inghetarea verucii cu azot lichid sau incercati si alte medicamente prescrise de medic.

Tratament naturist pentru veruci

Otetul a fost folosit de mii de ani pentru a trata o varietate de afectiuni diferite, de la dureri de stomac si diabet zaharat.

Ideea ca otetul de de mere poate fi folosit pentru tratarea verucilor a rezistat testului timpului. In general, otetul de mere este considerat a fi eficient pentru a trata negii in urmatoarele moduri:

  • Otetul este un acid (acid acetic), deci poate omori anumite tipuri de bacterii si virusuri de contact.
  • Otetul arde si incet distruge pielea infectata, provocand caderea negilor si functioneaza similar cu acidul salicilic .
  • Iritatia din acizi stimuleaza capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva negilor.

Verucile si otetul de mere

Aveti nevoie doar de o un prosopel de bumbac, de apa, de otet de mere si de banda de banda sau de un bandaj.

  • Se amesteca trei linguri de otet de mere intr-o cana cu apa.
  • Inmuiati un prosop de bumbac in solutia facuta de otet cu apa.
  • Aplicati prosopul de bumbac direct pe negi.
  • Acoperiti cu un bandaj, mentinand prosopul de bumbac deasupra negilor si lasati sa fie acoperit peste noapte in timp ce dormiti (sau pentru mai mult timp daca este posibil).
  • Scoateti prosopul de bumbac si bandajul si apoi aruncati-le. Acestea nu vor mai fi refolosite, doar prosopul in cazul in care este spalat la o temperatura foarte mare pentru a ucide bacteriile.
  • Repetati in fiecare noapte acest procedeu pana cand negii cad si dispar.

O alta metoda este de a crea o solutie in care sa stati cu mainile sau cu picioarele:

  • Se amesteca otet de mere si apa intr-o galeata sau intr-un recipient mare.
  • Puneti zona afectata cu negi pentru aproximativ 15 minute in fiecare zi in recipient.
  • Clatiti pielea cu apa cand ati terminat.

Din pacate, exista putine dovezi stiintifice conform carora otetul de mere este eficient pentru tratarea tuturor tipurilor de veruci. Studiile au aratat ca otetul poate omori agentii patogeni nocivi intr-un laborator.

Otetul este uneori folosit ca dezinfectant de uz casnic sau ca o modalitate de conservare a alimentelor. Cu toate acestea, cercetatorii nu sustin utilizarea de otet pentru a lupta impotriva infectiilor la oameni, fie atunci cand este aplicat direct pe piele sau ingerate.

Otetul de mere se crede ca functioneaza similar cu alti acizi, inclusiv acidul salicilic.

Simptome – reactii alergice la otet

Simptomele unei reactii alergice pot include:

  • respiratie dificila
  • eruptii cutanate sau urticarie
  • ameteala
  • batai rapide ale inimii

Sfaturi pentru prevenirea verucilor

Pentru a preveni din timp verucile, ideal ar fi sa vedeti medicul daca:

  • Aveti negi pe fata sau pe o alta parte sensibila a corpului (de exemplu, organele genitale, gura, narile)
  • Observati sangerari sau semne de infectie, cum ar fi puroi in jurul unui neg
  • Ce poate semana cu acneea poate fi un neg si este dureros, ba chiar persista si nu trece de la sine
  • Culoarea malformatiei se modifica
  • Aveti diabet sau o deficienta imuna, cum ar fi HIV / SIDA sau alte boli autoimune

Prevenirea raspandirii de veruci

Pentru a preveni raspandirea negilor, dermatologii recomanda urmatoarele:

  • Nu ridicati si nu zgariati (sau scarpinati) la verucile.
  • Spalati-va pe maini in mod regulat, mai ales daca v-ati atins sau ati atins negii unei persoane.
  • Purtati pantofi de piscina in dusuri publice, vestiare si atunci cand mergeti la piscina.
  • Nu atingeti negii cuiva.
  • Acoperiti negii cu un bandaj.
  • Pastrati piciorul uscat, deoarece umiditatea tinde sa permita raspandirea negilor.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/skin/warts
  2. https://medlineplus.gov/warts.html
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/symptoms-causes/syc-20371125
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/diagnosis-treatment/drc-20371131
  5. https://medbroadcast.com/condition/getcondition/warts
  6. https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts
  7. https://www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-warts
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma