Tiroidectomia – indicatii, recomandari si recuperarea dupa procedura

Tiroidectomia este interventia chirurgicala de indepartarea a glandei tiroide – intreaga tiroida sau o parte. Iata cand este indicata operatia, cum decurge si ce presupune recuperarea.

Cuprins:

1. Ce este tiroidectomia?
2. Indicatiile interventiei
3. Procedura de tiroidectomie
4. Recuperarea dupa interventie
5. Efecte secundare si riscuri dupa operatie

Ce este tiroidectomia?

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata la nivelul gatului, chiar sub marul lui Adam. Produce hormonul tiroxina care controleaza metabolismul organismului (de exemplu, greutatea, ritmul cardiac, temperatura si cresterea). O tiroidectomie este o procedura chirurgicala pentru indepartarea totala sau partiala a glandei tiroide. Este folosita pentru tratarea bolilor tiroidei, inclusiv:

Tiroidectomia este in mod traditional o interventie chirurgicala efectuata printr-o incizie orizontala mica in partea din fata a gatului. Intreaga glanda poate fi indepartata sau doar un singur lob, o portiune a unui lob sau si alte structuri.

Tipuri de tiroidectomie

In functie de motivul unei tiroidectomii, intreaga glanda tiroidia sau doar o parte din glanda va fi indepartata. Diferitele tipuri de tiroidectomie includ:

  • lobectomia tiroidiana partiala (o procedura rara) – se elimina doar o parte a unui lob tiroidian;
  • lobectomia tiroidiana – un intreg lob tiroidian este eliminat;
  • lobectomia tiroidiana cu istmectomie – unlob tiroidian este indepartat, impreuna cu sectiunea dintre cei doi lobi (numita istm tiroidian);
  • tiroidectomia subtotala – se indeparteaza un singur lob tiroidian, istmul si o parte a celui de-al doilea lob;
  • tiroidectomia totala – intreaga tiroida este indepartata.

Indicatiile interventiei

Tiroidectomia conventionala se poate efectua din urmatoarele motive:

  • pentru a elimina tumorile mari tiroidiene maligne (canceroase);
  • pentru a trata furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica, un sindrom rar in care glanda tiroida hiperactiva produce niveluri extrem de ridicate de hormon tiroidian care nu poate fi controlat cu usurinta;
  • pentru a indeparta o parte sau intreaga glanda marita ce apasa pe structurile inconjuratoare din gat, mai ales daca aceasta presiune afecteaza inghitirea sau respiratia;
  • pentru a elimina si pentru a evalua un nodul tiroidian.

Uneori, ca alternativa la o tiroidectomie conventionala, tiroidectomia endoscopica poate fi facuta pentru a elimina chisturile tiroidiene mici sau nodulii tiroidieni benigni mici (mai putin de 4 cm). Tiroidectomia endoscopica nu este de obicei folosita pentru a trata mai multi noduli tiroidieni, cancerul tiroidian sau furtuna tiroidiana.

Procedura de tiroidectomie

Inainte de operatie, se vor face teste de laborator si proceduri de imagistica. Vi se vor oferi instructiuni despre ce sa mancati si sa beti si ce medicamente sa luati cu o zi inainte de operatie.

In mod ideal, nu trebuie sa luati aspirina sau alt diluant sangvin timp de o saptamana inainte de operatie. Respectati instructiunile oferite de medic.

O tiroidectomie se face cu anestezie generala. Dupa anestezie, chirurgul face o incizie in partea din fata a gatului. Muschii de baza sunt deschisi pentru a expune glanda tiroida. Chirurgul localizeaza si are grija sa nu raneasca glandele paratiroide si nervii laringieni recurenti, in timp ce elibereaza glanda tiroida de aceste structuri inconjuratoare. Urmatorul pas este extragerea alimentarii cu sange de portiunea glandei tiroide care urmeaza sa fie indepartata. Medicul indeparteaza tiroida sau doar o parte a ei. Se poate plasa un sistem de drenaj, un tub din plastic moale care permite ca fluidele tisulare sa fie eliminate. Incizia este inchisa fie cu fire de sutura, fie cu cleme metalice. Un pansament este plasat peste incizie.

In tiroidectomia endoscopica, un instrument de vizualizare numit endoscop si mici instrumente chirurgicale vor fi introduse in zona gatului prin 3-4 incizii mici. Fiecare incizie are aproximativ 3 – 5 mm lungime. Apoi, chirurgul va folosi o camera minuscula fixata pe endoscop pentru a ghida instrumentele si pentru a indeparta tesutul tiroidian. La sfarsitul procedurii, inciziile vor fi inchise.

Recuperarea dupa interventie

Dupa operatia de tiroida, veti avea nevoie de analize de sange periodic pentru a va masura nivelul hormonilor tiroidieni. Nivelurile de calciu si fosfor sunt verificate pentru a evalua functia glandelor paratiroide, care sunt uneori deteriorate in timpul operatiei de tiroida. Daca toata glanda tiroida a fost eliminata, se recomanda de obicei sa luati tratament de inlocuire a hormonilor tiroidieni pentru tot restul vietii.

Ar trebui sa evitati orice activitate fizica intensa sau ridicarea de obiecte grele timp de cateva saptamani. Excesul de activitate va poate creste riscul de a dezvolta un hematom sau poate  afecta recuperarea.

Medicamente dupa operatia de indepartare tiroida

Daca ati avut o tiroidectomie totala, va trebui sa beneficiati de tratament de substitutie a hormonilor tiroidieni (cum ar fi Euthyrox sau Novothyral) pentru tot restul vietii, deoarece nu mai aveti glanda tiroida care sa furnizeze hormonul necesar. Gestionarea hormonului tiroidian se face prin teste de sange. Daca nivelul de calciu este scazut sau aveti simptome de calciu scazut in sange, este posibil sa fie necesar sa luati suplimente de calciu in urma tiroidectomiei.

Ingrijirea inciziei

Dupa operatie, este posibil sa aveti cusaturi care trebuie sa fie eliminate sau fire absorbabile. Puteti face dus, dar trebuie sa va mentineti gatul cat mai uscat. Nu trebuie sa va scufundati in apa pana la gat si sa udati incizia initial. Baia in cada trebuie evitata pana cand nu permite chirurgul. Incizia poate fi mai rosie initial si usor umflata. In timp, incizia va deveni roz si apoi alba, iar majoritatea se vindeca complet in 6-9 luni. Deoarece zona din jurul inciziei va fi predispusa la arsuri solare, folositi protectie solara ori de cate ori iesiti afara cel putin un an dupa operatie.

Efecte secundare si riscuri dupa operatie

Exista o serie de reactii adverse pe termen scurt pe care le pot experimenta pacientii dupa operatia de tiroida. Majoritatea acestora vor fi temporare, dar unele pot persista. Reactiile adverse frecvente care apar dupa operatie includ:

  • greata si varsaturi;
  • durere de gat si rigiditatea gatului – deoarece gatul este pus intr-o pozitie extinsa in timpul operatiei si multe persoane evita sa-si miste gatul dupa aceea;
  • durere in gat – in general din cauza tubului de respiratie plasat in timpul operatiei;
  • dificultati la inghitire (disfagie);
  • raguseala usoara – primele 1-2 saptamani dupa operatie.

Glanda tiroida trebuie indepartata numai daca exista un motiv concret sau o afectiune medicala care o necesita. Ca in cazul tuturor operatiunilor, persoanele obeze, care fumeaza sau au o alimentatie deficitara prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii legate de anestezicul general in sine. Raguseala sau pierderea vocii se pot dezvolta daca nervul laringian recurent este ranit sau distrus in timpul operatiei.

Hipoparatiroidism tranzitoriu dupa operatie

Poate aparea daca glandele paratiroide sunt afectate sau indepartate in momentul tiroidectomiei. Cele patru glande paratiroide se afla in spatele glandei tiroide si sunt uneori ranite sau indepartate in timpul operatiei. Aceste glande sunt responsabile de controlul nivelului de calciu din organism. Chiar si atunci cand aceste glande nu sunt deteriorate, aproximativ 5% dintre oameni pot avea simptome temporare ale unui nivel scazut de calciu (hipocalcemie) si problema poate persista pana la 6 luni.

Hipotiroidism dupa operatia de tiroida

Pentru o tiroidectomie totala se va oferi terapie de inlocuire a hormonilor tiroidieni. In caz de tiroidectomie subtotala, hipotiroidismul este mai putin frecvent, afectand aproximativ 20 % dintre persoane.

Daca medicul va prescrie terapia de inlocuire a hormonilor tiroidieni, asigurati-va ca ati inteles ce v-a prescris medicul – cand trebuie sa incepeti medicatia, ce medicament aveti nevoie si in ce doza. De asemenea, este important sa vorbiti despre factorii ce pot afecta absorbtia medicamentului.

Complicatiile dupa procedura

Desi chirurgia tiroidiana este considerata o procedura relativ sigura, uneori pot aparea complicatii. Unele dintre acestea necesita un tratament prompt, de aceea este important sa fie constienti de potentialul lor.

Hematom

Sangerarea in tesuturile din jurul gatului (un hematom la gat) este neobisnuita, dar poate pune viata in pericol, daca nu este diagnosticata si tratata prompt. Majoritatea hematoamelor apar in termen de 24 de ore de la interventia chirurgicala. Simptomele pot include o zona ferma  si umflare pe partea din fata sau pe partea laterala a gatului (de obicei sub incizie), dureri in gat si simptome de obstructie a cailor respiratorii.

Hipoparatiroidism permanent

Desi este temporar in unele cazuri, hipoparatiroidismul cauzat de ranirea sau indepartarea glandelor paratiroide poate fi permanent. Deoarece doar una dintre cele patru glande paratiroide este necesara pentru a regla nivelul de calciu, starea este neobisnuita, afectand aproximativ 2 % dintre persoanele care au o tiroidectomie. Factorii care cresc riscul de hipoparatiroidism dupa operatia de tiroida includ un diagnostic de cancer tiroidian, o durata mai lunga a bolii tiroidiene inainte de operatie, o incizie centrala si eliminarea unei cantitati mari de tesut tiroidian.

Leziune a nervului laringian

Mai putin de 1 %  dintre persoanele care prezinta tiroidectomie vor suferi leziuni ale nervului laringian recurent sau ramurii externe a nervului laringian superior. In plus fata de raguseala persistenta, afectarea nervului laringian recurent poate duce la alte simptome dupa operatie. Acestea pot include tuse necontrolata atunci cand persoana vorbeste, dificultati de respiratie etc.

Infectii

Riscul de infectie este prezent la orice tip de interventie chirurgicala. Tratamentul include de obicei antibiotice intravenos.

Furtuna tiroidiana

Furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica este o afectiune cauzata de niveluri foarte ridicate de hormon tiroidian circulant. Este neobisnuita, dar cand apare dupa tiroidectomie, este de obicei asociata cu boala Basedow. Simptomele includ febra, transpiratii abundente, ritm cardiac rapid si uneori delir.

Factori de risc

In timp ce complicatiile pot afecta pe oricine, exista unii factori de risc care cresc riscul de efecte adverse. Acestia includ:

  • varsta peste 70 de ani;
  • fumatul;
  • prezenta altor afectiuni medicale, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau o afectiune hemoragica;
  • cancerul tiroidian, mai ales atunci cand se face o disectie centrala a gatului pentru a indeparta ganglionii limfatici

Referinte:
(1) Thyroidectomy, link: https://endocrinesurgery.ucsf.edu/conditions–procedures/thyroidectomy.aspx
(2) Thyroidectomy, link: https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/thyroidectomy-a-to-z
(3) Thyroidectomy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7016-thyroidectomy
(4) Removing Thyroid Due To Cancer, link: https://www.webmd.com/cancer/thyroid-cancer-surgery-removal
(5) Thyroidectomy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/thyroidectomy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma