Tendinita – cauze, simptome, tratament

Tendinita este inflamatia sau iritarea unui tendon, cel care ataseaza muschiul de os. Aflati mai multe despre tendinita din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este tendinita?
  2. Localizari
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Cand trebuie sa mergi la medic?
  6. Tratament
  7. Masuri de preventie

Ce este tendinita?

Tendinita este o afectiune caracterizata de un tendon inflamat. Conditia apare atunci cand o persoana suprasolicita sau raneste un tendon, de exemplu, in timpul activitatilor sportive. Tendinita este in mod normal provocata de o leziune acuta cu inflamatie.

Acesta afecteaza adesea cotul, incheietura mainii, degetul, coapsa si alte parti ale corpului.

Partea corporala care este implicata ii poate da denumirea. De exemplu, tendinita lui Ahile. Alte denumiri cunoscute sunt cotul jucatorului de tenis sau cotul jucatorului de golf, genunchiul saritorului si umarul vanatorului.

Tendinita poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa in randul adultilor care fac mult sport. Persoanele in varsta sunt, de asemenea, susceptibile, deoarece au tendoane care tind sa piarda din elasticitate si sa devina mai slabe odata cu varsta.

Tendinoza are simptome similare, dar este o afectiune cronica sau pe termen lung si este degenerativa.

Ce este un tendon?

Un tendon este un tesut care ataseaza muschiul de os. Este flexibil, dur si fibros si poate rezista tensiunii. Un ligament se extinde de la os la os la o articulatie, in timp ce un tendon se extinde de la muschi la os.

Tendoanele si muschii lucreaza impreuna si exercita o forta de tragere. Tendoanele si ligamentele sunt dure si fibroase, dar sunt cunoscute ca tesuturi moi, deoarece sunt moi in comparatie cu osul.

Daca teaca din jurul tendonului devine inflamata, mai degraba decat tendonul in sine, starea se numeste tenosinovita. Tendinita si tenosinovita pot aparea in acelasi timp.

Epicondilita este o inflamatie a tendoanelor diferitilor muschi ai antebratului la nivelul insertiilor pe cot. Inflamatia se situeaza, de cele mai multe ori, la nivelul epicondilului, cateodata la nivelul epitrohleei. Aici este vorbe despre epitrohleita. Aceasta inflamatie este numita in mod curent tendinita. Daca nu este periculoasa, in schimb este cateodata suparatoare si dureroasa.

Cum se manifesta tendinita?

Pacientul prezinta dureri localizate la nivelul cotului sau al antebratului, putand iradia spre cot. Oboseala cauzata de durere este responsabila de imprecizia gesturilor. Se observa o diminuare a fortei la cotul atins.

Localizari

Exista diferite tipuri de tendinita care afecteaza anumite parti ale corpului.

Tendinita lui Ahile (tendinita calcai)

Tendonul lui Ahile se afla intre calcai si muschii gambei. Tendinita lui Ahile este un traumatism sportiv des intalnit. De asemenea, poate fi cauzata de pantofii care nu se potrivesc sau care nu suporta in mod corespunzator piciorul. Apare cel mai des la pacientii cu poliartrita reumatoida.

Tendinita muschiului supraspinos

In cazul acesta, tendonul din jurul varfului articulatiei umarului devine inflamat, provocand durere atunci cand bratul este miscat, mai ales cand este ridicat.

Unii pacienti declara ca dormitul pe umarul afectat provoaca dureri puternice. Daca si alte tendoane din aceeasi zona sunt afectate, pacientul poate avea sindromul rotatorilor (sindromul de impingement al umarului).

Cotul jucatorului de tenis sau cotul jucatorului de golf (tendinita cot)

Un simptom comun al epicondilitei laterale, cunoscuta si sub numele de cotul jucatorului de tenis, este durerea pe partea exterioara a cotului. Poate radia in jos spre incheietura mainii.

Epidonilita medie sau cotul golferului este caracterizata de o durere pe partea interioara a cotului si este mai frecventa in randul jucatorilor de golf. Durerea este mai acuta cand pacientul incearca sa se ridice. Durerea uneori radiaza pana la incheietura mainii.

Tenosinovita De Quervain

In acest caz, invelisul care inconjoara tendoanele degetului mare, aflate intre degetul mare si incheietura mainii, devine inflamat. Pacientii acuza aparitia unei umflaturi in acea zona, iar miscarea degetului mare devine dureroasa.

Tendinita la deget

Degetul aratator sau degetul mare pocnesc in momentul in care sunt indreptate. Se fixeaza intr-o pozitie indoita deoarece teaca tendonului din palma mainii este ingrosata si inflamata si nu permite tendonului sa se miste usor. Uneori, se formeaza un nodul de-a lungul tendonului.

Tendinita la incheietura mainii (tendinita mana)

Acest lucru poate afecta jucatorii de badminton si angajatii de la liniile de productie pentru ca acestia folosesc in mod repetat aceeasi miscare a incheieturii mainii. Tendinopatia este un alt tip de leziune care afecteaza tendoanele incheieturii mainii. Aceasta este o conditie degenerativa mai degraba decat o inflamatie.

Tendinita patelara (tendinita genunchi)

Acest tip de tendinita mai poarta denumirea de tendinita rotuliana sau tendinita saritorului. Aceasta este o leziune a tendonului care leaga genunchiul de rotula. Tendonul patelar este legat de muschii din partea din fata a coapsei permitand extinderea genunchiului, astfel incat sa puteti lovi cu piciorul, sa alergati si sa sariti.

Tendinita patelara este intalnita mai frecvent la sportivii care sar destul de des in timpul meciurilor si antrenamentelor, cum ar fi baschetbalistii si voleibalistii. Cu toate acestea, chiar si persoanele care nu practica aceste sporturi pot face tendinita patelara.

La majoritatea oamenilor, tratamentul tendinitei patelare incepe cu terapia fizica prin care muschii din jurul genunchiului sunt intinsi si intariti.

Tendinita glezna

Tendinita gleznei poate implica tendonul lui Ahile, tendonul tibial posterior sau tendonul peroneal. Tendinita gleznei apare de obicei in urma unor traume, cum ar fi leziunile aparute brusc in timpul unor competitii sportive sau din cauza suprasolicitarii cauzate de alergare. Pot aparea, de asemenea, din cauza unor afectiuni sau boli inflamatorii de baza, cum ar fi artrita reumatoida si spondilita anchilozanta. Toate formele de tendinita cauzeaza durere, umflaturi si sensibilitate in zona tendonului implicat. Debutul poate fi rapid, cum se intampla in cazul unei accidentari sportive. Tratamentul imediat al tendinitei implica imobilizarea zonei, aplicarea ghetii si utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru reducerea inflamatiei.

Cauze

Tenisul este cea mai intalnita cauza a acestei inflamatii. Ea este provocata de tensiuni excesive si repetate asupra tendonului, prin succesiunea undelor de soc si a vibratiilor care ii sunt transmise prin intermediul osului si al muschilor.

Exista si alte activitati din timpul liber sau profesionale care o pot provoca, cum ar fi: folosirea burghiului, a masinilor de gaurit cu percutie sau cu vibratie, aparate de curatare etc. Chiar si treburile casnice pot sa provoace o tendinita (aspiratul covoarelor, de exemplu).

Unele probleme de sanatate se pot numara printre cauze. Persoanele cu diabet zaharat si artrita reumatoida au tendinta de a dezvolta tendinita.

Daca durerea se inrautateste brusc sau daca devine brusc imposibila miscarea unei articulatii, persoana trebuie sa solicite asistenta medicala.

Simptome

Simptomele apar in locul in care tendonul se ataseaza de un os.

Printre semne se numara:

  • durere tendon
  • durere care se agraveaza in timpul miscarii
  • senzatia ca tendonul pocneste in timp ce se misca
  • umflare, caldura si roseata in zona afectata
  • un nodul se poate forma de-a lungul tendonului

In cazul in care s-a produs o ruptura, se poate simti un gol de-a lungul tendonului, iar miscarea va fi extrem de dificila.

Simptomele pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani sau chiar luni.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Cele mai multe cazuri de tendinita pot fi ameliorate si tratate acasa. Este recomandat, insa, sa luati legatura cu medicul daca semnele si simptomele persista si va afecteaza activitatile zilnice pentru mai mult de cateva zile.

Diagnostic

In primul rand, medicul va intreba care sunt simptomele si va efectua un examen fizic. Atunci cand doctorul incearca sa miste tendonul, se poate auzi un scartait. Acest lucru se intampla deoarece invelisul tendonului a devenit mai gros si mai inflamat.

Daca o anumita zona a tendonului este sensibila, acest simptom poate indica dezvoltarea unei tendinite.

Daca problema nu se amelioreaza dupa odihna, aplicarea ghetii si administrarea de medicamente, medicul poate recomanda cateva teste.

Medicul poate efectua o radiografie care poate arata depuneri de calciu in jurul tendonului, lucru care poate ajuta la confirmarea diagnosticului.

Exista si alte teste de imagistica, cum ar fi ecografia sau RMN-ul, care pot arata ca invelisul tendonului este umflat.

Tratament

Principala masura care se impune este luarea unui repaus din cand in cand, pe plan sportiv si profesional, de indata ce apar primele alerte.

Creme tendinite

Se vor prescrie antiinflamatoare, pe cale locala sau generala. Infiltratii locale, foarte eficace, sunt rezervate in caz de esec al primului tratament caci numarul infiltratiilor realizabile este limitat. Multe alte tratamente au fost propuse, de la acupunctura pana la laserul medical. Acestea sunt eficace in unele cazuri, dar nu mai mult decat tratamentul clasic. Ele pot fi folosite ca tratament de ajutor.

Operatia

Chirurgia este folosita doar in cazuri extreme. Este posibila, totusi, evitarea acestei inflamatii, in cazul tenismenilor, prin diminuarea vibratiilor, ameliorarea si adaptarea materialuluifolosit, un cordaj mai putin intins, alegerea cadrului si a greutatii rachetei, purtarea unor bratari elastice la incheietura sau a unor cotiere elastice, pentru a atenua si a amortiza socurile violente, sisteme impotriva vibratiilor pentru masinile de uz profesional.

Tendoane dureroase tratament

Este importanta ameliorarea gesturilor sportive sau profesionale, intrucat orice defect tehnic, chiar si minor, implica o supraincarcare mai mult sau mai putin dureroasa resimtita la nivelul tendoanelor si muschilor astfel pusi la incercare. Durerea poate aparea in momentul efortului sau cateva ore mai tarziu. Ea este atunci localizata la exteriorul cotului sau la antebrat.

Durerea reapare de fiecare data cand cotul este supus efortului si din cauza unor gesturi inofensive, care in mod normal nu implica nicio durere. In alte cazuri, durerea este imediata, chiar in momentul activitatii necesitand o oprire si o consultatie de urgenta. Jena si durerea se vor intensifica daca tendoanele continua sa fie solicitate. Repausul este foarte important.

Tratament naturist

Alimentele pe care le consumati pot avea un impact drastic asupra inflamatiei, unele va ajuta sa va vindecati mai repede si sa preveniti accidentarile, in timp ce altele declanseaza umflarea si intarzie recuperarea.

Legumele

Toate tipurile de legume, in special cele cu frunze verzi sunt pline cu antioxidanti care lupta impotriva stresului oxidativ, una dintre principalele cauze ale inflamatiei. Incercati ca jumatate dintr-o masa sa contina legume gatite sau crude si sa consumati legume precum kale, broccoli, spanac si alte verdeturi. Legumele cu frunze si cruciferele sunt alimente bogate in special in antioxidanti si sunt incarcate cu vitamina C, vitamina K si minerale care accelereaza procesul de vindecare.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt, de asemenea, pline cu vitamina C care ajuta la reconstruirea colagenului, o componenta esentiala a tesuturilor. Alte alimente cu vitamina C sunt citricele, legumele verzi si ardeii grasi. Fructele de padure sunt, de asemenea, o sursa excelenta de antioxidanti care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, una dintre cauzele numarului crescut de accidentari la persoanele in varsta. Ananasul este o alta alegere excelenta in materie de fructe, deoarece furnizeaza bromelaina, un compus excelent pentru tratarea umflaturilor si ranilor.

Alimente bogate in potasiu si magneziu

Alimentele bogate in potasiu, cum ar fi apa de cocos, avocado, verdeata si banane pot accelera vindecarea. Magneziul gasit in aceleasi alimente este, de asemenea, important pentru recuperarea musculara, circulatia sanatoasa si buna odihna.

Masuri de preventie

Pentru a reduce riscurile de tendinita, urmati aceste sfaturi:

Imbunatatiti-va tehnica

Daca aveti o tehnica defectuoasa in timpul activitatilor pe care le desfasurati, exista mari riscuri sa dezvoltati probleme la tendoane. Puteti lua anumite lectii, puteti urma sfaturi sau instructiuni profesionale atunci cand incepeti un nou sport sau folositi un echipament de exercitii fizice.

Faceti miscari de stretching

Faceti miscari de intindere dupa terminarea exercitiilor fizice. Acest lucru este necesar pentru a maximiza capacitatea de miscare a articulatiilor. De asemenea, puteti reduce si combate riscurile de accidentari. Cel mai bun moment pentru a face stretching este dupa sport, cand muschii sunt incalziti.

Luati masuri de preventie la locul de munca

Acest lucru presupune reglarea scaunului, a tastaturii si a spatiului de lucru, asa cum este recomandat pentru inaltimea, lungimea bratelor si sarcinilor obisnuite. Astfel va puteti proteja toate articulatiile si tendoanele de stresul excesiv.

Pregatiti-va muschii

Intariti-va muschii solicitati in timpul activitatilor zilnice pentru a rezista mai bine la stres si sarcina.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/175596.php
  3. https://www.medicinenet.com/ankle_pain_and_tendinitis/article.htm#what_injuries_can_cause_ankle_pain__and_how_are_they_treated
  4. https://draxe.com/tendonitis/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma