Spasmul intestinal este o contractie spontana si brusca a muschilor colonului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si cum poate fi vindecat acest spasm intestinal.

Cuprins:

  1. Ce este spasmul intestinal?
  2. Boli care pot cauza spasm intestinal
  3. Alte semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Regim alimentar
  7. Sfaturi pentru prevenirea spasmelor intestinale

Ce este spasmul intestinal?

Spasmul intestinal este o contractie spontana si brusca a muschilor din colon. Colonul este parte componenta a intestinului gros, fiind responsabil cu formarea, depozitarea si excretia fecalelor.

Spasmele intestinale sunt frecvent asociate cu sindromul intestinului iritabil (SII). Aceste spasme pot fi un semn sau un simptom al acestei afectiuni. De fapt, spasmele de colon apar atat de frecvent in cadrul SII, incat tulburarea intestinala este uneori cunoscuta si sub denumirea de „colon spastic„. Cu toate acestea, nu toti pacientii care sufera de sindromul intestinului iritabil s-au confruntat cu motilitate crescuta sau cu miscari intestinale, astfel incat termenul nu se aplica pentru fiecare persoana cu SII.

Pe langa acest sindrom, spasmele intestinale pot fi rezultatul altor afectiuni sau probleme de sanatate subiacente. Aceste simptome pot sa apara, de asemenea, fara niciun motiv identificabil.

Rolul acestor muschi

Muschiul colonului se contracta pentru a ajuta la transportarea fecalelor de-a lungul portiunii inferioare a tractului gastrointestinal (GI). In timpul unui spasm intestinal, muschii colonului se strang sau se contracta intr-un mod ineficient si neorganizat. Aceste contractii sunt adesea dureroase si evidente, in timp ce contractiile normale sunt rareori sesizabile.

Pe langa durere, spasmul intestinal poate provoca si alte simptome. Pacientii mai pot experimenta crampe, o nevoie brusca de a merge la toaleta si balonare. Semnele cu care o persoana se confrunta depind de cauza spasmelor si de cat de severe sunt acestea.

Boli care pot cauza spasm intestinal

Spasmul intestinal este de obicei un simptom al unei stari de sanatate subiacente. Sindromul intestinului iritabil (SII) este cea mai frecventa conditie de sanatate care poate provoca spasme de colon. Exista si alte afectiuni care pot produce, de asemenea, aceste contractii. Printre ele se numara:

  • colita ulcerativa
  • boala Crohn
  • colonul dilatat sau marit
  • acumularea de gaze in intestin
  • o infectie bacteriana la nivel intestinal
  • obstructie intestinala

O multime dintre simptomele spasmului intestinal sunt identice cu ale sindromului intestinului iritabil (SII). De aceea, este important sa mergeti la doctor si sa aflati daca simptomele sunt rezultatul unui spasm intestinal sau sunt provocate de o afectiune care sta la baza, cum ar fi SII.

Este neclar de ce au loc aceste spasme ale colonului, chiar si atunci cand este descoperita cauza care sta la baza acestora.

Simptomele sindromului intestinului iritabil se agraveaza atunci cand pacientul se confrunta cu stres si anxietate mai mult decat de obicei sau atunci cand mananca alimente bogate in grasimi, pe langa ceilalti factori declansatori. Aceste lucruri pot provoca spasm intestinal, dar legatura nu este in totalitate clara.

Alte cauze ale spasmului intestinal

Spasmul digestiv si mesele de Paste

Primavara marcheaza modificari ale stilului de alimentatie, uneori radicale sau generatoare de probleme, de la simplul discomfort pana la crize majore, finalizate cu asistenta medicala.

Exista o tendinta generala ca inaintea Pastelui dieta sa fie modificata, Postul Pastelui fiind o buna metoda de „detoxifiere” metabolica. Bogatia de legume de sezon face posibil acest lucru: se reface stocul de minerale si vitamine, este imbunatatita digestia prin aportul de fibre, dispare excesul de proteine si lipide cu care orgnismul se intoxica peste iarna. Rezultatul final: ne simtim mai bine, avem un tonus schimbat si o activitate digestiva optima.

Suprasolicitarea tubului digestiv

Dupa o perioada in care tubul digestiv a fost obisnuit cu anumite principii alimentare, suprasolicitarea lui produce reactii exagerate, traduse prin secretie in exces de sucuri digestive (suc gastric, suc intestinal, bila), precum si solicitare mecanica prin distensia exagerata a tractului digestiv. La tot acest stres, tubul digestiv reactioneaza printr-un singur mijloc de aparare, si anume, contractia sau spasmul stratului muscular din peretele acestuia.

Alte semne si simptome

Spasmele intestinale sunt contractii spontane ale muschilor din colon. Sindromul intestinului iritabil, denumit si SII, este o cauza des intalnita a spasmelor de colon. De fapt, termenul de spasm intestinal este uneori folosit ca sinonim pentru sindromul intestinului iritabil. La persoanele care sufera de acest sindrom, exista o serie de factori diferiti care pot declansa spasmele de colon, cum ar fi stresul sau o masa bogata in grasimi. Spasmul intestinal poate duce la mai multe simptome diferite.

Severitatea acestor semne de spasm intestinal poate varia de la o persoana la alta. Iata cateva semne si simptome ale unui spasm intestinal care pot aparea:

Crampe abdominale

Crampele abdominale sunt un simptom foarte frecvent al spasmelor de colon. Muschii puternic contractati ai colonului pot produce dureri abdominale severe. In unele cazuri, durerea si crampele se pot diminua sau pot disparea complet dupa ce persoana are o miscare intestinala (scaun). Persoanele care se confrunta cu un spasm intestinal care provoaca durere, poate, de asemenea, sa experimenteze schimbari in frecventa acestor miscari intestinale sau in aspectul scaunelor.

Modificari ale miscarilor intestinale

Spasmul de colon poate produce efecte diferite asupra miscarilor intestinale, in functie de muschiul colonului care este afectat de spasm. Colonul contine muschii longitudinali care se intind pe toata lungimea acestuia. Contine, de asemenea, muschi circulari care se infasoara in jurul diametrului sau. Cand apare spasmul muscular longitudinal, pacientul se confrunta de cele mai multe ori cu diaree, care este adesea insotita de o necesitate brusca, incontrolabila de a merge la toaleta. In contrast, atunci cand spasmul muscular este circular, rezulta constipatie. Persoanele cu sindromul intestinului iritabil pot avea alternativ spasme intestinale care provoaca diaree si spasme care produc constipatie. Spasmele intestinale pot provoca, de asemenea, o nevoie de a avea o alta miscare intestinala imediat dupa ce prima s-a incheiat.

Simptome suplimentare

Spasmul intestinal spontan provoaca frecvent gaze si balonare, ceea ce inseamna un disconfort suplimentar pe langa celelalte simptome. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil care au frecvent spasme de colon pot observa, de asemenea, prezenta unui mucus in scaun si pot avea in mod frecvent scaune moi. Este recomandata solicitarea de asistenta medicala pentru un diagnostic precis daca aveti dureri abdominale sau modificari ale miscarilor intestinale.

Diagnostic

Planul de diagnostic, precum si strategia de tratament aleasa de medic sunt determinate individual, in functie de varsta pacientului si de starea organismului. Medicul propune tipurile de analize suplimentare numai in urma unei discutii cu pacientul si a anamnezei. Mai intai, medicul ii palpeaza abdomenul pacientului. Pe baza acestei palpari sunt excluse simptome importante care pot indica o stare de urgenta.

Apoi sunt efectuate teste clinice generale si, in unele cazuri, analize suplimentare.

  • Hemoleucograma sau numarul total de celule din sange (identificarea markerilor unei inflamatii acute, evaluarea sistemului hematopoietic, detectarea unei eventuale anemii).
  • Analize de urina pentru evaluarea functiei renale.
  • Biochimie generala din sange pentru excluderea unei boli hepatice (determinarea numarului de transaminaze hepatice si a bilirubinei).
  • Hemoragii oculte in materii fecale.
  • Examinarea cu ultrasunete a cavitatii abdominale (ecografie abdominala).
  • Radiografia organelor abdominale cu substanta de contrast (principala metoda de excludere a obstructiei intestinale).
  • Endoscopie sau colonoscopie pentru diagnosticarea modificarilor organice in stomac si intestine.

Tratament

Tratamentul pentru spasmul intestinal are drept scop ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor cauzate de acestea. In prezent, nu exista niciun tratament sau o modalitate prin care poate fi prevenita permanent aparitia spasmelor de colon.

Daca ati primit un diagnostic de spasm intestinal, medicul va poate recomanda o serie de tratamente pentru aceste simptome suparatoare.

Schimbarea stilului de viata

  • Incercati sa va stresati cat mai putin. Invatati sa gestionati situatiile stresante si sa reduceti impactul asupra sanatatii mentale si fizice atunci cand acestea au loc. Acest lucru poate ajuta la prevenirea viitoarelor spasme de colon.
  • Faceti cat mai multa miscare. Sporirea exercitiilor fizice si efectuarea cat mai frecventa a activitatilor sportive pot ajuta la mentinerea tractului gastrointestinal in cea mai buna forma.
  • Mancati cat mai multe fibre. Fibrele adauga volum scaunelor. Astfel, riscurile ca scaunele sa fie moi sau sa alterneze in consistenta sunt mult mai mici. Fibrele se gasesc in fructe, legume, cereale integrale, fasole si leguminoase. Iritarea colonului mai poate fi evitata si prin renuntarea la alimentele care contin grasime. Aceste modificari pot ameliora spasmele de colon si pot preveni eventualele contractii viitoare.
  • Limitati sau renuntati la consumul de alcool si tutun. Ambele pot interfera cu functionarea sanatoasa a tractului gastrointestinal. De aceea, reducerea consumului sau renuntarea in totalitate la acestea pot ajuta la stoparea spasmelor intestinale viitoare.

Optiuni medicale

  • Medicamente anti-diaree. Fie ca sunt eliberate pe baza de prescriptie medicala, fie ca nu, medicamentele antidiareice pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome de spasme ale colonului si la eliminarea diareei.
  • Medicamente antispastice. Aceste medicamente sunt concepute pentru a calma muschii si pentru a reduce contractiile severe provocate de spasmele intestinale.

Care sunt complicatiile si cand trebuie sa mergeti la doctor

Spasmele intestinale pot fi grave intr-o prima faza si abia vizibile data urmatoare. Nu este clar de ce variaza in functie de severitate, dar acestea sunt rareori un semn al unei probleme serioase.

Pacientul poate avea nevoie de asistenta medicala de urgenta in cazul unui spasm intestinal doar daca prezinta si semne ale unei obstructii intestinale. Printre aceste simptome se numara:

  • dureri abdominale sau stomacale severe
  • greata
  • varsaturi
  • incapacitatea de a elimina scaunele

Acumularea de lichide si fecale in intestine poate fi o conditie care pune viata in pericol daca nu este tratata in mod corect si rapid.

Cu toate acestea, daca intampinati spasme intestinale frecvente sau alte simptome, luati legatura de urgenta cu medicul. Acesta poate gasi o posibila cauza. Daca diagnosticul a fost pus, puteti stabili cea mai buna metoda de tratament care sa va inlature spasmele viitoare. Daca acestea continua, puteti crea un plan, alaturi de medic, pentru tratarea oricaror efecte secundare ale spasmului.

Regim alimentar

Un tract digestiv care functioneaza normal este esential pentru bunastarea generala. Daca va confruntati des cu spasme intestinale, este esential sa acordati atentie dietei.

Alegeti alimente cu continut scazut de grasimi

Alegeti carne slaba de pasare si indepartati grasimea vizibila inainte de a o gati. Carnea fara adaos de grasime gatita la gratar, de exemplu, poate fi de ajutor. Alegeti produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi, cum ar fi laptele, branza si iaurtul, si optati pentru iaurt inghetat in loc de inghetata. Inainte de somn, evitati alimentele prajite si mancarurile cu sosuri cremoase.

Carbohidrati si fibre

De asemenea, este recomandat ca pacientii sa includa in mese paste, orez si alte alimente bogate in carbohidrati. Consumati cat mai multe fibre, insa fiti atenti la fasole, linte, varza, broccoli si alte alimente care produc gaze, pentru ca puteti resimti anumite dureri

Alimente care trebuie evitate

Anumite alimente pot provoca probleme, in special in perioadele de diaree. Printre acestea se numara

  • baconul
  • maioneza
  • nucile
  • porumbul
  • legumele crude
  • alimentele foarte condimentate
  • bauturile alcoolice, inclusiv berea sau vinul
  • bauturile care contin cafeina sau indulcitori artificiali numiti polioli.

Sfaturi pentru prevenirea spasmelor intestinale

Pe langa consumul atent al alimentelor, exista si alte strategii care pot ajuta la ameliorarea unui spasm intestinal. Consumati mese mai mici, mai dese si alegeti portii mai mici. Scopul este de a consuma zilnic cel putin opt pahare de lichide, de preferinta apa. Luati un supliment cu multivitamine si minerale care asigura 100% din consumul recomandat de vitamine si minerale si reduceti la minimum stresul. Daca aveti spasme intestinale si sunteti ingrijorati de aceasta stare, discutati cu medicul sau cu un nutritionist avizat pentru a afla care este cea mai buna dieta pe care trebuie s-o urmati.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/colon-spasm
  2. https://www.livestrong.com/article/260554-colon-spasm-symptoms/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma