Sindactilia (degete lipite) – cauze si solutii

Sindactilia (degete lipite) poate afecta degetele de la maini sau de la picioare. Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament folosite.

Cuprins:

1. Ce este sindactilia?
2. Care sunt cauzele?
3. Diagnosticarea sindactiliei
4. Metode de tratament

Ce este sindactilia?

Sindactilie inseamna ca degetele de la maini sau de la picioare sunt unite. De obicei sunt unite in astfel de cazuri cate doua degete – dar alteori pot fi unite 3, 4 sau toate 5. Sectiunea unita poate sa fie doar partial sau pana la baza. Uneori, degetele sunt unite doar de piele (sindactilie simpla). Alteori, pot imparti si aceleasi oase, tendoane si vase de sange (sindactilie complexa).

Sindactilia poate fi de mai multe feluri:

  • sindactilie incompleta – zona unita dintre degete este doar partial;
  • sindactilie completa – degetele sunt conectate prin tesut pana la capat;
  • sindactilie simpla – degetele sunt conectate numai prin tesut moale (piele);
  • sindactilie complexa – degetele sunt unite prin tesut moale si dur, cum ar fi cartilaj sau os;
  • sindactilie complicata – degetele sunt unite prin tesut moale si dur, dar intr-o forma neregulata (adica lipsesc unele oase).

In caz de sindactilie usoara, pacientul isi poate misca fara probleme mana sau piciorul. In alte cazuri, poate fi afectata capacitatea de miscare. De obicei sunt afectate aceleasi degete de la ambele maini sau picioare – afectare bilaterala.

Care sunt cauzele?

Majoritatea cazurilor de sindactilie apar atunci cand pielea nu reuseste sa se separe in timpul dezvoltarii fetale. Sindactilia este o malformatie congenitala. Apare din timpul sarcini – de obicei in saptamanile 6-8 de sarcina. In acest caz, pielea si/sau tesutul osos dintre degete nu se separa asa cum e normal in sarcina si degetele raman lipite. In etapa de dezvoltare embrionara mana are initial forma unei palete. Ulterior, degetele se separa. Insa, in anumite situatii pot aparea anumite nereguli si degetele nu se mai separa – esecul diferentierii. De cele mai mult ori este vorba despre un efect sporadic si izolat, fara cauze genetice. In alte cazuri, e vorba despre o trasatura mostenita. Si, in rare cazuri, sindactilia este asociata cu un sindrom genetic. Sindactilia poate sa apara uneori si cand zona nu se vindeca asa cum e de asteptat in urma unei leziuni severe, cum ar fi o arsura.

Uneori, dar in rare cazuri, sindactilia poate sa apara ca parte a unui sindrom genetic. Este uneori asociata cu tulburarile care determina o crestere anormala a oaselor, cum ar fi sindromul Down, sindromul Pfeiffer sau sindromul Apert.

Citeste si despre Grifa digitala sau degetul „in ciocan”.

Diagnosticarea sindactiliei

Daca bebelusul se naste cu degetele de la maini sau de la picioare unite, medicul va examina cu atentie si va verifica daca exista alte semne ale unei afectiuni mai complexe. Este posibil sa fie necesara o radiografie pentru a vedea daca si oasele sunt unite sau numai pielea si tesuturile moi. Daca este suspectata o afectiune mai complexa, se vor face analize suplimentare. Sindactilia poate fi observata uneori inainte de nastere la o ecografie.

Metode de tratament

In general se pot face interventii chirurgicale pentru a separa degetele – operatia fiind singura metoda de tratament. Operatia va ajuta pacientul sa aiba mai buna capacitate de miscare a degetelor. De obicei, operatia se face la varsta de 1-2 ani, dar se poate face si mai tarziu.

Tratamentul sindactiliei depinde de severitatea bolii si de alte probleme medicale. Scopul in tratarea sindactiliei este separarea degetelor pentru a maximiza functia mainii sau a piciorului. Deoarece exista o lipsa de piele pe partile laterale ale fiecarui deget dupa separare, grefele de piele sunt deseori necesare pentru a trata aceste defecte. O grefa inseamna ca pielea este prelevata dintr-o alta parte a corpului si este utilizata pentru a umple spatiul necesar dintr-o alta zona a corpului.

Momentul interventiei chirurgicale depinde de complexitatea sindactiliei. Sindactilia simpla a degetului aratator cu cel mijlociu sau degetelor mijlocii si inelare este tratata de obicei inainte de varsta de 2 ani. Cu toate acestea, sindactilia simpla ce implica degetul mare si degetul aratator, sau inelarul si degetul mic, poate afecta directia cresterii degetului, avand in vedere diferenta dintre lungimile degetelor, astfel interventia chirurgicala este frecvent efectuata inainte de varsta de un an. In mod similar, pacientii cu sindactilie complexa cu fuziune osoasa prezinta riscul cresterii anormale a degetelor, astfel ca medicul va poate recomanda tratamentul inainte de varsta de un an.

Sindactilia nu necesita mereu tratament. De exemplu, in cazul degetelor de la picioare mai ales, cand este doar o problema cosmetica, nu e nevoie de tratament mereu.

Ce implica interventia?

Interventia se face sub anestezie generala de obicei. Tesutul dintre degete este separat si impartit uniform sub forma unui „Z” in timpul interventiei chirurgicale. Uneori este nevoie de tesut suplimentar pentru a acoperi complet degetele separate. In astfel de cazuri, pielea poate fi prelevata din alte zone de pe corp – grefa de piele. Dupa operatie, degetele vor fi pansate si uneori puse in gips pentru a le imobiliza si pentru a favoriza vindecare. De asemenea, va fi necesara de obicei folosirea de distantiere din cauciuc pentru a mentine degetele separate. Poate fi necesara si kinetoterapia pentru imbuntatirea gamei de miscare. Timp de aproximativ o luna, nu ar trebui sa puneti presiune pe degete. Dupa aceasta, in functie de complexitatea afectiunii, vindecarea completa va dura intre 3-6 luni.

Referinte:
(1) https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/s/syndactyly
(2) https://www.news-medical.net/health/Causes-of-Webbed-Fingers-and-Toes.aspx
(3) https://www.cincinnatichildrens.org/health/w/webbed-fingers-toes
(4) https://www.ortho.wustl.edu/content/Patient-Care/3221/Services/Hand-Microsurgery/Overview/Congenital-Hand-Disorders/Syndactyly.aspx

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma