Scabia, sau raia, este o infestare cutanata cauzata de un acarian cunoscut sub numele de Sarcoptes scabiei. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este scabia?
  2. Cauze
  3. Scabia simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru scabie
  6. Evolutie si complicatii
  7. Masuri pentru prevenirea scabiei

Ce este scabia?

Scabia la om, denumita si raie in termeni populari, este o afectiune cauzata de infestarea pielii cu acarianul uman Sarcoptes scabie varietas Hominis. Acest acarian de dimensiuni microscopice paraziteaza stratul superior al pielii unde traieste si isi depune ouale.

Introducere raie om

Raia la oameni este raspandita in intreaga lume si afecteaza persoanele de toate rasele si clasele sociale. Ea se poate raspandi rapid, in conditii de aglomeratie, unde contactul corp la corp este frecvent. Unele institutii, cum ar fi casele de copii, spitalele sau caminele de batrani si penitenciarele sunt de multe ori focare de scabie.

Pediculoza pubiana (paduchii pubieni)

Denumita si Pthiriasis pubis, pediculoza pubiana este cauzata de paduchele Pthirus pubis.

Acesta afectiune se manifesta clinic prin prurit local (mancarimi) intens, mai ales noaptea. Pot sa apara bubite albastrui pe trunchi si coapse.

Examinarea parului pubian si a celui axilar evidentiaza artropodele atasate de firele de par chiar in apropierea pielii. Ouale se gasesc pe firul de par. Aceste organisme pot popula diferite zone paroase ale corpului.

Parazitul

Parazitul care produce boala se numeste Sarcoptes scabiae si are aspectul unui crab cu mai multe randuri de gheare. Pentru a depune cele 40-50 de oua din care se vor dezvolta larvele, femelele de Sarcoptes scabiae sapa in piele un tunel de cativa milimetri si raman blocate acolo de propriile gheare. Pe piele se observa leziuni asemanatoare unor mici zgarieturi (santuri acariene) la capatul carora se afla cate o vezicula. La examenul parazitologic se evidentiaza parazitul sau parti din acesta, dejectii sau oua. Aceste santuri sunt semne certe de raie.

Transmitere

In mod obisnuit, parazitii se transmit prin contact intim. Cei infestati s-ar putea sa sufere si de alte boli venerice. Acesti paduchi se pot raspandi si in abdomenul inferior, axile (subsuori), sprancene. Nu se iau de pe toalete, iar prezervativele nu protejeaza impotriva lor.

Tipuri

Scabia poate fi de mai multe feluri: scabia oamenilor curati, scabia clasica, scabia crustoasa, scabie nodulara si scabia incognita.

Scabia oamenilor curati

Chiar si cei mai atenti oameni la igiena corporala se pot infesta, iar pruritul este specific afectiunii in cazul lor.

Raia la copii

Scabia este frecventa la varsta scolara

Toamna, odata cu inceperea scolii, creste frecventa cu care se intalneste scabia, cunoscuta sub numele popular de raie. Modul de transmitere este simplu si banal: contactul direct cu o persoana bolnava ori cu hainele acesteia, iar colectivitatile scolare sunt adesea locul ideal de contaminare.

Prevenirea epidemiilor in scoli

Dintre masurile obligatorii de prevenire a unor epidemii la inceperea scolii se numara controlul pielii, izolarea si tratarea suspectilor de boala si a contactilor acestora, chiar daca nu au inca semne clinice.

Daca va intrebati cum se poate transmite afectiunea, trebuie sa stiti ca dormitul intr-un pat cu lenjeria neschimbata dupa cineva care are boala, stersul cu aceleasi prosoape, salile de sport cu aparate sau covorase folosite in comun, mediul cazon, contactul sexual cu o persoana bolnava, chiar si imbratisarea copilului care a adus boala din colectivitate, toate sunt situatii care creeaza un risc major de imbolnavire. Scabia nu este doar boala celor care au probleme cu igiena, ci si a celor foarte curati, dar care sunt expusi accidental contactului cu parazitul.

Cand apare mancarimea?

Desi unele persoane infectate nu prezinta simptome, pot fi resimtite mancarimi intense in zona organelor genitale. Pot fi observate insecte de culoare maro deschis si de marimea unei gamalii de ac sau oua de forma ovala, lipite de parul de pe corp. Simptomul principal al scabiei este mancarimea, in special noaptea. Este posibila aparitia unei eruptii in cutele pielii, intre degete sau la incheieturi, coate, abdomen, sau in zona organelor genitale.

Cum poate fi abordata aceasta problema?

Solutia de gamma benzene hehaclorid aplicata timp de 8 ore este foarte eficienta. Se repeta procedeul peste o saptamana. Este important sa incercati sa indepartati si ouale. De asemenea, trebuie tratate si axilele individului afectat. Lotiuni alternative sunt cele care contin pyrethrin sau permethrin. Verificati-va partenerul sexual! Spalati hainele cu apa fierbinte! Verificati-va sprancenele si genele!

Cauze

Paduchii pubieni si scabia sunt insecte minuscule care traiesc pe piele si se hranesc cu sange. Uneori, se raspandesc pe cale sexuala, dar pot aparea si prin folosirea in comun a cearsafurilor, hainelor sau prosoapelor cu o persoana infectata. Scabia, o eruptie care provoaca mancarimi, apare in urma depunerii oualor in piele de catre femela. Paduchii pubieni se gasesc in partile acoperite de par ale corpului, in special in jurul organelor genitale si sub brat.

Animalele si oamenii sunt afectati de propriile specii distincte de acarieni. Fiecare specie prefera un tip specific de gazda si nu locuieste mult timp departe de acea gazda preferata.

Oamenii se pot confrunta cu o eruptie temporara pe piele in urma contactului cu acarianul animalului. Insa este putin probabil ca oamenii sa dezvolte scabie cu adevarat din aceasta sursa, cum se intampla cand intra in contact cu acarienii scabiei umane.

Scabia simptome

Simptome raie

Scabia se poate molipsi prin contact direct cu persoane infestate sau prin contactul cu lenjerie de corp contaminata. Sarcoptes poate trai pana la 4 zile in afara corpului uman. Durata incubatiei este de aproximativ 2 saptamani dar se poate prelungi pana la 6 saptamani, timp in care persoana afectata este contagioasa.

Dupa aproximativ 2-3 saptamani, organismul dezvolta o reactie alergica la paraziti, la ouale depuse si la materiile lor fecale, facandu-si aparitia mancarimea intensa la nivelul pielii. Aceasta mancarime este accentuata de caldura, fiind mai intensa noaptea sau dupa baie. Pielea devine iritata, pruriginoasa si sensibila.

Cum arata scabia

Eruptia are o distributie simetrica si apare in urmatoarele zone predilecte: spatiile interdigitale, fata anterioara a axilelor, aria din jurur mameloanelor, zona din jurul ombilicului, zona centurii, scrotul la barbati, santul fesier, genunchii, marginile externe ale picioarelor.

Cum arata raia

  • La adulti, zonele cele mai vizate sunt de regula spatele, fata, scalpul, palmele, plantele.
  • La copii, leziunile pot avea dispozitii particulare: palme, plante, fata, scalp. Apar in plus veziculo-bule palmo-plantare.

Raie simptome

Leziunea specifica pentru scabie este reprezentata de santul sapat de femela acarian in vederea depunerii oualor. Alte leziuni cutanate nespecifice pot fi: papulo vezicule de tip prurigo, leziuni de grataj (cauzate de scarpinatul intens), zone ulcerate, cruste, vezicule palmo-plantate la copii.

Dupa vindecare, reinfestarea duce la aparitia simptomelor de boala intr-o perioada mult mai scurta (1-3 zile ). Daca nu este tratata corespunzator, leziunile pot fi prezente saptamani sau chiar luni. Scabia nu se vindeca de la sine, singurele forme care dispar fara tratament fiind cele transmise de la animale.

Incidenta

Aceasta boala infectioasa poate sa apara la orice varsta si afecteaza in egala masura ambele sexe, barbati si femei. Cele mai expuse sunt persoanele cu un sistem imunitar deficitar, cum ar fi copiii sau batranii.

Scabie sau alergie

Practic, simptomele scabiei sunt provocate de o reactie alergica la acarieni. Daca nu ati avut niciodata scabie, simptomele pot aparea dupa cateva saptamani. Daca ati mai avut scabie si v-ati infestat din nou, simptomele pot aparea dupa numai cateva zile.

Diagnostic

Diagnosticul de infestare cu scabie, se face de obicei pe baza aspectului si distributiei eruptiilor cutanate si a prezentei santurilor la nivelul pielii.

Ori de cate ori este posibil, diagnosticul de scabie ar trebui sa fie confirmat prin identificarea acarienilor, oualor sau a materiilor fecale. Acest lucru poate fi realizat prin indepartarea cu grija a femelei acarian din santul sapat pentru depunerea de oua, folosind varful unui ac sau prin observarea la microscop a unei portiuni prelevate de piele si identificarea de oua, materii fecale sau chiar acarieni. Cu toate acestea, o persoana poate fi infestata chiar daca acarienii, ouale sau materiile fecale nu pot fi gasite.

Scabia poate avea mai multe forme clinice:

Scabia clasica

Scabia clasica in care sunt prezente sant acarian, leziuni de grataj, vezicule perlate, placi urticariene, papulo vezicule de tip prurigo.

Scabia incognita

Acest tip de scabie se dezvolta la cei ce au fost tratati cu cortizon apare o forma clinica atipica, cu o distributie diferita de cea clasica.

Scabia oamenilor curati

Forma atenuata se manifesta la persoanele cu o igiena foarte buna care prezinta un prurit intens si leziuni cutanate minime.

Scabie nodulara

Scabia nodulara apare in cazurile cu evolutie indelungata sau dupa administrarea de corticoizi fluorinate. Se observa  noduli rosii bruni acoperiti de cruste hematice aparute dupa scarpinat, cu localizare pe fese, flancuri, organe genitale externe, coapse.

Scabia crustoasa (scabia norvegiana)

Aceasta apare la persoane cu imunitate slabita, ce au boli neurologice, endocrinologice sau la cei tratati in mod incorect cu dermato-corticoizi. Sunt prezente cruste groase, pe zone mari ale corpului, greu de vindecat.

Tratament pentru scabie

Tratament scabie la om

Este important sa amintim ca din momentul infestarii unei persoane, nu exista simptome in primele 2 pana la 6 saptamani, perioada in care ele pot raspandi scabia.

Tratament pentru raie la om

In plus, fata de persoana infestata, tratamentul este recomandat pentru toti membrii de familie sau partenerii sexuali, care au avut contact direct corp la corp cu persoana infestata. Toate persoanele trebuie tratate in acelasi timp, pentru a preveni reinfestarea.

Scabie tratament

Produse utilizate pentru a trata scabia sunt numite scabicide, deoarece acestea omoara acarienii scabiei si ouale depuse de femele. Lotiunile scabicide sau crema pentru scabie ar trebui sa fie aplicate tuturor zonelor corpului de la gat in jos, pana la picioare si degetele picioarelor. In plus, atunci cand sunt tratati sugari si copii mici, lotiunile sau cremele scabicide ar trebui sa se aplice pe intreaga suprafata a corpului lor, inclusiv capul si gatul, deoarece scabia le poate afecta inclusiv fata, scalpul si gatul.

Scabie tratament rapid

Pentru a elimina afectiunea cat mai repede, lotiunea sau crema ar trebui sa fie aplicata pe o piele curata cat mai devreme dupa aparitia simptomelor. Aceasta trebuie lasata pe piele atat timp cat este recomandat, inainte de spalare. Dupa tratament este necesara purtarea de haine curate.

Cum scapi de raie

Lenjeria de pat, hainele si prosoapele folosite de persoanele infestate ar trebui sa fie decontaminate prin spalare si fierbere, uscate apoi intr-un uscator fierbinte, de curatare uscata, sau etansate intr-o punga de plastic pentru cel putin 72 de ore. Acarienii scabiei, in general, nu supravietuiesc mai mult de 2 sau 3 zile departe de piele umana.

Cum se trateaza scabia

Deoarece simptomele de scabie sunt cauzate de o reactie de hipersensibilitate (alergie) la acarieni si fecalele lor (scybala), pruritul mai poate continua, timp de mai multe saptamani dupa tratament, chiar daca toti acarienii sunt omorati si ouale lor sunt eliminate. Daca mancarimea este prezenta inca, dupa mai mult de 2 pana la 4 saptamani dupa tratament sau daca noi santuri sau eruptii cutanate continua sa apara, reluarea tratamentului este necesara.

Leziunile pielii care devin infectate trebuie tratate cu un antibiotic adecvat prescris de medic.

Scabia tratament naturist

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un tratament actual eficient pentru scabie, deoarece amelioreaza mancarimea si vindeca eruptiile cutanate. Nu functioneaza, insa, la fel de bine in cazul oualor aflate mai adanci in piele.

Aloe vera

Gelul de Aloe Vera are efect calmant si vindecator asupra pielii arse de soare. De asemenea, poate ameliora mancarimea si poate elimina scabia. Un studiu din 2009 a descoperit ca gelul de aloe vera a avut succes la fel de mare ca benzoatul de benzil (un tratament frecvent pentru scabie) in tratarea scabiei. Nu s-au observat efecte secundare.

Bicarbonat de sodiu pentru scabie

Puteti adauga 60 ml de bicarbonat de sodiu in cada. Acesta va avea un efect de ameliorare a mancarimilor.

Evolutie si complicatii

Senzatia de mancarime intensa produsa de scabie poate duce la leziuni severe ale pielii. Ranile sau zgarieturile se pot infectat cu bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus sau beta-hemolitic streptococ. Uneori, infectia bacteriana a pielii poate duce la inflamatia rinichilor, afectiune denumita glomerulonefrita post-streptococica.

Masuri pentru prevenirea scabiei

Scabia si paduchii pubieni se transmit prin contactul direct cu o persoana infectata sau cu un obiect pe care se afla paraziti. La fel de importanta este si spalarea si curatarea atenta a obiectelor pe care le suspectati a fi purtatoare de paraziti.

Recontaminarea este posibila din hainele nedezinfectate sau prin contactul cu persoane netratate. Cand un membru al familiei este bolnav, regulile care trebuie respectate cu strictete sunt curatenia si dezinfectia hainelor si lenjeriei, izolarea bolnavului intr-un pat separat si mai ales atentie sporita la utilizarea prosoapelor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/symptoms-causes/syc-20377378
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/16961.php
  3. https://www.healthline.com/health/scabies
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-scabies
  5. https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/scabies/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma