Rinoplastia – indicatii, riscuri si etapele procedurii

Rinoplastia este o interventie chirurgicala ce are rolul de a modifica aspectul nasului – in scop estetic sau medical. Iata ce indicatii are si care sunt etapele.

Cuprins:

1. Ce este rinoplastia?
2. Cand este indicata rinoplastia
3. Riscurile rinoplastiei
4. Pregatirea pentru interventie
5. Ce presupune procedura
6. Recuperare dupa rinoplastie
7. Rinoplastie vs Septoplastie
8. Pret rinoplastie

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o interventie de remodelare nazala, pentru imbunatatirea aspectului. Procedura poate reduce sau creste dimensiunea nasului, poate ingusta intinderea narilor, poate schimba unghiul dintre nas si buza superioara si poate modifica varful sau baza nasului.

Rinoplastia estetica poate fi, de asemenea, combinata cu proceduri reconstructive pentru a imbunatati respiratia pe nas, cum ar fi septoplastia pentru deviatia de sept. Interventia se poate face prin adaugarea sau indepartarea de os sau cartilaj, adaugarea de tesut dintr-o alta parte a corpului sau implantarea de material sintetic pentru a modifica forma nasului.

Rinoplastia este o operatie destul de complexa!

Asta pentru ca nasul este o forma 3D complicata, in mijlocul fetei. Modificarile aduse in timpul rinoplastiei sunt adesea foarte mici, dar aceste schimbari pot face o diferenta majora in felul in care arata si functioneaza nasul. Deoarece aceste modificari sunt mici, la fel este si marja de eroare. In plus, rinoplastia nu are un plan standard sau o ordine de pasi stabilita. Medicii adapteaza fiecare operatie la nevoile pacientului.

Cand este indicata rinoplastia?

Rinoplastia este cel mai adesea efectuata din motive cosmetice – cand o persoana nu este multumita de aspectul fizic al nasului. Un nas prea mare, stramb, prea mic, orientat prea in sus sau in jos, de la nastere sau deformat de o leziune poate fi modificat prin aceasta procedura. Daca respiratia este afectata din cauza formei nasului sau a unei leziuni, poate fi adesea imbunatatita prin rinoplastie – motive medicale. Procedura este astfel efectuata si pentru unele probleme cu respiratia sau congestia cronica asociate unei probleme cu structura nazala, pentru leziuni traumatice care afecteaza nasul sau deviatie de sept.

Interventia chirurgicala se face dupa ce un pacient a trecut de dezvoltarea nazala completa, care are loc pe la 15-16 ani la pacientii de gen feminin si la varsta de 17 – 18 in randul pacientilor de gen masculin – se face de obicei dupa 18 ani.

Riscurile rinoplastiei

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, rinoplastia prezinta riscuri precum:

  • sangerare;
  • infectie;
  • reactie adversa la anestezie.

Rinoplastia poate provoca cateva complicatii. Acestea includ:

  • dificultati de respiratie – este normal sa aveti unele dificultati de respiratie prin nas imediat dupa operatie, dar este posibil sa fie permanente;
  • hemoragii nazale – acestea pot sa apara la scurt timp dupa operatie sau mai tarziu dupa o saptamana;
  • deteriorarea peretelui cartilajelor dintre nari (septul);
  • o schimbare a simtului mirosului;
  • cicatrici – cicatricile vor fi rosii, apoi violet si apoi se estompeaza treptat, dar uneori chirurgul poate recomanda o operatie pentru a le face mai putin vizibile;
  • amorteala permanenta in nas si in jurul sau;
  • aspect neuniform;
  • durere, decolorare sau umflare ce persista;
  • necesitatea unei interventii chirurgicale suplimentare.

Cand rinoplastia este efectuata din interiorul nasului, nu exista deloc o cicatrice vizibila. Cand se foloseste o tehnica „deschisa” sau cand procedura solicita ingustarea narilor, vor exista mici cicatrici la baza nasului, dar cu toate acestea aceste cicatrici nu sunt vizibile.

Pregatirea pentru interventie

Chirurgul va examina nasul si va masura forma si dimensiunea. Se vor face fotografii, astfel incat dupa operatie sa puteti compara rezultatele operatiei cu aspectul initial. Chirurgul va va explica riscurile si beneficiile, precum si toate etapele. Daca fumati, este posibil sa vi se recomanda sa renuntati la fumat cu cel putin 6 saptamani inainte de operatie. Asta pentru ca fumatul va creste riscul de infectie, ceea ce poate incetini recuperarea. Cel mai bine este sa intarzieti interventia daca va confruntati cu tuse, raceala sau durere in gat, deoarece acestea pot creste riscul de infectie si vor incetini recuperarea normala.

Ce presupune procedura

Rinoplastia se efectueaza sub anestezie generala de obicei. Operatia presupune fie efectuarea unei incizitii in piele intre nari (rinoplastie externa sau deschisa), fie incizii minuscule in interiorul narilor (rinoplastie interna sau inchisa).

Nasul (zona externa) este compus dintr-o serie de parti interconectate care includ piele, piramida osoasa, cartilajul si varful nasului, care este compus din cartilaj si piele. Banda de piele care separa narile se numeste columela. Rinoplastia interna presupune efectuarea tuturor inciziilor in interiorul cavitatii nazale. Tehnica externa sau „deschisa” implica o incizie a pielii peste baza columelei nazale. O incizie externa ii permite chirurgului sa expuna osul si cartilajul complet si este cel mai adesea utilizata pentru proceduri complicate. In timpul operatiei, chirurgul va separa pielea de suportul osos si cartilaj.

Cadrul nasului este apoi modificat in forma dorita. Forma poate fi modificata prin indepartarea sau adaugarea de os, cartilaj sau piele. Pielea ramasa este apoi inlocuita pe noul cadru. In functie de tipul de operatie pe care il faceti, chirurgul poate reduce dimensiunea nasului, poate mari nasul, poate schimba forma nasului (inclusiv narile) sau poate schimba unghiul dintre nas si buza superioara. Pielea de pe nas ar trebui sa se micsoreze sau sa se extinda la noua sa forma.

Recuperare dupa rinoplastie

In urma interventiei chirurgicale, majoritatea pacientilor prezinta un disconfort usor pana la moderat, care poate fi controlat cu medicamente. Cu toate acestea, prima parte a perioadei de recuperare poate fi oarecum incomoda, din cauza unor posibile vanatai. Se va aplica o atela pentru a sustine si fixa nasul ce se va purta aproximativ 5 zile. De asemenea, se va pune un tamponament nazal ce trebuie mentinut 72 ore.

In timp ce este probabil sa va vindecati rapid in prima luna, vindecarea completa poate dura pana la un an. In general umflatura dispare in prima luna. Este posibil sa apara o usoara sangerare in primele zile de la interventia chirurgicala. In primele 24 ore e normal sa simtiti durere usoara ce poate fi controlata cu medicamente, si disconfort in zona interventiei. Dupa aproximativ o saptamana cusaturile pot fi eliminate (cu exceptia cazului in care aveti fire dizolvabile). In 3 saptamani aproximativ dispar vanataile, umflarea si roseata.

Efecte secundare comune dupa interventie includ:

  • nas infundat – poate dura pana la o saptamana;
  • nas rigid si amortit;
  • durere, umflare si vanatai in jurul ochilor, care pot dura pana la 3 saptamani.

Sfaturi:

  • evitati sa purtati ochelari 4-5 saptamani pentru a nu pune greutate pe nas;
  • evitati activitatea fizica intensa ca alergarea sau inotul, timp de 2-3 saptamani;
  • in timpul somnului dormiti pe spate pentru a nu pune presiune pe nas;
  • tineti capul sus pentru a nu pune presiune pe zona interventiei;
  • evitati baile fierbinti;
  • evitati sa indepartati crustele;
  • evitati locurile cu praf sau fum;
  • suflati nasul usor, cu grija, pentru ca zona se vindeca si cartilajele moi se pot deforma usor.

Cei mai buni candidati pentru rinoplastie sunt persoanele cu deformari relativ minore. Anatomia nazala si proportiile sunt destul de variate, iar aspectul final al oricarei operatii de rinoplastie depinde de anatomia unei persoane, precum si de abilitatea chirurgului.

Rinoplastie vs Septoplastie

Rinoplastia este o interventie chirurgicala pentru a schimba forma nasului. Deoarece atat respiratia cat si forma nasului sunt interconectate, uneori poate fi efectuata o rinoplastie nu numai pentru a schimba modul in care arata nasul, ci si pentru a imbunatati respiratia pe nas.

Septoplastia este o interventie chirurgicala pentru imbunatatirea respiratiei prin indreptarea peretelui din interiorul nasului care separa pasajele nazale in partea dreapta si partea stanga (septul nazal). Cand septul este stramb, poate ingreuna respiratia pe nas. O septoplastie este adesea combinata cu o rinoplastie.

Pret rinoplastie

Daca va doriti o rinoplastie sau este necesara din motive medicale, trebuie sa stiti ca pretul poate varia de la aproximativ 2500 la  3500 euro in functie de locul in care este efectuata si de experienta chirurgului.

Taxa pentru o operatie de acest tip acopera de obicei toate costurile tratamentului, anestezia, pansamentul, analiza faciala si consulatatia initiala, spitalizarea si consultatiile de monitorizare.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/rhinoplasty
(2) https://utswmed.org/medblog/rhinoplasty-nose-job/
(3) https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-nose-job-rhinoplasty
(4) https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty
(5) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma