Radiografia cu bariu este o examinare radiografica indicata de obicei pentru diagnosticul unor boli care afecteaza esofagul, stomacul sau duodenul. Aflati cand se recomanda o radiografie baritala, cum se realizeaza procedura, dar si ce riscuri implica.
Radiografia cu bariu este un tip special de test cu raze X cu ajutorul caruia medicul poate sa priveasca atent partea din spate a gurii si a gatului, cunoscuta sub numele de faringe, dar si tubul care face legatura intre partea din spate a limbii si stomac, cunoscuta sub numele de esofag (radiografie cu bariu esofag).
Inainte de radiografia baritala, doctorul va poate cere sa ingerati o solutie care contine bariu pentru a diagnostica orice afectiuni care ingreuneaza inghitirea sau daca banuieste ca aveti o tulburare a tractului gastrointestinal superior (GI). Tractul gastrointestinal superior cuprinde:
Pentru a realiza acest test, trebuie sa inghititi o substanta alba cu aspect de creta, cunoscuta sub numele de bariu. De multe ori, bariul este amestecat cu apa pentru a produce o bautura groasa, care arata ca un milkshake. Cand este inghitit, acest lichid acopera interiorul tractului gastrointestinal superior.
Bariul absoarbe razele X si apare alb pe radiografie. Acest lucru ajuta la evidentierea mucoaselor si a organelor interioare, dar si miscarea de inghitire. Cu ajutorul acestor imagini, doctorul poate sa diagnosticheze orice tipuri de tulburari ale tractului digestiv.
Specialistul poate recomanda radiografia cu bariu pentru a diagnostica anumite probleme structurale sau functionale ale tractului gastrointestinal superior. Printre problemele frecvente care pot fi descoperite cu ajutorul radiografiei cu bariu se numara:
Uneori, radiografia cu bariu este efectuata in cadrul unei serii de radiografii care verifica intregul tract gastrointestinal. De asemenea, specialistii pot solicita o fluoroscopie (un fascicul de raze X continuu) in timpul unei radiografii cu bariu pentru a capta miscarea prin tractul gastrointestinal.
Un alt test frecvent realizat alaturi de radiografia cu bariu este endoscopia gastrointestinala superioara, cunoscuta si sub denumirea de esofagogastroduodenoscopie sau EGD.
Rareori, radiografia cu bariu poate fi solicitata de catre medic si pentru a descoperi anumite probleme la nivelul colonului sau al intestinului subtire. Insa pentru colon, investigatia de electie ramane colonoscopia.
Este foarte important sa respectati cerintele privind alimentatia pe care vi le transmite medicul inainte de procedura. Nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic cu 6-8 ore inainte de procedura. Puteti doar sa luati mici inghitituri de apa cu maximum 2 ore inaintea radiografiei.
In cazul in care trebuie sa efectuati teste suplimentare sau aveti vreo afectiune medicala existenta, este posibil ca indicatiile pe care vi le ofera medicul sa fie usor diferite. Ar trebui sa-l anuntati pe doctor inainte de procedura daca aveti sau ati avut oricare dintre urmatoarele conditii:
Din cauza acestor conditii nu puteti fi supusi unei radiografii cu bariu, deoarece riscul de complicatii este crescut.
De asemenea, trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
De asemenea, anuntati-l pe doctor daca ati mai fost supusi unei astfel de proceduri inainte sau unui test gastrointestinal superior.
Medicul de familie va va directiona catre unitatea de radiologie locala pentru realizarea radiografiei cu bariu. Un tehnician radiolog special pregatit va efectua procedura. Radiografia cu bariu poate fi efectuata in regim ambulatoriu sau poate fi necesara internarea in spital pentru o scurta perioada de timp. Modul in care este efectuat testul depinde de starea pacientului si de preferintele doctorului.
Radiografia bariu dureaza aproximativ 30 de minute, iar rezultatele vor aparea dupa cateva zile de la procedura.
Odata ajunsi in sectia de radiologie, vi se va cere sa va indepartati hainele si bijuteriile si sa va lasati bunurile intr-un vestiar. Va veti schimba apoi intr-un halat medical oferit de doctor.
In prima faza, tehnicianul va va aseza pe o masa de radiografie. Este posibil sa va ceara sa va mutati pozitia corpului, deoarece poate face la inceput radiografii standard ale inimii, plamanilor si abdomenului. Apoi, specialistul va va cere sa ingerati o solutie care contine bariu. Medicul va face apoi radiografii separate, radiografii in serie sau o fluoroscopie pentru a urmari cum se deplaseaza bariul prin faringe. Ar putea fi nevoie sa va tineti respiratia in anumite momente pentru a impiedica orice miscare care ar putea afecta imaginile luate cu ajutorul razelor X.
In continuare, tehnicianul va va solicita sa ingerati o bautura mai subtire care contine bariu. Va efectua din nou radiografii sau o fluoroscopie pentru a urmari cum se deplaseaza bariul prin esofag.
Dupa ce au fost efectuate toate radiografiile, puteti sa va adunati lucrurile si sa plecati. Dupa radiografia cu bariu, puteti reveni la dieta normala si la activitatile zilnice obisnuite, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altceva.
Reprezentantii cabinetului medical va vor contacta dupa cateva zile pentru a va transmite rezultatele testului si pentru a programa o noua vizita, in cazul in care aceasta este necesara.
Bariul pe care il inghititi este aromatizat si indulcit artificial. Cu toate acestea, multi oameni au declarat ca acesta a avut un gust amar sau de creta.
Rezultatele radiografiei cu bariu sunt trimise medicului dupa ce imaginile au fost interpretate in prealabil de specialistul in radiologie. Exista posibilitatea ca doctorul sa diagnosticheze una dintre conditiile mentionate mai sus sau poate solicita alte teste daca radiografia cu bariu a fost neconcludenta.
Radiografia cu bariu este o modalitate mai putin invaziva de a privi tractul gastrointestinal superior decat o endoscopie. Radiografia cu bariu este un instrument de diagnostic util pentru verificarea afectiunilor tractului gastrointestinal superior, care pot fi diagnosticate usor doar prin intermediul radiografiei. Tulburarile mai complexe necesita o endoscopie.
Persoanele supuse acestei proceduri pot avea senzatii de greata dupa acest test. In schimb, alte se pot confrunta cu constipatie. Consumati multe lichide pentru a ameliora constipatia. Simptomele de greata ar trebui sa dispara dupa ce bariul este eliminat din organism.
In plus, pacientii pot elimina scaune de culoare alba prima data cand folosesc toaleta dupa o astfel de procedura.
Unii oameni ar putea sa fie ingrijorati de faptul ca sunt expusi la radiatii in timpul radiografiei cu bariu. Cu toate acestea, cantitatea de radiatii la care este expusa o persoana este minima.
Uneori, persoanele pot avea temporar vederea incetosata in urma injectiei administrate pentru relaxarea stomacului.
Apelati imediat medicul daca va confruntati cu oricare dintre urmatoarele simptome dupa radiografia cu bariu:
Doctorul va poate oferi alte instructiuni, in functie de situatia specifica.
În locul radiografiei cu bariu trebuie folositi agenti de contrast solubili in apa in urmatoarele cazuri:
Specialistii trebuie sa fie prudenti atunci cand utilizeaza agenti de contrast solubili in apa la pacientii cu risc de aspiratie pentru ca acest lucru a fost asociat cu edem pulmonar masiv si, ulterior, cu decesul. Nu se administreaza bariu in cazurile suspectate de leziuni esofagiene acute, chimice.
Persoanele insarcinate nu trebuie sa faca acest tip de radiografie. De asemenea, medicul nu le va administra injectia de relaxare a stomacului persoanelor care sufera de glaucom sau probleme cardiace.
Pacientii cu diabet vor fi, cel mai probabil, programati dimineata pentru realizarea radiografiei cu bariu. Persoanele care iau tratament pentru a-si controla glicemia vor fi nevoite sa nu ia medicamentele inainte de test. In schimb, ar trebui sa aiba comprimatele si niste mancare pe care sa le consume dupa test.
De asemenea, persoanele care isi administreaza insulina vor fi nevoite sa treaca peste doza de dimineata si poate si peste doza din seara precedenta. In plus, ar trebui sa-si aduca insulina si ceva alimente dupa test.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…