Rabie (turbarea) – simptome si tratament

Rabia este un virus mortal care se raspandeste la oameni din saliva animalelor infectate. Aflati mai multe despre rabie (turbarea) din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este rabia?
  2. Cauze
  3. Animale care transmit rabia la om
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Profilaxia rabiei

Ce este rabia?

Rabia la om este o infectie virala care se raspandeste in principal prin muscatura unui animal infectat. Este un virus ARN din familia rhabdovirus. Fara tratamentul precoce, boala este de obicei fatala.

Virusul poate afecta organismul in doua moduri:

  • Intra in sistemul nervos periferic (SNP) direct si migreaza spre creier.
  • Se inmulteste in tesutul muscular, unde nu poate fi afectat de sistemul imunitar al gazdei. De aici, intra in sistemul nervos prin jonctiunile neuromusculare.

Odata ajuns in sistemul nervos, virusul produce inflamatii acute ale creierului. Coma si moartea urmeaza in scurt timp.

Tipuri

Exista doua tipuri de rabie.

  • Rabia furioasa sau encefalitica: acest lucru se intampla in 80% din cazurile umane. In cele mai multe cazuri, persoana afectata se confrunta cu hiperactivitate si hidrofobie.
  • Rabia paralitica: Paralizia este un simptom dominant.

Rabia antichitate

Rabia a fost prezenta inca din antichitate si, probabil, cea mai veche referire a fost facuta in Codul pre-mozaic Eshnunna din Mesopotamia in jurul anului 2300 i.Hr. (Rosner, 1974). Lucrarile lui Hippocrates, Aristotel si Celsus au facut referire la rabia la oameni si la animale (Fleming 1872; Baer 2007; Jackson 2013a). Potrivit scrierilor chinezesti vechi, de asemenea, cainii afectati de rabie au fost recunoscuti cu secole inainte de nasterea lui Hristos (Wilkinson 1988). Rabia la caini a reprezentat o problema serioasa in Lumea Veche in timpul secolului al XIX-lea si a fost prezenta si in America de Nord coloniala (Smithcors 1958). La inceputul secolului al XIX-lea, Zinke a demonstrat experimental ca agentul infectios care provoaca rabia a fost transmis prin introducerea de saliva de la un caine infectat incizii facute unor animale sanatoase (Zinke 1804). Louis Pasteur a dezvoltat primul vaccin impotriva rabiei, iar Joseph Meister, un baiat care a fost muscat de un caine turbat, a fost primul pacient imunizat impotriva rabiei in 1885. Rabia ramane o problema grava de sanatate publica in tarile in curs de dezvoltare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii 2018.

Cauze

Rabia sau turbarea (cum este cunoscuta popular) este o boala care inca face ravagii in lume. Anual, 55.000 de persoane isi pierd viata la nivel global din cauza rabiei, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in Asia si Africa.

Conform statisticilor, la fiecare zece minute o persoana moare din cauza rabiei, cei mai expusi fiind copiii. Acestea sunt semnalele de alarma emise cu ocazia Zilei Mondiale Antirabie, marcata la data de 28 septembrie.

Rabia este o boala virala ce se transmite de la animale la oameni (zoonoza) si a fost identificata in peste 150 de tari de pe toate continentele, exceptie facand Antarctica. Virusul infecteaza animalele domestice si salbatice si se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (saliva, muscatura sau zgarietura). Statisticile evidentiaza faptul ca cele mai multe cazuri de rabie apar in urma muscaturilor cainilor.

Rabia e o boala mortala

”Oamenii trebuie sa inteleaga ca rabia este o boala mortala, fara cale de intoarcere. Toti cei care sunt muscati sau intra in contact cu un animal necunoscut sau nevaccinat antirabie trebuie sa se adreseze imediat pentru profilaxie, orice intarziere putand fi fatala”, declara in urma cu cativa ani dr. Gabriel Coltan, Seful Centrului Antirabic al Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”.

Conform datelelor Centrului Antirabic din cadrul Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti,  in perioada ianuarie – august 2013, din cele 9.760 de persoane care s-au prezentat, 7.918 au fost vaccinate antirabic, iar 594 au primit ser antirabic. Din numarul total al persoanelor care s-au prezentat la Centru, 20 % au fost copii.

Animale care transmit rabia la om

In majoritatea cazurilor, virusul este transmis prin muscatura de caine si in urma unei zgarieturi de pisica. Orice mamifer (un animal care isi alapteaza puiul) poate transmite virusul rabiei. Printre cele mai frecvente animale care pot transmite virusul rabiei la oameni se numara:

Animale de companie si animale de ferma

  • pisici
  • vaci
  • caini
  • dihori
  • capre
  • cai

Animale salbatice

  • lilieci
  • castori
  • coioti
  • vulpi
  • maimute
  • ratoni
  • sconcsi
  • marmote

In cazuri rare, virusul a fost transmis catre cei care au primit tesuturi si organe infectate de la un anumit donator.

Simptome

Rabia este cea mai frecventa in tarile in care cainii comunitari sunt prezenti in numar mare, in special in Asia si Africa.

Virusul se transmite prin saliva. Rabia se poate dezvolta daca o persoana este muscata de un animal infectat sau daca saliva unui animal infectat intra in contact cu o rana deschisa sau cu o membrana mucoasa, cum ar fi ochii sau gura. Nu poate trece prin pielea neafectata.

In S.U.A., ratonii, coiotii, liliecii, sconcsii si vulpile sunt animalele cele mai susceptibile de a raspandi virusul. De asemenea, liliecii pot transmite virusul, acestia fiind gasiti in toate cele 48 de state americane care se invecineaza intre ele.

Orice mamifer poate stoca si transmite virusul, dar mamiferele mai mici, cum ar fi rozatoarele, devin rareori infectate si transmit rabie. Sunt riscuri minime ca iepurii sa raspandeasca rabia.

Rabia progreseaza in cinci etape distincte:

  • incubatia
  • prodromul
  • perioada neurologica acuta
  • coma
  • moarte

Perioada de incubatie

Acesta este momentul in care apar simptomele. De obicei, dureaza intre 3 si 12 saptamani, dar poate dura mai putin de 5 zile sau mai mult de 2 ani.

Cu cat muscatura s-a produs mai aproape de creier, cu atat mai repede vor aparea efectele.

Pana cand simptomele apar, rabia este de obicei fatala. Oricine ar fi putut fi expus virusului ar trebui sa solicite imediat ajutor medical, fara sa astepte aparitia simptomelor.

Perioada prodromala

Primele simptome sunt asemanatoare gripei si includ:

Acestea pot dura intre 2 si 10 zile si se agraveaza in timp.

Perioada neurologica acuta

In aceasta faza se dezvolta simptome neurologice, cum ar fi:

  • confuzie si agresivitate
  • paralizie partiala, iritarea involuntara a muschilor si muschi rigizi la nivelul gatului
  • convulsii
  • hiperventilatie si dificultati de respiratie
  • hipersalivarea (sau productia excesiva de saliva) si, eventual, spume aparute la nivelul gurii
  • teama de apa sau hidrofobie, din cauza dificultatilor de inghitire
  • halucinatii, cosmaruri si insomnie
  • priapismul sau erectia permanenta la barbati
  • fotofobie sau o teama de lumina

Spre sfarsitul acestei faze, respiratia devine rapida si inconsecventa.

Coma si moarte

Daca persoana intra intr-o coma, moartea intervine in interval de cateva ore, daca pacientul nu este conectat la un ventilator. In rare cazuri, o persoana se poate recupera in aceasta etapa tarzie.

De ce provoaca rabia teama de apa?

Rabia a fost cunoscuta si sub denumirea de hidrofobie deoarece pare sa provoace o teama de apa. Spasme intense in gat sunt declansate atunci cand pacientul incearca sa inghitta. Chiar si ideea de a inghiti apa poate provoca spasme. De aici provine aceasta teama.

Saliva produsa in exces este cauzata probabil de impactul virusului asupra sistemului nervos.

Daca individul ar putea inghiti usor saliva, acest lucru ar reduce riscul de raspandire a virusului la o noua gazda.

Diagnostic

De obicei, dupa producerea unei muscaturi, nu exista nicio modalitate de a spune sigur daca un animal este turbat sau daca a transmis o infectie.

Analize rabie om

Testele de laborator pot prezenta anticorpi, dar acestia pot sa apara abia mai tarziu, dupa dezvoltarea bolii. Virusul poate fi izolat din saliva sau printr-o biopsie cutanata. Cu toate acestea, in momentul confirmarii diagnosticului, poate fi prea tarziu pentru a putea fi luate masuri.

Din acest motiv, dupa muscatura, pacientul va incepe, in mod normal, un tratament profilactic de urgenta, fara a se astepta un diagnostic confirmat.

Daca o persoana dezvolta simptome de encefalita virala in urma unei muscaturi de animal, aceasta trebuie tratata ca si cum ar putea avea rabie.

Tratament

Daca o persoana a fost muscata sau zgariata de un animal care poate avea rabie sau daca animalul linge o rana deschisa, persoana trebuie sa spele si sa curete imediat orice muscatura si zgarietura timp de 15 minute cu apa cu sapun, iod cu povidona sau detergent. Acest lucru poate reduce numarul de particule virale.

Apoi, trebuie sa caute imediat ajutor medical.

Dupa expunere si inainte de debutul simptomelor, medicii efectueaza o serie de vaccinuri care pot impiedica dezvoltarea virusului. Aceasta metoda este de cele mai multe ori eficienta.

Strategii

O doza rapida de imunoglobulina antirabica

Administrata cat mai curand posibil, aproape de rana produsa de muscatura, imunoglobulina antirabica poate impiedica infectarea individului cu acest virus.

O serie de vaccinuri impotriva rabiei

Acestea vor fi injectate in brat in urmatoarele 2 pana la 4 saptamani. De asemenea, vaccinurile vor ajuta si vor stimula corpul sa lupte impotriva virusului ori de cate ori il intalneste.

De obicei, nu se poate determina daca animalul are sau nu rabie. Cel mai sigur este ca medicul sa presupuna cel mai grav scenariu si sa inceapa seria de vaccinuri.

Un numar mic de oameni au supravietuit acestei boli, dar majoritatea cazurilor sunt fatale dupa aparitia simptomelor. Nu exista un tratament eficient in acest stadiu.

O persoana cu simptome ar trebui sa aiba parte de cele mai bune tratamente. In plus, este posibil sa aiba nevoie de respiratie asistata.

Profilaxia rabiei

Vaccinarea previne rabia

Rabia este o boala ce poate fi prevenita 100% prin vaccinare. In prezent, pe piata sunt disponibile vaccinuri sigure si eficiente ce pot preveni rabia, atat pentru oameni cat si pentru animale.

In contextul Zilei Mondiale Antirabie, presedintele Asociatiei Pro Imunizare, Dr. Oana Falup Pecurariu a mentionat: ”Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi! Ne-am propus sa aducem argumente stiintifice credibile, raportate la secolul XXI, care sa explice oamenilor ce inseamna preventia si cum vaccinarea poate deveni parte fireasca a unui proces coerent de preventie. Cand vine vorba despre vaccinare, cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine in totalitate si care trebuie facuta constient si in mod responsabil”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antirabica pentru toate persoanele, in special a celor care intra in mod constant in contact cu animalele, a celor care calatoresc in zone cu potential risc, cat si a copiilor din zonele rurale.

Premiera – Centrul National Antirabic

”In urma demersurilor profesorului Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului National de Boli Infectioase si cu girul Ministerului Sanatatii din Romania, prin ordin de Ministru a fost infiintat Centrul National Antirabic, un organism absolut necesar, reprezentand un pas inainte in lupta antirabie. Centrul National Antirabic va reuni specialisti din reteaua umana de sanatate cat si din cea veterinara, pentru o mai buna monitorizare si supraveghere a cazurilor de rabie la oameni cat si a focarelor din rezervoarele naturale. Astfel, vor putea fi urmarite cazurile de rabie atat la oameni, cat si la animale, accentul fiind pus pe preventie”, mai afirma in 2013 Dr. Gabriel Coltan, Seful Centrului Antirabic al Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”.

In luna septembrie 2013, 50% dintre cei care s-au prezentat la Centrul Antirabic din Bucuresti au fost muscati de caini fara stapan si 13% de pisici.

Cand a aparut vaccinul antirabic?

Vaccinul antirabic a fost dezvoltat intre anii 1882 -1885 de catre savantul francez Louis Pasteur. Considerat parintele medicinei preventive, Pasteur a murit la data de 28 septembrie 1895.

Alte masuri de precautie

Rabia este o boala grava, dar oamenii si guvernele pot sa ia masuri pentru a controla si a preveni rabia si, in unele cazuri, pentru a o eradica.

Posibile strategii:

  • vaccinari antirabice frecvente ale tuturor animalelor de companie si domestice
  • interdictii sau restrictii privind importul de animale din unele tari
  • raspandirea vaccinarilor umane in unele zone
  • informatii educationale si constientizare

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rabies/symptoms-causes/syc-20351821
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/181980.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma