Piciorul atletului este o boala infectioasa a picioarelor, cauzata de fungi ce se dezvolta in conditii de umiditate crescuta si caldura. Denumita si tinea pedis, acesta micoza afecteaza in principal barbatii. Afla cum recunosti ciuperca piciorului, cand trebuie sa mergi la medic, cum se trateaza si cum poate fi prevenita infectia.

Cuprins:

  1. Ce este piciorul atletului?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Cum poate fi prevenita infectia?

Ce este piciorul atletului?

Piciorul atletului  sau tinea pedis este o infectie care apare prima oara de obicei intre degetele picioarelor. Aceasta infectie fungica se dezvolta in mod normal la persoanele ale caror picioare transpira foarte mult in timp ce poarta incaltaminte inchisa si foarte mulata.

Printre semnele si simptomele piciorului atletului se numara o eruptie solzoasa care, de obicei, provoaca mancarime, intepaturi si arsuri. Piciorul atletului este o afectiune contagioasa si se poate raspandi prin intrarea in contact cu podelele, prosoapele sau hainele contaminate.

Piciorul atletului este o afectiune strans legata de alte infectii fungice, cum ar fi dermatofitoza si infectia regiunii inghinale. Poate fi tratata cu medicamente antifungice eliberate fara retea, insa exista riscul ca infectia sa reapara des. Medicamente pe baza de reteta sunt, de asemenea, disponibile.

Cauze si factori de risc

Infectia este declansata de o ciuperca denumita Trichophyton. Aceasta este, de fapt, un dermatofit si are legatura cu alte ciuperci care provoaca infectii la nivelul pielii, parului si unghiilor umane. Aceste ciuperci se regasesc pe pielea umana, insa de obicei sunt inofensive. Atata timp cat pielea este uscata si curata, inmultirea lor este limitata. Cu toate acestea, in conditii umede si calde, se dezvolta si se reproduc rapid.

Piciorul atletului apare de multe ori in urma purtarii de incaltaminte groasa si stransa pe picioare. Acest lucru se produce din cauza faptului ca pantofii mulati si grosi strang degetele de la picioare, creand conditii ideale de dezvoltare a ciupercii. Expertii spun ca pantofii din plastic, care incalzesc si umezesc cel mai mult picioarele, produc cele mai multe astfel de infectii in comparatie cu cei din alte materiale, cum ar fi pielea sau panza.

Daca sosetele sunt umede si picioarele sunt calde, exista un risc mai mare de a dezvolta piciorul atletului.

Cum se poate raspandi infectia

Piciorul atletului se poate raspandi prin contact direct si indirect:

  • contact direct – piele cu piele, cand o persoana neinfectata atinge zona infectata a unui individ care sufera de aceasta infectie;
  • contact indirect – in care ciupercile pot infecta oamenii prin contactul cu suprafetele, imbracamintea, sosetele, incaltamintea, lenjeria de pat si prosoapele contaminate.

Piciorul atletului se raspandeste de multe ori la piscina sau la dusurile comune, pentru ca aceste locuri sunt in general umede si calde.

Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la dezvoltarea piciorului atletului.

Cum se manifesta?

Pacientul incepe sa resimta mancarime pe pielea piciorului, in special intre degete. Poate exista, de asemenea, o senzatie de intepaturi sau arsura. Pielea poate deveni si:

  • uscata
  • rosie
  • solzoasa
  • crapata,

In unele cazuri, pielea se poate crapa si pot aparea cruste, vezicule (basici) cu mancarime si umflaturi. Talpa si lateralele piciorului pot deveni solzoase.

Aceasta afectiune poate fi insotita ulterior si de o infectie bacteriana. Daca piciorul atletului avanseaza spre o forma mai grava si provoaca rani deschise la nivelul pielii, infectia face organismul mai vulnerabil la bacterii.

Daca este lasata netratata, exista riscul ca infectia sa se raspandeasca de la degetele piciorului catre alte zone. Astfel, poate aparea o eruptie pe partile laterale si pe partea inferioara a picioarelor.

Tinea manuum – infectie micotica a mainilor

In cazuri rare, piciorul atletului se poate raspandi pe maini, aceasta afectiune fiind cunoscuta sub denumirea de tinea manuum. Simptomele sunt foarte similare cu cele care apar la nivelul picioarelor. Persoanele care nu se spala pe maini imediat dupa ce au atins zona afectata a piciorului prezinta un risc mai mare. Tinea manuum este o complicatie rara a piciorului atletului.

Daca pacientul isi zgarie sau scarpina zona afectata si atinge apoi alte parti ale corpului, exista un risc foarte mare ca infectia sa se raspandeasca. De aceea, este important sa tratati piciorul atletului imediat dupa aparitia simptomelor. Dupa atingerea zonei afectate, este important sa va spalati bine pe maini cu sapun si apa calda.

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Daca aveti o eruptie pe picior care nu se amelioreaza dupa doua saptamani de la inceperea autotratarii cu un medicament antifungic eliberat fara retea, solicitati sfaturi medicale.

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa consulte medicul daca suspecteaza ca au piciorul atletului, mai ales daca observa semne ale unei posibile infectii bacteriene secundare, cum ar fi o inrosire excesiva, umflaturi, eliminarea unui lichid sau febra.

Diagnostic

Aceasta infectie poate fi diagnosticata, de cele mai multe ori, prin verificarea semnelor si a simptomelor. Exista insa posibilitatea ca doctorul sa doreasca sa excluda alte afectiuni, cum ar fi dermatita, psoriazisul sau o infectie cutanata de grad scazut.

Cel mai frecvent test se efectueaza cu ajutorul hidroxidului de potasiu. In cadrul acestui test, medicul razuieste o proba de tesut infectat si o plaseaza in hidroxid de potasiu (KOH). Aceasta solutie cu hidroxid de potasiu distruge celulele umane, lasand doar celulele fungice. Acestea pot fi observate cu ajutorul unui microscop.

Tratament

In majoritatea cazurilor, simptomele piciorului atletului sunt usoare, iar pacientul le poate trata acasa, pe baza indicatiilor medicului.

Tinea pedis tratament eficace

Medicamentele eliberate fara reteta pot fi cumparate din farmacii, care sunt eficiente pentru a elimina infectia.

Picior de atlet tratament medicamentos

In cazuri grave, un medic poate prescrie un medicament antifungic mai puternic, care este administrat oral. Aceste substante anihileaza ciuperca. Medicamente antifungice sunt disponibile sub forma de:

  • tablete
  • pulberi (pudre)
  • lichide
  • spray-uri
  • creme.

Majoritatea medicamentelor topice pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Medicamentele topice sunt cele aplicate direct pe piele. Un farmacist va poate recomanda unul dintre urmatoarele medicamente antifungice:

  • clotrimazol
  • econazola
  • ketoconazol
  • miconazol
  • terbinafina
  • sulconazol.

De asemenea, pot fi prescrise de medic unele dintre aceste medicamente orale, in situatia in care simptomele sunt grave sau daca medicamentele topice nu au avut rezultatele scontate:

  • griseofulvina
  • itraconazol
  • terbinafina.

Interactiuni ale antifungicelor cu alte medicamente

Antiacidele pot afecta absorbtia de antifungice orale. Antifungicele orale pot afecta, de asemenea, modul in care functioneaza unele medicamente anticoagulante.

Pacientilor in varsta si copiilor mici nu trebuie sa li se administreze unele tipuri de antifungice. Consultati-va cu un farmacist, doctor sau asistenta medicala sau cititi cu atentie prospectul medicamentului.

Dozele pot fi diferite in cazul copiilor. Unele dintre medicamente sunt metabolizate de catre ficat si, de aceea, poate fi nevoie de analize de sange pentru ca medicul sa se asigure ca ficatul pacientului este sanatos inainte de a administra aceste substante.

Unele antifungice nu trebuie luate in timpul sarcinii, in timp ce altele pot afecta sistemul reproducator masculin si feminin. Femeile gravide sau cele care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa se consulte inainte cu un medic.

Hidrocortizon

Daca pacientul se confrunta cu dureri de piele si foarte multe umflaturi, medicul poate recomanda utilizarea hidrocortizonului. Medicamente care contin doze mici de hidrocortizon pot fi cumparate fara reteta sau online. Daca este nevoie de doze mai mari de hidrocortizon, pacientii vor avea nevoie de reteta.

Ciuperca piciorului tratament naturist

Aceste sfaturi pot ameliora simptomele infectiei sau va pot ajuta sa evitati reaparitia simptomelor:

  • Pastrati-va picioarele uscate, in special intre degetele de la picioare. Mergeti desculti prin casa pentru ca picioarele sa nu mai transpire si sa ia, in acest fel, contact cu aerul. Uscati-va bine intre degetele de la picioare dupa ce faceti baie sau dus.
  • Schimbati-va sosetele in mod regulat. Daca picioarele transpira foarte rau, schimbati-va sosetele de doua ori pe zi.
  • Purtati incaltaminte lejera, bine ventilata. Evitati pantofii din material sintetic, cum ar fi vinilul sau cauciucul.
  • Schimbati-va des incaltamintea. Nu purtati aceeasi pereche de pantofi in fiecare zi, astfel incat incaltamintea sa aiba timp sa se usuce dupa fiecare utilizare.
  • Protejati-va picioarele in locuri publice. Purtati papuci, slapi sau incaltaminte impermeabila in jurul piscinelor, al dusurilor publice si al vestiarelor.
  • Tratati-va picioarele. Folositi produse antifungice eliberate fara prescriptie medicala conform indicatiilor zilnice. De exemplu, cremele trebuie aplicate pe picioarele uscate de doua ori pe zi si folosite timp de o saptamana chiar si dupa disparitia eruptiei.
  • Incercati sa nu va scarpinati si sa lezati eruptia. Puteti incerca sa va ameliorati mancarimile picioarelor inmuindu-le in apa rece.
  • Nu imprumutati incaltamintea cu alte persoane. Folosirea la comun a pantofilor ridica riscul raspandirii unei infectii fungice.

Ulei de arbore de ceai contra tinea pedis

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit ca terapie alternativa pentru tratarea piciorului atletului, remediul avand un anumit succes. Un studiu efectuat in 2002 a raportat ca o solutie cu 50% ulei de arbore de ceai a tratat eficient infectia la 64% dintre participantii la studiu.

Intrebati-l pe medic daca solutia cu ulei din arbore de ceai poate trata piciorul atletului. Uleiul din arbore de ceai poate provoca dermatita de contact la unele persoane.

Complicatii

Desi simptomele acestei infectii sunt de cele mai multe ori usoare, iar complicatiile sunt rare, expertii sustin ca aceasta trebuie tratata la timp. Tratamentul precoce reduce semnificativ riscul de complicatii.

Infectia fungica a unghiilor

Daca este lasata netratata, aceasta infectie se poate extinde pana la unghiile de la picioare, cauzand aparitia unei afectiuni cunoscute sub numele de onicomicoza. Unghia devine groasa, opaca, albicioasa si faramicioasa. Pot aparea dureri si inflamatii la nivelul pielii de sub unghie. Infectiile netratate ale unghiilor de la picioare pot produce in cele din urma si mai multe dureri si probleme si pot ingreuna purtarea pantofilor sau chiar mersul pe jos.

Infectie bacteriana secundara

In cazul in care apare aceasta afectiune, piciorul poate deveni dureros, cald si umflat.

Infectie la nivelul sistemului limfatic

Infectia se poate raspandi uneori la sistemul limfatic. Limfangita este o infectie a vaselor limfatice, iar limfadenita este o infectie a ganglionilor limfatici.

Celulita

Aceasta este o infectie bacteriana care se dezvolta in profunzimea pielii. Pielea, grasimea si tesuturile moi pot fi afectate. Celulita netratata poate duce la complicatii grave, cum ar fi septicemia (intoxicatia sangelui) sau infectia osoasa. Desi o complicatie foarte rara a piciorului atletului, celulita trebuie tratata imediat cu antibiotice.

Alergie

Unii oameni sunt alergici la ciuperca declansatoare a infectiei, iar acest lucru poate provoca aparitia unot vezicule pe maini sau pe picioare.

Cum poate fi prevenita infectia?

Pentru a minimiza riscul de a dezvolta piciorul atletului, secretul este sa va pastrati intotdeauna picioarele, incaltamintea si sosetele curate si uscate.

Expertii recomanda urmatoarele:

  • Spalati-va pe picioare de doua ori pe zi cu apa si sapun. Intotdeauna curatati-va intre degetele de la picioare.
  • Pastrati picioarele uscate. Aplicati pudra de talc antifungica pe picioare pentru a evita infectia. In plus, este recomandat sa mergeti cat mai mult desculti prin casa.
  • Indepartati incaltamintea imediat ce ati terminat exercitiile fizice sau sportul.
  • Purtati incaltaminte lejera, bine ventilata, in special in lunile calduroase. Cele mai bune materiale sunt pielea sau panza.
  • Asigurati-va ca picioarele sunt uscate inainte de a va pune sosete, ciorapi sau dresuri. Purtati sosete dintr-un material care tine umiditatea departe de picioare, cum ar fi bumbacul, matasea sau lana.
  • Purtati papuci pentru piscina atunci cand va plimbati in jurul piscinelor, a vestiarelor publice si a zonelor cu dusuri.

Atentie la incaltaminte!

  • Schimbati pantofii in mod regulat, astfel incat incaltamintea sa fie relativ uscata. Pantofii au nevoie de timp pentru a se usca.
  • Nu impartiti incaltamintea cu alte persoane.
  • Spalati periodic lenjeria si prosoapele
  • Daca aveti animale de companie carora le cade parul, acesta ar putea fi un simptom al piciorului de atlet. In acest caz, mergeti cu animalul la veterinar pentru a fi verificat. Oamenii pot lua aceasta infectie de la animalele de companie.

Daca un copil are piciorul atletului, poate sa mearga in continuare la scoala, insa va fi nevoie ca profesorii sa fie anuntati, astfel incat sa fie luate masuri adecvate inainte si in timpul orelor de educatie fizica. Copilul nu trebuie sa mearga descult in timp ce este la scoala.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/261244
  3. https://www.healthline.com/health/athletes-foot
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma