Operatia pentru deviatia de sept – indicatii, cat dureaza recuperarea, riscuri

Iata cand se recomanda operatia pentru deviatia de sept – ce indicatii are, ce presupune interventia, daca sunt riscuri posibile asociate si ce implica recuperarea.

Cuprins:

1. Ce este operatia pentru deviatia de sept?
2. Cand se recomanda septoplastia?
3. Ce implica operatia pentru deviatia de sept?
4. Riscuri posibile ale unei septoplastii

Ce este operatia pentru deviatia de sept?

Operatia pentru deviatia de sept sau septoplastia este interventia chirurgicala ce se efectueaza in caz de deviatie a septului nazal, cand afecteaza respiratia de obicei. Acest sept este o structura formata din os si cartilaj situata in portiunea centrala a nasului. Cand septul este deviat, se poate bloca o parte a cailor nazale si poate fi afectat fluxul de aer.

Septoplastia are rolul de a indrepta cat mai mult posibil septul si imbunatatirea fluxului de aer in caile respiratorii prin indepartarea portiunii deviate si restructurarea osului si a cartilajului ramas. In timpul operatiei de septoplastie, septul este indreptat si repozitionat. O septoplastie poate fi efectuata singura sau adesea poate fi combinata cu o rinoplastie. Despre rinoplastie poti citi mai multe aici.

Ce este deviatia de sept?

Septul nazal este peretele care imparte cavitatea nazala in jumatati. Este compus dintr-un schelet central de sprijin acoperit pe fiecare parte de mucoasa. Partea frontala a acestei zone este o structura ferma, dar flexibila, compusa in mare parte din cartilaj. Septul nazal in mod ideal este exact pe linia mediana, separand partea stanga si dreapta a nasului in pasaje de dimensiuni egale.

De cele mai multe ori, in caz de deviatie de sept, o persoana se naste cu septul usor deviat. In alte cazuri, problema apare din cauza unei leziuni la nivelul nasului. Ca urmare a procesului normal de inaintare in varsta, care poate provoca modificari ale structurilor nazale, pot aparea deviatii de sept sau se poate agrava o deviatie deja prezenta.

Ce simptome apar?

In general, deviatia de sept este o problema frecventa (se estimeaza ca in 80% dintre cazuri septul nazal este descentrat, dar de obicei nu este vizibil si nu produce simptome), insa nu cauzeaza probleme de respiratie. Septul se considera a fi deviat in adevaratul sens al cuvantului cand este deplasat sever de linia mediana. In unele cazuri, septul deviat poate bloca o parte a nasului si reduce fluxul de aer, provocand dificultati de respiratie prin una sau ambele nari. Poate cauza uneori deformare nazala vizibila, congestie nazala (uneori unilaterala), dureri faciale, dureri de cap, picurare postnazala, respiratie zgomotoasa, respiratie pe gura in timpul somnului. Simptomele pot fi de multe ori prezente doar in cazul racelilor sau in timpul altor infectii respiratorii. In unele situatii poate duce la infectii repetate ale sinusurilor sau poate cauza sangerari nazale.

Citeste aici mai multe despre deviatia de sept.

Cand se recomanda septoplastia?

Deviatia de sept nu provoaca mereu simptome si nu este necesara mereu operatia. Insa, daca apar simptome – cum ar fi dificultati de respiratie pe nas – care va afecteaza calitatea vietii, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a repara septul deviat. De obicei, anumite medicamente, ca decongestionante, antihistaminice sau spray-uri nazale cu corticosteroizi pot reduce simptomele asociate. Dar, cand aceste medicamente nu sunt eficiente, suficiente sau cand provoaca reactii adverse, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Principalele indicatii pentru o septoplastie sunt:

  • sangerari nazale frecvente sau incontrolabile;
  • obstructia cailor respiratorii nazale – dificultati respiratorii din cauza reducerii fluxului de aer;
  • motive cosmetice – deformare severa a septului nazal ce produce un disconfort major pacientului;
  • sforati intens, ce poate afecta somnul sau poate cauza probleme cu somnul.

Ce implica operatia pentru deviatia de sept?

Operatia poate fi efectuata impreuna cu alte proceduri. In general, septoplastia este necesara doar atunci cand problemele de respiratie sau sforaitul nu se reduc prin alte metode de tratament nechirurgicale.

In general, procedura este efectuata sub anestezie generala. O septoplastie dureaza intre 30 – 90 de minute, in functie de complexitatea afectiunii. Inainte de procedura se va examina interiorul cailor nazale pentru a vedea forma nasului. Pentru a reduce riscul de sangerare, medicul va recomanda probabil oprirea administrarii oricaror medicamente de subtiere a sangelui cu pana la o saptamana inainte de operatie.

Septul si caile nazale sunt captusite cu un strat de tesut moale numit mucoasa nazala. Interventia se face la nivelul narilor. Se face o incizie pentru a separa mucoasa de cartilajul si osul subiacent. Se indreapta cartilajul deviat, iar orice bariere, cum ar fi bucati suplimentare de os sau cartilaj, sunt indepartate. Ultimul pas este repozitionarea membranei mucoase. Pentru a mentine membrana si septul in pozitie, este posibil sa fie nevoie de fire de sutura. Se pot folosi uneori atele de silicon pentru a mentine septul sustinut dupa interventie.

Recuperarea dupa interventie

Dupa interventie este normal sa apara unele efecte adverse, ca greata, somnolenta si durere usoara. De obicei se vor oferi medicamente pentru a calma simptomele. Se vor aplica niste tampoane sau pansamente la nivelul cavitatii nazale pentru a absorbi sangele sau alte fluide – ce vor fi indepartate inainte de spitalizare. In acest timp pacientul va respira pe gura. Retineti ca spitalizarea este de obicei de 24 ore. Indepartarea tampoanelor poate cauza un mic disconfort, dar nu durere severa. Va exista o sangerare usoara, dar se reduce repede pe masura ce se coaguleaza sangele.

Este de asteptat sa apara unele congestii si sangerari dupa externare, pe durata vindecarii. Aceste simptome ar trebui sa dispara in urmatoarele 2 saptamani. Va exista o anumita umblare si sensiblitate la nivelul nasului, ceea ce este normal. Este indicat sa:

  • dormiti tinand capul usor ridicat noaptea;
  • nu va suflati nasul timp de cel putin 3 zile dupa operatie;
  • purtati bluze si camasi cu nasturi in fata, incat sa nu fie nevoie sa va trageti hainele peste cap.

Veti primi o serie de instructiuni despre cum sa va ingrijiti nasul in perioada de recuperare. De exemplu, vi se poate spune sa nu va suflati nasul cateva zile si sa stranutati cu gura deschisa pentru a evita schimbarile de presiune. De asemenea, ar trebui sa limitati activitatea fizica timp de cateva saptamani dupa operatie pentru a minimiza umflarea si pentru a favoriza vindecarea. Activitatea fizica intensa poate creste tensiunea si poate duce la sangerari abundente.

Rana efectiva de la nivelul nasului se vindeca relativ repede daca se respecta masurile de mai sus. In cateva zile pacientul poate reveni la munca sau la scoala, insa activitatile zilnice obisnuite pot fi reluate in totalitate cam dupa 3 saptamani – mai ales activitatile ce implica efort. Astfel, in caz de activitate profesionala ce implica efort fizic, aceasta trebuie amanata cateva saptamani. Recuperarea completa dureaza cam 1-2 luni, desi poate dura pana la un an pentru ca tesuturile nazale si cartilajul sa se fixeze complet in noua pozitie.

Riscuri posibile ale unei septoplastii

Majoritatea pacientilor constata o imbunatatire a simptomelor dupa septoplastie. Se reduc problemele de respiratie legate de septul deviat, se imbunatateste mirosul si se reduce sforaitul. Insa, in unele cazuri poate fi necesara o a doua interventie chirurgicala daca rezultatele nu sunt cele asteptate. De asemenea, desi peste 90% dintre pacientii cu septoplastie au o respiratie imbunatatita dupa procedura, exista si situatii cand septul revine la forma initiala. Alte riscuri asociate cu o septoplastie sunt rare, dar pot include:

  • sangerare;
  • risc de infectie;
  • reactii la anestezic;
  • cicatrici;
  • perforarea septului, care se intampla atunci cand se formeaza o gaura in sept;
  • forma alterata a nasului;
  • amortire la nivelul buzei de sus si a varfului nasului;
  • simt al mirosului scazut.

Retineti ca de cele mai multe ori rezultatele dupa o septoplastie sunt foarte bune – imbunatatirea respiratiei, in primul rand. Efectele adverse sunt rare si depind de mai multi factori.

Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/deviated-septum
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/diagnosis-treatment/drc-20351716
(3) https://www.webmd.com/allergies/surgery-deviated-septum
(4) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/repair-deviated-septum-septoplasty

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma