Neuropatia alcoolica este una dintre cele mai frecvente consecinte ale consumului excesiv de alcool. Aflati care sunt simptomele neuropatiei alcoolice, ce tratamente sunt disponibile pentru aceasta afectiune si ce complicatii pot surveni daca nu se iau masuri.
Neuropatia alcoolica este o afectiune severa cauzata de consumul excesiv de alcool. Din cauza deteriorarii nervilor, pacientul poate avea senzatii neobisnuite in membre, mobilitate redusa si pierderea unor functii corporale. Polineuropatia alcoolica (sau neuropatia alcoolica periferica) este o boala care afecteaza nervii periferici multipli. Pentru a reduce riscul de dizabilitate permanenta este important ca simptomele sa fie recunoscute imediat si sa fie acordat un tratament precoce.
Pentru ca nervii sa functioneze corect, e nevoie de tiamina, folatul, niacina, vitaminele B6 si B12 si vitamina E. Prea mult alcool poate destabiliza nivelurile acestor nutrienti si poate afecta raspandirea neuropatiei alcoolice. Din fericire, abtinerea de la alcool poate ajuta la restabilirea sanatatii nutritionale. In mod automat, acest lucru poate ameliora simptomele si poate ajuta la prevenirea altor afectiuni nervoase. Cu toate acestea, unele probleme nervoase induse de alcool sunt permanente.
O persoana care bea alcool in exces poate incepe sa simta senzatii de furnicaturi in membre. Acest lucru este cauzat de faptul ca alcoolul a afectat prea tare nervii periferici. Acesti nervi conecteaza creierul si maduva spinarii la muschi, membre si organe senzoriale. Nervii periferici sunt cei care ajuta organismul sa controleze functii senzoriale si motorii importante, cum ar fi:
O persoana sufera de polineuropatie alcoolica in momentul in care nervii periferici au fost afectati de consumul de alcool. Persoanele care beau foarte mult in mod regulat au riscul de a dezvolta aceasta neuropatie alcoolica periferica.
Consumul excesiv si de lunga durata de alcool poate provoca malnutritie, dar si afectarea nervilor. Cele doua, in combinatie, contribuie la dezvoltarea neuropatiei alcoolice.
Alcoolul poate impiedica procesarea, transportarea si absorbtia nutrientilor esentiali. In majoritatea cazurilor, persoanele care au probleme cu consumul de alcool au, de asemenea, o alimentatie precara. Acest lucru poate produce deficiente de:
Deficientele acestor substante nutritive pot dauna starii generale de sanatate si pot impiedica functionarea corecta a nervilor.
Neuropatia alcoolica poate afecta atat miscarea, cat si senzatia in membre. Pacientul se poate confrunta cu un disconfort usor sau poate avea dizabilitati majore. Cu toate ca starea nu pune viata in pericol, poate afecta in mod drastic calitatea vietii.
Polineuropatia alcoolica simptome
Printre zonele corpului afectate de neuropatia alcoolica se numara:
Luati legatura cu medicul daca aveti simptome de neuropatie alcoolica. Daca diagnosticul si tratamentul sunt stabilite la timp, sansele de recuperare sunt extrem de mari.
Cand discutam cu un medic, este important sa fim sinceri cu privire la consumul de alcool. Exista mai multe cauze posibile ale neuropatiei. De aceea, este esential ca specialistul sa stie cat alcool consuma persoana pentru a stabili un diagnostic corect.
Mai multe teste pot fi utilizate pentru a diagnostica neuropatia alcoolica si poate fi nevoie de mai multe dintre ele. Printre aceste analize se numara:
Biomarkerii alcoolismului cuprind teste indicative ale consumului acut sau cronic de alcool (markeri de stare) și markeri ai unei predispozitii genetice la a dezvolta dependenta de alcool dupa expunerea cronica (markeri de trasatura).
Acest test poate arata care este starea generala de sanatate a unei persoane, stabilind nivelul de zaharului din sange, dar si cat de bine functioneaza ficatul si rinichii.
Exista mai multe tipuri de celule in sange, cum ar fi trombocitele, care ajuta la coagulare. Hemoleucograma poate arata cat de bine functioneaza sistemul imunitar si cat de mult oxigen calatoreste in tot corpul.
In timpul acestui test, medicul introduce pe gat un tub subtire dotat cu o camera pentru a descoperi cauzele de greata si varsaturi.
In cadrul electromiografiei, specialistul introduce o serie de ace in anumite zone ale pielii si muschilor pentru a masura activitatea electrica. Acest lucru poate arata eventualele semne de neuropatie alcoolica.
In timpul biopsiei, medicul recolteaza o mica proba din tesutul nervos al unei persoane pentru a verifica daca nervii acesteia sunt deteriorati. Aceasta procedura este efectuata de obicei sub anestezie locala.
Acest test implica plasarea unor electrozi pe piele. Acestia sunt folositi pentru a masura viteza si puterea semnalelor nervoase ale unei persoane.
Un medic va efectua o examinare fizica pentru a testa reflexele unei persoane, forta musculara, coordonarea si functia senzoriala.
De asemenea, specialistul poate decide testarea functionarii rinichilor, a ficatului si a tiroidei. In plus, poate comanda analize de sange pentru a verifica daca pacientul are deficiente de vitamine si nutrienti.
Exista o serie de alte afectiuni medicale care pot fi confundate cu neuropatia alcoolica. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:
Cel mai bun lucru pe care il poate face o persoana cu neuropatie alcoolica este sa intrerupa sau sa reduca semnificativ consumul de alcool. Acesta este cel mai probabil primul lucru pe care il recomanda si medicul. Unii medici pot insista asupra acestui lucru inainte de testare.
De asemenea, specialistii pot recomanda o cura de dezintoxicare in regim inchis in cazul in care problemele legate de consumul de alcool sunt foarte grave. Altii pot opta pentru o cura de dezintoxicare in ambulatoriu. Unii dintre pacienti pot apela la ajutorul unor organizatii specializate precum Alcoolicii Anonimi.
Medicul poate recomanda si alte optiuni.
Neuropatia alcoolica poate afecta viata de zi cu zi, de aceea este esential sa incepeti prin gestionarea simptomelor. Fiecare pacient are nevoi diferite, iar un plan de tratament poate implica una sau mai multe dintre urmatoarele:
Medicamente antidepresive. Desi nu sunt aprobate in mod special pentru a trata neuropatia alcoolica, antidepresivele sunt de multe ori prescrise pentru a ajuta la controlul durerii.
Suplimente cu vitamine. Medicii pot recomanda suplimente cu vitamine, cum ar fi vitaminele E, B6 si B12, printre altele.
Analgezice eliberate fara reteta. Anaglezicele eliberate fara prescriptie medicala pot ameliora disconfortul minor asociat cu neuropatia alcoolica.
Analgezice pe baza de prescriptie medicala. Printre aceste medicamente pe care le poate prescrie specialistul se numara crema cu capsaicina, tramadol, anticonvulsivantele si gabapentina.
Medicamente pentru probleme urinare. Aceste medicamente pot ameliora sau trata definitiv problemele urinare. Aceste medicamente sunt duloxetina, imipramina, tolterodina si solifenacina.
Fizioterapie. Kinetoterapia este extrem de importanta deoarece exercitiile si activitatile usoare pot ameliora problemele musculare si de echilibru.
Aparate ortopedice. Aparatele ortopedice sunt de mare ajutor in cazul pacientilor cu probleme de mobilitate. Printre aceste aparate se numara barele de tractiune pentru baie, ascensoare pentru scari si alte dispozitive necesare.
Medicii pot acorda sfaturi practice pentru persoanele care au probleme neurologice. Daca pacientul este capabil sa faca exercitii fizice, medicul ii poate recomanda un fizioterapeut specializat in abordarea problemelor cauzate de neuropatie. Daca pacientul incepe sa consume cat mai putin alcool sau chiar sa renunte la acest viciu, este esential ca acesta sa primeasca sprijin continuu.
Uneori, alcoolul provoaca daune atat de grave organismului incat poate fi nevoie de un transplant de ficat. In acest caz, simptomele neuropatiei alcoolice se pot ameliora dupa transplantul de ficat, cu toate ca, de multe ori, neuropatia este atat de avansata incat ameliorarea poate fi mica, daca nu chiar inexistenta, chiar si dupa un transplant hepatic.
Cele mai intalnite complicatii ale neuropatiei alcoolice sunt:
Pentru a evita neuropatia alcoolica este esential sa puneti in practica o serie de masuri.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…