Nefropatie cu IgA – totul despre boala Berger: cauze, simptome, tratament

Nefropatia cu IgA este o boala renala care apare atunci cand se acumuleaza depozite de imunoglobulina A (IgA) in rinichi. Aflati mai multe despre nefropatie cu IgA din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta nefropatia cu IgA?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce reprezinta nefropatia cu IgA?

Nefropatia cu IgA, cunoscuta si sub denumirea de boala Berger, este o boala a rinichilor care apare atunci cand un anticorp numit imunoglobulina A (IgA) se acumuleaza in rinichi. Acest lucru provoaca o inflamatie locala care, in timp, poate afecta capacitatea rinichilor de a filtra deseurile din sange.

Nefropatia IgA Berger progreseaza de obicei lent, in mai multi ani, insa evolutia bolii variaza de la o persoana la alta. Unele persoane ajung sa observe sange in urina fara a dezvolta probleme, in cazul unora boala se remite complet, in cele din urma, iar alte persoane dezvolta insuficienta renala in stadiu final.

Nu exista niciun remediu pentru nefropatia cu IgA, insa pacientii au la dispozitie anumite medicamente care pot incetini evolutia acestei maladii. Boala poate fi incetinita si prin mentinerea tensiunii arteriale sub control si prin reducerea nivelului de colesterol.

Cauze si factori de risc

Rinichii sunt doua organe in forma de boabe de fasole, de dimensiunea pumnului, situate in partea inferioara a spatelui, unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Fiecare rinichi contine vase de sange minuscule care filtreaza deseurile, excesul de apa si alte substante din sange in timp ce acestea trec prin rinichi. Sangele filtrat reintra in circulatia sanguina, in timp ce materialele reziduale ajung in vezica si sunt eliminate din corp prin urina.

Ce este imuniglobulina?

Imunoglobulina A (IgA) este un anticorp care joaca un rol cheie in sistemul imunitar pentru ca ataca agentii patogeni invadatori si combate infectiile. Dar in nefropatia cu IgA, acest anticorp se acumuleaza in glomeruli, provocand inflamatii (glomerulonefrita) si afectand treptat capacitatea acestora de filtrare.

Cercetatorii nu cunosc exact care sunt cauzele depunerilor de IgA la rinichi, insa ar putea fi asociate cu urmatoarele:

  • Mostenirea genetica. Nefropatia cu IgA este mai frecventa in randul anumitor familii si in anumite grupuri etnice.
  • Boli hepatice. Aici sunt incluse ciroza, o afectiune in care tesutul cicatrizat inlocuieste tesutul normal al ficatului, si infectiile cronice cu hepatita B si C.
  • Boala celiaca. Aceasta afectiune digestiva este declansata de consumul de gluten, o proteina gasita in majoritatea cerealelor.
  • Aici sunt incluse infectia cu virusul HIV si unele infectii bacteriene.

Factori de risc

Desi nu se cunoaste cauza exacta a nefropatiei cu IgA, persoanele care prezinta acesti factori au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune:

  • In America de Nord si Europa de Vest, nefropatia cu IgA afecteaza cel putin de doua ori mai multi barbati decat femei.
  • Nefropatia cu IgA este mai frecventa in randul persoanelor albe si asiatice decat la persoanele de culoare.
  • Nefropatia cu IgA se dezvolta cel mai adesea in perioada adolescentei tarzii si spre varsta de 40 de ani.
  • Istoricul familial. In unele cazuri, aceasta maladie se transmite de la un membru la altul al aceleiasi familii, iar acest lucru indica faptul ca factorii genetici contribuie la dezvoltarea afectiunii.

Cum se manifesta?

De obicei, nefropatia cu IgA in stadii incipiente nu provoaca simptome, astfel ca boala poate trece neobservata vreme de ani sau decenii. Afectiunea este suspectata in momentul in care, in urma testelor de rutina, sunt descoperite proteine ​​si celule rosii ale sangelui in urina. Acestea nu pot fi vazute fara un microscop (hematurie microscopica).

Printre semnele si simptomele nefropatiei cu IgA se numara:

  • Urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului (cauzata de globulele rosii din urina)
  • Episoade repetate de urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului si, uneori, sange vizibil in urina, de obicei in timpul sau dupa o infectie respiratorie superioara sau de alta natura si, uneori, dupa efectuarea unor exercitii fizice intense
  • Urina spumoasa cauzata de proteinele ​​care se scurg in urina (proteinurie)
  • Durere in una sau ambele parti ale spatelui, sub coaste
  • Umflaturi (edeme) la nivelul mainilor si picioarelor
  • Hipertensiune arteriala

Cand trebuie sa luati legatura cu medicul

Programati o intalnire cu medicul daca observati sange in urina. Sangerarea urinara poate avea o serie de cauze, insa sangerarea prelungita sau repetata poate indica o problema medicala grava. Consultati, de asemenea, doctorul daca va confruntati cu umflarea brusca a mainilor si picioarelor.

Diagnostic

De cele mai multe ori, o nefropatie cu IgA este descoperita dupa ce pacientul observa sange in urina sau cand un test de rutina dezvaluie ca persoana are proteine sau sange in urina. Aceste teste il pot ajuta pe doctor sa identifice ce boala renala are pacientul:

Teste de urina

In timpul unui control de rutina, medicii pot descoperi sange sau proteine in urina, acesta fiind un posibil prim semn al nefropatiei cu IgA. Daca medicul suspecteaza ca pacientul are probleme cu rinichii, i-ar putea solicita acestuia sa colecteze urina timp de 24 de ore pentru a fi testata suplimentar functia renala.

Analize de sange

La persoanele care sufera de boli renale, analizele de sange ar putea arata un nivel crescut in sange al creatininei. Aceasta este o molecula de deseuri chimice care este generata de metabolismul muscular.

Biopsia renala

Aceasta procedura este singura modalitate prin care doctorul poate confirma un diagnostic de nefropatie cu IgA. In cadrul acestei proceduri, specialistul utilizeaza un ac special pentru biopsie pentru a recolta bucati mici de tesut renal pentru a le examina la microscop.

Testul cu iotalamat radioactiv

De asemenea, medicul poate recomanda acest test care presupune utilizarea unui agent de contrast special pentru a urmari cat de bine filtreaza rinichii deseurile.

Tratament

Nu exista niciun remediu pentru nefropatia cu IgA. In plus, doctorii nu pot preconiza in mod sigur cat de repede va evolua maladia. Unii oameni au nevoie doar de monitorizari frecvente pentru ca doctorii sa stabileasca daca boala se agraveaza.

In cazul altor pacienti, exista o serie de medicamente care pot incetini avansarea bolii si pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Printre medicamentele care trateaza o nefropatie cu IgA se numara:

Medicamente care gestioneaza hipertensiune arteriala

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocantii receptorilor de angiotensina (ARB) pot reduce tensiunea arteriala si pot combate pierderea de proteine.

Acizi grasi omega-3

Aceste tipuri de grasimi care se gasesc in suplimentele alimentare cu ulei de peste, ar putea reduce inflamatia glomerulilor fara a da nastere unor efecte secundare daunatoare. Discutati cu medicul inainte de a incepe tratamentul cu aceste suplimente.

Imunosupresoare

In unele cazuri, corticosteroizii, cum ar fi prednisonul si alte medicamente care suprima raspunsul imun (imunosupresoare) ar putea impiedica atacarea glomerulilor de catre sistemul imunitar. Aceste medicamente pot provoca reactii adverse grave, cum ar fi aparitia hipertensiunii arteriale, glicemiei ridicate si un risc mai mare de infectie.

Terapie cu statine

Medicamentele de reducere a nivelului colesterolului pot ajuta la controlul acestuia si pot incetini avansarea problemelor renale.

Diuretice

Acestea ajuta la eliminarea excesului de lichide din sange. In acest fel, tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control mult mai usor.

Scopul final este de a evita necesitatea efectuarii dializei renale sau a transplantului de rinichi. Cu toate acestea, in unele cazuri, dializa sau transplantul sunt esentiale.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pentru a va mentine rinichii la un nivel cat mai sanatos:

Luati masuri pentru a va reduce tensiunea arteriala

Pentru a incetini afectarea rinichilor cauzata de boala Berger este absolut necesar sa mentineti nivelul tensiunii arteriale aproape de normal. Tensiunea arteriala poate fi mentinuta la un nivel sanatos prin anumite modificari aduse stilului de viata, printre care limitarea consumului de sare, pierderea excesului de greutate, efectuarea de exercitii fizice, consumul de alcool cu moderatie si administrarea medicamentelor pentru tensiunea arteriala asa cum este prescris.

Monitorizati-va tensiunea arteriala acasa

In aceasta situatie, este recomandat sa va notati fiecare valoare a tensiunii si sa prezentati lista cu verificarile facute medicului, in timpul vizitelor periodice.

Nefropatia IgA dieta

Evolutia bolii Berger poate fi incetinita prin cateva modificari aduse dietei. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa:

  • urmati o alimentatie saraca in grasimi saturate si colesterol
  • limitati consumul de sodiu
  • reduceti cantitatea de proteine ​​din dieta
  • includeti alimentele care contin acizi grasi omega-3, cum ar fi semintele de in, uleiul de canola, uleiul de ficat de cod, nucile si suplimentele cu ulei de peste

Ce tip de dieta poate fi potrivita?

Pentru a reduce aportul de sodiu si colesterol, puteti incerca sa urmati o dieta similara cu cea DASH. Principiul dietei DASH este de a reduce hipertensiunea arteriala prin intermediul alimentatiei. Aceasta dieta se concentreaza pe fructe, legume, cereale integrale, carne slaba si reducerea aportului de sodiu.

Intrucat dieta DASH este menita sa-i ajute pe oameni sa-si reduca tensiunea arteriala, poate fi utila si in cazul persoanelor cu nefropatie cu IgA care trebuie sa isi mentina nivelul tensiunii arteriale in limitele normale.

O dieta cu continut scazut de proteine ​​este, de asemenea, recomandata pentru ca ajuta la incetinirea evolutiei nefropatiei cu IgA. Cu toate acestea, studiile clinice nu au putut demonstra in mod concludent ca limitarea aportului de proteine ​​este benefica pentru persoanele cu boala Berger.

Complicatii

Evolutia nefropatiei cu IgA variaza de la o persoana la alta. Unii oameni au aceasta boala de ani buni, insa simptomele sunt inexistente sau prea putin semnificative. De fapt, multe cazuri sunt nediagnosticate. Alte persoane dezvolta una sau mai multe dintre urmatoarele complicatii:

Tensiune arteriala crescuta

Deteriorarea rinichilor cauzata de acumularea imunoglobulinei poate ridica tensiunea arteriala, iar aceste lucru poate provoca si mai multe pagube rinichilor.

Colesterol ridicat

Nivelurile ridicate ale colesterolului pot creste riscul de infarct miocardic.

Insuficienta renala acuta

Daca rinichii isi pierd capacitatea de filtrare din cauza depunerilor de IgA, reziduurile se acumuleaza rapid in sange.

Boala renala cronica

Nefropatia cu IgA poate determina oprirea treptata a functionarii rinichilor. Din aceasta cauza, pacientul care sufera de nefropatie cu IgA poate avea nevoie de dializa permanenta sau un transplant de rinichi pentru a ramane in viata.

Sindrom nefrotic

Acesta reprezinta un grup de simptome sau probleme care pot fi cauzate de deteriorarea glomerulilor. Printre aceste simptome se numara un nivel ridicat al proteinelor in urina, niveluri scazute de proteine in sange, un nivel ridicat al colesterolului si al lipidelor. In plus, pacientul se pot confrunta cu umflaturi la nivelul pleoapelor, picioarelor si abdomenului.

Prevenire

Nefropatia cu IgA nu poate fi prevenita. Daca aveti rude care au suferit sau sufera de aceasta maladie, discutati cu medicul despre masurile pe care le puteti lua pentru a mentine rinichii sanatosi, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si mentinerea colesterolului la niveluri sanatoase.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iga-nephropathy/symptoms-causes/syc-20352268
  2. https://www.healthline.com/health/iga-nephropathy-bergers
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma