Mixedemul – ce este, cauze, simptome, tratament

Mixedemul este un termen utilizat pentru hipotiroidismul extrem de avansat. Aflati ce se intampla cand corpul nu produce suficienti hormoni tiroidieni, care sunt simptomele mixedemului, cum se stabileste diagnosticul si ce tratamente sunt disponibile.

Cuprins:

  1. Ce este mixedemul?
  2. Cauzele mixedemului
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza mixedemul?
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este mixedemul?

Mixedemul definitie

Mixedemul reprezinta o forma grava de hipotiroidism care poate aparea atunci cand afectiunea este lasata netratata sau nu este tratata in mod corespunzator. Aceasta este o tulburare care apare atunci cand corpul nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda mica care se afla chiar in partea din fata a gatului. Ea elibereaza hormoni care ajuta corpul sa regleze nivelul de energie si sa controleze o mare varietate de functii. Mixedemul este rezultatul hipotiroidismului sever nediagnosticat sau netratat.

Ce este boala mixedem?

Termenul ”mixedem” poate fi folosit pentru a descrie hipotiroidismul sever avansat. Insa este folosit si pentru a descrie problemele de piele aparute la persoanele cu hipotiroidism sever avansat. Modificarile clasice ale pielii sunt:

  • umflarea fetei, printre care a buzelor, pleoapelor si limbii;
  • umflarea si ingrosarea pielii de pe orice zona a corpului, in special la nivelul gambelor.

Hipotiroidismul sever avansat poate provoca o complicatie cunoscuta sub denumirea de criza mixedematoasa, care reprezinta o urgenta medicala. Criza mixedematoasa a inlocuit termenul de ”coma mixedematoasa”, folosit pentru a descrie aceasta situatie care poate pune viata in pericol. Motivul acestei schimbari este ca starea comatoasa nu mai este necesara pentru a diagnostica afectiunea.

Cauzele mixedemului

Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu mai functioneaza corespunzator. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • o afectiune autoimuna, cum ar fi tiroidita Hashimoto;
  • indepartarea chirurgicala a tiroidei;
  • radioterapie pentru tratarea cancerului;
  • anumite medicamente, cum ar fi litiul sau amiodarona;
  • deficitul sau excesul de iod;
  • sarcina;
  • medicamente pentru sistemul imunitar, precum cele utilizate in tratarea cancerului.

Mixedemul tiroidian este rezultatul hipotiroidismului sever nediagnosticat sau netratat. De asemenea, se poate dezvolta si daca o persoana inceteaza sa mai ia medicamentele pentru tiroida. Mixedemul apare mai frecvent la varstnici si la femei.

Mixedemul cutanat este provocat de acumularea de mucopolizaharide (glucide) la nivelul pielii. Acesti compusi atrag apa si astfel se formeaza umflaturi in piele. Aceste modificari ale pielii sunt cauzate de hipotiroidism.

Cauzele crizei mixedematoase

Criza mixedematoasa apare de cele mai multe ori dupa ce persoana a suferit o lunga perioada de timp de hipotiroidism. Criza mixedematoasa apare in majoritatea cazurilor in lunile reci de iarna. Poate fi declansata de oricare dintre urmatoarele:

  • oprirea tratamentului pentru hipotiroidism;
  • o afectiune aparuta brusc, cum ar fi atacul de cord sau atacul cerebral;
  • infectie;
  • traumatism;
  • anumite medicamente care suprima sistemul nervos central;
  • expunerea la frig;
  • stres.

Tipuri de mixedem

Mixedemul poate fi, in primul rand, de doua feluri: mixedem primar si mixedem secundar.

Ce inseamna mixedem primar?

Mixedemul primar este provocat, de cele mai multe ori, de o afectiune directa a tiroidei.

Mixedem secundar

Hipotiroidismul secundar este cauzat de infectii, tumori sau traumatisme produse la nivelul sistemului hipotalamic.

Mixedemul congenital

Mixedemul congenital este descoperit de catre medici inca de la nastere pe baza tabloului clinic, a antecedentelor personale fiziologice, a examenului obiectiv si a datelor paraclinice.

Simptome

Mixedemul este o afectiune grava. Toate persoanele care prezinta simptome de mixedem sau hipotiroidism sever trebuie sa solicite si sa primeasca asistenta medicala de urgenta.

Mixedemul simptome

O persoana care sufera de mixedem poate observa umflaturi la nivelul fetei, picioarelor sau limbii. In plus, pielea poate deveni uscata si palida. Pe langa modificarile pielii, pot aparea si alte semne si simptome ale hipotiroidismului sever. Printre acestea se numara:

Care sunt simptomele crizei de mixedem?

Criza de mixedem apare atunci cand corpul nu mai poate tolera schimbarile cauzate de hipotiroidismul sever si se decompenseaza. Persoanele ajunse in aceasta stare extrem de grava trebuie sa primeasca ingrijiri medicale imediate, deoarece viata le este pusa in pericol. In afara de semnele si simptomele hipotiroidismului sever, simptomele crizei de mixedem pot fi:

  • respiratie lenta si ineficienta (depresie respiratorie sau hipoventilatie);
  • nivelurile de sodiu din sange sunt mai mici decat in mod normal;
  • hipotermie (temperatura scazuta a corpului);
  • confuzie sau lentoare mentala;
  • stare de soc;
  • niveluri scazute de oxigen in sange;
  • niveluri ridicate de dioxid de carbon in sange;
  • coma;
  • convulsii.

In multe cazuri, criza de mixedem poate provoca decesul din cauza complicatiilor cauzate de infectie, hemoragie sau insuficienta respiratorie. Mixedemul este mai frecvent la femei si la persoanele cu varsta peste 60 de ani. Poate aparea si in timpul sarcinii.

Diagnostic

Medicul poate sa suspecteze ca ar putea fi vorba de hipotiroidism grav pe baza simptomelor pacientului. Medicul poate sa confirme diagnosticul cu ajutorul analizelor de sange. In plus, specialistul poate efectua si un test pentru hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) pentru a masura cat de mult TSH produce glanda pituitara. Cel mai probabil, glanda pituitara va creste productia de TSH in cazul in care tiroida nu produce suficienti astfel de hormoni. Cu alte cuvinte, daca pacientul are un nivel ridicat de TSH ar putea insemna ca are hipotiroidism.

Analiza hormonului tiroidian T4

In paralel cu testul pentru TSH, medicul verifica si nivelul de tiroxina (T4), un hormon produs direct de tiroida. Daca persoana are un nivel scazut de T4 si un nivel ridicat de TSH, specialistul pune diagnosticul de hipotiroidism. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca medicul sa efectueze mai multe teste pentru a determina functia tiroidiana si daca exista alte boli si tulburari care ar putea sa o afecteze.

Criza de mixedem reprezinta o urgenta medicala. Daca suspecteaza aceasta problema, doctorul va verifica imediat nivelurile TSH si T4. Este important ca tratamentul sa fie inceput cat mai curand posibil. Diagnosticul initial se bazeaza de multe ori pe examenul fizic.

Verificarea altor semne de hipotiroidism grav

Personalul medical de la camera de garda va verifica si alte caracteristici ale hipotiroidismului sever, cum ar fi:

  • piele uscata;
  • par rar;
  • hipotermie;
  • umflaturi, in special la nivelul fetei si picioarelor;
  • gusa;
  • o posibila cicatrice chirurgicala ramasa in urma unei tiroidectomii;
  • tensiune arteriala scazuta si ritm cardiac mic;
  • confuzie;
  • respiratie dificila.

In cazul in care suspecteaza ca persoana se confrunta cu o criza de mixedem, doctorul va incepe de urgenta terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni. Acest tratament este acordat printr-o linie intravenoasa (IV). Medicul va recomanda si alte analize de sange pentru a obtine o imagine detaliata a sistemelor corpului. In plus, cel mai probabil va fi nevoie si de o tomografie computerizata (CT) la nivelul creierului. De asemenea, functiile vitale si nivelul cunostintei sunt monitorizate continuu in timpul acestui proces. Pacientul va fi tratat in unitatea de terapie intensiva (ATI) pana cand starea sa va fi stabila.

Cum se trateaza mixedemul?

Hipotiroidismul este tratat cu o versiune sintetica a hormonului tiroxina T4, numita levotiroxina. In acest fel este restabilit nivelul hormonului T4, lucru care provoaca ameliorarea simptomelor asociate acestei afectiuni.

Mixedem tratament

Este posibil ca persoana care sufera de mixedem sa ramana intr-o unitate de terapie intensiva cu monitorizare si tratament continuu, iar recuperarea poate dura cateva saptamani.

Daca se declanseaza coma mixedematoasa, pacientul trebuie internat imediat in spital. Tratamentul presupune administrarea intravenoasa a medicamentelor de substitutie cu hormoni tiroidieni. De asemenea, pot fi necesare antibiotice, tratament cu steroizi si suport ventilator.

O persoana poate avea nevoie de asistenta respiratorie, cum ar fi presiunea pozitiva continua in caile aeriene (CPAP – Continuous positive airway pressure) daca nivelurile de dioxid de carbon din sange sunt foarte mari. De asemenea, medicii vor supraveghea cu atentie ritmul cardiac si tensiunea arteriala ale pacientului.

O persoana care isi revine in urma unui mixedem va trebui sa continue sa ia medicamente, cel mai probabil pentru tot restul vietii.

Complicatii

Mixedemul poate produce si o serie de complicatii, printre care:

Coma mixedematoasa este o complicatie rara, dar extrem de grava a mixedemului. Este o complicatie care pune viata in pericol, cu o rata a mortalitatii de 25-60 la suta. Cei mai afectati de coma mixedematoasa sunt adultii in varsta.

Printre simptomele de coma mixedematoasa se numara scaderea grava a temperaturii corpului, respiratia redusa si insuficienta sistemului nervos central, alaturi de alte simptome ale hipotiroidismului.

Prevenire

Pentru a preveni mixedemul este esential ca hipotiroidismul sa fie tratat la timp. De asemenea, medicamentele tiroidiene trebuie administrate in mod regulat, iar simptomele de avertizare ale mixedemului trebuie recunoscute din timp.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321886
  2. https://www.healthline.com/health/myxedema
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/myxedema-coma#2-10
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma