Meteosensibilitatea si cresterea rezistentei la frig

Meteosensibilitatea este o reactie dureroasa pe care unele persoane o resimt in urma schimbarilor conditiilor meteorologice. Aflati mai multe despre meteosensibilitate si cresterea rezistentei la frig din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este meteosensibilitatea?
  2. Simptome
  3. Remedii pentru cresterea rezistentei la frig
  4. Sfaturi pentru a depasi mai usor sezonul rece

Ce este meteosensibilitatea?

Anotimpul rece s-a instalat in plenitudinea manifestarilor sale, cu zapezi si viscol si temperaturi sub zero grade. Frumusetea naturii impodobite de zapada imaculata este umbrita, uneori, de dificultatile de adaptare la frig ale multor persoane.

Corpul uman este conceput astfel incat sa nu observe aceste schimbari, organismul adaptandu-se in timp la ele. Dar sanatatea precara ar putea sa perturbe armonia dintre om si vreme. Conform estimarilor OMS, 35% din populatia lumii sufera din cauza schimbarilor meteorologice. Reactia dureroasa a organismului uman la schimbarile de mediu poarta denumirea de meteosensibilitate.

Meteodependenta

Factorii climatici majori, care au un grad diferit de impact asupra conditiei unei persoane sunt:

  • temperatura si umiditatea aerului
  • presiunea atmosferica
  • activitatea solara
  • schimbarile de electricitate atmosferica

In plus, meteodependenta poate fi regasita si in starea psihica a oamenilor. In timpul vremii ploioase si innorate, starea de spirit este mult mai proasta decat in timpul unei zile senine, iar acest lucru a fost observat de aproape toata lumea. Si in cazul acesta, oamenii la care se observa meteodependenta pot dezvolta tulburari mentale destul de grave, cum ar fi:

Care sunt schimbarile meteorologice care afecteaza o persoana?

  • temperatura aerului
  • presiunea atmosferica (presiunea atmosferica scazuta)
  • miscarea maselor de aer (ele formeaza vremea)
  • umiditatea aerului
  • ionizarea aerului (numarul de ioni creste inainte de furtuna)
  • radiatie magnetica

Cine sufera de meteosensibilitate?

Recent, s-a inregistrat o crestere a numarului de persoane care se confrunta cu meteodependenta (in special in randul locuitorilor din mediul urban), aceasta fiind facilitata de:

  • susceptibilitatea ridicata la factorii de stres
  • explozia numarului de boli caracterizate de o crestere a meteosensibilitatii si de dezvoltare a meteorolabilitatii
  • stilul de viata sedentar, caracteristic multor pacienti meteosensibili
  • cresterea numarului de persoane implicate in munca intelectuala
  • incalcarea dietei si a rutinei zilnica, ca urmare a faptului ca organismul incepe sa simta o nevoie acuta de vitamine si microcelule necesare pentru aceasta, odihna normala, aerul proaspat, etc., de aici scaderea imunitatii
  • conditiile ecologice precare (cei care muncesc in intreprinderi cu concentratie crescuta de praf si aer contaminat cu substante chimice sau cei care locuiesc in apropierea surselor de poluare)

Simptome

Cauzele meteosensibilitatii

Sa incercam sa intelegem de ce unii oameni practic nu reactioneaza la schimbarile meteorologice, in timp ce altii sufera de dureri localizate in diferite zone si cum se intampla ca o persoana cu rezistenta la conditiile meteo sa devina brusc meteorolabila si viceversa.

Se crede ca in cazul unei persoane absolut sanatoase, toate procesele se desfasoara in mod stabil. Aceste persoane se adapteaza perfect la orice schimbari de mediu, nu raspund la schimbarile de presiune atmosferica (in limitele normale), schimbarile zonelor climatice, modificari ale conditiilor meteorologice si ale activitatii solare, umiditate ridicata sau scazuta a aerului etc.

Care dintre pacienti sunt afectati de schimbarile meteorologice?

Cel mai rau lucru care i se poate intampla unei persoane cu rezistenta la conditiile meteo este depresia aparuta pe fondul vremii mohorate si ploioase. In schimb, cei care sufera de cele mai multe ori de diverse boli cronice, o astfel de vreme ii poate duce la spital, din cauza ca starea lor se inrautateste.

Diferite schimbari ale conditiilor meteorologice si climatice, campul magnetic al pamantului, activitatea soarelui si a lunii pot afecta sanatatea pacientilor cu patologii cardiovasculare, boli articulare, boli gastrointestinale, boli ale sistemului nervos, endocrin si afectiuni ale altor organe. In plus, simptomele vor fi complet diferite, in functie de factorii care afecteaza si de starea de sanatate a pacientului.

La pacientii cu boli cronice, meteosensibilitatea este deosebit de pronuntata, deoarece modificarile meteorologice determina o exacerbare a patologiilor existente si a simptomelor aferente.

Care sunt simptomele meteosensibilitatii?

Descrierea unei imagini specifice a meteosensibilitatii cu simptomele sale caracteristice nu este o sarcina usoara. Amprenta sa este impusa si de schimbarea anotimpurilor, deoarece pentru fiecare sezon trasaturile climatice sunt caracteristice. In plus, organismul diverselor persoane poate raspunde la schimbarile climatice in moduri diferite.

Putem identifica patru tipuri de meteosensibilitate:

Meteosensibilitate normala

Se manifesta in absenta reactiei la schimbari ale vremii sau la schimbari usoare ale starii de spirit in acest context (de exemplu, o stare de teama pe fondul vremii mohorate cauzate de  deficitul de lumina solara care nu poate fi inlocuit de lumina artificiala).

Meteosensibilitate ridicata

Se caracterizeaza prin:

  • o usoara stare de rau
  • instabilitate emotionala
  • deteriorarea starii de spirit, a atentiei si a performantelor

Meteozavisimost

Se manifesta sub forma unor tulburari pronuntate in organism, cum ar fi:

  • salturi ale tensiunii arteriale
  • modificari ale ritmului si intensitatii cardiace
  • cresterea numarului de leucocite

Meteolabilitate

Acest nivel de meteosensibilitate necesita un tratament special, mai degraba decat o simpla vindecare a simptomelor, deoarece afecteaza negativ nu numai sanatatea persoanei, ci si capacitatea sa de lucru.

Meteosensibilitatea, cum ar fi meteodependenta sau meteorolabilitatea, pot avea manifestari diferite, in functie de patologiile deja existente.

De tip cardiac

Primul semn al acestui tip de dependenta meteorologica este amplificarea simptomelor cardiace date fluctuatiile conditiilor meteorologice. Simptomele sunt urmatoarele:

  • dureri in zona inimii
  • batai puternice si neregulate ale inimii
  • lipsa de aer

De tip cerebral

Modificarile vremii sunt asociate cu aparitia simptomelor la nivelul creierului, cum ar fi:

  • durerile de cap (migrene)
  • ameteala
  • dureri cervicale
  • senzatia de cap greu
  • zgomote in urechi sau urechi infundate
  • uneori aparitia unor „musculite in fata ochilor

De tip mixt

In cazul acestor persoane se observa aparitia simultana a simptomelor celor doua tipuri de dependenta meteorologica descrise mai sus.

De tip asteno-neurotic

Numele vorbeste de la sine, deoarece simptomatologia observata corespunde tipului astenic al sistemului nervos. In acest caz apar slabiciunea generala, iritabilitatea si oboseala rapida. Acesti oameni se plang de incapacitatea de a lucra in mod normal, iar acest lucru se aplica atat muncii fizice, cat si celor mintale. Multi oameni, pe baza schimbarilor meteorologice, au o stare depresiva si/sau tulburari de somn. S-au observat, de asemenea, o crestere sau scadere a tensiunii arteriale.

De tip nedefinit

Nu exista simptome obiective. Cu toate acestea, persoanele care sufera de acest tip de meteosensibilitate se plang de slabiciune generala si slabiciune aparuta in urma schimbarilor meteorologice si dureri articulare inainte de manifestarea vremii.

Remedii pentru cresterea rezistentei la frig

Tulburarile de circulatie periferica sunt frecvent intalnite la persoanele tinere, dar si la varstnici, iar vremea rece de afara accentueaza frilozitatea si aceste probleme.

Exista un macerat glicerinic reputat in cresterea rezistentei la frig si anume Extractuldin muguri de Coacaz negru- Ribes nigrumMG=D1. Testele efectuate pe animale au indicat o rata de 78% de supravietuire a soarecilor tratati cu Ribesnigrum MG=D1 , fata de numai 27% a celor din lotul martor, dupa expunere la temperaturi de minus 20 grade.

In perioada iernii, este recomandata tuturor pacientilor mai frigurosi administrarea in mod constant de 1 ml in apa, dimineata de coacaz negru, timp de 2 sau 3 luni, in perioada cea mai rece (decembrie – februarie).

Ce efecte are coacazul negru?

Coacazul negru are o actiune directionata in special asupra glandelor suprarenale, a caror scoarta o stimuleaza, determinand eliberarea de substante cu marcata actiune anti-inflamatorie si anti-alergica, comportandu-se aproape ca un cortizon natural (are actiune ”cortizon-like”). Are multiple actiuni benefice asupra organismului, dar cea care ne intereseaza in prezentul articol este cresterea rezistentei la frig a subiectilor frigurosi.

Extractul din muguri de Coacaz negru- Ribesnigrum MG=D1 poate fi administrat singur sau in asociere cu alte macerate. Daca se doreste o stimulare mai mare a glandei suprarenale, la un subiect stresat si obosit, se recomanda combinatia cu Extract din muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1. Mugurii de stejar au o actiune revitalizanta si tonica generala.

Remediul ideal pentru meteosensibili

Schema propusa pentru perioada iernii, la subiecti frigurosi si obositi este: extract din muguri de Coacaz negru- Ribesnigrum MG=D1, 1 ml in apa dimineata, impreuna cu extract din muguri deStejar- Quercus pedunculata MG=D1, 1ml in apa, dupa-amiaza, zilnic, timp de 2 luni. La femei, se va face pauza 3 zile in perioada menstrei (toate schemele de gemoderivate vor fi oprite in acea perioada).

Schema potrivita pentru tineri

La tinerii frigurosi, se recomanda combinatia dintre coacazul negru si mugurii de brad alb (Extract din muguri de Brad – Abiespectinata MG=D1), cu efect remineralizant, tonic si intaritor, mai ales la nivelul circulatiei periferice. Schema pentru tineri este: Extract din muguri de Coacaz negru- Ribes nigrum MG=D1, 1 ml in apa, dimineata cu extract din muguri de Brad – Abiespectinata MG=D1, 1 ml in apa, dupa-amiaza, 2 luni de zile.

Un alt macerat glicerinic cu actiune deosebita asupra circulatiei periferice, dar si asupra sistemului reticulo-endotelial este extractul din mladite de Maces – Rosa canina MG=D1. Acesta are o actiune foarte buna asupra circulatiei, atat datorita continutului ridicat de vitamina C din intreaga planta (implicit din mladite), cat si datorita actiunii sale anti-inflamatorii si osteoblastice (remineralizante) importante.

Schema indicata pentru starile de hipotermie

Schema indicata pentru starile de hipotermie, care pot surveni dupa o expunere acuta la frig sau dupa locuitul de lunga durata in conditii de frig – este reprezentata de combinatia extract din muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum MG=D1, 1 ml in apa, dimineata, extract din mladite de Maces – Rosacanina MG=D1, 1 ml in apa, la pranz si extract din muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1, 1 ml in apa, seara. Schema poate fi administrata in situatii acute (de expunere accidentala la frig intens), in doze mai mari (2-3 ml din fiecare macerat), pe o perioada scurta 7-10 zile. In situatii cronice, schema poate fi administrata in formula mai sus prezentata, pentru o perioada de 1-2 luni.

Sfaturi pentru a depasi mai usor sezonul rece

Se poate crede ca o persoana cu o astfel de trasatura a organismului cum este o meteosensibilitate nu poate fi vindecata, iar aceasta persoana va trebui sa indure orice schimbare a conditiilor meteo si sa ia o multime de medicamente pentru a elimina simptomele. Aceasta opinie este eronata, deoarece respectarea anumitor reguli si tratarea in timp util a patologiilor cronice vor contribui la reducerea la minimum a sensibilitatii la schimbarile climatice.

Toata lumea stie ca este mai usor sa previi boala in cele mai multe cazuri decat sa o tratezi. Acest lucru este foarte adevarat si in cazul meteosensibilitatii si meteorolabilitatii. Pentru a evita aparitia unor astfel de tulburari este suficient:

  • sa tratati in mod obligatoriu orice boala pentru a nu permite avansarea acestora intr-o forma cronica
  • sa va intariti sistemul imunitar
  • sa consumati numai alimente utile si cat mai usoare posibil,
  • faceti cat mai mult sport
  • in timp ce lucrati la calculator, sa faceti in fiecare ora pauze de odihna de 15 minute, in timpul carora sa iesiti la aer proaspat (la fel se recomanda si celor angajati in munca fizica grea)
  • sa uitati de obiceiurile proaste, cum ar fi supraalimentarea
  • sa invatati sa treceti cu calm peste situatiile stresante
  • sa stati cat mai des posibil la aer curat
  • sa va reglati regimul zilnic, astfel incat timpul acordat odihnei sa corespunda sarcinilor fizice din timpul zilei
  • ori de cate ori este posibil, de mai multe ori pe an, sa mergeti pentru cateva zile in drumetii in natura, departe de agitatia orasului si de praf

 

Referinte:

https://iliveok.com/health/meteosensitivity-and-meteorolability-what-do-how-fight_127955i15946.html

http://survincity.com/2013/07/meteosensitivity-truth-or-myth/

https://doctoren1.netlify.com/diagnosis78/what-is-meteosensiti9911

http://infoadvisor.net/weather-dependent.html

http://infomeds.net/4452-dependence-on-the-weather.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma