Lucita estivala – ce este, cauze, simptome, tratament, prevenire

Lucita estivala este o forma de alergie la soare care apare de obicei dupa primele zile de expunere la raze ultraviolete. Afla care sunt cauzele si simptomele lucitei estivale, ce tratamente sunt necesare si ce masuri de preventie trebuie luate.

Cuprins:

  1. Ce este lucita estivala?
  2. Cum se manifesta lucita estivala?
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza lucita estivala?
  6. Sfaturi pentru prevenirea lucitei estivale

Ce este lucita estivala?

Lucita estivala, numita si eritem solar sau urticarie solara, este cea mai frecventa reactie alergica la soare. Asemanatoare cu urticaria alergica, eruptia survine adesea dupa primele expuneri la soare, in general, primavara si la inceputul verii. Desi destul de neplacuta si inestetica din cauza rosetii si mancarimilor provocate, lucita estivala este benigna si se vindeca dupa cateva zile in cazul majoritatii pacientilor.

Dupa cum indica si denumirea, aceasta alergie este sezoniera, dar are caracter cronic din cauza riscului de a se repeta in fiecare primavara si vara. Simptomele reapar dupa primele expuneri la soare si dispar, in general, dupa o saptamana, cu ajutorul unui tratament dermatologic. Exista insa si cazuri severe, insotite uneori de complicatii, care necesita tratament de lunga durata si supraveghere medicala.

Lucita estivala benigna afecteaza aproape 10% dintre adulti, predominant femei tinere, care reprezinta 90% dintre pacienti. Majoritatea dintre acestea au varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Uneori, manifestarile pot recidiva cativa ani la rand, dupa care sa dispara. In unele cazuri, eritemul solar este atat de minor incat, in lipsa pruritului, reactiile pot trece neobservate. Alteori, reactiile alergice sunt atat de severe incat mancarimile si urticaria persista pe tot parcursul expunerii la soare si caldura, adica mai toata vara.

Cum se manifesta lucita estivala?

Lucita se manifesta printr-o eruptie cu pete mici, rosii, usor iesite in relief. Seamana cu urticaria, dar uneori aceste iritatii solare imbraca forma de acnee, cu pustule si papule (cosuri de la soare). De aceea, lucita este uneori confundata cu alte afectiuni dermatologice. Iata insa care sunt simptomele lucitei estivale.

Simptome lucita estivala

  • Vezicule (basicute)/pete rosii care apar pe piept, spate, umeri, in mai putin de 12 ore de la expunerea la soare;
  • Mancarimi (prurit) si senzatie de disconfort;
  • De obicei, fata si antebratele – zone care sunt expuse frecvent la soare – sunt ferite de iritatii solare.
  • Intensitatea simptomelor este direct proportionala cu cantitatea de raze ultraviolete absorbita de piele.

Lucita polimorfa – eruptie polimorfa la lumina

Mai putin frecventa decat lucita estivala benigna, lucita polimorfa – numita de medici eruptie polimorfa la lumina – survine de regula la copii si adulti tineri de pana in 30 de ani. Se manifesta prin simptome accentuate: de la mici bubite roz se ajunge la pete rosii, extinse, in forma de cerc, in interiorul carora se afla leziuni mici unele langa altele. Aceasta eczema solara provoaca mancarimi foarte intense.

Spre deosebire de lucita benigna, eruptia polimorfa la lumina afecteaza inclusiv fata, antebratele, mainile, ceafa, spatele urechilor, nu doar decolteul, spatele si umerii. Lucita polimorfa este cronica, iar simptomele apar si persista de fiecare data cand va expuneti la soare, chiar daca aveti pielea bronzata. Uneori, puteti suferi iritatii solare pe fata chiar si in sezonul rece.

Urticaria solara

Este o reactie alergica imediata, care apare in cateva minute dupa expunerea la soare. Se manifesta prin:

  • zone inrosite si iritate;
  • placi rosii iesite in relief, cu aspect de piele ingrosata;
  • mancarimi.

Simptomele dispar dupa putin timp, cateva ore dupa ce nu va mai expuneti la soare. Este important totusi sa consultati un medic dermatolog pentru a afla ce se afla in spatele acestei reactii alergice la soare.

Cauze si factori de risc

Pentru a intelege cauzele lucitei estivale, este necesar sa facem distinctia intre tipurile de ultraviolete: UVB si UVA. In timp ce UVB cauzeaza arsuri solare si sunt responsabile de bronzarea pielii, UVA sunt cele care patrund in profunzimea straturilor de piele si provoaca alergii solare.

Cauza exacta pentru care UVA determina reactii alergice in cazul unor persoane nu este insa cunoscuta. Se pare ca intervin mecanisme imunitare, la fel ca in cazul altor alergii. Iritatiile si mancarimile apar in urma eliberarii de histamina, din cauza unei reactii chimice in momentul in care UVA patrund in straturile pielii. Alergia solara este asadar o reactie inflamatorie autoimuna.

Atentie! Alergia la soare poate surveni chiar si in lipsa unei arsuri solare si in urma unei expuneri limitate la ultraviolete, chiar si cand cerul este innorat sau dimineata ori seara. De asemenea, mai trebuie retinut ca nu toate cremele de protectie solara limiteaza si UVA. Asa ca puteti suferi o reactie alergica solara chiar daca ati aplicat o crema fotoprotectoare. Verificati intotdeauna ca produsul pe care il folositi sa protejeze UVA+UVB.

Alergie vs fotosensibilitate

In unele cazuri nu este vorba despre o alergie la soare in sine, ci despre o reactie fotosensibilizanta provocata de aplicarea unui produs fototoxic. Cele mai frecvente produse care cauzeaza fotosensibilitate includ:

  • parfumurile si uleiurile esentiale;
  • medicamentele (antibiotice, ketoprofen, diuretice, antidepresive).

Aceste produse nu trebuie folosite in perioadele de expunere la soare.

Diagnostic

Indiferent daca suferiti de o forma usoara de alergie la soare – cum este lucita estivala benigna sau o forma severa – cum este eruptia polimorfa la lumina, trebuie sa consultati un medic dermatolog pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului.

Pentru aflarea diagnosticului de lucita/urticarie solara/lucita polimorfa, dermatologul trebuie sa examineze zona respectiva. Apoi va va adresa intrebari cu privire la aparitia iritatiilor, istoricul familial, antecedente personale si altele.

Testarea cutanata Patch este unul dintre cele mai folosite teste alergologice, fiind de ajutor si in diagnosticul alergiei la soare. In plus, analizele de sange si biopsia pot fi recomandate daca medicul suspecteaza ca urticaria are alte cauze autoimune: lupus, psoriazis.

Cum se trateaza lucita estivala?

In unele cazuri, simptomele lucitei estivale si ale urticariei solare dispar de la sine in 5-15 zile, fara tratament medicamentos. Dar pentru calmarea mancarimilor si rosetii puteti aplica o lotiune calmanta, care contine ingrediente antiinflamatoare, aloe vera si altele. Aveti grija sa optati pentru un produs care sa nu contina parfumuri si conservanti. De asemenea, comprese reci (cu apa sau infuzii din plante) ajuta la calmarea iritatiilor.

Daca reactiile alergice sunt severe si insotite de mancarimi insuportabile, medicul va poate prescrie o crema pe baza cortizon contra mancarimilor sau o crema pentru alergii solare. De asemenea, administrarea de medicamente antihistaminice (antialergice) pe cale orala ajuta la usurarea simptomelor.

RETINETI! Evitati expunerea la soare atat timp cat va confruntati cu eruptie cutanata si pe toata durata tratamentului.

Desensibilizarea la lumina solara

Terapia cu lumina (puvaterapie) poate fi de ajutor daca este efectuata la inceputul sezonului cald, pregatind pielea pentru expunerea la soare. Sunt necesare 14 sedinte, in total, cate doua pe saptamana. Aceasta este o procedura de desensibilizare prin expunere controlata la lumina ultravioleta. Insa uneori efectele dureaza doar un sezon, fiind nevoie de repetarea procedurii in fiecare an.

Sfaturi pentru prevenirea lucitei estivale

Iata ce puteti face pentru a preveni eruptiile din lucita estivala si urticarie solara.

  • Utilizati o crema cu factor de protectie solara peste 50 (FPS +50) si spectru larg, atat pentru UVA, cat si UVB (UVA+UVB).
  • Aplicati crema fotoprotectoare cu cel putin 15 minute inainte de expunerea la soare (nu cand ajungeti deja la plaja). Protejati-va pielea chiar daca afara este innorat sau va aflati in intervalul orar de siguranta (inainte de ora 11.00 si dupa ora 16.00).
  • Nu va expuneti la soare cand intensitatea razelor ultraviolete este maxima, intre orele 11.00 si 16.00.
  • Alegeti pe cat posibil locuri umbrite si racoroase atunci cand iesiti la plimbare in natura sau desfasurati activitati in aer liber (gradinarit, sport).
  • Purtati haine din materiale naturale, lejere, care sa va acopere pielea; palarii cu boruri largi, ochelari de soare.
  • Urmati o dieta bogata in fructe si legume care contin betacaroten si resveratrol: zmeura, caise, piersici, pepepe galben, struguri, rosii, ardei, morcovi, cartofi dulci. Betacarotenul (precursor al vitaminei A), alaturi de vitamina C si resveratrol, joaca un rol important in protejarea pielii de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/allergies/articles/4346-allergie-soleil.htm#

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/allergies/articles/8775-allergie-soleil-lucite-estivale.htm#

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma