Lepra (boala Hansen) – cauze, simptome, tratament

Lepra este o infectie bacteriana cronica, progresiva, provocata de bacteria Mycobacterium leprae. Cu toate ca in multe tari a fost eradicata, boala inca se raspandeste in China, India si unele tari din Africa. Aflati cum se transmite lepra si ce tratamente noi sunt disponibile in prezent.

Cuprins:

  1. Ce este lepra?
  2. Tipuri de lepra
  3. Simptome
  4. Cauze si factori de risc
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce este lepra?

Lepra, cunoscuta si sub denumirea de boala Hansen, este o infectie bacteriana cauzata de Mycobacterium leprae (M. leprae) sau Mycobacterium lepromatosis (M. lepromatosis). Se crede ca persoanele grav afectate transmit bacteriile prin picaturile pulverizate prin stranut sau tuse, desi acest lucru nu este bine definit.

Cu toate acestea, in ciuda reputatiei sale, lepra nu mai este atat de contagioasa. Aproximativ 95 la suta din populatia lumii este in mod natural imuna si, chiar si dupa expunerea prelungita, nu dezvolta boala.

Bacteriile care provoaca lepra ataca in mod preferential macrofagele, o parte cheie a sistemului imunitar si celulele Schwann care sustin celulele sistemului nervos.

Eradicarea leprei

M. leprae si lepromatosis se inmultesc lent. Lepra a fost eradicata in majoritatea tarilor. Acest lucru se traduce prin faptul ca exista o rata de prevalenta de mai putin de un caz la 10.000 de indivizi. Cu toate acestea, in unele tari, lepra se poate transmite catre alti oameni inainte sa fie detectata, ceea ce ingreuneaza controlarea eficienta a raspandirii bolii. In urma interventiilor medicale moderne, lepra este vindecabila in intregime. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte grupuri de profil se concentreaza in prezent pe eradicarea bolii.

In 2015, numarul oficial oficial de persoane cu lepra a fost inregistrat la putin peste 176.176, in scadere de la 5,2 milioane in anii ’80. Toate prezentarile bolii sunt considerate cronice.

Stigmatizarea bolnavilor de lepra

Lepra ​​nu este deosebit de contagioasa si, dupa administrarea tratamentului timp de 2-4 saptamani, individul nu mai este contagios deloc. In ciuda acestui fapt, asa-numitele ”colonii de leprosi” exista in continuare in India, China si in unele tari africane.

Nu exista niciun motiv medical pentru ca bolnavii de lepra sa fie eliminati din societate. In aceste tari, din cauza stigmatizarii sociale semnificative a bolnavilor, acestia trebuie sa duca o viata izolata si dificila.

Desi organizatiile precum OMS lucreaza neobosit pentru a reduce si a eradica lepra, problema stigmatizarii persoanelor care sufera de lepra se dovedeste mai greu de inlaturat.

Prin ce greutati trec pacientii care sufera de lepra

Persoanele care poarta cicatricile bolii sunt platiti semnificativ mai putin, sansele de casatorie pot fi reduse semnificativ, mamele care sufera de aceasta infectie pot inceta sa-si alapteze bebelusii, iar copiii afectati pot fi indepartati permanent din casele si satele lor.

Stresul emotional si anxietatea pot cauza probleme psihice, ceea ce duce la izolarea suplimentara si uneori incetarea tratamentului. Somajul este frecvent, iar cersitul este adesea singura optiune ramasa, lucruri care se adauga stresului, marginalizarii si sentimentelor de inutilitate.

Din cauza fricii de a fi stigmatizati, cei care au contractat lepra isi ascund uneori simptomele si nu solicita ajutor sau tratament. Din aceasta cauza, afectiunea se agraveaza, iar riscul de complicatii creste. De asemenea, cresc riscurile de transmitere a bacteriilor.

Tipuri de lepra

Exista mai multe criterii de clasificare a leprei.

Lepra tuberculoida vs lepra lepromatoasa vs. lepra de tip borderline

Primul sistem recunoaste trei tipuri de lepra: tuberculoida, lepromatoasa si de tip borderline. Tipul de boala de care pacientul sufera este cauzat de raspunsul imun al acestuia la boala:

  • In lepra tuberculoida, raspunsul imun este bun. O persoana cu acest tip de infectie prezinta doar cateva leziuni. Boala este usoara si doar usor contagioasa.
  • In lepra lepromatoasa, raspunsul imun este slab. Acest tip afecteaza, de asemenea, pielea, nervii si alte organe. Exista leziuni raspandite, inclusiv la noduli. Aceasta forma a bolii este mai contagioasa.
  • In lepra de tip borderline, pacientul prezinta caracteristici ale ambelor forme enumerate mai sus.

Clasificarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)

OMS a clasificat boala in functie de tipul si de numarul de zone afectate ale pielii:

  • Prima categorie este paucibacilara. Exista cinci sau mai putine leziuni si nicio bacterie detectata in urma biopsiei de piele.
  • A doua categorie este multibacilara. Exista mai mult de cinci leziuni, iar bacteria este detectata in frotiul pielii.

Simptome

Pacientii pot dezvolta simptome diferite ale leprei.

Principalele simptome sunt:

  • aparitia unor leziuni cutanate mai deschise la culoare decat pielea normala; aceste leziuni raman saptamani sau luni;
  • pete de piele care pot fi dureroase si calde la atingere;
  • slabiciune musculara;
  • amorteala in maini si picioare;
  • probleme oculare;
  • nervi afectati, in special la nivelul coatelor sau genunchilor;
  • congestie si sangerari nazale;
  • curbarea degetelor, cauzata de paralizia muschilor mici ai mainii;
  • ulceratii pe talpile picioarelor.

Leziunile si arsurile pot trece neobservate, din cauza senzatiei de amortire cauzate de leziunile nervoase. Acestea se pot infecta sau agrava. In timp, pacientii isi pot pierde extremitatile din cauza leziunilor repetate.

Alte simptome grave ale bolii

Exista riscul ca leziunile sa se infecteze, deoarece sistemul imunitar este slabit de lepra. In urma reabsorbtiei cartilajului de catre organism, aceste infectii secundare pot duce la pierderea tesutului. Aceasta duce la scurtarea degetelor de la picioare si de la maini, semn caracteristic leprei.

Deteriorarea membranei mucoase care acopera interiorul nasului poate provoca uneori leziuni interne si cicatrizare. Nasul s-ar putea colapsa in cele din urma.

Leproza ​​poate distruge nervii pleoapelor responsabili cu clipitul. Aceasta complicatii poate produce uscarea ochilor si ii poate predispune la infectii, lucru care poate avansa catre ulceratii si orbire.

Cauze si factori de risc

Bacteria Mycobacterium leprae provoaca boala Hansen. Se crede ca lepra se raspandeste prin contactul cu secretiile mucoase ale unei persoane afectate de infectie. Acest lucru apare de obicei atunci cand o persoana bolnava de lepra stranuta sau tuseste.

Boala nu este foarte contagioasa. Cu toate acestea, contactul strans si repetat cu o persoana netratata pentru o perioada mai lunga de timp poate duce la contractarea bolii.

Bacteria care provoaca aceasta afectiune se inmulteste foarte lent. Boala are o perioada medie de incubatie (perioada dintre infectare si aparitia primelor simptome) de cinci ani, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Simptomele pot sa nu apara timp de 20 de ani.

Lepra in Romania

Maladia a fost eradicata in tarile occidentale, insa in estul Europei a mai supravietuit. Singura unitate medicala din Romania in care mai sunt tratati bolnavii de lepra este Spitalul Tichilesti din Isaccea, judetul Tulcea. In 2018, potrivit angajatilor spitalului, mai existau doar zece pacienti internati.

Lepra in Europa

In urma cu mai multe secole, Europa era decimata de lepra, infectia afectand unul la fiecare 30 de indivizi din vestul continentului. In zilele noastre, lepra nu mai reprezinta o problema la nivelul Europei.

Diagnostic

Medicul efectueaza o examinare fizica pentru a gasi si confirma semnele si simptomele bolii. De asemenea, efectueaza o biopsie in cadrul careia indeparteaza o portiune mica din piele sau nerv si o trimite la un laborator pentru testare.

De asemenea, specialistul poate efectua un test de piele cu lepromina pentru a stabili forma bolii. In cadrul testului de diagnostic, doctorul injecteaza in piele, de obicei pe partea superioara a antebratului, o cantitate mica de bacterie care provoaca lepra, dar care a fost inactivata.

Persoanele care au lepra tuberculoida sau de tip borderline vor avea un rezultat pozitiv la locul injectiei.

Tratament

OMS a dezvoltat un tratament multimedicamentos in 1995 pentru a vindeca toate tipurile de lepra. Terapia este disponibila gratuit in intreaga lume. In plus, exista mai multe antibiotice care trateaza lepra ucigand bacteriile care o provoaca. Aceste antibiotice sunt:

  • dapsona;
  • rifampicina;
  • clofazimina;
  • minociclina;
  • ofloxacina.

Este posibil ca medicul sa prescrie mai multe antibiotice care trebuie administrate simultan.

De asemenea, poate fi necesar sa luati un medicament antiinflamator, cum ar fi aspirina, prednisonul sau talidomida. Tratamentul va dura luni intregi sau chiar 1-2 ani.

Complicatii

Diagnosticarea si administrarea intarziata a tratamentului pot duce la complicatii grave. Printre acestea se numara:

  • desfigurare;
  • caderea parului, in special a sprancenelor si genelor;
  • slabiciune musculara;
  • leziuni permanente ale nervilor la nivelul bratelor si picioarelor;
  • incapacitatea de a folosi mainile si picioarele;
  • congestie nazala cronica, hemoragii si colapsarea septului nazal;
  • irita, care este o inflamatie a irisului ochiului;
  • glaucom, o boala oculara care provoaca leziuni ale nervului optic;
  • orbire;
  • disfunctie erectila;
  • infertilitate;
  • insuficienta renala.

Prevenire

Modalitatile ideale de a preveni raspandirea leprei sunt diagnosticul precoce si tratamentul afectiunii la persoanele carora li s-a transmis boala.

Cu toate acestea, din cauza infrastructurii medicale precare si a stigmatelor legate de lepra in unele tari, maladia nu poate fi complet eradicata.

Puteti face, insa, urmatorii pasi pentru a promova prevenirea leprei:

  • monitorizarea starii si a simptomelor sale;
  • gestionarea accidentelor de zi cu zi si a dizabilitatilor care se pot dezvolta;
  • educarea localnicilor despre prevenirea ranilor si curatarea ranilor.

Pana acum s-au inregistrat progrese importante, insa programele de educatie stiintifica si umanitara trebuie sa continue sa functioneze la unison pentru a minimiza si in cele din urma a elimina lepra.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/308114
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/leprosy-symptoms-treatments-history
  3. https://www.healthline.com/health/leprosy
  4. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/leprosy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma