Inflamatia articulatiilor | Cauze si tratament – VIDEO

Care sunt cauzele pentru inflamatia articulatiilor in cazul persoanelor obisnuite (nu sportivi), atat tineri, cat si varstnici?

Sunt doua tipuri de cauze mari, iar in functie de ce a produs inflamatia, putem ajunge la specialistul ortoped sau la specialistul reumatolog.

Cauze traumatice care duc la inflamatia articulatiilor

Sunt o serie de cauze traumatice, cand inflamatia s-a produs ca urmare a unei entorse, a unei subluxatii sau a unei contuzii. Aici vorbim despre inflamatie ca reactie de aparare a organismului fata de o agresiune din exterior. De obicei, in aceasta situatie mergem la ortoped, care prescrie antiinflamator topic, antiinflamator per os, miorelaxant, antalgice. Poate fi nevoie de imobilizarea articulatiei in orteza sau gips. Aici este caracterul acut care produce inflamatia articulatiilor.

Inflamatia din bolile reumatismale

Sunt si inflamatii din bolile reumatismale, care au alt caracter. Sunt inflamatii care merg catre specialistul reumatolog. Pot sa aiba caracter fugace, in functie de tipul de boala afectand o anumite articulatie. Ne gandim la cele mai frecvente afectiuni: lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta. Acestea dau inflamatii articulare fara a avea niciun fel de traumatism, sunt total atraumatice.

Teste de inflamatie

Daca in primul caz, cel care ajunge in camera de garda de ortopedie, analizele de sange sunt invariabil perfecte (evident, daca nu exista o alta patologie de fond), in bolile reumatismale arareori avem seronegativitate. De obicei, testele de inflamatie – VSH, proteina C-reactiva, fibrinogen, leucocitele din formula leucocitara (globulele albe), factorul reumatoid – au valori iesite din limita fiziologicului si confirma inflamatia.

O particularitate a inflamatiilor articulare o constituie o constituie guta. Este o boala tot reumatologica, atraumatica, unde se depune niste cristale la nivelul articulatiilor. Aici vorbim despre un alt mecanism si trebuie sa modificam alimentatia astfel incat acidul uric sa scada. Exista si aici tratament specific pentru episoadele acute, dar si pentru perioadele de intercurenta.

Stilul de viata si alimentatia

In guta si in toate bolile reumatismale sunt foarte importante atitudinea pacientului si stilul lui de viata. Sunt lucruri pe care de multe ori nu le putem controla cu adevarat, dar cred ca sta in putinta celor care sunt in aceasta situatie de a avea o frecventa mai mica a episoadelor acute si un nivel de durere mai scazut. Deci, nu le eliminam, dar ne doare mai putin si mai rar daca suntem cuminti.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma