Indepartarea alunitelor poate fi indicata in anumite situatii – cand alunita cauzeaza disconfort sau exista riscul sa duca la cancer. Iata ce implica procedura si cateva recomandari in acest sens.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cand se recomanda indepartarea unei alunite?
3. Ce implica interventia?
4. Recomandari dupa procedura

Informatii generale

In general, alunitele sunt benigne si nu necesita tratament. Insa, unele alunite se modifica in timp si pot deveni canceroase, astfel ca medicul poate recomanda indepartarea lor. Alunitele pot fi plate sau proeminente. Acestea pot avea culori diferite, de la tonuri de roz sau rosiatic pana la maro inchis sau negru. Desi in cea mai mare parte sunt rotunde sau ovale, au uneori forme neobisnuite. Dimensiunile lor variaza de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru.

Numarul de alunite la o persoana depinde de factorii genetici si de expunerea la soare. Una sau mai multe alunite pot fi prezente la nastere. Mai frecvent, alunitele apar in timpul copilariei sau la inceputul vietii adulte. Expunerea la lumina soarelui poate creste numarul de alunite. Alunitele se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, axile, sub unghii si intre degete. Majoritatea oamenilor au 10 – 40 de alunite. Multe dintre acestea se dezvolta pana la varsta de 50 de ani. Alunitele se pot schimba ca aspect sau se pot estompa in timp. Schimbarile hormonale din perioada adolescentei si sarcinii pot face ca alunitele sa devina mai intunecate la culoare si mai mari.

Importanta controalelor dermatologice

E important sa mergem anual la un control dermatologic pentru examinarea alunitelor. Daca medicul suspecteaza ca o alunita poate fi canceroasa, va preleva o proba de tesut (biopsie) pentru examinare microscopica. E importanta si autoexmainarea pielii in fiecare luna – pentru a identifica orice modificari la nivelul pielii si modificari ale alunitelor. Vezi aici care sunt diferentele dintre alunite si cancer de piele.

Iata un ghid privind alunitele neobisnuite care pot indica melanom – ghidul ABCD care va poate ajuta sa vedeti daca o alunita indica un melanom sau alt cancer de piele:

  • A (asimetria) – daca o jumatate a alunitei difera de cealalta jumatate;
  • B (borders – margini) – alunite cu margini neregulate, crestate;
  • C (culoare) – alunite care si-au schimbat culoarea, au mai multe nuante sau culoare neuniforma;
  • D (diametru) – alunite cu diametrul mai mare de 6 mm – cam cat diamentrul unei radiere de creion;
  • E (evolutie) – alunitele care se schimba ca dimensiune, forma, culoare sau inaltime, mai ales daca o parte sau toata alunita devine neagra, dar si alunite care cauzeaza mancarimi sau sangerari.

La fel de important este si sa ne protejam pielea de soare. Evitati orele de varf ale soarelui si folositi protectie solara pe tot parcursul anului. Aplicati crema de protectie solara cu aproximativ 30 de minute inainte de a iesi afara, chiar si in zilele innorate. Folositi o crema de protectie solara cu spectru larg de protectie, in general SPF 30.

Cand se recomanda indepartarea unei alunite?

Desi cele mai multe alunite nu sunt periculoase si nu trebuie sa intervenim in niciun fel asupra lor, uneori este necesara indepartarea. Iata care sunt situatiile in care e indicat sa indepartam o alunita:

  • alunita cu risc de cancer – o alunita care sangereaza, are forma neobisnuita, creste rapid, isi schimba culoarea, pentru ca prezinta riscul de a deveni melanom;
  • alunite care sunt iritate de imbracaminte, la pieptanat, de aparate de ras etc.;
  • motive cosmetice – alunitele inestetice.

O alunita este un grup de celule cutanate – de obicei de culoare maro, negru sau – care poate aparea oriunde pe corp. Majoritatea sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase. Insa, e nevoie de control medical pentru a vedea daca o alunita este canceroasa sau nu. Se poate examina si poate fi uneori luata o proba – alteori este eliminata direct complet.

Indepartarea chirurgicala a unei alunite, fie din motive cosmetice, fie pentru ca alunita este legata de risc de cancer, va avea ca rezultat o cicatrice. Cu toate acestea, cicatricea rezultata poate disparea singura, in functie de factori precum varsta, tipul interventiei si localizarea alunitei.

Ce implica interventia?

In functie de dimensiune, localizare si forma, alunitele pot fi indepartate in mai multe moduri. Iata care sunt metodele cele mai frecvent folosite:

Excizia tip „shave”

Se foloseste pentru alunite pediculate, proeminente. Procedura se face printr-o taiere tangentiala cu pielea, iar ulterior baza este cauterizata. Dezavantajul este ca la laborator pentru analiza se trimit fragmente, iar diagnosticul se poate pune doar pe aceste fragmente.

Excizia chirurgicala – cu marja de siguranta

Cea mai frecventa metoda de indepartare este taierea intregii alunite impreuna cu o margine de piele normala pentru a include baza acesteia. In aceasta procedura, alunita este taiata cu un bisturiu – cu o marja de siguranta. Avantajul este ca permite o evaluare mai amanuntita a alunitei pentru un diagnostic mai precis. Din pacate, cicatricea este mai mare – uneori chiar de 3 ori diametrul initial. Va elimina intreaga adancime a alunitei si zona este cusuta. Cicatricea este de obicei mica, desi uneori poate fi mai vizibila din cauza dimensiunii alunitei si a modului in care se produce vindecarea (genetica joaca un rol important).

Indepartarea cu laser

Procedura de obicei se foloseste pentru alunitele plate pigmentate, de culoare maro / negru. Aceasta metoda de indepartare poate necesita tratamente repetate (aproximativ 1-3) inainte ca alunita sa dispara. Lumina din laser nu patrunde de obicei suficient de adanc pentru a fi utila procedura pentru alunitele proeminente. Ocazional, sunt necesare sesiuni suplimentare o luna mai tarziu, daca exista inca pigmentare reziduala. O crusta se va forma si va cadea dupa 1-2 saptamani, lasand o zona maro-roz care se estompeaza in timp.

Ocazional, poate rezulta o cicatrice mica, dar aceasta se va reduce de obicei dupa cateva luni. Desi suna ca o optiune rapida si nedureroasa, vine cu propriul set de riscuri. Cand alunita este indepartata cu laser, nu poate fi testata de obicei pentru melanom. Acest lucru inseamna ca un cancer de piele ar putea ramane nedetectat, deoarece proba nu poate fi testata si examinata. Eliminarea cu laser a alunitei poate schimba, de asemenea, celulele de sub alunita. Aceste celule pot aparea anormale la microscop si pot duce la un diagnostic fals de cancer pentru o alunita benigna.

In general nu se recomanda criogenarea sau electrocauterizarea pentru alunite. Criogenare inseamna ca se pulverizeaza o cantitate mica de azot lichid ultra-rece pe o zona, provocand formarea unui mic blister. In caz de electrocauterizare se foloseste un curent electric ce trece printr-un fir fierbinte. Zona este mai intai amortita cu un anestezic si caldura in sine ajuta la prevenirea oricarei sangerari. Aceste metode sunt folosite de obicei pentru negi, angioame, papiloame etc. Alunitele e cel mai bine sa fie indepartate chirurgical, nu prin alte metode.

Recomandari dupa procedura

In mod normal, odata indepartata o alunita, aceasta nu va mai reaparea. Cu toate acestea, daca alunita creste imediat, mergeti la medic pentru control. E important sa evitati expunerea zonei la soare cat timp se vindeca. Mentineti zona cat mai curata pentru a reduce riscul de infectii. Medicul poate recomanda un unguent care sa grabeasca vindecarea.

Cat va dura vindecarea?

Timpul necesar pentru vindecarea zonei variaza in functie de procedura folosita. Dupa indepartarea alunitelor, exista trei faze ale procesului de vindecare a zonei:

  • Etapa inflamatorie: Aceasta prima etapa incepe la aproximativ la 12 ore dupa procedura si dureaza aproximativ 5 zile.
  • Etapa de proliferare: Se suprapune cu faza inflamatorie si incepe in aproximativ 24 de ore de la indepartare –  dureaza aproximativ 7 zile.
  • Etapa de maturare: Aceasta etapa finala poate continua pana la un an dupa operatie.

Cicatricea dupa indepartarea alunitei

Indiferent de tipul interventiei, va ramane o cicatrice. O cicatrice este modul natural al corpului de a inchide leziunea si de a vindeca zona.

O cicatrice dupa indepartarea alunitelor este frecventa si, de obicei, nu este un motiv de ingrijorare. Cicatricea de obicei se estompeaza in timp. Cu toate acestea, exista modalitati de a reduce aspectul mai repede. In multe cazuri, in functie de dimensiunea alunitei si de tehnica pe care medicul o foloseste pentru a o indeparta, cicatrizarea este minima. Aspectul unei cicatrici dupa indepartarea alunitei depinde de forma initiala.

Exista riscuri?

Cel mai mare risc dupa operatie este ca zona se poate infecta. Urmati cu atentie instructiunile pentru a ingriji rana pana cand se vindeca. Uneori zona va sangera putin cand ajungeti acasa, mai ales daca luati medicamente care va subtiaza sangele. Incepeti prin apasarea usoara a zonei cu tifon curat timp de 20 de minute. Daca nu se opreste, sunati medicul. O alunita obisnuita nu reapare dupa ce a fost indepartata complet.

Pot elimina o alunita acasa?

Raspunsul este NU. Nu ar trebui sa incercati sa eliminati acasa o alunita. In primul rand, exista risc de infectii, sangerari severe si poate duce la cicatrici grave. De asemenea, alunita trebuie examinata de medic pentru semne de cancer.

Exista pe piata si diverse solutii sau creme care pretind ca pot reduce alunitele acasa, usor si eficient. Deoarece aceste produse nu sunt adesea testate pentru siguranta sau eficacitate, este mai bine sa le evitati sau sa discutati cu medicul inainte de a le incerca. Indepartarea alunitelor acasa nu este recomandata din cauza complicatiilor posibile. Ceea ce pare a fi o alunita benigna ar putea fi un semn precoce al cancerului de piele, iar indepartarea acasa ar putea insemna intarzierea unui diagnostic. Infectia este, de asemenea, un risc grav asociat cu indepartare alunitelor la domiciliu.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/mole-or-skin-tag-removal
(2) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/moles-treatment
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/diagnosis-treatment/drc-20375204
(4) https://www.nhs.uk/conditions/moles/
(5) https://www.skincancer.org/blog/diy-donts-why-at-home-mole-removal-is-a-bad-idea/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma