Igiena orala – cum avem grija de sanatatea dintilor

Igiena orala este importanta inca de la cele mai fragede varste. Iata ce riscuri atrage dupa sine igiena dentara slaba si cum ne putem proteja dintii si gingiile.

Cuprins:

1. Igiena orala – ce importanta are?
2. Probleme comune legate de igiena orala deficitara
3. Cum mentinem sanatatea orala
4. Cum incurajam igiena dentara la copii

Igiena orala – ce importanta are?

Ce este igiena orala? Igiena orala este mentinerea gurii curate si sanatoase, prin spalarea dintilor, folosirea de ata dentara, apa de gura etc. O gura sanatoasa este importanta, deoarece influenteaza sanatatea generala. O buna igiena orala este esentiala in prevenirea cariilor inca din copilarie. Dezvoltarea unei igiene orale bune este, de asemenea, prima linie de aparare impotriva problemelor dentare comune, cum ar fi placa bacteriana si tartru, cariile dentare, boala gingivala si halitoza.

Un zambet frumos si stralucitor, o respiratie placuta – sunt unii dintre indicatorii unei sanatati orale bune.

Stiai ca? Pe 20 martie se sarbatoreste ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE – o initiativa a Federatiei Internationale a Dentistilor (FDI), cu scopul de crestere a gradului de constientizare a populatiei privind importanta mentinerii sanatatii orale optime la orice varsta.

Importanta igienei dentare

Un zambet este o modalitate necostisitoare de a-ti schimba infatisarea.” – Charles George Gordon

Dezvoltarea unei igiene dentare bune este extrem de importanta in lupta impotriva problemelor dentare, cum ar fi cariile dentare, bolile gingivale si halitoza, care sunt in mare parte rezultatul unei acumulari de placa dentara si tartru.

O serie de boli ce afecteaza in mod frecvent gura, inclusiv parodontoza (boala gingiilor), daca sunt lasate netratate, pot duce la pierderea dintilor si, eventual, inflamatie sistemica (inflamatie in intregul corp). In multe feluri, sanatatea gurii reflecta sanatatea organismului. Boli din alte parti ale corpului cauzeaza adesea simptome pe care le putem observa in gura. De asemenea, bolile orale nu numai ca reduc considerabil calitatea vietii unui individ, dar pot duce si la probleme medicale de alt tip. Acesta este un alt motiv pentru care mentinerea unei igiene orale bune este atat de importanta.

Probleme comune legate de igiena orala deficitara

Diverse probleme sunt asociate cu igiena orala deficitara, in functie de zona afectata a gurii. O igiena orala buna ajuta la prevenirea problemelor dentare – in principal placa bacteriana si tartrul, care sunt principalele cauze ale bolii gingiilor si cariilor dentare. O igiena orala buna poate ajuta, de asemenea, la prevenirea sau intarzierea eroziunii dentare.

Placa bacteriana este un depozit moale albicios care se formeaza pe suprafata dintilor. Se formeaza atunci cand germenii (bacteriile) se combina cu alimentele si saliva. Contine multe tipuri de bacterii. Tartrul este placa intarita. Se lipeste ferm de dinti. In general, poate fi indepartata doar cu instrumente speciale de catre un dentist sau un igienist dentar prin detartraj si igienizare.

Principalele probleme dentare sunt:

Cariile dentare

Cariile sunt formarea de orificii in smaltul dentar. O cauza principala a cariilor este acumularea de placa. Germenii din placa reactioneaza cu zaharuri si amidon din alimente pentru a forma acizi. Acizii sunt retinuti pe dinti de placa lipicioasa si dizolva smaltul dintilor. Odata ce exista un orificiu in smaltul dur care protejeaza exteriorul dintelui, procesul de descompunere poate cauza carii in structura dintelui.

Eroziunea dentara

Eroziunea dentara este o problema comuna. Este afectarea treptata a smaltului dintilor prin actiunea acidului asupra dintilor. Acest lucru difera de daunele cauzate de bacteriile care duc la carii. In timp, eroziunea dintilor poate cauza subtierea smaltului si cauzeaza sensibilitate dentara.

Infectie gingivala

Boala gingivala inseamna infectia sau inflamatia tesuturilor care inconjoara dintii. Majoritatea cazurilor de boala gingivala sunt legate de placa bacteriana. Placa bacteriana contine multe tipuri diferite de bacterii iar acumularea unor tipuri de bacterii este asociata cu dezvoltarea bolii gingiilor.

In functie de gravitate, boala gingivala este in general impartita in doua tipuri – gingivita si parodontita.

Boala gingivala este cea mai frecventa cauza pentru pierderea dintilor la adulti. De asemenea, este o cauza principala a respiratiei urat mirositoare (halitoza). Cu toate acestea, boala gingiilor este adesea tratabila.

Respiratie urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare (halitoza) poate fi cauzata de o igiena orala precara. Mirosul este cauzat de acumularea de bacterii in gura.

Alte probleme generale legate de igiena dentara precara

Igiena orala precara nu este asociata doar cu probleme la nivelul gurii. Exista o serie de alte afectiuni care au fost legate de boala gingivala. Se crede ca germenii care intra in fluxul sangvin din gura pot circula in alta parte a corpului, crescand riscul de infectii. De asemenea, raspunsul la inflamatie care apare atunci cand aveti gingivita sau parodontita poate declansa inflamatia si in alta regiune.

Igiena dentara precara poate fi legata de:

  • boli de inima – exista cateva dovezi care sugereaza ca igiena orala slaba este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boli de inima, cum ar fi: atac de cord si angina, alte probleme legate de vasele de sange (boli cardiovasculare) etc.;
  • diabet – igiena orala slaba poate fi un factor de risc pentru complicatii ale diabetului;
  • „subtierea” oaselor (osteoporoza) etc.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a clarifica aceste legaturi posibile. Dar, intre timp, poate fi un motiv suplimentar pentru a va ingriji dintii si gingiile.

Cum mentinem sanatatea orala?

Controalele stomatologice periodice joaca un rol esential in mentinerea sanatatii orale – nu numai pentru a depista si remedia orice probleme cu dintii sau gingiile, ci si pentru a evalua starea generala a sanatatii orale, pentru a evidentia potentialele probleme ale dintilor si pentru a oferi sugestii pentru ingrijirea preventiva. Vizitati medicul stomatolog la fiecare 6 luni in lipsa simptomelor si mai des daca sunt simptome de afectare a dintilor. Intre vizite, cel mai bun mod de a va mentine dintii curatati si sanatosi este un program de igiena orala zilnica. Rutina obisnuita ar trebui sa includa urmatoarele:

  • periaj dentar corect;
  • curatarea limbii;
  • curatarea spatiilor interventare – folosirea de ata dentara;
  • clatire – folosirea de apa de gura.

Periajul dentar

Dintii trebuie periati dimineata si seara. Periajul dentar inainte de culcare este deosebit de important pentru ca, daca resturi alimentare raman pe dinti, au timp sa erodeze smaltul dintilor pe parcursul noptii. Desi se recomanda uneori sa periem dintii dupa fiecare masa, periajul imediat dupa masa nu este indicat. De ce? Deoarece multe alimente (mai ales bauturi carbogazoase) au acizi sau alte substante care pot efectiv sensibiliza un strat de smalt. Cel mai bine este sa se astepte 30 de minute dupa ce ati mancat pentru va peria dintii.

Folositi o periuta de dinti cu peri moi si o pasta de dinti care contine fluor. Cand periati, asigurati-va ca udati peria. Periati nu numai partea din fata a dintilor, ci si spatele, din unghiuri diferite si chiar in miscari circulare. Evitati sa periati prea tare, astfel incat sa nu deteriorati smaltul dintilor. La fiecare 3 luni, inlocuiti periuta de dinti cu una noua sau ori de cate ori ati avut o infectie dentara sau perii periutei sunt tociti.

Avantajul unei periute de dinti electrice este ca placa este indepartata mai usor si peria intra mai usor intre gingii si dinti. Multe perii electrice au un cronometru incorporat care va asigura sa va spalati dintii timp de cel putin 2 minute, ceea ce elimina mai multa placa. In plus, o periuta electrica de dinti regleaza presiunea pe dinti mai bine decat o periuta de dinti obisnuita. Miscarea vibranta sau rotativa ajuta la indepartarea usoara a placii si la eliminarea resturilor alimentare din jurul gingiilor si dintilor.

Curatarea limbii

O limba alba este aproape intotdeauna cauzata de bacteriile care au ramas pe limba. Nu numai ca reziduurile albe nu arata bine, dar, de asemenea, provoaca respiratia urat mirositoare ​​si afecteaza sanatatea orala. Puteti curata limba cu partea din spatele capului periutei de dinti, care este in general cu denivelari. Daca periuta de dinti nu are aceste denivelari pe spate, puteti folosi un dispozitiv curatare limba.

Curatarea interdentara

Curatarea interdentara poate implica folosirea de ata dentara, periute interdentare sau dusul bucal. Folosirea atei dentare este extrem de importanta pentru o buna igiena dentara. Firul trebuie infasurat in jurul degetelor, apoi intins strans intre degeteul mare si primul deget al mainii, astfel incat sa poata fi usor miscat intre dinti. Firele trebuie sa fie mutate cu atentie in sus si in jos pe fiecare dinte, impingand firul in jos chiar sub linia gingiilor. Exista si varianta de ata dentara cu maner – pentru utilizare mai rapida. Ata in sine este fabricata fie din filamente subtiri de nailon, fie din polietilena si poate ajuta la indepartarea particulelor alimentare si a placii dintre dinti.

Aparate de curatare interdentara

Aparatele de curatare interdentara curata resturile de sub linia gingiilor. Apa este pulverizata continuu prin jeturi subtiri in spatiile interdentare, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare si a particulelor alimentare.

De asemenea, se recomanda o curatare profesionala dentara in cabinetul stomatologic cel putin de 2 ori pe an pentru a indeparta murdaria complet.

Apa de gura

Clatirea gurii dupa periaj este bine sa se faca folosind o apa de gura. Apa de gura ajuta in trei moduri: reduce cantitatea de acid din gura, curata zonele greu de periat din jurul gingiilor si re-mineralizeaza dintii. Apele de gura sunt utile ca instrument aditional pentru a ajuta la mentinerea sanatatii orale.

SFATURI

    • Limitati gustarile dintre mese. Gustarile cu zahar sunt combustibilul perfect pentru bacteriile nocive – iar atunci cand sunt consumate pe parcursul zilei, mentin mediul acid.
    • Incercati sa reduceti cantitatea de acid care ajunge in contact cu dintii. Asadar, limitati bauturile aromate (inclusiv apa carbogazoasa) si sucurile de fructe, deoarece acestea tind sa fie acide. Alegeti bauturi care sunt mult mai putin acide, cum ar fi apa si lapte. Beti repede orice bautura acida, cum ar fi sucurile de fructe. Nu le tineti in gura pentru o perioada  lunga de timp. Bautul cu un pai reduce riscul de contact prelungit cu dintii.
    • Renuntati la fumat. Fumatul creste riscul de cancer oral, boli ale gingiilor si carii dentare (ca sa nu mai vorbim de boli de inima si cancer pulmonar).
    • Evitati sa crapati intre dinti dropsuri, nuci, sa deschideti cu ajutorul dintilor capace etc.

Cum incurajam igiena dentara la copii

Dintii primari ai unui copil, pe care oamenii ii numesc dinti de lapte, sunt la fel de importanti ca dintii permanenti. Este extrem de important sa introduceti o rutina de ingrijire dentara buna pentru copii, inca din primii ani de viata.

Desi incurajarea igienei orale la copii poate fi o sarcina dificila, iata cateva lucruri care ar putea ajuta:

      • In primul rand, FITI UN MODEL pentru cei mici. Una dintre cele mai bune metode de a invata copilul este sa fiti un exemplu. Incercati sa va periati dintii impreuna, cel putin o data pe zi, astfel incat sa poata invata prin exemplu.
      • Alegeti periute de dinti amuzante sau periute electrice muzicale. Periutele de dinti electrice sunt extrem de distractive pentru copil, iar periutele de dinti muzicale pot face din periajul dentar un moment distractiv.
      • Alegeti un suport de ata dentara distractiva. Copilul poate fi mai incurajat sa rupa o bucata de ata daca o trage dintr-un recipient sub forma de masinuta sau delfin. Multi medici stomatologi recomanda, de asemenea, ata dentara cu maner, de unica folosinta, care vine in forme distractive si este mai usor de tinut si de folosit de catre copii.
      • Stabiliti un sistem de recompense pentru igiena orala a celor mici – cu buline pentru fiecare zi, de exemplu.
      • Se recomanda control stomatologic inca de la aparitia primului dintisor, pentru a obisnui copilul cu vizitele la dentist si pentru a ajuta la formarea unor obiceiuri dentare inca de mici.

 

Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
(2) https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/adult-oral-health/tips.html
(3) https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/dental/index.html
(4) https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/best-practices-for-healthy-teeth
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20045536
(6) https://www.nia.nih.gov/health/taking-care-your-teeth-and-mouth

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma