Hormonii tiroidieni si osteoporoza

Hormonii tiroidieni si osteoporoza – ce este osteoporoza, de ce apare si care este legatura dintre bolile tiroidiene si densitatea minerala osoasa? Afla raspunsurile din articolul de mai jos.

Cuprins:

1. Ce este osteoporoza?
2. Care este legatura dintre boala tiroidiana si osteoporoza?
3. Reducerea riscului de osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune in care oasele devin fragile si se pot rupe usor. Zonele comune pentru fracturi sunt incheietura mainii, coloana vertebrala si soldul. Desi osteoporoza poate fi tratata, este mai bine sa o preveniti in primul rand. Osteoporoza este o boala tacuta. Daca este prezenta durere osoasa, pot exista probleme asociate, cum ar fi osteoartrita sau fracturi mici responsabile pentru durere. Osteoporoza are mai multi factori de risc – pe unii ii puteti controla, pe altii nu. Varsta peste 50 de ani si genul feminin sunt factori de risc nemodificabili. Alimentatia, fumatul si sedentarismul sunt factori ce tin de stilul de viata si pot fi controlati.

Cea mai utilizata metoda de masurare a densitatii osoase este osteodensitometria. Tehnica ofera valori exacte privind continutul mineral osos in coloana lombara, femur etc. cu expunere minima la radiatii.

Aparitia osteoporozei

Doua tipuri de celule actioneaza in mod constant in oase pentru a-i permite scheletului sa creasca si sa repare orice daune, cum ar fi fracturile. „Osteoclastele” descompun osul in timp ce „osteoblastele” il construiesc din nou. Fiecare ciclu de refacere dureaza in mod normal 200 de zile. Anumiti factori influenteaza acest proces de inlocuire a oaselor, inclusiv hormoni, nivelul de exercitii fizice si cantitatea de vitamina D si calciu din dieta. Rata la care are loc inlocuirea oaselor este in mod normal echilibrata. Daca se pierde mai mult os decat este inlocuit, oasele devin mai putin dense si este posibil sa apara osteoporoza. Daca dezvoltati osteoporoza, oasele se pot rupe mai usor.

Oasele isi pierd densitatea atunci cand osteoclastele functioneaza mai repede decat pot actiona osteoblastele, ducand la dezvoltarea osteoporozei. Dieta, nivelul de activitate fizica si hormonii pot afecta capacitatea organismului de a mentine aceste doua tipuri de celule de remodelare osoasa intr-un echilibru sanatos. Procesul de remodelare osoasa implica descompunerea osului vechi si inlocuirea acestuia cu os nou.

 

Factori de risc pentru osteoporoza

Orice persoana este expusa riscului de osteoporoza – toata lumea incepe sa piarda o oarecare densitate osoasa de la varsta de 35 de ani si aceasta este doar o parte normala a imbatranirii. Cu toate acestea, este mai frecventa la femeile in varsta dupa menopauza, intrucat acestea nu mai produc estrogen, un hormon care protejeaza oasele. Dupa menopauza, tesutul osos poate fi pierdut mai rapid in urmatorii 5-10 ani.

Factorii care cresc riscul de osteopenieosteoporoza si fracturi osteoporotice includ:

  • istoric personal de fracturi, in special o fractura de fragilitate, care apare fie spontan, fie ca urmare a unui traumatism usor, cum ar fi o cadere minora;
  • istoric familial de osteoporoza sau fractura la traumatism scazut;
  • menopauza timpurie;
  • terapia anterioara cu steroizi;
  • anorexia nervoasa;
  • greutate corporala redusa;
  • dieta deficitara;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • lipsa miscarii sau imobilitatea;
  • hipertiroidism netratat prelungit;
  • hipotiroidism prelungit supra-tratat;
  • alte boli, cum ar fi artrita reumatoida, boala celiaca si hiperparatiroidismul primar etc.

Care este legatura dintre boala tiroidiana si osteoporoza?

In general, osteoporoza legata de boli endocrine se numeste osteoporoza secundara de cauza endocrina. Tulburarile tiroidiene sunt considerate cauze secundare ale osteoporozei. Asta inseamna ca tulburarile tiroidiene nu cauzeaza in mod direct osteoporoza sau fracturi ale coloanei vertebrale, dar nivelurile anormale de hormoni tiroidieni pot influenta metabolismul corpului – capacitatea de a mentine o densitate osoasa sanatoasa prin procesul de remodelare.

Hormonii tiroidieni si osteoporoza – mecanism de actiune

Hormonii tiroidieni afecteaza rata de inlocuire osoasa. Prea mult hormon tiroidian (adica tiroxina) in corp accelereaza viteza cu care se pierde osul. Daca acest lucru se intampla prea repede, este posibil ca osteoblastele sa nu poata inlocui pierderea osoasa suficient de repede. Daca nivelul tiroxinei din corp ramane prea mare pentru o perioada lunga de timp sau nivelul hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din corp ramane prea scazut pentru o perioada lunga de timp, atunci exista un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza.

Exista, de asemenea, unele dovezi ca persoanele cu niveluri scazute de TSH pot pierde os intr-un ritm mai rapid decat cele cu niveluri normale de TSH, chiar si atunci cand nivelul tiroxinei din sange se incadreaza in intervalul normal, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a scheletului si metabolismul osos normal la adulti, dar pot avea efecte daunatoare asupra structurilor osoase in caz de disfunctie tiroidiana.

Tiroida hiperactiva (hipertiroidismul) si osteoporoza

Hipertiroidismul este tulburarea tiroidiana care are cea mai puternica asociere cu osteoporoza. Tiroida elibereaza 2 hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Daca aveti hipertiroidism – adica corpul produce prea mult T4. Un exces de T4 accelereaza activitatea osteoclastelor, ceea ce face dificila mentinerea osteoblastelor care construiesc oase. Daca osteoclastele functioneaza mai repede decat osteoblastele, oasele isi pierd densitatea (rezistenta), devin fragile si creste riscul de fractura.

In caz de hipertiroidism, primul pas este tratarea supra-activitatii tiroidei. Odata ce nivelul hormonului tiroidian din corp a fost redus la un nivel normal, rata pierderii osoase nu va mai fi atat de rapida si rezistenta oaselor se poate imbunatati. Unele persoane, cu toate acestea, vor avea pierderi osoase persistente, cu sau fara boli tiroidiene.

Daca ati avut hipertiroidism netratat prelungit si aveti alti factori de risc pentru osteoporoza si fracturi osoase, o scanare a densitatii minerale osoase la 2-3 ani de la inceperea tratamentului tiroidian va ajuta sa evaluati riscul. Daca o scanare a densitatii osoase indica osteoporoza, atunci aceasta poate fi tratata cu medicamente.

Retineti!

Este important sa intelegem ca a avea hipertiroidism nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta pierderea osoasa sau osteoporoza. Dezechilibrul de remodelare osoasa apare daca hipertiroidismul este lasat netratat. Vestea buna este ca gestionarea corecta a nivelurilor de T4 poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a pierderii osoase. Tratamentele pot echilibra hormonul T4 si va pot ajuta sa va reconstruiti densitatea osoasa.

Tiroida subactiva (hipotiroidism) si osteoporoza

O tiroida subactiva nu este, in sine, un factor de risc pentru osteoporoza. Insa, daca vi se prescrie levotiroxina pentru cresterea nivelului tiroidian la nivelul normal, ar trebui sa se efectueze periodic teste de sange si analize tiroida, cel putin o data pe an, pentru a va asigura ca nivelul hormonilor tiroidieni este la un nivel optim.

Hipotiroidismul sau tiroida subactiva are o legatura directa mai mica cu osteoporoza decat hipertiroidismul. Cu toate acestea, este important sa faceti teste pentru tiroida cel putin anual pentru a va asigura ca tratamentul mentine hormonii tiroidieni intr-un interval optim. Daca tratamentul pentru hipotiroidism creste nivelul hormonilor tiroidieni prea mult pentru o perioada sustinuta, puteti dezvolta osteoporoza.

Reducerea riscului de osteoporoza

Va puteti mentine oasele sanatoase astfel:

  • adoptati o dieta bine echilibrata care contine alimente bogate in calciu;
  • mentineti nivelurile normale de vitamina D;
  • evitati fumatul;
  • limitati consumul de alcool;
  • faceti exercitii fizice in mod regulat.

Exercitiile cu impact ridicat, cum ar fi jogging-ul sau mersul pe jos, ajuta la intarirea oaselor. Alte exercitii, cum ar fi pilates si yoga, pot fi utile pentru imbunatatirea echilibrului, reducand astfel riscul de caderi care ar putea duce la fracturi. Terapia de substitutie hormonala (HRT) poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoza la femei, dar acum este recomandata numai pentru tratamentul simptomelor menopauzei.

Calciu si vitamina D

Necesarul zilnic de calciu e de aproximativ 1300 mg pentru adulti. Uneori se recomanda suplimente de calciu. Cele mai bune surse de calciu sunt iaurt, branzeturi si lapte, legume crucifere, legume cu frunze verzi si verdeturi, peste, leguminoase etc. Calciul se obtine cel mai usor din produse lactate (de preferinta lactate cu continut scazut de grasimi), cum ar fi lapte, branza si iaurt. Anumite tipuri de peste, precum si legumele verzi sunt, de asemenea, o sursa buna de calciu. Pestele gras, cum ar fi somonul, pastravul, macroul, heringul si tonul proaspat contin vitamina D. Chiar daca luati alte medicamente pentru osteoporoza, daca nu exista suficient calciu sau vitamina D in dieta sau densitatea oaselor este redusa, atunci trebuie sa discutati cu medicul despre administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D.

→ → Iti poti calcula RISCUL DE OSTEOPOROZA folosind calculatorul nostru!

Hormonii tiroidieni joaca un rol important in metabolismul mineral osos si densitatea osoasa. Atat hipertiroidismul, cat si, intr-o oarecare masura, hipotiroidismul sunt asociate cu densitate minerala osoasa redusa, ducand la cresterea riscului de fracturi. Este important sa se tina cont de tulburarile tiroidiene ca o cauza secundara a osteoporozei.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230461/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169869/
(3) https://www.hindawi.com/journals/jos/2012/907214/
(4) https://www.osteoporosis.org.au/sites/default/files/files/Thyroid%20factsheet(1).pdf
(5) https://www.medicinenet.com/thyroid_disease_osteoporosis_and_calcium/views.htm
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314789/

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma