Categori: Oftalmologie

Heterocromia – ce trebuie sa stii despre ochii de culori diferite

Heterocromia este o conditie oftalmologica in care o persoana are ochii de culori diferite. Aflati din ce cauza irisul poate fi colorat diferit la aceeasi persoana si daca acest lucru determina probleme de vedere.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta heterocromia?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta?
  4. Vedete cu heterocromie
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza heterocromia?

Ce reprezinta heterocromia?

Heterocromia este un termen folosit pentru a descrie o diferenta intre culorile ochilor unei persoane. O persoana cu heterocromie centrala are culori diferite la acelasi ochi. In schimb, cei cu heterocromie completa au irisurile ochilor de culori diferite. Heterocromia ochiului este cauzata de variatii ale concentratiei si distributiei melaninei, pigmentul care da culoare pielii, parului si ochilor.

Cuvantul ”heterocromia” este derivat din greaca veche, unde ”heteros” inseamna diferit si ”crom” inseamna culoare. Afectiunea este cunoscuta si sub denumirea de heterochromia iridis sau heterochromia iridum.

Ce anume determina culoarea ochilor?

Culoarea ochilor este rezultatul acumularilor de melanina in iris. Irisul este partea ochiului responsabila de dilatarea si restrangerea pupilei cu scopul de a mentine sub control cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Ochii albastri au cantitati mici de melanina, in timp ce ochii caprui sunt bogati in melanina.

Culoarea irisului poate sa se modifice pe parcursul vietii unei persoane. De exemplu, multi bebelusi se nasc cu ochi albastri care se inchid la culoare in primii 3 ani de viata. Aceasta schimbare apare pe masura ce melanina incepe sa se dezvolte. Distributia neuniforma a melaninei duce la heterocromie centrala, dar si la alte tipuri de heterocromie.

Persoanele cu heterocromie ar trebui sa se ingrijoreze?

Heterocromia este de obicei benigna. Cu alte cuvinte, nu este o boala a ochilor si nu afecteaza acuitatea vizuala.

In schimb, persoanele cu heterocromie benigna pot avea un aspect interesant, chiar exotic. Ba mai mult, exista o serie de celebritati – printre care Josh Henderson, Mila Kunis sau Jane Seymour – care au heterocromie.

Heterocromia la animale

Exista si animale care au ochi de culori diferite. Rasele de caini care prezinta in mod obisnuit heterocromie sunt husky-ul sibian, ciobanescul australian, border collie, collie, ciobanescul de Shetland, corgi galez, dog german (Great Dane), teckel (dachshund) si Chihuahua. Printre rasele de pisici care au heterocromie se numara van turceasca (Turkish Van), angora turceasca, Bobtail japonez si sfinx. In multe cazuri, astfel de ”pisici neobisnuite” au fost crescute special pentru a avea aceasta caracteristica.

Cauze

Majoritatea cazurilor de heterocromie sunt prezente inca de la nastere, iar afectiunea, in acest caz, poarta denumirea de heterocromie genetica. Cercetarile sugereaza ca majoritatea cazurilor de heterocromie la oameni sunt benigne si apar fara anomalii subiacente.

Conform Centrului American de informatii privind bolile genetice si rare, cele mai multe cazuri de heterocromie a ochiului apar foarte rar la persoanele fara antecedente familiale ale afectiunii.

Ochi care isi schimba culoarea din cauze genetice

Cu toate acestea, unele cazuri de heterocromie genetica sunt legate de boli si sindroame, cum ar fi:

  • sindromul Bloch-Sulzberger
  • boala Bourneville
  • boala Hirschsprung
  • sindromul Horner
  • sindromul Parry-Romberg
  • sindromul Sturge-Weber
  • boala von Recklinghausen
  • sindromul Waardenburg

Heterocromia care se dezvolta mai tarziu in viata din cauza unei boli, leziuni sau a consumului de anumite medicamente, este cunoscuta sub numele de heterocromie dobandita. Aceasta este mai putin frecventa decat forma genetica.

Cauzele heterocromiei dobandite

Cauzele heterocromiei dobandite sunt:

  • diabetul,
  • o operatie la nivelul ochilor,
  • glaucomul,
  • leziuni la nivelul ochilor,
  • ectropion,
  • sindromul de dispersie pigmentara,
  • sindromul Posner-Schlossman,
  • o inflamatie la nivelul ochiului,
  • tumori ale irisului.

Pe langa toate acestea, un medicament numit latanoprost, care este utilizat pentru a trata glaucomul, se considera ca poate produce modificari ale culorii ochilor la pana la 33 la suta dintre cei care il iau timp de 5 ani sau mai mult. Latisse, care este un medicament folosit pentru tratarea glaucomului, dar folosit in primul rand pentru ingrosarea genelor, poate de asemenea sa determine modificarea culorii ochilor.

Cum se manifesta?

Heterocromia oculara este usor de identificat. Persoana cu heterocromie are doi ochi de culori diferite sau diferente de culoare la unul sau la ambii ochi. Diferentele de culoare pot fi greu de observat si pot deveni vizibile doar in anumite conditii de lumina sau in fotografii.

In afara de diferentele de culoare a ochilor, nu exista de obicei alte semne si simptome de heterocromie. Cu toate acestea, daca heterocromia a fost cauzata de o afectiune sau anumite traumatisme medicale, pacientul poate prezenta si alte semne si simptome.

Tipuri de heterocromie oculara

Heterocromia centrala

Heterocromia centrala se caracterizeaza prin faptul ca persoana are doua culori diferite in acelasi iris. De obicei, inelul exterior al irisului este de o culoare, in timp ce inelul interior este de o alta culoare.

De cele mai multe ori, inelul interior pare sa aiba ”varfuri” de diferite culori care ies din pupila sau din cercul negru aflat in centrul irisului. Acesti ochi, caracterizati de acest model, au fost denumiti ”ochi de pisica”. Culoarea exterioara este considerata adevarata culoare a irisului la persoanele cu heterocromie centrala. Heterocromia centrala tinde sa apara in irisurile care au mai putina melanina decat in mod normal.

Heterocromie completa

Persoanele cu aceasta conditie au doi ochi de culoare diferita. De exemplu, aceste persoane pot avea un ochi albastru si unul maro.

Heterocromie sectoriala

La persoanele cu heterocromie sectoriala, cunoscuta si sub denumirea de heterocromie partiala, o parte a irisului este de o culoare diferita fata de restul irisului. Heterocromia sectoriala seamana adesea cu o pata cu forme neregulate pe irisul ochiului si, in plus, nu formeaza un cerc in jurul pupilei.

Vedete cu heterocromie

Mai multe vedete si persoane publice au anumite forme de heterocromie. Actorii Olivia Wilde, Idina Menzel si Christopher Walken au heterocromie centrala, in care inelul interior al irisului are o culoare diferita fata de inelul exterior.

Celebritatile care au heterocromie completa, in care cei doi ochi au culori diferite, sunt:

  • Jane Seymour, actrita
  • Alice Eve, actrita
  • Max Scherzer, jucator profesionist de baseball
  • Josh Henderson, actor
  • Mila Kunis, actrita (celebra actrita de la Hollywood a dobandit aceasta conditie in timpul varstei adulte)

Printre vedetele cu heterocromie sectoriala, care apare doar intr-o parte a irisului, se numara:

  • Kate Bosworth, actrita si model
  • Henry Cavill, actor
  • Elizabeth Berkley, actrita

Anizocorie, nu heterocromie

Uneori, o afectiune numita anizocorie ii poate face pe oameni sa para ca au doi ochi de culori diferite, desi nu este asa. Anizocoria este o afectiune comuna caracterizata prin prezenta unor pupile de dimensiuni inegale. Aceasta conditie afecteaza aproximativ 20 la suta din populatia globului.

In majoritatea cazurilor, anizocoria este prezenta inca de la nastere si este total inofensiva. De asemenea, diferenta de dimensiuni intre pupile este de obicei mica. Diferenta este mai mica de un milimetru intre ochiul drept si cel stang. Dar, ocazional, diferenta intre dimensiunile pupilelor poate fi destul de mare. Acest lucru se petrece atunci cand anizocoria este cauzata de o paralizie nervoasa sau de o leziune traumatica la nivelul ochilor. Cand pupila unui ochi este dilatata pe scara larga, iar dimensiunea celuilalt are o dimensiune normala, acest lucru poate imita aspectul heterocromiei, deoarece ochiul cu pupila dilatata are o culoare mai inchisa decat ochiul normal.

David Bowie – anizocorie sau heterocromie?

Acesta a fost cazul lui David Bowie, regretatul cantaret, compozitor, actor si producator de muzica. Bowie s-a nascut cu ochii albastri. Cand era adolescent, a avut o altercatie cu un coleg de scoala pentru o fata de care erau amandoi amorezati. Celalalt baiat l-a lovit pe Bowie in ochiul stang, iar leziunea a provocat dilatarea permanenta a pupilei. Anizocoria severa cauzata de aceasta leziune l-a facut sa para ca ar avea doi ochi de culori diferite – ochiul drept de culoare albastra si ochiul stang aproape negru.

Diagnostic

Majoritatea cazurilor de heterocromie centrala sunt benigne. Nu sunt provocate de conditii medicale, nu afecteaza vederea si nici nu duc la alte complicatii. Cu toate acestea, este necesara o verificare pentru a exclude alte afectiuni medicale.

Persoanele care dobandesc heterocromia pe parcursul vietii si persoanele ale caror semne de heterocromie genetica se schimba in aspect ar trebui sa mearga la medicul oftalmolog.

De obicei, este efectuata o examinare oculara si pot fi necesare alte teste, printre care analize de sange si teste cromozomiale.

Cum se trateaza heterocromia?

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, daca nu exista alte probleme, tratamentul nu este de obicei necesar. Lentilele de contact colorate pot fi utilizate din motive estetice in cazul in care o persoana cu heterocromie doreste sa modifice aspectul ochilor.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319389
  2. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-heterochromia
  3. https://www.allaboutvision.com/conditions/heterochromia.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma