Herpes labial – cauze, tratament si remedii eficiente

Herpes labial – reprezinta infectia cu virusul herpetic la nivelul gurii sau buzelor. Iata care sunt cauzele, care sunt factorii ce reactiveaza virusul, cum se manifesta si ce solutii de tratament exista.

Cuprins:

1. Infectia cu virusul herpetic
2. Cauzele infectiei si reactivarii virusului
3. Semne si simptome
4. Diagnostic herpes labial
5. Tratament si sfaturi
6. Prevenire

Infectia cu virusul herpetic

Herpesul este dat de infectia cu virusul herpetic – Herpes Simplex. Exista doua tipuri de virusuri herpetice: HSV-1 si HSV-2. Herpesul labial e cauzat in principal de HSV-1. HSV-2 poate infecta si gura, desi cauzeaza in principal herpes genital. Ambele tipuri de HSV pot infecta atat gura, cat si organele genitale. Cand virusul nu este activ, acesta este in stare latenta intr-un grup de celule nervoase. Unii oameni nu au niciodata niciun simptom din cauza virusului. Altii au focare periodice de infectii.

Aproximativ 8 din 10 persoane au anticorpi HSV-1 – ceea ce inseamna ca au virusul in organism. Incepand din momentul in care persoana primeste virusul – devine infectata (infectie primara), virusul ramane in corp pentru tot restul vietii.

Infectia bucala cu virusul herpes simplex (HSV)

Herpesul labial sau bucal este o infectie cauzata de virusul herpes simplex, caracterizat printr-o eruptie sub forma de blistere mici si de obicei dureroase in zona buzelor, gurii, gingiilor sau pielea din jurul gurii.

HSV-1 este de obicei transmis prin atingere si sarut, dar poate fi transmis si prin contact sexual. Infectiile pot provoca leziuni herpetice – blistere – la nivel bucal, in jurul dintilor si gingiilor sau uneori pot sa nu prezinte niciun simptom.

Leziunea herpetica dureaza de obicei 7 – 10 zile. Cel mai adesea apare in jurul buzelor, limbii sau membranei mucoase care acopera interiorul gurii (mucoasa bucala). Leziunile apar mai intai sub forma de blistere pline de lichid, care se rup dupa o zi sau doua. Plagile vor scurge lichid care contine virusul. Dupa cateva zile, zonele vor forma cruste.

Care este diferenta dintre herpesul genital si herpesul oral?

Deoarece exista 2 tipuri diferite de virusuri herpes simplex (HSV-1 si HSV-2) care pot trai pe multe parti ale corpului, apar confuzii privind aceste infectii. Cand infectia cu HSV-1 sau HSV-2 apare pe sau in jurul organelor genitale (vulva, vagin, col uterin, anus, penis, scrot, zona fesiera, coapse interioare), se numeste herpes genital.
Cand infectia cu HSV-1 sau HSV-2 apare pe buze, gura si gat sau in jurul buzelor, se numeste herpes oral.

HSV-1 cauzeaza de obicei herpes oral, iar HSV-2 provoaca de obicei herpes genital – fiecare tulpina in general apare pe zona sa „preferata”. Chiar si asa, este complet posibil ca ambele tipuri de herpes simplex sa infecteze ambele zone.

Cauzele infectiei

Virusul este raspandit prin contactul piele-piele cu o persoana care poarta virusul. Majoritatea persoanelor cu herpes oral au fost infectate in copilarie sau ca adulti tineri din contact non-sexual cu saliva infectata. Poate fi transmis prin sarut, atingerea pielii persoanei infectate sau folosirea comuna a obiectelor infectate, cum ar fi balsamul de buze, periuta de dinti, tacamuri, cesti etc.

Infectia initiala

Herpesul labial este o boala extrem de frecventa cauzata de infectia zonei bucale cu virusul herpes simplex, cel mai adesea de tip 1. Infectia initiala nu poate provoca simptome sau ulceratii bucale. Virusul ramane in tesutul nervos. La unele persoane, virusul se reactiveaza si produce blistere, care sunt de obicei in aceeasi zona, dar care nu sunt grave. Virusul herpes tip 2 provoaca de obicei herpes genital si infectarea bebelusilor la nastere (la mame infectate), dar poate provoca si herpes labial.

Factori declansatori

Odata patruns in organism, virusul ramane pentru tot restul vietii. Adesea apar focare periodice cand virusul se reactiveaza. Nu se stie clar ce declanseaza revenirea virusului, dar exista unii posibili factori de risc:

  • expunerea prelungita la soare si expunerea la soare puternic;
  • febra;
  • stres emotional;
  • menstruatia;
  • interventii chirurgicale etc.

Focarele recurente sunt mai frecvente in primul an dupa episodul initial. Dupa aceea, focarele devin mai rare, pe masura ce organismul construieste anticorpi impotriva virusului.

Cum se transmite virusul?

Virusurile herpetice sunt contagioase. Transmiterea se poate face direct sau prin contactul cu obiecte contaminate, ca prosoape, vase si alte articole comune. Ocazional, contactul oral-genital poate raspandi herpesul oral la organele genitale (si invers). Din acest motiv, persoanele cu leziuni active de herpes la nivelul sau in jurul gurii sau pe organele genitale trebuie sa evite sexul oral.

Primele simptome apar de obicei in termen de 1 sau 2 saptamani – si pana la 3 saptamani – dupa contactul cu o persoana infectata. Leziunile herpesului labial dureaza de obicei 7-10 zile, apoi incep sa se reduca. Virusul poate deveni latent, si ramane in celulele nervoase. Recidiva este de obicei mai usoara.

Semne si simptome

Unii oameni dezvolta ulceratii bucale atunci cand intra in contact cu virusul HSV-1. Altii nu au simptome. Simptomele apar cel mai des la copiii intre 1 si 5 ani. Simptomele pot fi usoare sau severe. Ele apar cel mai adesea in termen de 1 – 3 saptamani de la intrarea in contact cu virusul. Pot dura pana la 3 saptamani.

Simptomele de avertizare includ:

  • mancarimi ale buzelor sau ale pielii din jurul gurii;
  • senzatie de arsura langa buze sau in zona gurii;
  • furnicaturi la nivelul gurii.

Inainte de aparitia blisterelor, este posibil sa apara si:

  • durere in gat;
  • febra;
  • umflarea nodulilor limfatici;
  • dureri la inghitire.

Se pot forma blistere sau eruptii pe gingii, buze, gura, in gat. Blisterele pot fi:

  • blistere rosii care se rup si se scurg;
  • blistere mici umplute cu lichid usor galbui;
  • mai multe blistere mici se pot uni si pot forma un blister mare.

Diagnostic herpes labial

Virusul Herpes simplex este greu de diagnosticat. Este deseori confundat cu multe alte infectii, cum ar fi reactiile alergice. HSV poate fi confirmat doar prin cultura virusului, un test de sange sau biopsie.

Tratament si sfaturi

Tratamentul va depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala. De asemenea, va depinde de cat de severa este starea. Tratamentul poate include:

  • mentinerea zonei infectate curate si uscate;
  • tratament cu antibiotice pentru infectii bacteriene secundare;
  • creme antivirale topice;
  • medicamente antivirale orale.

Netratate, simptomele se vor reduce in general in 1 – 2 saptamani. Medicamentele antivirale administrate pe cale orala pot reduce cursul simptomelor si pot reduce durerea. Nu exista tratament pentru virus. Tratamentul se concentreaza pe reducerea simptomelor si limitarea focarelor. Este posibil ca plagile sa dispara fara tratament.

Medicamente antivirale includ:

  • Acyclovir (Zovirax)
  • Valacyclovir (Valtrex)
  • Famciclovir (Famvir)
  • Penciclovir (Denavir)

Aceste medicamente pot ajuta persoanele infectate cu virusul sa reduca riscul de a-l transmite altora. De asemenea, medicamentele ajuta la scaderea intensitatii si frecventei focarelor. Aceste medicamente pot veni sub forma orala (pastile) sau pot fi aplicate sub forma de crema pentru herpes. Pentru focare severe, aceste medicamente pot fi, de asemenea, administrate prin injectii.

Sfaturi

  • consuma suficiente lichide pentru a opri deshidratarea;
  • consuma alimente racoroase, moi si nu consuma alimente sarate, acide sau picante;
  • foloseste o crema de bariera pentru buze (cum ar fi vaselina) pentru a preveni uscarea buzelor;
  • adopta o alimentatie sanatoasa pentru a sustine imunitatea organismului;
  • nu atinge plagile;
  • spala-te frecvent pe maini, in special inainte de a folosi unguentele pentru herpes, dar si dupa;
  • foloseste un betisor de vata sau un tampon de bumbac pentru a aplica unguentele sau cremele antivirale;
  • aplica unguentul prin tamponare usoara, nu prin frecare;
  • arunca periuta de dinti pentru a preveni reactivarea focarului – schimba periuta pe durata tratamentului si apoi schimba iar dupa finalizarea tratamentului;
  • evita alimentele cu textura grosiera care pot irita ulceratiile;
  • evita sarutul sau activitatile intime;
  • foloseste protectie solara.

Complicatiile de la HSV-1 sunt rare, dar posibile. Persoanele cu sistem imunitar slabit ar trebui sa solicite sfaturi medicale, la fel ca si cei cu focare frecvente. Complicatii pot aparea atunci cand virusul se raspandeste in alte parti ale corpului. De exemplu, virusul se poate raspandi la ochi ca in cazul keratitei herpetice.

Prevenire

HSV-1 este extrem de contagios, raspandit prin contact direct. Persoanele infectate cu HSV-1 sunt mai contagioase de cateva ori pe an cand virusul se reactiveaza si apar focarele.

Adoptarea unei bune rutine de igiena si limitarea contactului cu persoanele infectate contribuie la prevenirea raspandirii virusului. Metodele generale de prevenire a infectiilor cu herpes labial includ:

  • Evita sa atingi si sa intri in contact cu leziunile herpetice ale unei persoane.
  • Spala-te cat mai des pe maini.
  • Nu folosi in comun tacamuri, pahare, cesti sau alte obiecte cu o persoana care are herpes oral.
  • Evita activitatea sexuala care ar putea creste riscul de infectare daca partenerul are herpes oral. HSV-1 poate fi raspandit la organele genitale, mai ales daca ai blistere orale.
  • Pentru a preveni o posibila reaparitie, foloseste o protectie solara care contine oxid de zinc pe buze.

Referinte:
(1) Oral Herpes, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/oral-herpes#1
(2) Herpes Simplex, link: https://www.healthline.com/health/herpes-simplex
(3) Oral herpes, link: https://www.emedicinehealth.com/oral_herpes/article_em.htm
(4) Herpes, Herpes Labialis, Nongenital Herpes Simplex Infections, link: https://www.medicinenet.com/herpes_simplex_infections_non-genital/article.htm
(5) Oral Herpes, link: http://www.ashasexualhealth.org/stdsstis/herpes/oral-herpes/
(6) Oral Herpes, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/herpes-hsv1-and-hsv2/oral-herpes

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma