Hemospermia (sange in sperma) – cauze si tratament

Hemospermia inseamna prezenta unei cantitati de sange in materialul seminal. Iata care pot fi cauzele si factorii de risc, simptomele asociate, metodele de diagnostic si tratament folosite.

Cuprins:

1. Ce este hemospermia?
2. Care sunt simptomele asociate?
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este hemospermia?

Hemospermie sau hematospermie inseamna prezenta sangelui in materialul seminal. Majoritatea cazurilor de hematospermie, in special la barbatii sub 40 de ani, au o cauza benigna si de obicei problema dispare de la sine.

Prezenta sangelui in materialul seminal ejaculat poate face ca acesta sa aiba aspect rosiatic, maroniu sau cu firicele de sange. Sangele in sperma nu este normal, insa este o problema destul de frecventa. Poate afecta barbatii la orice varsta dupa pubertate. In cele mai multe cazuri in care sangele din material seminal este singurul simptom, problema dispare de la sine fara a fi nevoie de tratament.

Pentru barbatii sub 40 de ani, fara simptome asociate si fara factori de risc pentru afectiuni medicale subiacente, sangele in materialul seminal dispare adesea de la sine. Insa, pentru barbatii de 40 de ani si peste, sunt mai mari riscurile ca sangele din materialul seminal sa necesite evaluare si tratament. Acest lucru este valabil mai ales pentru barbatii care au episoade repetate de sange in sperma, au simptome asociate (la urinare sau ejaculare mai ales), au factori de risc pentru cancer, anumite tulburari de sangerare etc.

Care sunt simptomele asociate?

Cantitatea de sange din materialul seminal poate varia de la o picatura mica pana la o cantitate mai mare ce ofera un aspect rosiatic sau maroniu. Aceasta cantitate de sange din sperma depinde de cauza sangerarii. Uneori, sangele vizibil va fi observat cateva zile pana la saptamani, in functie de cauza sangerarii si daca s-au format cheaguri in veziculele seminale.

De asemenea, s-ar putea sa experimentati simptome precum:

  • dureri la ejaculare;
  • dureri la urinare;
  • sensibilitate sau umflare la nivelul scrotului;
  • sensibilitate in zona inghinala;
  • dureri in zona inferioara a spatelui;
  • sange in urina.

Cauze si factori de risc

De unde provine sangele din materialul seminal?

Cand sangele este prezent in materialul seminal, acesta provine fie din vezicula seminala, fie din prostata. Cea mai frecventa cauza a sangelui in sperma este ruptura unui vas mic de sange in vezicula seminala sau prostata in timpul erectiei si ejacularii. Sangele din materialul seminal poate fi cauzat de inflamatie, infectie, blocaj sau leziuni la nivelul sistemului reproducator masculin, inclusiv la nivelul testiculelor, epididimului, canalelor deferente, veziculelor seminale si prostatei.

Anumite proceduri anterioare pot sta la baza prezentei sangelui in sperma, inclusiv o interventie chirurgicala anterioara la nivelul prostatei sau o biopsie de prostata. In unele cazuri, in special in randul barbatilor sub 40 de ani, infectia este o cauza posibila. Infectia este de obicei insotita de alte semne si simptome, cum ar fi dureri la urinare.

Sangele in cantitati mari sau recurent in sperma si sangele in sperma la barbatii cu varsta de peste 40 ani ar putea fi, in cazuri rare, un semn de avertizare pentru afectiuni precum cancerul. Ca urmare, ar putea fi necesara o evaluare mai atenta. Insa, riscul este scazut. De cele mai multe ori cauzele pentru sangele in sperma sunt usoare si benigne. Daca sangerarea are loc o singura data, probabilitatea de a exista o problema de baza grava este foarte scazuta.

Cauze posibile pentru hemospermie

Cauzele posibile pentru sange in sperma includ:

  • infectie cu Chlamydia;
  • epididimita (inflamatia testiculelor);
  • activitate sexuala excesiva sau masturbare excesiva;
  • abstinenta sexuala prelungita;
  • herpes genital;
  • gonoree;
  • inflamarea testiculului;
  • prostatita (inflamatia sau infectia la nivelul prostatei);
  • traumatism testicular;
  • blocaj din cauza prostatei marite (probleme cu prostata);
  • infectia prostatei;
  • iritatie la nivelul uretrei (uretrita);
  • leziuni ale uretrei;
  • vasectomie;
  • biopsie testiculara;
  • radioterapie externa pentru cancerul de prostata.

Un vas de sange din prostata sau veziculele seminale se poate rupe in timpul sexului sau ejacularii. Acest lucru este similar cazului in care apare sangerarea nazala dupa un stranut. Riscul este mai mare daca persoana ia medicamente pentru subtierea sangelui. Poate aparea o picatura mica de sange sau sangerare care dureaza cateva minute si apoi se opreste. Unele simptome ale unui vas de sange rupt includ sange in sperma ejaculata, sangerare care este rosie, apare brusc si apoi dispare. Perioadele lungi de abstinenta sexuala pot provoca aparitia sangelui in materialul seminal. Cand se intampla acest lucru, o persoana poate observa sangerare in timpul actului sexual sau dupa, sange in sperma, un singur episod de sangerare sau sangerare usoara pentru o zi sau doua.

Hemospermia poate aparea uneori dupa o procedura urologica recenta, cum ar fi o biopsie de prostata sau o vasectomie. Dupa o biopsie de prostata, pot fi necesare 20 de ejaculari inainte ca sangele sa nu mai fie prezent. Actul sexual prelungit sau prea intens si masturbarea intensa pot provoca, de asemenea, hemospermie. Marirea prostatei poate provoca uneori modificari ale urinarii si hemospermie.

Cauze rare pentru sange in sperma includ:

  • amiloidoza – acumularea de proteine ​​anormale in organe;
  • chisturi sau polipi benigni in vezica, uretra sau prostata;
  • cancer testicular;
  • tuberculoza;
  • boli ce afecteaza coagularea sangelui;
  • medicamentele anticoagulante;
  • efecte secundare ale warfarinei.

Sangele in sperma poate fi legat de cancer?

Cancerul de prostata nu este o cauza comuna a sangelui in materialul seminal, dar este o cauza mai probabila la barbatii cu varsta peste 40 de ani. Cu toate acestea, marea majoritate a barbatilor care se confrunta cu hematospermie si se prezinta la urolog nu au cancer subiacent. La barbatii sub 40 de ani, infectia este cea mai frecventa cauza. Acest lucru poate fi din cauza infectiilor tractului urinar sau infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta hemospermie, iar uneori nu se poate identifica nicio cauza. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc ce cresc probabilitatea de a experimenta hematospermie. Acestia includ:

  • act sexual intens, mai ales dupa o lunga perioada de abstinenta;
  • varsta peste 40 ani;
  • antecedente de probleme cu prostata, inclusiv prostatita;
  • antecedente familiale de probleme cu prostata;
  • infectie urinara sau genitala.

Metode de diagnostic

Diagnosticarea incepe cu analiza simptomelor, analiza istoricului medical si sexual, factorii de risc. De asemenea, medicul poate examina organele genitale si prostata. Pot fi necesare teste de sange sau analize de urina. Se va efectua analiza unei probe de sperma. Se va face si un tuseu rectal, precum si un test PSA in unele cazuri. Medicul va va intreba daca ati avut recent o interventie chirurgicala la prostata sau o biopsie de prostata, deoarece aceste proceduri pot provoca sange in materialul seminal timp de cateva saptamani dupa.

Sangele sever sau recurent in sperma si sangele in sperma la barbatii cu varsta de 40 de ani si peste ar putea fi, in cazuri rare, un semn de avertizare pentru afectiuni precum cancerul. Ca urmare, ar putea fi necesara o evaluare mai atenta. Uneori pot fi necesare proceduri ca cistoscopia, ecografia, CT sau RMN.

Vezi si: Controlul urologic la barbati – recomandari

Tratament

In multe cazuri, hemospermia nu necesita deloc tratament. Cand problema apare o singura data, mai ales inainte de vfarsta de 40 ani si nu exista simptome asociate sau factori de risc, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. Cu toate acestea, puteti avea nevoie de tratament daca exista o infectie sau un blocaj. Tratamentul depinde de cauza. De obicei, hemospermia se opreste de la sine, fara tratament. Daca aveti o infectie, poate fi necesar sa luati antibiotice.

Unele posibile optiuni de tratament includ:

  • antibiotice, pentru prostatita bacteriana si infectii urinare;
  • medicamente antiinflamatoare, pentru a trata inflamatia;
  • interventii chirurgicale, pentru blocaje sau pentru a trata problemele cu vasele de sange;
  • tratamente pentru afectiunile de baza, cum ar fi infectii cu transmitere sexuala.

Cand hemospermia apare dupa o procedura recenta de urologie, cum ar fi o biopsie de prostata, de obicei dispare de la sine in cateva saptamani. Daca medicul suspecteaza cancer de prostata sau o alta forma de cancer, poate solicita o biopsie de prostata pentru a evalua tesutul pentru semne de cancer. Incidenta cancerului de prostata este scazuta la barbatii mai tineri. Daca sangele din materialul seminal este cauzat de un blocaj in tractul genito-urinar, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

O ingrijorare comuna cu privire la sangele din material seminal este daca acesta poate afecta fertilitatea unui barbat. In cele mai multe cazuri, prezenta sangelui in materialul seminal nu va afecta fertilitatea. O cauza rara care poate afecta fertilitatea este cancerul.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387851/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904639/
(3) https://www.aafp.org/afp/2009/1215/p1421.html
(4) https://www.aafp.org/afp/2009/1215/p1428.html
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/blood-in-semen

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma